Tudtad, hogy a petrezselyem, is gyógyító étel? Ez a minden háztartásban fel-felbukkanó erős ízvilágú gyógynövény, ami nélkül nem az igazi a zöldborsóleves és megannyi étel, a lúgosítás egyik csodafegyvere! Tudj meg róla többet Anthony William a Gyógyító Médium Gyógyító ételek című könyvéből.
A petrezselyem ugyan az aromás gyógynövények csoportjába tartozik, az egész testet egyedülállóan lúgosító képessége miatt azonban megéri külön beszélni róla. Biztosan hallottál már a test sav-lúg egyensúlyáról – amikor a test elsavasodik, betegségek üthetik fel a fejüket.
Bárhol áruljanak petrezselymet, rajta kellene lennie a tájékoztatónak: „Mindennél jobban harcol a savasodás ellen”.
A lúgosító élelmiszerek normális esetben csak egy-két belső szervünk lúgosítását tudják biztosítani, vagyis a többi savas marad. A helyesen és rendszeresen használt petrezselyem az egész test lúgosítását megoldja, átjár minden belső szervet, és kivezeti a testből a nemkívánatos savakat. (Jegyezd meg, hogy a pH- tesztcsík nem ad olyan pontos tájékoztatást a test savasságáról, mint hinnéd. Bővebben olvashatsz erről Az egészségre ártalmas hóbortok és irányzatok című fejezetben.)
A petrezselymet a benne lévő rengeteg ásványi só teszi a lúgosítás nagymesterévé – a növény különleges ásványi sói rákötődnek a hasznavehetetlen savakra, és kivezetik azokat a testből. A petrezselyem a lúgosító hatása révén harcol olyan remekül a rák ellen és a rákmegelőzésben.
Ez a gyógynövény mindenféle kórokozó ellen felveszi a harcot. Kordában tartja a baktériumokat, az élősködőket és a gombákat is. A petrezselyem döbbenetesen jó a szájat érintő gondok esetén. Segít az íny betegségei, a fogszuvasodás, a szájszárazság leküzdésében, valamint megakadályozza a szájban tanyázó baktériumok szaporodását. A DDT ellen is hatékony fegyver – kémiai ollóba fogja a rovarirtó és gyomirtó szerek olyan maradványait is, amelyekről nem is sejtetted, hogy a testedben rejtőztek, és sok mindenben hátráltattak.
A petrezselyem mindezeken túl tele van tápanyagokkal, ideértve a B-vitaminokat, például a folsavat, B12-koenzimeket, valamint az A-, C- és K-vitamint.
Arra is képes, hogy az ételekbe juttasson az ásványianyag-készletéből*. Különösen az alacsony ásványinyomelem-tartalmúaknak tesz jót. A petrezselyem tartalmaz magnéziumot, ként, cinket, mangánt, molibdént, krómot, szelént, jódot és kalciumot. Gyakorlatilag vadnövény, alig igényel némi törődést, még a hideg időjárást is jól bírja, vagyis igen alkalmazkodóképes természetű. Amikor megeszed, átadja túlélőképességét, és te is könnyebben élhetsz és virulhatsz általa. A petrezselyem utánozhatatlan segítség, ha kevés az energiád, és teljesen kimerültél. Az édesgyökérhez hasonlóan nagyon hasznos, bár a mellékvese táplálásában kevésbé remekel, de minden más tulajdonsága miatt ott kell hogy legyen az étrendedben.
*Sőt, a petrezselyem egyedülálló módon segíti az ásványi anyagok felszívódását; ha például valaki ásványi táplálékkiegészítőt vagy lúgosító port szed, mindenképpen azzal egy időben érdemes néhány szál petrezselyemzöldet elrágcsálni, mert a benne lévő enzimek gondoskodnak arról, hogy a bevitt ásványi anyagok fel is szívódjanak – a lektor
ÁLLAPOTOK
Amennyiben az itt felsorolt állapotok bármelyike téged is érint, vezesd be a petrezselymet az étrendedbe.
Az összes rákbetegség (különösen a vérképzőszervek rákjai, például az áttétes csontrák), porcleválás, fóbiák, szorongás, depresszió, ínybetegségek, nyálkő, nyálmirigy-elzáródás, hólyagos kiütések, mellékvese-kimerültség, Epstein–Barr- vírus/mononukleózis, amiotrófiás laterálszklerózis, migrének, pajzsmirigybetegség, húgyúti fertőzések, Addison-kór, Parkinson-kór, demencia, Alzheimer- kór, ízületi gyulladások, verőér-meszesedés, szívpitvari fibrillácó, szív- és érrendszeri betegségek, krónikus obstruktív tüdőbetegség, a hormonrendszer zavarai, hepatitis C, szerzett immunhiányos betegség (HIV), bipoláris zavar, Lyme-kór, narcisztikus személyiségzavar, zsírmáj, ótvar, Sjögren-szindróma.
TÜNETEK
Amennyiben az itt felsorolt tünetek bármelyikét tapasztalod, vezesd be a petrezselymet az étrendedbe.
