A cukor, vagyis társadalmunk törvényes kábítószere egy újabb gyulladáskeltő förmedvény, mely kövérré, beteggé és boldogtalanná tesz bennünket (bizony, még az ember agyát is megkutyulja). Te is olvastad a témába vágó cikkeket, és pontosan tudod, hogy érzed magad, amikor túl sokat lősz be magadnak ebből az anyagból. Hát nem a sors iróniája, hogy testi felépítésünknél fogva épp egy olyan dolog után sóvárgunk, mely ennyire könnyen okoz függőséget?
Így hát – hacsak nem tartasz szigorú terápiás célzatú diétát, vagy nem a nagyböjt, avagy a bikiniszezon miatt iktatod ki étrendedből a cukrot –, alkalomadtán valószínűleg nem tagadsz meg magadtól egy kis édes csemegét. A világért sem akarom megtiltani, hogy desszertekkel kényeztesd magad, de még a homlokomat sem ráncolom össze rosszallóan. Egyszerűen csak arról van szó, hogy érdemes összehangolnod a dolce vitát a józan ésszel és az önmérséklettel.
Ennek jegyében úgy véltük, hogy okvetlenül bele kell foglalnunk az Őrülten csábos ételek c. könyvbe néhány desszertreceptet is. Édességeink némelyike kímélőbb, másoknál kissé lazábbra eresztettük a gyeplőt, de valamennyi recept összeállításánál messzemenően szem előtt tartottuk az egészségedet. Rendszerint alternatív édesítőszereket használunk, és kisebb mennyiségben. Ha pedig receptjeinket az amerikai fruktózfesztivál szokványos termékeivel hasonlítjuk össze, a mi desszertjeink bizony kenterbe verik hagyományos versenytársaikat.
Cukorbevitelem ellenőrzésére jómagam a glikémiás indexet (GI), ezt az igen hatékony eszközt használom, mely megmutatja, hogy mennyivel emeli meg valamely szénhidrát a vércukorszintemet. Az emelkedést egy számérték jelöli 1-től 100-ig. Minél nagyobb a szám, annál gyorsabban és magasabbra viszi fel az adott nyalánkság a vércukorszintet. Mivel az egyszerű cukrok, úgymint a fehér és barna cukor, a juharszirup és a méz jóformán színtiszta szénhidrátból állnak, ezektől a vércukorszint már-már az egekbe szökik. Márpedig minél magasabb a cukorcsúcs, annál több inzulint pumpál ki magából a hasnyálmirigyed – vagyis annál jobban feldobódsz, annál mélyebbre zuhansz vissza, és annál erősebben fogsz sóvárogni a következő adag cukor után. Hosszú távon ez az inzulin-hullámvasút egyenes úton ragad magával az elhízás, a cukorbetegség, sőt akár a rák irányába. Az összetett szénhidrátok ellenben – úgymint a legtöbb zöldségféle, a teljes kiőrlésű gabonák és a hüvelyesek – alacsonyabb értéket mutatnak a GI-skálán. Éspedig többek között azért, mert ezek más tápanyagokat és rostokat is tartalmaznak. A rostok lelassítják és egyenletesebbé teszik a cukrok lebontását – így megóvnak attól, hogy cukormámorodban letépd magadról a ruhát és pucér ámokfutásba kezdj a plázában. Bármely élelmiszer jó választás, melynek glikémiás indexe 60 vagy kevesebb, különösen akkor, ha oda kell figyelned a vércukorszintedre. A GI-lista azonban csak a teljes értékű élelmiszerekre vonatkozik. Tehát amikor előre csomagolt és feldolgozott élelmiszereket vásárolsz, gondosan el kell olvasnod a termék címkéjét, és külön-külön le kell ellenőrizned az egyes összetevőket a listán. Szerintem te magad is sejted, hogy minél feldolgozottabb az adott élelmiszer, annál rondább a glikémiás indexe.
Már csak a miheztartás végett is érdemes elkezdened figyelemmel követni kedvenc ételeid GI-értékét. Ehhez temérdek táblázatot találsz az interneten. Vajon hová esnek kedvenc étkeid, rágcsálnivalóid, italaid és csemegéid a skálán? Az esetek zömében 60 alatt maradnak? Igyekezz minél több alacsony glikémiás indexű élelmiszert belefoglalni napi étrendedbe (amit az őrülten csábos ínyencfalatok receptarzenáljának birtokában játszva megtehetsz), hogy valóban csak különleges alkalmakkor csábíthasson el egy-egy magasabb GI-értékű csemege!
Kóstold meg Kris Carr alacsony GI-értékű, ízletes desszertjeinek egyikét!
EGZOTIKUS, ŐSZIBARACKOS MORZSASÜTI
Örökre emlékezetes marad az a pillanat, amikor először kóstolod meg ezt a barackos finomságot! Desszertünk fantasztikusan ízletes szilvával, körtével, almával és nektarinnal is. Ha pedig amarettókrémmel vagy valódi vaníliafagylalttal szolgálod fel…. egyszerűen felséges!
gluténmentes, nyers, szójamentes, gyerekbarát, sebtében összeüthető
6 személyre
Hozzávalók:
5 érett őszibarack kimagozva és meghámozva
2 evőkanál reszelt citromhéj
½ csésze aszalt, nem kénezett sárgabarack meleg vízbe áztatva körülbelül 1 órára, hogy megszívja magát
½ citrom leve
½ kávéskanál őrölt szerecsendió
½ vaníliarúd kikaparva, vagy ½ kávéskanál vaníliakivonat
¼ kávéskanál tengeri só
2 csésze nyers pekándió
½ csésze juharcukor (alternatíva: 1 csésze apróra vágott datolya, de ha még alacsonyabb glikémiás indexű finomságra vágysz, el is hagyhatod az édesítőszert)
½ kávéskanál őrölt fahéj
¼ kávéskanál tengeri só
1. Vékonyan szeletelj fel 4 barackot, tedd egy tálba, majd szórd rá a citromhéjat! Keverd össze alaposan és tedd félre!
2. Darabold fel a megmaradt barackot! Turmixgépben keverd simára a feldarabolt őszibarackot, a beáztatott aszalt sárgabarackot, a citromlevet, a szerecsendiót, a vaníliát és a tengeri sót magas fokozaton!
3. Csorgasd az öntetet a felszeletelt barackra, és óvatosan keverd össze, hogy egyenletesen bevonja a szeleteket!
4. Terítsd szét a barackos keveréket egyenletes rétegben egy jénai tál alján, majd tedd félre!
5. Konyhai robotgépben néhány gyors lökettel őröld finomra a pekándiót, a juharcukrot, a fahéjat és a sót a morzsa elkészítéséhez!
6. Hintsd egyenletes rétegben a barackos keverékre a pekánmorzsát! Hidegen tálald! Ha a meleg morzsasütit jobban szereted, tedd be a tálat az aszalóba 45 ºC-ra, vagy a sütőbe 20 percre a legalacsonyabb fokozatra! Miután kivetted az aszalóból vagy a sütőből, máris tálalhatod.