A történet röviden

  • Sok betegségnek jól felismerhető tünetei vannak, amelyek segítenek nekünk a probléma diagnosztizálásában és a kezelés megtervezésében.
  • Nyelvünk erős izomrost, amely kritikus fontosságú az étkezésben, a beszédben és az ételek ízlelésében. Nedves, rózsaszín nyálkával borított membrán, melyet növekvő szemölcsök borítanak, ízlelőbimbókkal és idegsejtvégződésekkel szegélyezve, amik jeleket küldenek agyunknak.
  • Nyelvünk egészsége szempontjából alapvető fontosságú a B12-vitamin, a folsav, a C-vitamin és a cink; ezek hiánya eredményezhet magasabb fertőzési kockázatot, nyelvgyulladást, égő érzést és érzékelési változásokat.
  • A jó szájhigiénia hozzájárul a fekete nyelv kialakulásának megakadályozásához, és segít a nyelvrák korai, nem szembetűnő jeleinek diagnosztizálásában.

Dr. Mercola véleménye

Sok betegség esetében jól megfigyelhető tünetekkel találkozunk. Ezek a tünetek bizonyos esetekben nem nyilvánvalóak a betegség késői stádiumáig, míg más esetekben azonnal szembetűnnek. A tünetek felismerése és azok adott betegséggel történő azonosítása többé már nem csak az orvosra hárul. Egy komputer segítségével mi is be tudjuk azonosítani tüneteinket, és összeállíthatunk egy lehetséges listát.

Bizonyos esetekben a tünet csak egy másfajta állapot jele, míg egyéb esetekben az maga a betegség. Fontos odafigyelnünk fizikai megjelenésünk változásaira, és arra, hogyan érezzük magunkat nap mint nap. Ezek a megfigyelések fontosak egészségünk és jóllétünk szempontjából.

Ilyen mutató a nyelvünk kinézete is. Ha képesek vagyunk a változások felismerésére, segítséget kapunk életstílusbeli választásainkhoz, és jobb egészségnek fogunk örvendeni. Azonban mielőtt megnéznénk, hogy milyen változások következhetnek be nyelvünkön, hasznos tudnunk, hogy nyelvünknek hogyan is kell kinéznie.

A nyelvünk struktúrája és megjelenése

Nyelvünk egy erős izomrost, és rózsaszín szövet fedi, amit nyálkahártyának nevezünk. Ez az izom a szánkhoz kapcsolódik, és elülső része egy kis szövetdarabbal van rögzítve, amit frenulumnak nevezünk. Ez latin eredetű szó, és ’kis kantárt’ jelent. A száj hátsó részén a nyelv a hyoid csonthoz (nyelvcsont) csatlakozik. Nyelvünk fontos szerepet tölt be a beszédben, de létfontosságú a rágáshoz és a nyeléshez is.

Másik funkciója az ízlelés. Ha az alábbiakban leírt tünetek valamelyikét tapasztaljuk, ízlelésünk megváltozatott. A négy alapíz az édes, a savanyú, a keserű és a sós. Noha a nyelv íztérképe felvázolja azokat a területeket, amelyek a legérzékenyebbek a négy alapízre, a nyelv valójában rengeteg idegvégződéssel rendelkezik, amelyek jeleket továbbítanak az agynak. Mivel nyelvünk minden része képes a négy alapíz érzékelésére, az íztérkép valójában nem is létezik.

Amikor egészségesek vagyunk, nyelvünket nyálkás, rózsaszín szövet és apró, szemölcsöknek nevezett dudorok fedik. A szemölcsök érdes felszínt kölcsönöznek a nyelvnek, és otthonául szolgálnak több ezer ízlelőbimbónak, amelyeket idegvégződés-szerű sejtek kötnek össze agyunkkal.  A nyelvünk vizsgálata csak egyik módja egészségi állapotunk nyomon követésének. Nyújtsa ki nyelvét, és nézze meg a tükörben. Bármilyen eltérés a normális megjelenési formájától vagy bárminemű fájdalom arra utalhat, hogy ideje változtatnunk.

shutterstock_326882549 (1)

A vitaminhiány jól megfigyelhető nyelvünkön

A mikrotápanyagok, mint a vitaminok és ásványi anyagok, olyan összetevők, amelyekre testünknek kis mennyiségben szüksége van a fejlődéshez, a megelőzéshez és a jólléthez. Ezen mikrotápanyagok hiánya erőteljesen negatív egészségi hatásokkal járhat gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt. Ezek között szerepel a vas, a folsav, a cink és a jód.

