Egyél, hogy gyógyulj!  Ez a nőknek szóló, könnyen értelmezhető Ájurvéda könyv az ételek gyógyító hatásának ősi bölcsességét és erejét használja fel receptekkel, menükkel és a dosha egyensúlyhiányok és gyakori betegségek kulináris gyógymódjaival.

Az Indiában több mint 5000 éve gyakorolt Ájurvéda az egészségmegőrzés valóságos kézikönyve a kiegyensúlyozott energia és a női jóllétet befolyásoló betegségek enyhítésére.

Emily L. Glaser okleveles Ájurvéda szakértő és védikus asztrológus, közérthető módon osztja meg ismereteit az olvasókkal erről a holisztikus gyógymódról – útmutatást ad arról, hogyan lehet az Ájurvédát integrálni a gyógyulás és a kiegyensúlyozott élet felé vezető úton.

 

Az Ájurvéda időtlen bölcsességének ereje – írja Glaser – a konyhában és abban rejlik, amit a testünknek adunk.

 

Minden étkezés lehetőség arra, hogy az ételt gyógyszerként alkalmazzuk, és ha így teszünk, az ájurvédikus főzés megoldást kínál az egészségünk kézben tartásához, miközben az ételek a mindennapi élet követelményeinek is megfelelnek.

 

Az Ájurvéda és a női energiák

Az ájurvéda ősi, bölcs tanításai ma aktuálisabbak, mint valaha. A több mint 5000 évvel ezelőtt Indiában született ájurvéda gyakorlatai és eszméi segítenek nekünk, modern nőknek emlékezni a női erőnkrea teremtésre, táplálásra és gyógyításra kapott jogainkra. Tanai szerint a valódi természetünket öt fő elem – űr, levegő, tűz, víz és föld – alkotja.

 

Az ájurvéda nyelvezete megtanít hallgatni a saját testünkre és az évszakokkal összhangban étkezni, vagyis hogy aktívan részt vegyünk az egészségünk megőrzésében és gondoskodjunk önmagunkról.

 

A nő felelősséggel tartozik a testéért: az a feladata, hogy táplálja, gyógyítsa; kapcsolódjon a természethez, és emlékezzen a szívében és a méhében lakozó istenire. A természettel való teremtő együttműködés megtanulásával a nő hozzáférhet a kreativitáshoz, a bölcsességhez és a szeretethez. Legyen ez a könyv inspiráló hatással a belső látásodra, amikor a mindennapi élet legegyszerűbb megnyilvánulásaiban is elkezded meglátni és felismerni a természettel való szent kapcsolatodat.

 

 

Útmutató az élethez

Mindig is szerettél volna egy útmutatót az élethez? Nos, ez az útmutató az ájurvéda, amely számos gyógymódot kínál mindenfajta betegségre, javaslatokkal szolgál az étkezés és alvás idejére, az önmagunkról való gondoskodás napi rituáléira, jógapózokra és társaságra – vagyis mindenre, amire csak szükséged lehet!

 

Azonban a gyógyulás és öngondoskodás útját járó nők számára a legnagyobb erő a konyhában rejlik. Naponta háromszor lehetőségünk van rá, hogy orvosságként működő ételt válasszunk, és amikor így teszünk, akkor az ájurvédikus főzés szó szerint megmentheti az életünket.

 

A könyv I. része
áttekintést ad az ájurvéda kulináris filozófiájáról, valamint bemutatja a három doshát – váta, pitta és kapha –, majd egy kérdőív következik, amely segít meghatározni a prakrutidat (az alap dosha-felépítésedet vagy domináns doshádat) és a vikrutidat (a jelenlegi dosha-megnyilvánulásodat, esetleges egyensúlyhiányodat). Megtanulhatod, hogyan építsd fel a saját ájurvédakonyhádat és kulináris házipatikádat néhány alaprecept segítségével, amelyek segítenek ezt a főzési stílust beilleszteni a mindennapi életedbe.

 

A II. részben
találod a domináns doshádnak megfelelő recepteket és menüket, amelyekkel elindulhatsz. Ha úgy tartja kedved, szabadon ugrálhatsz a könyv I. és II. része között.

 

És végül a III. részben
a női egészségre vonatkozó receptek és a gyakori betegségek gyógymódjainak gyűjteményét találod.

Az ájurvédával mélyen belemerülhetsz a kulináris gyógyítás világába.

 

 

A bölcs nő ájurvédája

Az ájurvéda a természet nyelve, egy olyan nyelv, amely a természetes intelligenciát tükrözi mindannyiunkban. Ha megtanulsz kommunikálni ezzel a gazdag, ősi tudásrendszerrel, megismered a belső szellemedet, és segítséget kaphatsz egy jó élet megalapozásához. Minden utazás egyetlen lépéssel veszi kezdetét. Az alapokat követően olyan szokásokat fogsz kifejleszteni, amelyekkel önmagad megértését és a belső bölcsességet támogatod – vagyis a sugárzó egészséghez és a valódi elégedettséghez vezető utat.

