Bár az időszakos böjt egy zsírégető szupererő, sokkal többről szól egyszerű fogyásnál. Sokan a fogyás miatt kezdik el, de végül az egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt tartanak ki mellette.

Miközben olvasol, ne feledkezz meg arról, hogy a könyvben szereplő információk nem helyettesíthetik az orvosodtól kapott szakértő tanácsokat. Mindig konzultálj orvosoddal, hogy megállapíthasd, jót tesz-e neked az időszakos böjt, és hogy megfelelő módszer-e egészségi állapotodra.

A BÖJT LEGYŐZI A HIPERINZULINÉMIÁT

Semmi sem csökkenti jobban az inzulinszintünket, mint a böjt! Mivel az étkezés hatására inzulint termelünk, a mindennapos böjt biztosítja testünknek, hogy szünetet tarthasson a folyamatos inzulintermelésben.

A BÖJT MEGELŐZHETI ÉS VISSZAFORDÍTHATJA A METABOLIKUS SZINDRÓMÁT

A metabolikus szindrómát egy adott tünetegyüttes jellemzi, beleértve az elhízást (főként a hasi tájékon), az inzulinrezisztenciát, a megemelkedett trigliceridszintet és a magas vérnyomást.

A BÖJT VISSZAFORDÍTHATJA A 2-ES TÍPUSÚ DIABÉTESZT

Az Open Heart című tudományos folyóirat egy 2019-ben megjelent cikke szerint „a 2-es típusú diabétesz bizonyos esetekben teljes mértékben visszafordítható annak korai szakaszában, amennyiben kiiktatjuk a kialakulásáért felelős tényezőket. Vagyis, ha bevezetünk egy olyan étrendet és mozgásprogramot, ami támogatja az inzulinérzékenységet, és megfelelő súlycsökkenést eredményez.”

A BÖJT GYULLADÁSCSÖKKENTŐ

A krónikus gyulladás igen komoly negatív hatást fejt ki az egészségünkre. 2015-ben a Yale Egyetem kutatói felfedezték, hogy a BHB (béta-hidroxi-butirát) – egy olyan ketonvegyület, amit a testünk termel böjtölés közben – összefüggésbe hozható a gyulladás szintjének csökkenésével. Ketonok akkor termelődnek szervezetünkben, amikor zsírtartalékainkat használjuk fel üzemanyagként böjtölés során. Nem csak zsírégető szupererőnket izzítjuk be tehát, de csökkentjük a gyulladásokat is.

 

 

A BÖJT AZ AUTOIMMUN BETEGSÉGEK ESETÉBEN IS ÍGÉRETESNEK TŰNIK

Az autoimmun betegségek, mint például a reumatoid artritisz, a pikkelysömör, a szklerózis multiplex, a lupusz, a gyulladásos bélbetegségek és a Hashimoto-thyreoiditis egyre jobban terjednek, különösen a nők körében. Jó hír, hogy a böjt az autoimmun betegségek mind megelőzésében, mint tüneteik enyhítésében segít. Könnyebben megértjük ennek miértjét, ha tisztában vagyunk azzal, hogy az autoimmun betegségek szorosan összefüggnek a szervezet abnormális gyulladásos válaszaival. Bármi, ami csökkenti a gyulladást, az jótékony hatással van a fokozott gyulladással összefüggésbe hozható betegségekre.

A BÖJT JÓTÉKONY HATÁSSAL VAN A SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERRE

A szívbetegség az egész világon vezető haláloknak számít, a kutatások azonban felfedezték, hogy a böjt pozitív hatást fejt ki a szív egészségére. A böjtölésről bebizonyosodott, hogy csökkenti a vérnyomást és a szívverést, javítja a szív- és érrendszer stresszre adott válaszait, és fokozza a szívizmok ellenállását a károsodásokkal szemben.

 A BÖJT KIVÁLÓ AZ AGY EGÉSZSÉGE SZEMPONTJÁBÓL

Dr. Mark Mattson a böjt világának egyik rocksztárja, végzett néhány izgalmas kutatást az IF neurológiai hatásairól. Kutatásai azt mutatják, hogy a böjt javítja az idegi kapcsolatokat a hippokampuszban, és megvédi agyunkat az amiloid plakkok felhalmozódásától. A böjt előnyei közé tartozik az is, hogy enyhíti a depresszió tüneteit, javítja a memóriát és a neuronok termelődését, és segít az agynak kivédeni a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór kialakulását.