Nyelvünk bizonyos változásai vitaminhiányra is utalhatnak. Ha nyelvünk eperpiros színű, sima és duzzadt, az vashiányt, folsav- és B12-vitamin-hiányt is jelezhet. A glossitis vagy nyelvgyulladás egy olyan duzzanat, amely a nyelvet teljesen simává teheti. Ez azt jelenti, hogy amikor a duzzanat lelohad, a szemölcsök újra láthatóvá válnak. Naomi Ramer szájsebész, a Mount Sinai Kórház Szájsebészeti Osztályának vezetője így magyarázza:

„A B12-vitamin és a vas szükséges ahhoz, hogy a nyelven lévő szemölcsök kifejlődjenek. Ha ezekből a vitaminokból hiány van a szervezetünkben, a szemölcsök eltűnnek, és nyelvünk teljesen sima lesz.”

A B12-vitamin hiánya nyelvünkön érzékelési változásokat is okozhat, mivel ez a vitamin létfontosságú az ízlelőbimbók rendes neurológiai működéséhez. Ez járhat bizsergéssel, égő érzéssel, túlérzékenységgel vagy zsibbadással anélkül, hogy a nyelv megsérült volna. Ez az állapot különösen a középkorú és idősebb nők esetében figyelhető meg, akiknek megváltozik az ízlelésük, és szájszárazságot tapasztalnak.

Az A-vitamin hiánya felelős lehet a nyelv olyan fizikai elváltozásaiért, mint a cakkos nyelv. Ezt a ritka állapotot fájdalom, érzékenység és duzzanat, valamint színváltozás jellemzi, továbbá a nyelv széleinek csipkéssé válása. Míg az A-vitamin-hiány lehet az egyik oka, a többi ok között szerepel a fogkrém- vagy szájvízallergia, krónikus szájszárazság, szájfertőzések vagy olyan irritáló anyagok krónikus használata, mint a tubák, az alkohol vagy az erősen fűszeres ételek.

Az eperpiros, duzzadt nyelv a Kawasaki-betegség tünete is lehet, amit leggyakrabban 5 év alatti gyermekek esetében tapasztalunk, és magas lázzal jár. A láz gyakran 39 ⁰C is lehet, és három napnál tovább tart. A betegség tünetei között szerepel a test közepes artériáinak gyulladása. További vitaminok és ásványi anyagok is kritikus fontosságúak a nyelv egészsége szempontjából. A legszembetűnőbb hiányosságok tünetei a következők:

  • B-vitamin

A B-vitamin-hiány duzzadt és fájdalmas nyelvet, a felszínen fájdalmas repedéseket vagy a fogak behúzódását okozhatja.  Természetes B12-vitamin található az állati termékekben. Amennyiben vegetáriánus, fontolja meg a kiegészítők használatát.

  • Vas

A vashiány duzzanatot és fájdalmas, sebes felületeket okozhat a szájban. A vasban gazdag élelmiszerek közé tartozik a szardínia, a szabadon tartott biomarha és a spenót.

  • C-vitamin és cink

A hajszálerek és szövetek egészségesen tartásához szervezetünk C-vitamint használ fel. A C-vitamin és cink hiánya vérző ínyhez és fokozott fertőzésérzékenységhez vezet. A C-vitaminban gazdag élelmiszerek között szerepel az eper, az ananász, a mangó és a kelbimbó. A cinkben gazdag élelmiszerek között találjuk a bio- és szabadon tartott állatokból származó húsokat, a tejtermékeket, a dióféléket és a magvakat.

