Mindannyian tudjuk, hogy több gyümölcsöt és zöldséget kellene ennünk (és elég sokszor halljuk ezt), de nézzünk szembe a ténnyel: ha valami ízletes rágcsálnivalóra vágyunk, az általában nem azt jelenti, hogy egy zacskó hámozott répa jelenik meg lelki szemeink előtt. Ha hozzám hasonlóan szereted a gasztronómiai élvezeteket, akkor egyetértünk abban, hogy az élet túl rövid ahhoz, hogy olyan ételeket együnk, amelyek után nem mondjuk, hogy „hmmmmm”. Az ellenszer? Fedezzünk fel újfajta ételeket, amelyek tökéletes kombinációi az energiadús tápláléknak és az őszinte élvezetnek.

Egy klasszikus példája ennek a kombinációnak a turmix. Finom gyümölcsöket, superfoodokat, esetleg zöldségeket keverünk össze ízletes italokká, amelyekre még a gyerekek is igent mondanak. Viszont ahogy hűvösödik az idő, már nem vágyunk annyira a jeges italokra. Szerencsére van egy nagyszerű helyettesítőjük: az energiaszelet.

Természetesen a legtöbb bolt tele van energiaszeletekkel. De az, hogy kicsi, tetszetősen csomagolt adagokban vesszük őket, még nem jelenti azt, hogy ezek jók is. A házi készítésű energiaszeletet nagyon egyszerű elkészíteni, és így csakis mi döntünk arról, hogy milyen hozzávaló kerül bele. A legtöbb bolti „energiaszeletben” egészségtelen töltőanyagok vannak: finomított cukrok és nehezen emészthető proteinizolátumok. Ha otthon készítjük el a szeleteket, az kevésbé drága, nem kerül többe a csomagolás, mint maga a szelet, és (az én véleményem szerint) sokkal finomabb lesz! Ha turmixot tudsz csinálni, akkor energiaszeletet is: ennyire egyszerűek.

Mondanom sem kell, hogy gyakran azért készítem el ezeket a szeleteket, hogy elnyomjam a sütiszörny kitörését. Úgy tekintek az energiaszeletre, mint lehetőségre: mennyi jó cuccot tudok belerakni egy finom csemegébe? Készítsd el úgy az energiaszeletet, hogy az méltó legyen a nevéhez! Az igazán természetes szelethez először egy hibátlan, szárított gyümölcsökből és diókból álló alapot készítek, aztán összekeverem különböző superfoodokkal, hogy feltöltsem a szeletemet antioxidánsokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és hosszan tartó energiával. Pár napja csináltam egy új verziót is, amibe fagyasztott, szárított búzafűport tettem – meglepően finom lett, és nagy tetszést aratott. A búzafűpornak semleges az íze, így az energiaszelet tartalmazza a zöldségek minden hasznos és jelentős mennyiségű tápanyagát, anélkül hogy ott lenne a nem kívánt zöldségíz. Az energiaszeletek általában hihetetlenül rugalmas receptek; itt az én nagyon egyszerű, búzafüves alapreceptem, amivel nekivághatsz. A búzafűben található megavitaminok mellett a kendermag proteint és egészséges ómega-zsírokat tartalmaz, a kesudió még nagyobb proteinlöketet ad, a datolya tele van ásványi anyagokkal és természetes cukorral, a goji bogyó pedig számtalan tápanyaggal és antioxidánssal tölti fel a szeletedet.

Zöld energiaszeletek  Superfood_a_konyhaban_B1_218px

1 csésze kesudió
1 csésze magozott közönséges datolya (nagyjából nyolc darab)
2 teáskanál fagyasztott, szárított búzafűpor
1/4 csésze kendermag
1/4 csésze goji bogyó (elhagyható)

Keverjük össze turmixgépben a kesudiót, a datolyát és a búzafűport, amíg durva tészta állagú nem lesz (pár kesudiót hagyjunk nagyobb darabokban). Adjuk hozzá a kendermagot, és keverjük át többször, amíg össze nem olvad.

Tegyünk folpackot egy vágódeszkára, és öntsük ki rá a tésztát. Kézzel formáljuk nagyjából 2,5 centi vastag négyzetté, aztán vágjuk fel nyolc részre.

Csomagoljuk be, és tartsuk a mélyhűtőben, hogy sokáig elálljon. Ebből a mennyiségből tehát nyolc szeletet tudsz készíteni (ha szeretnéd, akár meg is duplázhatod vagy triplázhatod a mennyiségeket).

www.juliemorris.net