Állandó, visszatérő fejfájással küzdesz? Lapozd fel James Davies Test című könyvét, amely egy teljeskörű egészségügyi útmutató, ami részletezi a testfájdalmak gyakori okait, és a legegyszerűbb és valóban hatékony fájdalomcsillapító módszereket mutat be. Legyen szó akár egy sérülésből való felépülésről, vagy a teljesítmény optimális fenntartásáról, James a fizikai egészség és jólét minden aspektusát körbejárva, holisztikus, mindenre kiterjedő megközelítéssel segít, hogy újra a lehető legjobb formába kerülj!

 

A fej és az arc

Az arcunkban több mint negyven izom található, amelyek segítenek egy röpke pillanat alatt kifejezni szükségleteinket, örömeinket és félelmeinket. Ezeket használjuk az étel megrágására, az ajkunk mozgatására, hogy szavakat formáljunk, és az arcon található érzékszervek működtetésére.

Ugyanakkor rengeteg stresszt és feszültséget is hordozunk az arcunkon, mégis ritkán szánunk időt arra, hogy kezeljük. Megmossuk, esetleg kisminkeljük, de mikor foglalkozunk azzal, hogy megmasszírozzuk? Pedig fájdalmak és kellemetlen érzések esetén már egy egyszerű arc- vagy fejbőrmasszázs is enyhülést hozhat.

 

 

„Rengeteg stresszt és feszültséget hordozunk az arcunkban.”

 

Az izmok mellett szükség van az idegekre is, amelyek életre keltik őket. Az idegeknek érzékelő és motoros részeik is vannak – ezek nélkül nincs mozgás. Ha mosolyogni akarsz, az idegek közreműködése nélkül nem tudod megtenni. Gyakran előfordul, hogy a fejet és az arcot érintő állapotoknál az ideg- és a szöveti fájdalom keveréke jelentkezik, és mindkettőt figyelembe kell venni a terület kezelésénél.

A fejet és az arcot illetően számos dologra kell odafigyelnünk. Azonnal forduljunk orvoshoz, ha a következő figyelmeztető jelek bármelyikét tapasztaljuk:

 • Fejfájás lázzal vagy nyaki merevséggel
 • Megmagyarázhatatlan fogyás
 • Megmagyarázhatatlan hányinger vagy hányás
 • Hirtelen fellépő, villámcsapásszerű fájdalom
 • A fejfájás mintázatának megváltozása
 • Rendszeresebben jelentkező és fokozódó fejfájás
 • Helyzetfüggő fejfájás (a fájdalom intenzitása jelentősen változik, ha mozogsz)
 • Korábban nem szokott fájni a fejed, de most fejfájás korlátoz a szokásos tevékenységeidben
 • Állandó fejfájás
 • Szúró fejfájás
 • Trauma utáni fejfájás
 • Elmosódott beszéd
 • Hirtelen szédülés vagy egyensúlyzavar
 • Zsibbadás vagy gyengeség az arc vagy a test egyik oldalán
 • Látási problémák az egyik vagy mindkét szemnél

 

A fejet és arcot érintő leggyakoribb problémák: FEJFÁJÁSOK

Egyes kutatók szerint huszonnyolc-, mások szerint több mint százféle fejfájás létezik, de ez nem sokat számít annak, aki valamelyik típusától szenved – ő csak azt szeretné tudni, hogyan enyhítheti a fájdalmat. A felnőttek fele évente legalább egy fejfájást tapasztal. Első lépésként pontosan meg kell határoznunk, hol érzel fájdalmat, mert ez segíthet diagnosztizálni, hogy a nyolc fő fejfájástípus közül melyikről van szó (lásd a 4.1. ábrát).

A fejfájás típusának azonosítása után kiderülhet, hogy valamilyen nyilvánvaló, kezelhető kiváltó oka van, lehet például fogászati, rágóízületi (temporomandibuláris ízületi), nyak- és orrmelléküreg-fájdalom, de egyszerűen dehidratációból is eredhet, ami nagyon könnyen orvosolható. Sok olyan pácienssel találkozom, akinek a tetején és oldalt fáj a feje, ami a nyakizmok megfeszülésének következménye. Amint fellazítjuk őket, és helyreállítjuk a megfelelő állapotukat, a fájdalom megszűnik.

 

 

FESZÜLTSÉG OKOZTA FEJFÁJÁSOK

Selma tanárként dolgozott, és eléggé stresszes volt a munkája miatt. Rossz volt a testtartása, mivel esténként a számítógép előtt gubbasztott, és a vállai előre görnyedtek. Feszültség okozta fejfájással fordult hozzám, mire én megmasszíroztam a tarkóját és a fejét. Otthon kipróbált néhány gyakorlatot a mellkasa megnyitása érdekében, és a fejfájása megszűnt.

A 4.1. ábrán látható fejfájások közül a leggyakoribb a feszültség okozta fejfájás, amely a klasszikus fejfájás általános gyűjtőneve, és – ahogy a neve is mutatja – a nyak, az arc és a fej feszültségéhez vagy izomgörcséhez köthető. Amennyiben a feszes izmok váltják ki ezt az állapotot, az egyben azt is jelenti, hogy lehetséges a kezelés. Fontos megjegyezni, hogy ezt a fajta fejfájást a stresszel, a szorongással és a depresszióval is összefüggésbe hozták. (A stresszről a 18. fejezetben olvashatsz bővebben.)

 

Kezdj a fájdalomskálával és a STOP-pal, majd mérlegeld, hogy igaz-e az alábbiak közül bármelyik állítás a fájdalmadra:

 • Lokalizáció: A fej mindkét oldalát, ritkábban a tarkót is érinti. Általában a homlok tájékán érezhető.
 • Típus: Erős fájdalom vagy nyomás. Enyhe vagy közepesen erős, tompa fájdalom. Nem lüktet.
 • Kezdet: Hirtelen vagy fokozatosan jelentkezhet, harminc perctől egészen egy hétig tarthat. A fájdalom ez idő alatt akár állandóan érezhető.
 • Kiváltó ok: Stressz, alváshiány, kihagyott étkezések, sok vezetésből, ülésből adódó testtartási problémák, izomfeszülés a nyakban és a vállakban.

 

SZAKMAI SEGÍTSÉG

 • Ezzel az állapottal oszteopatát vagy csontkovácsot érdemes felkeresned.
 • A terapeuta megmasszírozza a nyak, a vállak és a tarkó körüli izmokat, különösen a koponyaalapnál található apró nyakszirt alatti izmokat (lásd a 4.3. ábrát), mivel ezek is hozzájárulhatnak a feszültség okozta fejfájáshoz, ha feszesek.
 • A nyak gyengéd mozgatása és kattogtatása szintén segíthet a feszültség okozta fejfájás enyhítésében. Ha egy ízület nincs szinkronban, az azt jelenti, hogy a nyakizmok túlterheltek lesznek, ami feszessé teszi őket, és ez hatással lehet az arc és a fej izmaira.
 • Hasznos lehet, ha az ujjhegyekkel gyengéden masszírozzuk a koponya tövét és az első csigolyák területét, mivel ez enyhíti a nyaki ízületekre nehezedő nyomást. A nyak hátsó részén végzett száraz tűkezelés szintén segíthet a nyakizmok feszültségének enyhítésében.

 

 

További specifikusan fejfájással kapcsolatos tippek, így migrének, orrmelléküreg-gyulladás, rágóízületi-gyulladás stb. bővebben a Test című könyvben! 

Forrás: Test – Body

 

Ajánlott könyv: James Davies – TEST – BODY