A rossz szájhigiénia nem pusztán fogszuvasodást okozhat

Hajunkhoz hasonlóan a nyelvünkön található szemölcsök is folyamatosan növekednek életünk során. Ezek a szemölcsök természetszerűleg kopnak a mindennapi rágás és ivás következtében. Előfordulhat, hogy túl nagyra nőnek, amivel viszont gombák és baktériumtelepek búvóhelyéül szolgálhatnak. Ezt nevezzük feketenyelv-szindrómának.

A fekete lepedék a baktériumok és az élesztő túlszaporodásából ered, és gyakran előfordul több egymás utáni antibiotikumkúra után. Diabéteszben szenvedő betegeknél vagy kemoterápiás kezelés után nagyobb valószínűséggel fordulhat elő a feketenyelv-szindróma. Egyéb esetekben rossz szájhigiénia következménye, de olyan életvitelszerű szokások, mint a dohányzás vagy fekete kávé és tea fogyasztása is előidézheti.

Bár látványként kellemetlen, és gyakran rossz lehelet vagy ízlelési abnormalitások kísérik, ez az állapot nem életveszélyes. Fontos azonban meghatározni a szemölcs túlnövekedésének, valamint a baktérium és élesztő elszaporodásának háttérben húzódó okait, és szükséges az eltávolításuk.  Ezek jelezhetik a diabéteszkontroll szükségességét is.

Bizonyos esetekben, a HIV-pozitív személyeknél, a fekete nyelv az Epstein–Barr-vírussal (EBV) történő fertőzöttséget is mutatja. Huzamosabb penicillinadagolás esetén megnőhet a gombák, elsősorban az aspergillus elszaporodásának esélye.

Ha nem antibiotikum szedéséből eredő fertőzésről vagy EBV-fertőzés hatásairól beszélünk, a tünetek gyakran elmúlnak a kiváltó okok megszüntetésével és jó szájhigiéniával. A nyelv lekefélése vagy nyelvlehúzó napi kétszeri alkalmazása fogmosás előtt megfelelő módszer a szemölcsök megtisztítására. Szájöblítéshez a napi 1-2-szeri hígított hidrogén-peroxidos öblögetést ajánlom, ami segít megszüntetni az elszíneződést, és probiotikumtartalmánál fogva a bélműködést is támogatja.

A stressz és irritáció előidézhet fájdalmat és diszkomfortérzést

Az afta apró fekély a szájban, amely az evést és a beszédet is gyakran kényelmetlenné teszi. A mellékelt videón az egyszerű aftát nézheti meg, amely stressz hatására is előjöhet. Az első 4-5 napban a legfájdalmasabb.

A fájdalom csillapodik, de a sebek közel két hétig nem tűnnek el teljesen. Dr. Dale Amanda Tylor, a Washington Township Egészségügyi Alapítvány általános és gyermek fül-orr-gégésze szerint: „Pontosan nem tudjuk, hogy miért alakul ki az afta, de bizonyosan vírus okozza. A rossz egészségi állapotban lévő és túlhajszolt emberek fogékonyak ezekre a fekélyekre.”

Bizonyos egyéneknél a savas ételek, mint a citrusfélék, okozhatnak aftát. Egyéb esetekben éles tárgyak, például fogorvosi eszközök vagy fogszabályozók segíthetik elő az afta kialakulását a szájban vagy a nyelven. Az aftához nagyon hasonlít az ajakherpesz, amit gyakran lázhólyagnak hívunk, és amit a herpes simplex vírus 1. típusa okozza. Míg az afta nem fertőző, az ajakherpeszt vírus okozza, és nagyon fertőző.

A szájban található nyálkahártya másik krónikus irritációja a leukoplakia. Ez fehéres-szürkés foltokat jelent, amelyek életünk során bármikor előfordulhatnak, ám leginkább öregkorban jellemzők. A leukoplakia kevésbé elterjedt formája a szőrös leukoplakia, amit sokszor EBV-vírus okoz, és gyakran találkozni vele HIV-fertőzötteknél. Az általános leukoplakiás fehér foltok a sejtek túlburjánzásából erednek, és általában fájdalmatlanok.

