Dr. Joe Dispenza szavai Kelly Noonan Gores HEAL című könyvéről

 

Minél inkább tisztában vagy azzal, mit és miért teszel, annál jobban fogod tudni, hogyan tedd. Azt a korszakát éljük a történelemnek, amikor nem elég egyszerűen csak tudni. Itt az ideje azt is tudni, hogyan.

 

Az igazság, a tudás, a bölcsesség és az információ keresőjeként az a következő feladatod, hogy felavasd, alkalmazd, személyedre szabd vagy bemutasd a tudást, amit filozófiai és elméleti szinten megtanultál. Ez azt jelenti, hogy olyan új és más döntéseket kell hoznod, melyek a testedet is arra késztetik, hogy bekapcsolódjon a folyamatba. Ha képes vagy összehangolni a viselkedésedet a szándékoddal, a tetteid a gondolataidat fogják tükrözni. Hagyd, hogy együttműködjön az elméd és a tested, és új tapasztalatokban lesz részed.

A tapasztalatok megerősítik az agyadban lévő szinaptikus kapcsolatokat. Ha magadévá teszel egy új tapasztalatot, az új esemény hozzáad az agyadban lévő intellektuális áramkörhöz, és erősíti azt. Abban a pillanatban, amikor ezek az áramkörök új hálózattá kapcsolódnak, az agy elindít egy őket tükröző kémiai reakciót, amit érzelemnek vagy emóciónak nevezünk. Amikor több vitalitást, jobb egészséget, teljességet vagy örömet érzel egy új tapasztalástól, kémiai úton a testednek is megtanítod megérteni, amit az elméd intellektuális úton már megértett. Az új információ így nemcsak az elmédhez, hanem a testedhez is eljut, és megváltoztatja a közérzetedet. Ilyenkor tulajdonképpen új elmével ruházod fel a tested, és ebben a pillanatban az elméd és a tested összehangoltan fogadják be az új információt.

Úgy is mondhatjuk, hogy a tudás az elmének, a tapasztalat pedig a testnek szól. Elkezded megtestesíteni a filozófia igazságát. Amikor ezt teszed, újraírod biológiai programodat, és új géneknek adsz jeleket, mert új információhoz jutottál a környezetedből. Az epigenetikából tudjuk, hogy ha a környezet jeleket ad a géneknek, és a környezetbéli tapasztalat végterméke egy érzelem, egészen új jelekhez jutnak a génjeink. És mivel minden gént fehérjék alkotnak, és a fehérjék testünk szerkezetét és működését is meghatározzák (a fehérje kifejeződése az élet kifejeződése), szó szerint megváltoztatjuk genetikai sorsunkat. Ez azt jelenti, hogy lehetőség van arra, hogy a testünk egy csapásra meggyógyuljon.

Ennek megfelelően, ha egyszer már képes voltál egy adott tapasztalat megélésére, azt újra és újra megteheted. Ha ugyanazokat a döntéseket hozod, és újra és újra megismétled ugyanazt a tapasztalatot, megteremted annak neurokémiai feltételeit, hogy a tested és az elméd egyként dolgozzon.

Ha már olyan sokszor tettél valamit, hogy a tested és az elméd is jártassá válik benne, automatikussá, természetessé, erőfeszítés nélkülivé válik. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy készség, szokás, új életmód lesz belőle. Ha elértél egy bizonyos kompetenciaszintet, nem kell tudatosan törekedned a feladat elvégzésére. Erre akkor kerül sor, ha valóban megváltozott a  közérzeted, és magadévá tetted az információt. Elkezded megélni a filozófiát, és te is a tudássá válsz.

Az erőfeszítések ismételgetésével nemcsak egyszerűen megváltozol, de több lehetőséget is teremtesz az életedben, ami az erőfeszítéseid eredménye. Mi másért is tennéd? És hogy mire gondolok, amikor lehetőségekről beszélek? A test és az elme betegségeinek vagy egyensúlyból való kizökkenéseinek gyógyulásáról.

Arról beszélek, hogy egy jobb életet teremtesz magadnak, és nem ugyanazokat a tudattalan döntéseket hozod meg, melyek múltbéli traumáidból táplálkoznak. Ha megszűnnek ezek a döntések, viselkedések és tapasztalatok, és új döntéseket, viselkedéseket és tapasztalatokat élsz meg, az eredmény új állások, új kapcsolatok, új lehetőségek és új élmények formájában jelenhet meg.

