Miért vált korunk egyik népbetegségévé a meddőség? Miért foglalkoznak elsősorban a nők szerepével a szakemberek és laikusok is, ha meddőségről beszélünk? Mekkora a meddő férfiak aránya? 

Az utóbbi évek tapasztalata, hogy a férfi meddőség növekvő tendenciát mutat, az általános statisztikák szerint pedig az arány nagyjából fele-fele.  Mivel a meddőségi vizsgálatok során a férfi kivizsgálása nem tartozik az alap rutinvizsgálatok közé, előfordulhat, hogy emiatt csúszik éveket, vagy akár marad el teljesen a gyermekvállalás.

Dr. Csomai Zita egyedülállóan komplex módon közelíti meg a termékenység kérdését, gyakorló szakemberként több száz reményvesztett házaspárnak segített már. Cikkünk “Meddőségből termékenység” című új könyve alapján készült, amelyben a tabutémák fókuszba emelése mellett a szerző szeretné ráirányítani a figyelmet annak fontosságára is, hogy a férfiak megértsék: nekik sem szabad elzárkózniuk az alapos orvosi vizsgálattól, ha meddőségről van szó.

A férfiak szervezete közel 20 millió spermiumot termel naponta. Ennek a mennyiségnek a duplája, de akár több milliónyi is kerülhet a nő szervezetébe  együttlét során – célba azonban nagyon kevés ér belőlük. Tízezer spermium közül nagyjából ötezer megy jó irányba, ezer jut el a petevezetékig, és mindössze kétszáz a petesejtig. 

Csak a jó minőségű, gyors és ép DNS-sel rendelkező spermiumok érnek célba, és a teljes spermium állomány több mint 50%-nak életképesnek kell lennie ahhoz, hogy egészséges spermákról beszélhessünk – amelyekből egyre kevesebb van.

Mik a fő kockázati tényezők?

Fontos, hogy az eredendően örökletes hajlam mellett a férfiak tisztában legyenek az egyéb kockázati tényezőkkel is, hiszen a meddőség Magyarországon is egyre gyakoribb jelenség, ami összefüggésben áll a felgyorsul és stresszes hétköznapokkal, a gyors ütemű digitális fejlődésével, és az ezzel járó káros elektronikus sugarakkal, az egészségtelen táplálkozással és az ülőmunkával.

mobil zseb meddőség

Hőhatások és elektronikai eszközök

Alapvetően igaz, hogy a spermák minőségét erőteljesen befolyásolják a hőhatások, pozitív és negatív értelemben egyaránt. Az ülőmunka, a rossz szellőzésű szűk nadrágok és a nadrágzsebben hordott elektromos eszközök külön-külön is romboló hatással lehetnek a spermiumok minőségére, együttes és tartós fennállásuk pedig nagy mértékben ronthat a spermák minőségén. Lassul a spermiumok mozgása, károsodhat a fehérjeképződés, megváltozhat a sejtmembrán áteresztőképessége, és csökkenhet a spermiumok behatoló ereje. 

Érdemes tehát kerülni, vagy mértékkel használni azokat a helyzeteket, ahol a herék hőhatásnak lehetnek kitéve. Ilyen a szaunahasználat, a túl forró fürdők az autók ülésfűtése, a szűk öltözék és az elektromos eszközök korlátlan használata.

Szelénhiány

A szervezetben a herék a szelénben leggazadagabb területek közé tartoznak, hiszen a szelenoproteinek, azaz a szelén tartalmú fehérjék elengedhetetlenek a spermiumok képződéséhez és mozgásuk fenntartásához. A szelénhiány károsan hat a spermiumok minőségére, mozgására és behatolóképességére. Fontos a megfelelő, külső szelénpótlás, amely kiegyensúlyozott táplálkozással és vitamin komplexumokkal oldható meg.

Mellékvese-kifáradás és stressz

Talán elsőre furcsának hagozhat, de a két fogalom összefügg, hiszen a mellékvese a stressz feldolgozásában fontos szerepet játszik. A fizikai és érzelmi stressz hatással lehet a hormonszintre és így a fogamzási képességre is – a férfiak ráadásul hajlamosabbak elnyomni magukban a szorongást, ami gyakran betegségek formájában csapódik le.

A cukor és a cukros ételek, a krónikus vírusfertőzések szintén terhelik a mellékvesét, így ajánlott a férfiaknak is kerülni a magas cukor és szénhidráttartalmú élelmiszereket és alapanyagokat babatervezés során. 

Egyéb hormonális betegségek

A férfihormont, vagyis a tesztoszteront termelő szervek működését az agyban elhelyezkedő hipotalamusz és agyalapi mirigy szabályozza.  Ha felborul a hormonegyensúly, az utalhat ezeknek a szerveknek a betegségére. Egy alapos endokrinológiai vizsgálat segíthet utánajárni a lehetséges hormonális problémáknak.

Életmód

Ha gyermeket tervezünk, mindkét félnek javasolt az egészséges életmód. Ebbe nemcsak a helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás tartozik bele, hanem a megfelelő, jó minőségű alvás, a stressz csökkentése, a dohányzás és az alkohol mellőzése és a kiegyensúlyozott életre való törekvés.

Fontos, hogy véget vessünk annak az egészen napjainkig népszerű tévhitnek, miszerint a meddőség kizárólag a nőkkel hozható összefüggésbe. Tisztán kell látnunk ebben a kérdésben is, hiszen a meddőség sem mindig egytényezős probléma. 

Ajánlott könyv:

Dr. Csomai Zita – MEDDŐSÉGBŐL TERMÉKENYSÉG