A leukoplakiát leggyakrabban a dohányzással hozzák összefüggésbe, és 17% eséllyel lehet belőle szájrák. A nyálkahártya irritációja okozza, így ha a kiváltó okot megszüntetjük, az elváltozásnak is meg kell szűnnie 1-2 héten belül. Dr. Ada Cooper, az Amerikai Fogászati Társaság ügyféltanácsadójának javaslata szerint, ha a foltok nem szűnnek meg 2 héten belül, keressük fel fogorvosunkat, aki biopsziát rendelhet el.

shutterstock_511518181 (1)

A fertőzések átterjedhetnek egyik személyről a másikra

A szájpenész olyan gombás fertőzés, amely könnyedén továbbadható, csecsemők esetén szoptatás során, felnőtteknél pedig nyálcsere, például csókolózás közben. A fertőzés fehér foltként jelenik meg, amelynek állaga túrószerű.

A szájpenészre különösen fogékonyak az idősek, a meggyengült immunrendszerrel rendelkező betegek, a diabéteszesek, az asztmára alkalmazott inhalációs szteroidokat használók, és azok, akik nemrégiben antibiotikumot szedtek.  A gombás fertőzés a candida elszaporodásának következménye, és ízlelési változásokat, valamint diszkomfortérzést okozhat.

Az öregedés és az allergia is nyomot hagy a nyelvünkön

Repedések és mély barázdák jelenhetnek meg a nyelv felszínén, ami az öregedés eredménye, ugyanakkor lehet örökölt hajlam is, amely a lakosság 10%-ára jellemző. A legtöbb esetben semmi ok az aggodalomra. A repedezett nyelv felszínén és oldalán lehetnek törésvonalak, barázdák, de ezek csak a nyelvet érintik, és mélységük is változó.

Noha veszélytelenek, mégis szövettörmeléket halmozhatnak fel, és növelhetik a fertőzésveszélyt, valamint rossz leheletet és megváltozott ízlelést okozhatnak. Ezek a repedések először gyakran gyermekkorban jelentkeznek, azonban egyre mélyülnek, és öregkorra egészen határozottá válnak.

A térképnyelv esetén változó helyű és méretű foltok láthatók, amelyek térképszerűen jelennek meg a nyelven. Bizonyos esetekben fájdalom és égő érzés is felléphet, jellemzője, hogy a nyelv hegyes-völgyes tájnak tűnik a szánkban. Tipikusan veszélytelen állapot, és az amerikai lakosság 14%-át érinti. Előidézője lehet stressz, hormonális változás vagy allergia, azonban ha a kiváltó okot megszüntetjük, a tünetek is elmúlnak.

A férfiak között gyakoribb a szájrák, mint a nők esetében

2017-ben körülbelül 51 ezer amerikait diagnosztizáltak szájrákkal.  A férfiaknál kétszer olyan gyakori a szájrák, mint a nők esetében, és ez a nyolcadik leggyakoribb rákfajta a férfiak körében. Míg a szájrákkal diagnosztizált férfiak száma nem változott az elmúlt években, a nők száma kicsit visszaesett.

A nyelvrák a második leggyakoribb fej- és nyakrák. A legfőbb kockázati tényezők a cigaretta és az alkohol. Makacs vörös elváltozások vagy foltok, amelyek nem változnak, vagy nem tűnnek el, jelei lehetnek a nyelvráknak. Tylor így vélekedik: „A nyelvrákkal kapcsolatban gyakran egy öreg, beteg személy jut eszünkbe. De ha fiatal és egészséges az ember, és hasonló tünetei vannak, az azt jelenti, hogy valami nincs rendben. Ezeket a tüneteket egy 17 éves lányon is láttam már.”

A szájrákot a humán papillómavírus (HPV) is okozhatja, amelynek korai stádiumában az elváltozások sem fájdalmat, sem diszkomfortérzést nem okoznak. A szájrák további tünete lehet a gyomorfekély által okozott rossz lehelet, a fej egyik felére ható fülfájdalom, a megmagyarázhatatlan súlyvesztés, a szájzsibbadás és a megmagyarázhatatlan fogvesztés.

Forrás: Articles.mercola.com

Ajánlott könyv:

Dr. Joseph Mercola – ÉGESD A ZSÍRT