 

 

Ez a könyv és a Heal című dokumentumfilm az újságírás egy új és egészen más műfajának részei, és sokkal többet jelentenek egy csapat tudós, kutató vagy gyógyító arról alkotott elméletnél arról, hogy hogyan változtathatsz az egészségeden. Mivel valós embereket látsz magad körül – ilyen vagy te magad is –, a Heal gyakorlati és igazi segítséget jelent az egészségre jó hatással lévő módszerekkel való kísérletezgetéshez. A könyvben bemutatott változásról szóló személyes történetek nem a „győzelmet arattunk a lehetetlen felett” történetek csillogó hollywoodi változatai. Sőt, azért hogy jelentős lépéseket érjenek el a gyógyulásukban, ezeknek az átlagos embereknek egésze mélyre kellett nézniük magukban, hogy meglássák, mi az, amin hosszú távon változtatniuk kell a gondolataikban, az érzelmeikben és a tetteikben. Ezek a történetek valósak és bárkivel megtörténhetnek.

Amikor először kerültem kapcsolatba Kelly Noonan Goresszal, mert megkért arra, hogy szerepeljek a Heal dokumentumfilmben, nagyon örültem, hogy valaki egy egészen új szinten nyomoz az után a kérdés után, mit kell tennünk ahhoz, hogy kigyógyuljunk a krónikus betegségekből. Megkönnyebbülve láttam, hogy munkája bizonyítékokat is nyújt, ami az információ egy következő szintje. A bizonyíték a legfontosabb hang.

Valakinek el kell mondania ezt a történetet, és végtelenül boldog vagyok, amiért Kelly ilyen nagy őszinteséggel, tisztasággal és nyitottsággal karolta fel.

 

 A történet azt bizonyítja, hogy az elme igenis képes arra, hogy meggyógyítsa a testet.

 

A csapatommal több kísérletet is elvégeztünk, hogy megmutassuk, a gyógyulások nagy többsége a fejben kezdődik el. Ma már tudjuk, hogy soha nincs olyan, hogy az elméd nem képes befolyásolni a testedet, és soha nincs olyan pillanat, amikor a  tested  nem befolyásolja az elmédet. Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy megváltoztasd a tested, az elmédet is meg kell változtatnod – oda-vissza. Gondolkozz el azon az elméleten, hogy a gyógyulás utazásának elkezdéséhez először tudatosítanod kell magadban, mire gondolsz, majd szó szerint meg kell változtatnod a gondolataidat és az érzelmeidet.

 

 

A stresszhormonok hosszú távú hatásai megnyomnak rajtunk egy genetikai gombot, és betegségekhez vezetnek. Stresszről akkor beszélünk, ha az agy és a test kizökken homeosztázisából, és a  test stresszválasza az, ami újra egyensúlyba hozza a testet. Stresszben élni egyenlő azzal, hogy folyamatosan vészhelyzetben élünk, és a túlélésre törekszünk. Ha hosszú távon vészhelyzet üzemódban vagyunk, kimerítjük testünk természetes gyógyító forrásait. A  természetben rövid távon minden szervezet képes tolerálni a  stresszt, ha azonban folyamatosan stresszben vagyunk, nem kapcsol ki a stresszválaszunk, és megbetegszünk. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy ha a  testünk minden energiáját felhasználjuk a (vélt vagy valós) külső környezetünkben felbukkanó fenyegetések kivédéséhez, nem marad arra energiánk, hogy fejlődjünk, és javításokat végezzünk a belső világunkban.

Az emberi előagy és neokortex méretéből adódóan képesek vagyunk sokkal valóságosabbnak látni a gondolatainkat, mint amilyenek. Ebből az következik, hogy pusztán azáltal, hogy rágódunk a problémáinkon, vagy azt jósoljuk, hogy a lehető legrosszabb fog bekövetkezni a jövőben, képesek vagyunk fokozni stresszválaszainkat. Gondolkozz el ezen egy pillanatig, hiszen egyértelműen bizonyítja az elme és a test kapcsolatát. Ha megbetegíthetnek a gondolataid, lehetséges, hogy meg is gyógyíthatnak?