A BÖJT CSÖKKENTI A ZSIGERI ZSÍRT

Kétféle zsírszövettípus létezik: a szubkután (bőr alatti, például a combokon található zsír) és a zsigeri zsír (ez a szerveket veszi körbe). A zsigeri zsír megnövekedett mennyisége összefüggésbe hozható bizonyos betegségekkel, például a diabétesszel és a megnövekedett halálozással. Testünk először inkább az egészségtelen zsigeri zsírt égeti el energiaként. Böjtölés közben a zsigeri zsír sokkal jobban hozzáférhető, ha energiára van szükségünk, mint a bőr alatti zsír. És itt jön a meglepetés: amikor böjtölünk, a bőr alatti zsír megváltozik, és hasonlítani kezd a zsigeri zsírhoz, hogy könnyebben hozzáférhető legyen, és azzá váljon, amit a tudósok „tartalék energiának” neveznek. Ez egy igazi „mindenki nyer” szituáció. Felhasználjuk a zsigeri zsírt és a makacs bőr alatti zsírt is.

A BÖJT SZABÁLYIZZA AZ ÉHSÉG- ÉS JÓLLAKOTTSÁGHORMONOKAT

Az időszakos böjt egyik legcsodálatosabb tulajdonsága, hogy hatással van természetes étvágyszabályozó rendszerünkre. A ghrelin éhséghormonként ismert, mert testünk azért pörgeti fel a termelését, hogy azt üzenje vele, ennünk kell. Az érme másik oldalán a leptin, a jóllakottsághormon található, amit azért termel a testünk, hogy azt üzenje, már eleget ettünk. De hogyan segít a böjt? Kutatások szerint az IF csökkenti a ghrelin (az éhséghormon), és növeli a leptin (a jóllakottsághormon) mennyiségét.

 

 

A BÖJT „ÚJRAINDÍTJA” A BÉLFLÓRÁT

Az elmúlt években megtanultuk, hogy az egészséges bélflóra elengedhetetlen ahhoz, hogy egészségesek legyünk. Egerekkel végzett időkorlátos étkezési kísérletek során arra az eredményre jutottak, hogy a böjt csökkenti a bél áteresztőképességét, növeli a bél mikrobiomjának sokféleségét, és olyan irányban változtatja meg a bélflórapopulációt, ami inkább a vékony embereknél fordul elő. Változtass a beleiden, és az egészségeden is változtatsz!

A BÖJT DAGANATELLENES HATÁSÚ, ÉS A RÁKKEZELÉST IS POZITÍVAN BEFOLYÁSOLJA

A böjt ígéretesnek bizonyul a daganatok növekedésének megakadályozásában, és a kemoterápiás kezelések részeként is terápiás hatású. A böjt rákellenes hatásai az alábbiakat foglalják magukban:
– csökken a sejtek növekedési üteme
– pozitív és alacsony intenzitású stresszhatást fejt ki a testre, ami védő hatású
– csökken az oxidatív stressz, ami a daganatos betegségek kialakulásával hozható összefüggésbe
– felerősödnek az antioxidáns folyamatok
– fokozódik az autofágia

A BÖJT FOKOZZA AZ AUTOFÁGIÁT

De mi is az az autofágia? Szó szerint azt jelenti önemésztés. Testünk arra használja az autofágiát, hogy energiaként vagy új sejtelemek építéséhez hasznosítsa újra a nemkívánatos sejtrészecskéket. Károsodott sejtrészecskék? Az autofágia újrahasznosítja őket! Sejten belüli kórokozók? Az autofágia megmenti tőlük a sejtet! Sejten belüli hulladékok? Az autofágia tudja a megoldást! Amikor böjtölünk, fokozódik az autofágia, hogy biztosítsa túlélésünket táplálékbevitel hiányában is.

 

Az időszakos böjtölés beizzítja zsírégető szupererőnket.

Az időszakos böjtölés egy egészségterv, aminek mellékhatása, hogy fogyunk.

Az időszakos böjtölés a fiatalság igazi forrása.

 

Forrás: Böjt, evés, ismétlés

 

Ajánlott könyvek:

BÖJT, EVÉS,
ISMÉTLÉS

A siker alapelvei könyv

VÉGE
A CUKORBETEGSÉGNEK

DAGANATOS BETEGSÉGEK GYÓGYÍTÁSA