A kristályok színe meghatározó a terápiás gyakorlatban. A kristályok színe általában a bennük lévő ásványi anyagoktól függően alakul ki, ez természetesen befolyásolja a kristályszerkezetet is. A szín egyrészt a látvány, másrészt a szervezetünkre gyakorolt hatás miatt is fontos. A test energiaközpontjait, az úgynevezett csakrákat is tudjuk színekkel erősíteni, ezek ismerete fokozhatja terápiánk hatékonyságát.

 

Vörös kristályok

A vörös szín a gyökércsakra színe. Ebből adódóan termékenységi problémák esetén is gondoljunk rá. Általánosságban növeli az energiát, az önbizalmat. A vörös szín izgató, melegítő, gyorsító hatású.

 

Fizikai hatás

A vörös a vér színe is, ezért ezek a kristályok pozitívan hatnak a vérre, javítják a vér minőségét, így a gyógyításban vérkeringési problémáknál, vérszegénységnél, vérzések esetén, illetve nem gyulladásos bőrbetegségeknél használhatjuk őket.

A vörös és vörösesbarna kristályok segítik a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok felszívódását azáltal, hogy stimulálják a vékonybelet.

 

Lelki hatás

A vörös színű kristályok a bennünk lakozó tűz erejét fokozzák. Segítik az élettapasztalatok gyűjtését és megfelelő feldolgozását, így támogatják a szellemi fejlődésünket. Fokozzák a bátorságot, védelmeznek, segítik a gondolatainkat tisztán tartani. Növelik az akaraterőt, a teljesítőképességet és a kitartást.

Amikor például valakinek ki kell állnia nyilvánosan beszélni, vagy akár egy kisgyermeknek az iskolában felelni, akkor egy jól megválasztott vörös kristály segít neki elűzni a stresszt, bátrabb lesz tőle, és így nem fog „leblokkolni”, sikerül a gondolatokat tisztán tartania. Akkor is jótékonyak, ha egész nap megterhelő, koncentrálást igénylő munkát végzünk. Egy vörös kristály viselésével még a nap végén is lesz energiánk.

 

Figyelmeztetés

Gyulladás esetén ne használjuk, mert fokozhatja azt! Akinek magas a vérnyomása, vagy ideges alkat, az óvatosan alkalmazza a vörös kristályokat.

 

Vörös kristályok

Gránát, vörös jáspis, rubin, mookait, vörös korall.

 

Narancssárga kristályok

A szexcsakra színe. A narancssárga kristályokat szerencsehozónak tartották, és varázslások során gyakran alkalmazták. Általában élénkítenek és vitalizálnak. Harmóniát és egyensúlyt hoznak az életünkbe.

 

Fizikai hatás

Erősítik a véredények falait, serkentik a keringést, elősegítik az egyenletes energiaeloszlást a testben.

A narancs szín erősíti az immunrendszert, fokozza a test öngyógyító erejét. A sötétebb árnyalatok szabályozzák az anyagcserét, a mirigyrendszer működését.

Kedvező hatású krónikus és heveny légcsőhurutnál is, erősíti a tüdő szöveteit. Fokozza a nemi erőt, érzékenyebbé tesz.

 

Lelki hatás

A narancsszín a pozitív életminőség színe, derűt, vidámságot, örömöt hoz az életünkbe.

A pesszimizmus, a depresszió, az apátia és az ernyedtség esetén fontos gyógyító szín. A kreativitás, az érzelem és az életöröm színe. A narancs kristályok támogatják a spontaneitást, mindemellett biztonságot, békességet hoznak.

 

Narancs kristályok

Karneol, holdkő, gyöngy, narancskalcit, tűzopál.

 

 

Sárga kristályok

A Napfonat (Solar plexus) kövei, általában elgondolkodtatnak, tudatosítják velünk a bajainkat, kívánságainkat, segítségükkel jobban megemésztjük a hétköznapok történéseit, öntudatossá és magabiztossá tesznek, felkeltik bennünk a felelősségérzetet.

 

Testi hatás

Kedvezően hatnak az emésztőrendszerünkre, erősítik a gyomrot, ösztönzik a méregtelenítő szervek működését. Serkentik a máj, a lép és a hasnyálmirigy működését.

Támogatják a vegetatív idegrendszer működését. Kiegyensúlyozzák az alacsony vérnyomást, mindezt úgy, hogy a magas vérnyomást nem emelik.

