Már a nevéből kiderül, hogy a fogyókúra nem lehet hatásos, hiszen a „kúrát” egyszer abbahagyjuk. A rövid távú megoldások nem hoznak hosszú távú eredményt. Ahhoz, hogy testsúlyunkat egy életen át tartsuk, az életmódváltásnak is egy életre kell szólnia. A fogyókúrának először is fenntarthatónak kell lennie. Gondoljunk csak egy olyan böjtre, amely alatt csak vizet fogyasztunk. Nincs is jobb fogyókúra! Százszázalékosan hatékony – de százszázalékosan halálos is, ha túl hosszan folytatjuk. Ezért kellenek az optimális fogyókúrához további építőelemek, hogy hosszú távon fenntartható legyen.

A hatásosság és fenntarthatóság mellett fontos, hogy a fogyókúra biztonságos is legyen. Az 1970- es években népszerű, folyékony fehérjére alapuló diétákról szóló könyvek milliós példányszámban fogytak, a fogyókúra azonban elkezdett halálos áldozatokat szedni. A biztonság azt jelenti, hogy egészségünk megőrzése mellett fogyunk.

Fontos, hogy hosszú távon teljes értékű táplálkozási szokásokat alakítsunk ki, amelyek tartalmazzák valamennyi esszenciális vitamint és ásványi anyagot, és növelik az élettartamot. Az a legkevesebb, hogy az elfogyasztott ételek ne rövidítsék le az életünket. Ideális esetben az étrend egészséges annyira, hogy megnövelje az élethosszt.

 

Nincs értelme a súlyvesztésnek, ha az az ára, hogy az életünket is elveszítjük.

 

Az orvosi szakirodalom áttanulmányozása után meghatároztam az ideális fogyókúra 17 alappillérét, és mindegyiknek külön fejezetet szenteltem Egyél úgy, hogy ne halj meg című könyvemben. Fontos, hogy az elfogyasztott táplálék, sőt, maguk az étkezési szokások is gyulladásgátlók legyenek, ne tartalmazzanak ipari szennyeződést, magas legyen a  rost- és víztartalmuk, kevés magas glikémiás indexű és függőséget okozó ételt, valamint hozzáadott zsírt, cukrot, húst, finomított gabonafélét és sót tartalmazzanak, továbbá alacsony legyen a kalóriasűrűségük. Az étrendnél szem előtt tartandó még, hogy alacsony legyen az inzulinindexe, védje az egészséges bélflórát, kifejezetten laktató legyen, és bővelkedjen gyümölcsökben, zöldségekben és hüvelyesekben.

Valódi táplálékot kellene fogyasztanunk, amely a földben terem. Természetes ételeket kellene ennünk, amelyek a mezőn nőnek, nem gyárban készülnek; amelyek a kertből származnak, nem a szemétből. A jó étrend középpontjában a teljes értékű növényi ételek állnak.

Kiderült, hogy a legegészségesebb étrend a legjobb fogyókúra is egyben. Ezt kísérleti eredmények is alátámasztják: randomizált kontrollált vizsgálatok bizonyítják, hogy a teljes értékű, növényi alapú étrend – az adagok korlátozása, kalóriaszámlálás és testmozgás nélkül is – a leghatékonyabb fogyókúra, amit valaha publikáltak az orvosi szakirodalomban – a valaha létező leghatékonyabb.

Én azonban nem elégedtem meg ennyivel. Az Egyél úgy, hogy ne halj meg kötet második felében azokat a kutatásom során felfedezett eszközöket vettem sorra, amelyek segítenek az utolsó, legmakacsabb kilóktól is megszabadulni.

A könyv első részében megtudhatjuk, hogy egy kalória nem feltétlenül egy kalória. Száz kalória csicseriborsó más, mint 100 kalória csirke vagy cukorka, mert máshogy hat a felszívódásra, az étvágyra és a mikrobiomra. A második részben még tovább megyek, és bemutatom, hogy még ugyanazon étel elfogyasztása is más hatást eredményez, ha más módon fogyasztjuk. Nemcsak az fontos, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy mikor és hogyan.

A következő tanácsban tudom legjobban összefoglalni fogyókúra-gyorsító javaslataimat: falazzuk el a kalóriákat! Az állati sejteket könnyen emészthető sejthártya veszi körül, aminek következtében a gyomor enzimjei könnyedén felszabadítják a kalóriát egy steakből például. A növényi sejtek ezzel szemben rostokból álló sejtfallal rendelkeznek, amely egy emészthetetlen fizikai akadályt képez, így a kalória egy része elzárva marad. A feldolgozott növényi élelmiszerek esetében azonban, mint a gyümölcslé, a cukor, a finomított gabonafélék, de még a teljes kiőrlésű gabonák is, a sejtes szerkezet elroncsolódott és a sejtfal összetöredezett, így a kalória szabadon hozzáférhető. Amikor olyan növényi táplálékot fogyasztunk, amelynek ép a szerkezete, akkor akármilyen jól rágjuk is meg a falatot, mindig maradni fog rost által teljesen elzárt kalória, ezáltal csökken a glikémiás hatás, aktiválódik az úgynevezett ileális fék, amely csökkenti az éhségérzetet, valamint fennmarad az egészséges bélflóra.