Az ájurvéda Indiából ered, az egészséggel és a betegségmegelőzéssel foglalkozó orvostudomány. Minden egyes embert az elme-test-lélek egyedi megnyilvánulásának tekint. Az egészség kérdését holisztikusan közelíti meg, amelyen belül az általános közérzet javítása céljából a megfelelő élelmiszerek és életmódbeli gyakorlatok közül válogathatunk.

 

Az ájurvéda úgy tartja, az egészség alapvetően azzal kezdődik,
hogy egy nő hogyan táplálja magában az életerőt,
vagyis a pránát, friss ételekkel, tiszta levegővel és jó társasággal.

 

Az ájurvéda fogalma az egészségről

Az ájurvéda egy teljes körű egészségügyi rendszer – egy természetalapú, időtlen és örökkévaló tudás. A szanszkrit ájur szó jelentése „élet”, a véda pedig „bölcsesség”. A tudatosságnak ez a gyönyörű és ősi rendszere mély betekintést nyújt a természet elemeibe a magunkról való szeretetteljes gondoskodás szertartásain keresztül, melyek egyszerűen megvalósíthatók, és hosszú távú gyógyulást hoznak.

Az ájurvéda arra tanít, hogy egyensúlyban éljünk: azáltal, hogy tudatában vagyunk a dinamikus környezetünknek, szem előtt tartva, hogy a döntéseink számítanak, és minden hatással van a jóllétünkre. Az ájurvédának az a célja, hogy a nő elméjének, testének és lelkének egyediségét figyelembe véve megtalálja és kezelje a betegségek és egyensúlyhiányok gyökerét.

 

A tartós egészség és vitalitás alapja a szezonális, teljes értékű élelmiszerek kiválasztásában, a kiegyensúlyozott életmódban,
a szív békéjében és a nyugalom érzésében rejlik.

 

Modern életünkben különösen fontos, hogy a nők tudatosan olyan ételeket és életmódot válasszanak, amelyek táplálják és felfrissítik az egészségüket és jóllétüket, hogy aztán megfelelően gondoskodhassanak a családjukról és a közösségükről. Ez a könyv ahhoz nyújt segítséget, hogy az ájurvéda kulináris bölcsességét beépítve az egészségmegőrzési tervedbe te is elindulhass ezen az úton.

 

Miért fontos, mit eszünk

Az ájurvéda egyik alapelve, hogy mindenkinek szüksége van egy egészséges belső tűzre, az agnira, hogy megeméssze az ételt, és a lélegzetet pránává, a létfontosságú életerővé alakítsa. Egy nő emésztő tüzének egészségét vagy erősségét nagyban befolyásolja az általa elfogyasztott étel – az alapvető összetevőktől és fűszerektől kezdve a főzési technikákon át egészen annak a személynek az érzelmi energiájáig, aki a főzést végzi.

Az ájurvéda kulináris alapelveinek megértése – kezdve a pránában gazdag zöldségek fontosságával – lehetőséget biztosít a mai nőknek is, hogy visszaszerezzék a jóllétüket, és támogassák az egészségüket.

India megszállása alatt, az i. sz. nyolcadik században a klasszikus indiai kultúra gyors hanyatlásnak indult. Az ájurvéda tudománya kiszorult a köztudatból, az otthonokra korlátozódott, és átment egyfajta titkos konyhai gyógyászatba. A tudás szájhagyomány útján maradt fenn, nemzedékről nemzedékre öröklődött. Napjainkban egyre szélesebb körben kezdik teljes értékű orvostudományként kezelni. Az ájurvéda nagy hangsúlyt fektet az élelmiszer gyógyszerszerepére, valamint arra, hogy a leghatékonyabb út a gyógyuláshoz a megfelelő személynek a megfelelő időben adott megfelelő gyógyszer. Ha odafigyelünk arra, mit eszünk, valamint több friss gyümölcsöt, szezonális zöldséget, gyógynövényt és fűszert építünk be az étrendünkbe, az minden képzeletet felülmúlóan gyógyító hatással lesz ránk.

 

Évszakoknak megfelelő táplálkozás

Az ájurvéda különösen fontosnak tartja a szezonális táplálkozást, ami alapvető fontosságú annak megértéséhez, hogy a természet makrokozmosza tükrözi a mi belső mikrokozmoszunkat, és fordítva. Az ájurvéda arra ösztönöz, hogy évszaknak megfelelően hangoljuk az étrendünket és életmódunkat ezekre a nagyobb kozmikus mintákra. Azáltal, hogy tudatosan ráhangolódunk az anyatermészet betakarítási ciklusaira, harmonikusabb kapcsolatban leszünk a ritmusával. Az év során fogyasztott táplálék szezonális módosítása segít alkalmazkodni a változó környezetünkhöz, és jelentősen hozzájárul a bioritmusunk egészségéhez. A könyvben később szereplő receptekhez szezonális javaslatokat is találsz.

Forrás: Ájurvédikus receptek nőknek

 

Ajánlott könyv: Emily L. Glaser – ÁJURVÉDIKUS RECEPTEK NŐKNEK