 

Lelki hatás

A sárga kristályok élénkítenek, életvidámmá tesznek. Boldoggá, gondtalanná, aktívvá tesznek bennünket. A pesszimista, életunt, búskomor, lehangolt emberek elutasítják. A melankolikusokat felvidítja.

Lelki szinten is támogatják az emésztést, az élettapasztalatok feldolgozását, segítenek abban, hogy valóban magunk alakítsuk az életünket.

Segítenek megtalálni a valós életfeladatunkat.

 

Sárga kristályok

Borostyán, citrin, nemes topáz, sárga jáspis.

 

Zöld kristályok

A szívcsakra reményének, szeretetének színe. A zöld tartalmaz hideg (jin) és meleg (jang) elemeket. A zöld szín harmonizál, semlegesít.

A zöld a természet, a termékenység színe is. Az ősi egyiptomiak a termékenységet, a növekedést kapcsolták hozzá.

 

Fizikai hatás

Energiával töltik fel és nyugtatják a szívet, magas vérnyomás esetén jótékonyak.

Segítik a máj működését, ezáltal jótékonyak a szembetegségeknél: a hagyományos kínai gyógyászat szerint a máj a szemre nyílik, így a szembetegségek kezelését a máj tisztításával kezdjük.

A sárgászöld kövek támogatják az epehólyag és a máj működését, ezáltal méregtelenítenek.

Ízületi és visszérgyulladásoknál is használják őket. A zöld kristályok gyulladáscsökkentő hatásúak.

 

Lelki hatás

A zöld a remény színe. A zöld színű kristályok életvidámmá, kezdeményezővé tesznek. Felszabadítják az elfojtott dühöt és haragot, ez az első használat alkalmával ijesztő lehet, de az esetleges ijedelem gyorsan elmúlik, és hosszú távon hozzásegít a belső nyugalom eléréséhez.

Csökkentik a fáradtságot, kimerültséget, elégedetlenséget. Méregtelenítő, tisztító hatásukat a test, a lélek és a szellem szintjén is kifejtik, segítenek megszabadulni a lelki mérgektől is.

A bizonytalan, elégedetlen emberek elutasítják.

 

Zöld kristályok

Aventurin, krizopráz, malachit, nefrit, peridot (olivin), smaragd, szerpentin, verdelit.

 

 

Kék színű kristályok

Torokgyulladásnál, gennyes hörghurutnál, asztmánál, fül és orrjárati polipnál, melléküreg-gyulladásoknál jótékony.

A pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy működésére hat, de alapvetően az összes endokrin szerv működéséhez kedvező.

A sötétkék szín hat az agyalapi mirigy működésére, segít idegi eredetű zavaroknál, lelki kimerültségnél.

A kék szín kiváló gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, görcsoldó hatású, tehát alkalmazhatjuk minden olyan helyzetben, amikor gyulladás, láz vagy görcs van a szervezetben.

Szabályozza a vese és a húgyhólyag működését, serkenti a kiválasztást, csökkenti a magas vérnyomást. Szabályozza a sav-bázis egyensúlyt.

 

Lelki hatása

Mélyebb rétegekbe hatol, a befelé forduló, odaadó, becsületes emberek fordulnak hozzá. Azok az emberek utasítják el, akik megrettennek a saját rétegeiktől. Azonban a kék kristályok segítenek a félelmeink leküzdésében, velük képesek vagyunk összeszedni bátorságunkat az önmagunkkal való szembenézéshez.

Segítenek lelkileg ellazulni, nyitottá válni. A torokcsakrára gyakorolt kedvező hatása által javítják a kommunikációs képességünket, a társas kapcsolatainkat.

 

Kék színû kristályok

Azurit, lápisz lazuli, szodalit, zafír, indigolit, akvamarin, kalcedon.

 

Ibolyaszín kristályok

Az ibolya a koronacsakra színe, a magasabb szellemi beállítottságúak, spirituális vonzódásúak szeretik. Elutasítják a földhözragadtak, akik félnek a szellemi tapasztalatoktól. Az átváltozás színe, megtisztít és felszabadít. Az ibolyaszín meleget és hideget is tartalmaz.

Érdekessége, hogy az ibolyaszínt nem régóta látják az emberek, ezért mondjuk, hogy kék ibolya, mert a régi időben kéknek látták. A Lila ruhás nő című festmény volt az első, amin már látták (egyesek) a lilát.

 

Fizikai hatás

A tobozmirigy működésére hat, egyensúlyba hozza a két agyfélteke működését, fokozza az agy tevékenységét, erősíti az idegeket, csökkenti a túlfeszített agyi tevékenységek okozta fejfájást. Segíti a sejtek légzését, az oxigénfelvételt és a szén-dioxid-leadást, illetve a méregtelenítést. Serkenti a bőr, a tüdő, a vastagbél működését.