Törekedjünk arra, hogy a bevitt kalória – legyen az fehérje, szénhidrát vagy zsír – minél nagyobb része sejtfallal legyen körülvéve! Más szóval, származzon minél több kalória teljes értékű ép növényi táplálékból!

 

 

Azzal a céllal vágtam bele ebbe a projektbe, hogy összegezzem a legjobb tudományos eredmények lényegét, de legnagyobb örömömre mindenféle érdekes trükköt és eszközt is felfedeztem, rejtett adatok kincsesládájára bukkantam. Például egyszerű fűszereket találtam, amelyekről randomizált, placebokontrollált kettős vak vizsgálatok bizonyítják, hogy segítik a fogyást, és nem is drágák. Mivel nem kecsegtetnek nagy profittal, nem csoda, hogy ezek az eredmények nem terjedtek el széles körben. Az izgalmas bizonyítékokon túl még egy új módszert is sikerült kifejlesztenem a testzsír csökkentésére. Ebből sem lehet meggazdagodni, de engem egyedül egy haszon érdekel: a te egészséged!

A leghatékonyabbnak bizonyuló fogyókúrás étrend pont megegyezik az egyetlen olyan étrenddel, amelyről valaha bebizonyították, hogy a szívbetegek nagy hányadánál – köztük szeretett nagymamám esetében is – javít az egészségi állapoton.

Még ha a növényi alapú táplálkozás egyetlen eredménye lenne is, hogy csökkenti az első számú halálok előfordulását, nem magától értetődő, hogy ez legyen a megszokott táplálkozási forma, amíg további bizonyítékok napvilágot nem látnak? Az a tény pedig, hogy a szívbetegségen túl a növényi alapú táplálkozás hatékonyan kezel, megállít vagy akár vissza is fordít más halálos betegségeket, például a 2-es típusú cukorbetegséget és a magas vérnyomást, még nyomatékosabbá teszi e táplálkozás jelentőségét.

Az egyetlen étrend, amelyről bebizonyosodott, hogy képes minderre, a teljes értékű növényi táplálkozás.

 

Nem kell kockára tenni az egészségünket azért, hogy lefogyjunk. A legegészségesebb étrend a leghatékonyabb fogyókúra is egyben.

 

Végül is a tartós fogyáshoz tartós étrendváltozás szükséges. Az egészséges szokásoknak életmóddá kell válniuk. És ha egy életen át szeretnénk tartani az étrendet, akkor elvárhatjuk, hogy az hosszú élethez vezessen. Szerencsére a bizonyítottan legjobb fogyókúra megegyezik a legbiztonságosabb és legolcsóbb hosszú és egészséges életet eredményező étrenddel.

Valamennyi könyvem teljes bevételét jótékony célra fordítom, ideértve ezt a szakácskönyvet, az Egyél úgy, hogy ne halj meg kötetet, valamint a bestseller Hogy ne halj meg című könyvet, amelyben sorra veszem a 15 leggyakoribb halálos betegséget, és bemutatom azt a napi 12 nélkülözhetetlen élelmiszert. Egy fillért sem látok majd a könyvekből, de helyette valami sokkal jobbat kapok: az elégedettséget, amit az nyújt, hogy oly sok embernek segítek ezekkel a sorsfordító és életmentő ismeretekkel.

Remélem az Egyél úgy, hogy ne halj meg receptek inspirálni fog, hogy ízletes, egészséges és tápláló ételeket készíts magadnak és családodnak. E gyűjtemény minden egyes receptje maximálisan kihasználja a fogyásra adódó lehetőséget úgy, hogy semmit nem áldoz fel az ételek ízéből és laktató voltából. És ha ez még nem lenne elég, minden étel tele van olyan összetevőkkel, amelyek nélkülözhetetlenek a 15 vezető halálok megelőzéséhez, megállításához és visszafordításához. Úgyhogy irány a konyha, és kezdjünk főzni, mintha az életünk múlna rajta – mert valóban így is van!

 

 

Tavaszi zöldségleves sült spárgával

Mennyiség: 4 adag Nehézségi fok: könnyű

Élénk színű és laktató leves tele friss leveles zöldségekkel, borsóval és sült spárgával. Fogyaszthatjuk forrón, melegen vagy hidegen.

20 dkg vékony spárga 4 cm-es darabokra vágva (a fejeket gyűjtsük külön)
1 fej vöröshagyma felaprítva
2 teáskanál őrölt fokhagyma
6 csésze Zöldségalaplé
6 csésze durvára aprított spenót vagy mángold
2 csésze durvára aprított rukkola, vízitorma vagy mustárlevél
1 csésze friss vagy kiolvasztott mirelit zöldborsó
3 zöldhagyma durvára aprítva
1 evőkanál élesztőpehely
1 teáskanál fehér miso paszta
Őrölt fekete bors
1 evőkanál friss citromlé
1 evőkanál durva őrlésű fekete kömény

 

A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Kibélelünk egy tepsit szilikonlappal vagy sütőpapírral.

