Az egyik kedvenc rákkal foglalkozó jótékonysági szervezetem az Amerikai Rákkutató Intézet a Kína-tanulmányt és a Forks Over Knives című dokumentumfilmet méltatta. Mindkettőnek ugyanaz volt az üzenete: a legegészségesebb étrendek azok, amelyek központjában a zöldségek állnak.

Ezt le is fordították, és be is emelték saját Tíz javaslat a rákmegelőzés című tanácsaik sorába. Immáron bizonyítékaink is vannak arra, hogy védettebbek a rákkal szemben azok, akik betartják ezeket a tanácsokat. A mellrák kialakulásának kockázata 60%-kal csökken azon nők körében, akik legalább 5 ajánlást betartanak, szemben azokkal, akik egyet sem. Az egyik legfontosabb étrenddel és testsúllyal kapcsolatos tanács szerint legyünk olyan vékonyak, amennyire a normál határértékeken belül csak lehet, lehetőség szerint többnyire növényi eredetű ételeket fogyasszunk, és olyan kevés alkoholt igyunk, amennyit csak lehet.

De mi a helyzet a többi rákfajtával? Az Intézet étrendre vonatkozó irányelveit betartók között jelentősen kevesebb méhnyak-, végbél-, tüdő-, vese-, gyomor-,száj-, máj- és nyelőcsőrákban szenvedőt találunk. Más szóval tehát a rákmegelőző étrend betartása valóban csökkenti a legtöbb ráktípus kialakulásának esélyét. A hólyagrák esetében azonban nem volt jelentős a különbség. Egy nagyobb – a valaha volt legnagyobb –, mintegy 11 éven át, 469 000 ember részvételével lezajlott kutatásból azonban az derül ki, hogy a hólyagrák kialakulásának kockázata már akkor is 15%-kal magasabb lesz, ha 3%-kal több állati fehérjéből származó kalóriát viszünk be, míg a növényi fehérjékből származó kalóriabevitel 2%-os emelésével 23%-kal csökken a kockázat.

Az Intézet tízpontos javaslatlistájának 10. pontja az, hogy a ráktúlélők rákmegelőzés céljából mindenképp kövessék ezeket a tanácsokat. Az elsősorban a rákmegelőzést szolgáló étrend a diagnózis utáni túlélésben is segíthet, ugyanis a megelőző irányelveket betartó mellráktúlélők és egyéb típusú rákban szenvedő nők körében alacsonyabb a halálozási arány.

hogy_ne_halj_meg_b1_800px_1_1

Ajánlatunk a témában

A rák diagnózisának felállítása hozza el sokaknak azt a pillanatot, amikor eldöntik, hogy mostantól kezdve egészségesebben fognak élni és táplálkozni. Az onkológusokat is megörvendezteti az a tény, hogy egyre többen élik túl a rákot. Az Egyesült Államok most nagyjából 10 millió ráktúlélőt számlál, ám ez a szám egyre csak nő. Valóban nagyszerű, hogy a (valaha) rákos betegek tovább élhetnek, de még jobb lenne, ha inkább megelőznénk a bajt, és akkor mindenki még tovább tudna élni. Az irányelvek betartása nemcsak a kockázat csökkenéséhez járul hozzá, hanem az élettartam meghosszabbításához is, ugyanis ezzel a szív- és a légzőszervi megbetegedések kialakulásának kockázata is jelentősen csökken. Ebből pedig arra következtetünk, hogy az említett ajánlások betartása lehet a hosszú élet titka.

De ahogy a rákmegelőző táplálkozás segít megelőzni a szívbetegségeket is, úgy a szívbarát táplálkozás is segít megelőzni a rákot. Magától értetődőnek tűnik, ugyanis az egészséges életmódot összekötjük a csökkenő halálozási aránnyal. Minél egészségesebben élünk, annál hosszabb lehet az életünk. Az egészséges élet fogalmába beletartozik a dohányzásmentesség, a napi testmozgás/séta és a zöld leveles zöldségek szinte napi szintű fogyasztása. Hogy különbséget tudjanak tenni az egészséges életmód különböző tényezői között, összehasonlították az adventistákat és a baptistákat. Egyik csoport sem fogyaszt alkoholt, nem is dohányoznak, de az adventisták a húsfogyasztást is csökkentették. Általában véve az adventistáknál alacsonyabb lett a kockázati tényező, mint a baptistáknál. Sőt, az adventisták közül a vegetáriánusok még jobban teljesítettek, de a legjobb eredményeket azok produkálták, akik a legtöbb zöldséget ették.

Olvass bele a könyvbe

Forrás: http://nutritionfacts.org