Ebből a könyvből megtudhatod, hogy a válasz igen.

Több mint harmincéves krónikus egészségügyi panaszok kezelésében szerzett tapasztalataim azt bizonyítják, hogy ha három stresszortípus (fizikai, kémiai és érzelmi) képes kibillenteni a testet az egyensúlyából, háromféle módon állíthatjuk helyre benne az egyensúlyt: fizikai, kémiai és érzelmi úton. A jóga, az akupunktúra, a mozgás, a kiropraktika és a maszszázs mind enyhíthetnek a fizikai stresszen, és fizikai egyensúlyt teremthetnek a testben. A tudatos táplálkozás, a kalóriák csökkentése, a vitaminok, gyógynövények vagy gyógyszerek jobb kémiai egyensúlyt érhetnek el. Annak elsajátítása, hogyan csendesíthetjük le az elmét, és válhatunk sokkal tudatosabbá a gondolatainkat és az érzelmeinket illetően, érzelmi egyensúlyt teremthet. A meditáció, az energiapszichológia, a szemmozgásos deszenzitizáció és újrafeldolgozás (EMDR-terápia), az érzelmi felszabadulás technika (EFT) vagy a pszichoterápia mind neuroérzelmi egyensúlyt idéz elő.

Az a tapasztalatom, hogy ha kettőt sikerül helyreállítanod és egyensúlyba hoznod e három rendszer közül, idővel a harmadik is követni fogja őket. Például ha valaki fizikailag és kémiailag előbb kerül egyensúlyba, idővel érzelmileg is helyrebillen. Ha valaki inkább kémiai és érzelmi szempontból kiegyensúlyozottabb, nagyon valószínű, hogy fizikailag is kiegyensúlyozottabb lesz. Ugyanezen elv alapján, ha valaki fizikailag és érzelmileg kiegyensúlyozottabb, kémiai szempontból is azzá fog válni.

 

 

Erről szól ez a könyv. Irányt mutat, hogy rátalálhass az egyensúlyra és az egészségre. Ahogyan látni fogod, a nyugati orvoslás csodásan teljesít, ha akut egészségi problémákról van szó. Ha eltöröd a karodat, vagy vakbélgyulladásod lesz, az legyen az első dolgod, hogy orvoshoz mész. A krónikus egészségi panaszok megszüntetéséhez azonban életmódbeli változások is szükségesek. Bekapni egy szem vagy egy marék tablettát, hogy csillapítsd a panaszaidat, nem egyenlő a gyógyulással. A valódi gyógyuláshoz meg kell változtatnod a gondolkodásmódodat, a tetteidet és az érzéseidet. Gondolkodásod, cselekvésed és érzéseid összessége alkotja személyiségedet, személyiséged pedig megteremti személyes valóságodat. Változtass a személyiségeden, és személyes valóságod is meg fog változni.

Azt tanultam meg az elmúlt húsz év alatt több ezer esetet tanulmányozva, hogy a gyógyulás azt is magában foglalja, hogy valaki mássá válunk.

Kelly és én osztjuk azt a hitet, hogy ahogy egy járvány söpör végig egy közösségen, és betegíti meg az embereket, úgy fertőzheti meg az egészség és a jó közérzet is az embereket. Nem kis feladat megfejteni, hogyan gyógyítsunk, ahogyan az sem, hogyan fogalmazzuk meg úgy ezt a tudást, hogy a tömegek számára is elérhető legyen. Kelly fantasztikus munkát végzett, és megmutatta, mire vagyunk képesek.

Olvasd nyitottan ezt a könyvet, és próbáld meg a hétköznapokban is alkalmazni az elveit, hiszen azért íródott, hogy megváltoztassa az életedet.

Dr. Joe Dispenza A Fejleszd a gondolkodásod és az Engedd el önmagad c. könyv című könyvek szerzője

Forrás: Heal

 

Ajánlott könyvek:

HEAL –
A GYÓGYÍTÓ BENNED ÉL

A siker alapelvei könyv

FEJLESZD
A GONDOLKODÁSOD

ENGEDD EL
ÖNMAGAD