 

Lelki hatás

Segíti a megrázó élmények feldolgozását, megérteti a gondjainkat, megkönnyebbülést hoz. Enyhíti a bánatot. Segíti a meditációt, az elmélyülést. Támogatja a spirituális fejlődést, az empátiás készséget, önmagunk megismerését.

 

Ibolyaszín kristályok

Ametiszt, szugilit, charoit, lepidolit, lila fluorit.

 

 

Fehér és áttetszõ kristályok

A fehér és az átlátszó kövek tisztaságot, áttekinthetőséget jelképeznek minden szinten. A tökéletesség jelképei.

A minden lehetőséget magába foglaló és mindent megvalósítani képes erőt is szimbolizálják.

Energiájukkal az összes kő hatását felerősítik, a hegyikristály remekül használható például más kristályok töltésére. Jellemző rájuk, hogy elnyelés nélkül vernek vissza minden fényt és színt, úgy is mondhatjuk, hogy semlegesek, de mindent felerősítenek.

A tisztaságot és a világosságot erősítik lelki szinten is.

 

Fehér és áttetszõ kristályok

Halit, hegyikristály, magnezit, ulexit.

 

Fekete kristályok

A fekete elnyeli a fényt, így a negatív energiák leküzdésére, a fájdalom csökkentésére használjuk. A fájdalom ott jelentkezik, ahol valamilyen blokk van az energiarendszerben, a fekete kristályok ezt a blokkot képesek megszüntetni, így helyreáll az energiakeringés, megszűnik a fájdalom. Nem egy-egy szervre hatnak, hanem az egész szervezetet lazítják, oldják a feszültséget.

Állóképességre, kitartásra, szilárdságra, teherbírásra szólítanak fel. A fekete kristályok biztonságot és stabilitást teremtenek, ha valaki például nagyon szédül, segítenek ezt legyőzi.

 

Fekete kristályok

Fekete ónix, fekete turmalin, hópehely-obszidián, füstkvarc

 

Arany kristályok

Az arany inspirációt, lelkesedést, életerőt, magasabb rendű energiát jelent. Emlékeztet önmaguk belső isteni szikrájának megtalálására.

Az igazi isteni szeretet, a boldogság és az újrakezdés színe.

 

Figyelmeztetés

A napjainkban közkedvelt, gyönyörű, csillogó kő, a napkő nem valódi kristály, hanem mesterséges módon, üvegből előállított kő. Így a szó szerinti értelmezésben nincs gyógyhatása. Azonban a kristályok lelki hatása a látványból fakad, így joggal állíthatják, hogy van hatása, hiszen ha valakinek nagyon tetszik egy ilyen lánc, függő vagy karlánc, akkor az illető a viselésével biztosan jobban fogja érezni magát.

 

Arany kristályok

Gyémánt, pirit

 

Rózsaszín kristályok

A szívcsakrához kapcsolható, a rózsaszín az univerzális szeretet színe.

 

Fizikai hatás

Erősítik a szívet és a keringési rendszert.

 

Lelki hatás

Fokozzák a bennünk lakozó, önzetlen szeretetet. Látványuk jó érzéssel tölt el, oldják a rossz hangulatot, jobb kedvre derítenek.

 

Rózsaszín kristályok

Rózsakvarc, rubelit, rodokrozit, rodonit, kunzit, mangánkalcit, morganit.

 

Sokszínű kristályok

Egyes kövekben sok szín fordul elő, ezek serkentik az egész szervezet aktivitását, felgyorsítják a gyógyulás folyamatát, sorsunk miértjét világítják meg. Minden szempontból élénkítően hatnak. Bennük megmutatkozik a természet játékos oldala. Színeik kavarodásában a vágyainkkal, az illúziónkkal szembesülünk, mert a színek összjátéka sokkal több, mint a színek összessége, ez egy teljesen új minőség. Életvidámmá, jókedvűvé, derűssé tesznek. Fokozzák a kreativitást. A sokszínű kristályoknak hatalmas mágikus erőt tulajdonítottak.

Sokszínű kristályok

Szivárvány obszidián, opál, labradorit, turmalin

 

Forrás: Gyógyító kristályok

 

Ajánlott könyvek:

GYÓGYÍTÓ KRISTÁLYOK

A siker alapelvei könyv

CSAKRAGYÓGYÍTÁS

ÚTKERESOK KÉZIKÖNYVE