A koronavírus – és a legtöbb krónikus betegség – elleni harc egyik legfontosabb védőpajzsa a hatékony immunrendszer. Rajta múlik, mennyire vagy képes a belső védekezésre, és az sem mindegy, hogy ha bejut a vírus a szervezetedbe, az ellenséges mikroorganizmusok találnak-e olyan forrásokat, ami ott életben tartja őket.
Ahogy cikkünk 1. részében is leírtuk, immunrendszered kiegyensúlyozott működéséért a sport vagy a jóga mellett a táplálkozással teheted a legtöbbet. az első részben tárgyalt 3 élelmiszertípus mellett most megosztunk veled még 3-at, bónuszként néhány fontos tippet, és eláruljuk azt is, milyen élelmiszerek fogyasztásával árthatsz sokat a szervezetednek.
Ha szeretnél még pontosabb tanácsokat kapni, add meg e-mail címed itt, és elküldjük neked Anthony William, a Gyógyító Médium kifejezetten a koronavírus kapcsán összegyűjtött javaslatait és néhány olyan, könnyen elkészíthető receptet, amit bármikor felhasználhatsz immunrendszered hatékonyabbá tételéhez.
4. Gabonafélék
Bár a gluténtartalmú alapanyagok a nem ajánlott kategóriába tartoznak, találd meg azokat a lassú felszívódású, rostban gazdag, könnyen használható gabonákat, amik nem tartalmaznak glutént. Ilyen például a hajdina, a köles vagy a quinoa.
5. Magok
Tele vannak egészségbarát, telítetlen növényi olajokkal, magnéziummal, kalciummal és egyéb ásványi anyagokkal, jót tesznek az agyműködésnek, az idegrendszernek, és még finomak is. Lenmag, napraforgómag, dió, mogyoró, chia mag, kesudió – csak arra figyelj, hogy egy-két maroknyi adagnál ne fogyassz többet belőlük naponta.
6. Fűszerek
Miattuk nem kell lemenned minden nap a boltba, egyszeri bevásárlás akár egész évre is elég. Elállnak, tartósak, és szó szerint színt visznek az életedbe. A curry, kurkuma, gram masala mellett tarts otthon fahéjat, szerecsendiót, a szegfűszeget, a zsályát, a rozmaringot, a kakukkfüvet, bazsalikomot és az oregánót. Ezek mind nagyon erős vírus- és baktériumgátlók a bennük lévő illóolajak és egyéb hatóanyagok révén. Az indiai fűszereket érdemes forró olajon megpirítanod a főzés elején, hogy kibonthassák teljes aromájukat, és forró teához is tehetsz a fűszerekből egy-egy csipetnyit.
Tipp 1: Tarts otthon zöldség alaplevet, most van is idő elkészíteni és kiporciózva lefagyasztani. Így mindig lesz egy vitaminban, ásványi anyagokban gazdag alapanyag-koktélod, ami bármikor felhasználható egy-egy krémleves elkészítéséhez vagy pároláshoz.
Tipp 2: Érdemes fontolóra venned a zsiradék bevitelének csökkentését az
étrendedben. Fogyassz kevesebb állati terméket, tarts húsmentes napokat, és tervezd meg előre a heti menüd!
Tipp 3: Ahogy eddig is, most is nagyon fontos, hogy igyál minél több folyadékot, teát, tiszta vizet, mert a nyálkahártya folyamatos nedvesen tartása most döntő jelentőségű lehet.
Ezekkel az alapanyagokkal csak ártasz magadnak és immunrendszerednek!
Cukor: Eddig sem volt ajánlott, de most még inkább kerüld el, akármennyire is kézzelfogható, instant megoldás a bezártság heteiben, ha örömet akarsz szerezni magadnak. A cukor lebontása megterheli a mellékvesét, ami a vírusok elleni védelem egyik alappillére.
Tojás: Szintén nem könnyű vállalás lemondani róla, hiszen könnyen hozzáférhető, sokoldalú alapanyag, de sajnos igazi vírushordozó.
Tejek és tejtermékek: Tej, sajt, vaj, joghurt, kefir. Stimulálják a nyálkahártyát, erős gyulladásképzők, ideális táptalajt nyújtanak a vírusok megtelepedéséhez. Fogyasztásukkal terheled az immunrendszered.
Alkohol: A bezártság heteiben előfordulhat, hogy többet és gyakrabban nyúlsz a pohár után. A híresztelések elkerülése érdekében jobb, ha tőlünk tudod: nem fertőtlenít belsőleg az alkohol, sőt ellenkezőleg: gyengíti immunrendszered, fokozza a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyeit, és erősen szárít is.
Tedd meg, amit megtehetsz.
Maradj otthon, főzz sokat.
Mozogj, amennyit tudsz.
Figyelj oda magadra és másokra.