Az összes spárgát egy rétegben az előkészített tepsire helyezzük. A fejeket tartsuk a tepsin külön a spárga többi részétől. A spárgát körülbelül 15 percig sütjük, amíg megpuhul és a szélek barnulni kezdenek. Ezután vegyük ki a sütőből, és tegyük félre, a fejeket továbbra is külön tartva!

Egy nagy lábosban ¼ csésze vizet melegítünk közepes hőfokon. Hozzáadjuk a  hagymát, és addig főzzük, amíg megpuhul, nagyjából 5 percig. Utána hozzáadjuk a fokhagymát, és kevergetve további 1 percig főzzük. Majd hozzáadjuk a zöldségalaplevet, felforraljuk, lejjebb vesszük a lángot, és alacsony hőfokon 7 percig főzzük. Ezután levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a spenótot, a rukkolát, a borsót és a zöldhagymát, és addig főzzük, amíg a levelek összeesnek és megpuhulnak a forró levesben, körülbelül 2 percig. Hozzáadjuk a sült spárgát (a fejeket kivéve), az élesztőpelyhet, a miso pasztát és ízlés szerint fekete borsot.

A levest adagonként nagy sebességű turmixgépben simára keverjük. Ezután visszamerjük a lábosba, és igény szerint melegítjük. Hozzáadjuk a citromlevet, és ha szükséges, ízlés szerint fűszerezzük. A levest tálba szedjük, beletesszük a  spárgafejeket, és megszórjuk a  fekete köménnyel.

 

 

Tészta krémes tökszósszal

Mennyiség: 4 adag Nehézségi fok: könnyű

Ez a krémes tésztaétel hűvös őszi estéken különösen jólesik. Elkészítéséhez válasszuk kedvenc teljes kiőrlésű vagy babféléből készült tésztánkat. Feketebab-tésztával különösen jó választás Halloweenre.

½ csésze Zöldségalaplé
1 fej vöröshagyma felaprítva
3 gerezd fokhagyma felaprítva
1 teáskanál fokhagymapor
1 teáskanál hagymapor
½ teáskanál szárított oregánó
 ½ teáskanál szárított bazsalikom
 ¼ teáskanál pirospaprika-pehely
1 BPA-mentes konzerv (420 g) tökpüré
1 BPA-mentes konzerv (420 g) vagy Tetra Pak dobozos, sómentes aprított paradicsom
2 evőkanál élesztőpehely
2 teáskanál fehér miso paszta
2 teáskanál balzsamecet
Őrölt fekete bors
20 dkg teljes kiőrlésű vagy babféléből készült tészta
Friss petrezselyem felaprítva
Brazildió-parmezán (lásd az Egyél úgy, hogy ne halj meg receptek 210. oldalon) (opcionális)

Egy lábosban közepes hőfokon felmelegítjük a zöldségalaplevet. Hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, időnként megkeverjük, és addig főzzük, amíg a hagyma megpuhul, körülbelül 5–7 percig. Hozzáadjuk a fokhagymaport, a hagymaport, az oregánót, a bazsalikomot és a pirospaprika-pelyhet. Majd hozzáadjuk a tökpürét és az aprított paradicsomot, és kevergetve körülbelül 10 percig főzzük. Ízlés szerint fűszerezzük, ha szükséges. Végül levesszük a tűzről.

A tökkeveréket óvatosan a turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk az élesztőpelyhet, a miso pasztát, az ecetet és a fekete borsot ízlés szerint, és simára keverjük. Ha a szósz túl sűrű, zöldségalaplével vagy vízzel hígítjuk, és félretesszük.

A tésztát a csomagoláson található utasítások szerint forró vízben al dentére főzzük. Ha a tészta megfőtt, leszűrjük, majd visszatesszük a lábosba. Hozzáadunk ízlés szerinti mennyiségben a szószt, óvatosan összeforgatjuk, és felmelegítjük. Forrón tálaljuk, friss petrezselyemmel és (ha használunk) brazildió-„parmezánnal” megszórva.

Fokhagymapor és szívbetegségek

A szívbetegek artériás keringése már napi ¼ teáskanál fokhagymapor elfogyasztásával 50 százalékkal javul.43 A fokhagyma tehát kiegészítő kezelésként szolgálhat az érelmeszesedés gyógyításában, amely az első számú halálok.44 A fokhagyma a vérnyomásra is jótékonyan hat.

Forrás: Egyél úgy, hogy ne haéj meg szakácskönyv

 

Ajánlott könyvek:

EGYÉL ÚGY, HOGY
NE HALJ MEG – RECEPTEK

HOGY
NE HALJ MEG

EGYÉL ÚGY,
HOGY NE HALJ MEG