Hányinger, szórakozottság, szédülés, savtúltengés, szaglás elvesztése, ízérzékelés elvesztése, gyengélkedés/rosszkedv, hasi fájdalmak, reszketés/ remegés, ínyfájdalmak, száraz száj, fejfájás, súlygyarapodás, orrvérzés, fogszuvasodás, ínysorvadás, lyukas fogak, az összes idegrendszeri tünet (bizsergés, zsibbadás, rángások, idegfájdalmak, mellkasi nyomás), ásványi nyomelemek hiánya, vegyszerérzékenység, méhgyulladás, petefészek- és petevezeték-gyulladás, emlékezetkiesés, rossz vérkeringés, zsírmáj előtti állapot, légszomj, agyi elváltozások, gerincsérülések, fogfájás.
ÉRZELMI TÁMOGATÁS
Amikor érzelmi hullámvasúton érzed magad, fordulj a petrezselyemhez. Ez a növény először a föld feletti szárait és leveleit érleli meg, és csak utána halad a „közepe felé” – szóval, nagyon kiegyensúlyozott és kiegyensúlyozó gyógynövény. Ha pedig úgy érzed, hogy valaki más érzelmi hullámvasútjára ültél fel, és az ragadott magával, ajánlj fel neki egy tál friss petrezselymet. Miután rendszeresen fogyasztani kezdi, meglátod, mennyivel kiegyensúlyozottabb lesz a viselkedése és a gondolkodása.
SPIRITUÁLIS TANÍTÁS
Túl sok ember hagyja ki a petrezselymet csak azért, mert nincs oda az ízéért. Nem allergiásak, nem is érzékenyek rá – egyszerűen eldöntötték, hogy ahhoz ragaszkodnak, amit már ismernek és szeretnek. Ha valamit nem szeretünk, hiába tudjuk, hogy a javunkra válna, akkor is hajlamosak vagyunk kerülni. Az életed mely tapasztalatai, beszélgetései, helyzetei, milyen felelősségek és cselekedetek azok, amelyekről tudod, hogy segítenének rajtad, mégis kerülöd őket? Milyen értékes tanításokat hagysz ki? Milyen előnyöket, hasznokat érhetnél el, ha félretennéd az eredeti ellenérzéseidet, és az eddig kellemetlennek képzelt dolgokat inkább lehetőségnek tekintenéd?
ÖTLETEK
- Élvezhetőbbé teszi a petrezselymet, ha szárzellerrel együtt készítesz belőle rostos dzsúszt. A petrezselyem sói rákötnek a test savaira, például a tejsavra, és kivezetik a szervezetből, ezalatt a szárzeller sói másfajta mérgekhez kötődnek, és eközben táplálják, segítik a neurotranszmitterek vegyületeit.
- Teát is készíthetsz friss vagy szárított petrezselyemből. A forrázás vagy a filteren át csepegtetve forrázás nagyszerű, ásványi és fitokémiai anyagokban dúskáló kivonat készítését teszi lehetővé. Ezek különben a petrezselyem mélyén lapulnának, teaként azonban könnyen emészthető tápanyag válik belőlük.
- Maximalizálhatod az előnyös hatásokat, ha sima levelű petrezselymet használsz. (Ettől még a fodros levelűeknek is megvan a maguk értéke, szóval ha nincs a kezed ügyében sima levelű, ez ne legyen kifogás arra, hogy miért ne edd meg a fodrosat.)
- Szokj rá, hogy minden ételbe rakj egy kevés petrezselymet, akár szereted az ízét, akár nem. Egy bizonyos ponton túlléphetsz ezen a megoldáson, és megengedheted magadnak, hogy naponta csak egy fogáshoz add hozzá, de akkor többet, ha lehet. Ha idegenkedsz a petrezselyemtől, próbáld kis adagonként, többféle ételben, italban (add zöldséglevekhez és dzsúszokhoz, szórd salátára, készíts teát belőle, és így tovább.) Apránként hozzászoktatod magad, ami csak a javadra válhat, mivel a tápanyagai értékesek, és hatékonyan kipucolja a szervezetedből a nem odavaló dolgokat.
PETREZSELYMES TABULÉ
1-2 adag
Ez a saláta remekül illik egy nagy ebédhez, amikor a családtagjaid és a barátaid ülik körül az asztalt. Tökéletesen párosítható humusszal és egy nagy tál grillezett karfiollal. A tabulé egy keleti étel, hagyományosan salátalevélbe göngyölve kínálják. Természetesen a saláta belső, puhább levelei valók hozzá. Egy nagy tálban szervírozd te is, és kézzel merítsetek belőle a csésze alakú salátalevelekre (de természetesen salátalevél nélkül, önmagában is fogyasztható).
1⁄4 csésze mandula
4 csésze petrezselyem, sűrűn teletömve
1⁄8 csésze menta, lazán megrakva
2 csésze negyedelt paradicsom
2 csésze felkockázott uborka
1⁄2 csésze apróra vágott vöröshagyma
1⁄4 kávéskanál tengeri só
1 kávéskanál olívaolaj
1⁄2 citrom leve
A turmixgépet szakaszosan nyomkodva daráld durvára a mandulát, és tedd félre.
Aprítsd fel simára a turmixban a négy csésze petrezselymet, és tedd félre ezt is.
A többi alapanyagot szakaszosan aprítsd a turmixban, míg jól összekeverednek. Rakd át ezt a keveréket egy nagy tálba, add hozzá a petrezselymet és a mandulát, és finoman keverd össze. Azonnal tálalhatod. Jó étvágyat!
Forrás: Gyógyító ételek