A kókuszpálma Földünk egyik leghasznosabb növénye, melynek szinte minden része hasznosítható: törzse és levele építőanyag, termése gyógyszer, étel, ital és élelmiszeripari és kozmetikai alapanyag egyben.

Minden része hasznos

A kókuszpálma a délkelet- ázsiai szigetvilágból származik, melynek termése a nálunk is jól ismert kókuszdió. A világutazóknak e gyümölcsről leginkább a napsütötte tengerpartok jutnak eszükbe, melynek gyakorlatilag minden része hasznosítható: a trópusi népek a kókusz leveleiből kunyhóikat, használati tárgyaikat készítik, terméséből, konyhai eszközöket és díszeket faragnak, míg 2-3 ujjnyi vastag rostjaiból matracot, szőnyeget fonnak. A kókusz húsát ezerféleképp használhatjuk: süteményekhez reszelve, lisztté darálva, vagy kókuszolajnak sajtolva.

Története

A kókuszpálma pontos eredetét nem ismerjük, valószínű azonban, hogy a Délkelet-Ázsia keleti pereme mellett elterülő Fülöp- szigetekről származhat, mivel jelenleg itt nő a legsűrűbben. Indiában már 3000 évvel ezelőtt több célra is használták, Európában pedig Marco Polo számolt be elsőként a növényről. A kókuszdió a tengeráramlatokkal több ezer kilométert képes úszni, ezt bizonyítja az is, hogy Norvégia partjainál is találtak kókuszdiót, valamint képes ellenállni a tenger sós vízének, három hónapig képes megtartani csírázó képességét. Ennek köszönhetően ma már mindenütt megterem a kókuszdió, a trópusokon a huszonhatodik északi és déli szélességi fok között.

A kókusz hatásai

A kókuszdió nagyon tápláló, melyben rengeteg vitamin található. Tartalmaz B- és E vitamint, magnéziumot és nagy mennyiségben kalciumot is, ami a csontrendszeri betegségekben szenvedő emberek számárakokusz_super igen kedvező hatású lehet. Ezenkívül a kalcium beépüléséhez szükséges foszfor és D vitamin is megtalálható benne, így kismamáknak, csontritkulásban szenvedők vagy növekedési, fejlődési szakaszban lévő gyermekek számára igen fontos táplálék lehet. Tejjel- akár kókuszos tejjel- kiegészítve a szervezet teljes kalcium igényét is képes lehet pótolni. Lábadozó betegeknek, sportolóknak vagy erős fizikai munkát végzők számára is ajánlott a fogyasztása, mivel magas energiatartalma révén fokozhatja a mozgáskészséget, erőt, energiát adhat. Kóstolja meg a vitaminokban gazdag kókusztejet!

Kókusz, a szupergyümölcs

Gazdag vitamintartalma és kedvező élettani hatásai miatt a kókuszt is feljegyezhetjük a szuperélelmiszerek képzeletbeli listájára. Superfood-nak azokat a nyers ételek nevezzük, melyek szervezetünket koncentrált tápanyagokkal töltik fel. Ilyen például a magas kakaótartalmú étcsokoládé, méz, goji bogyó.

Szupergyümölcsnek tekinthető a kókusz húsa, melyben található értékes tápanyagokat számtalan módon magunkhoz vehetjük, többek közt kókuszvíz, kókuszolaj, kókuszkrém, kókuszzsír formájában.

Kókuszolaj a szépségápolásban

A kókuszolajat vagy más néven kókuszzsírt a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyerik, melyet az Ájurvéda és a polinéz gyógyítók régóta ajánlják gyógyászati és kozmetikai célokra. Állítólag tízféle krémet is képes helyettesíteni. Például megolvasztva, vattapamacsra téve kiváló és természetes sminklemosóként használhatjuk, de készíthetünk belőle szemránckrémet és testápolót is. Magas zsírtartalmának köszönhetően talpunkat, könyökünket is ápolhatjuk vele.

ISMERD MEG AZ ÖSSZES SUPERFOODOT

Keresse a SUPERFOOD termékeket a Herbaházban: www.herbahaz.hu