A látás a legbecsesebb érzékünk. Látod egy naplemente tündöklését, látod a mosolyt valaki arcán, akit szeretsz, és látod az ártatlanságot egy kisgyerek szemében. Az anyatermészet gondoskodott róla, hogy ez az érzékünk tökéletesen kifejlődjön, miközben felnövekszünk. De mit tehetünk ha idővel problémák jelentkeznek?

Látástréning szemtengelyferdülésre

A szemtengelyferdülés azon látásproblémák egyike, amelyek csodálatosan reagálnak a látástréningre.

Egyre több bizonyíték mutat arra, hogy a szemtengelyferdülés kialakulása környezeti hatások, valamint a felvett személyes vizuális szokások következménye. A szaruhártya merevsége, amely egyénenként változó lehet, szintén szerepet játszik.
szerezd_vissza_eletlatasodat_B1_218pxA rugalmas szaruhártyaszövet visszatükrözi a szemeket érő feszültségmintázatokat. Ez ahhoz hasonlít, mint amikor felállítasz egy sátrat. Ha nem gondoskodsz róla, hogy a zsinórok mind egyformán feszüljenek, a sátrad annak a zsinórnak az irányába fog megdőlni, amelyiket a legjobban megfeszítetted.
A látástréningben elfogadjuk azt az előfeltevést, hogy a szemtengelyferdülés fő oka a szem körül található egyenes izmokban rejlő feszültség. Következésképpen a szemtengelyferdülés korrigálásának legjobb stratégiái olyan gyakorlatokat foglalnak magukban, amelyek célja az ezekben az izmokban felhalmozódott feszültség feloldása vagy szabályozása. Testünk számos izma folyamatosan a teljes ellazulás és az erős megfeszülés között ingadozik. Jól példázzák ezt a nyakizmaid. A nap folyamán finom egyensúlyt tartasz feszültség és elernyedés között annak érdekében, hogy a fejed rugalmasan mozoghasson. Készen állsz rá, hogy bármely irányba elmozdítsd abban a szempillantásban, amikor a környezetedben valami magára vonja a figyelmedet.
Életed valamely pontján bizonyosan tapasztaltad már, hogy milyen az, amikor igazán megfeszülnek a nyakizmaid. A szemtengelyferdülés kialakulhat például akkor, ha a felső és az alsó egyenes izmok (a négy egyenes izom szabályozza a szem jobbra-balra és fel-le mozgatását) túlságosan megfeszülnek. Ez túlságosan nagy húzóerőt eredményez felfelé és lefelé, ami viszont a szaruhártya nagyobb görbületéhez vezet a függőleges meridián mentén (az óraszámlap tizenkettes és hatos számának vonalában). A szaruhártya az oldalai mentén enyhén ellaposodik, tipikus „szabályos” szemtengelyferdülést hozva létre.
Mivel az asztigmiát a szem körüli izmok feszültsége okozza, korrigálásának legjobb módszere a túlzott feszültség enyhítése.

Gyakorlat a szemizmaid ellazítására

Ennek a gyakorlatnak az a rendeltetése, hogy gyengéden ellazítsa az izmokat, mielőtt megerőltetőbb gyakorlatokkal próbálkoznál. A cél az, hogy az izmok rugalmasságra tegyenek szert. Ha úgy találod, hogy a gyakorlat fájdalommal jár, akkor lassíts a tempón! Ne próbálkozz a tibeti kerékgyakorlattal, míg ezt nagyon kényelmesen el nem tudod végezni!

szerezdvissza11.
A hüvelykujjad körmét tartsd egyenesen a szemeid elé! A hüvelykujjad a tenyered szélességénél kisebb távolságra legyen az arcodtól! Egyesek így nem látják tisztán a hüvelykujjuk körmét, de ezzel nincs semmi gond, hiszen csupán az izmokat akarjuk gyakorlatoztatni.

2.
Most nagyon lassan mozgasd a hüvelykujjad körmét egyenesen felfelé, és a fejedet mozdulatlanul tartva kövesd felfelé a hüvelyked egészen addig, amíg csak látod! Majd nagyon lassan mozgasd a hüvelykujjad egyenesen lefelé! Folytasd a hüvelykujjad mozgatását az ábrán látható különböző szögekben!

szerezdvissza23.
Ha egy teljes kört végigcsináltál, egy pillanatig lazítsd el a karod és a szemeid! Amikor készen állsz, végezd el ugyanezt a gyakorlatot újra, ám ez alkalommal hangold össze a mozgásokat a légzéseddel! Miközben felfelé mozgatod a hüvelykujjad, lélegezz be, miközben pedig lefelé, a középpont irányába mozgatod az ujjad, lélegezz ki olyan lassan, ahogyan csak tudsz! Figyeld meg, hogyan kezd ellazulni az egész tested, a szemeidet is beleértve!

4.
Végezd el ezt a gyakorlatot összehangolt légzéssel egyszer az óramutató járásával megegyező, egyszer pedig vele ellentétes irányban!

Úgy találtad, hogy bizonyos szögekben nehezebb a mozgás, mint másokban? Ez azt jelzi, hogy az egyenes izmaid azokban a szögekben kevésbé rugalmasak.

Végezd el ezt a gyakorlatot napjában háromszor, néhány órás pihenők közbeiktatásával! Egyfajta aerobik ez a szemeidnek. Egyszerűen az a célod, hogy megérintsd a feszültséget, és azután ellazulj. Ha bizonyos időn át rendszeresen végzed ezt a gyakorlatot, a szemizmaidban lévő mindennemű feszültség fellazul, és nagymértékben lecsökken, s ennek eredményeképpen a szaruhártyáid kezdik visszanyerni természetes alakjukat.


A Szerezd vissza éleslátásodat című könyvben bemutatott eljárás sokkal átfogóbb, mint az eddig ismert, természetes látásjavító módszerek, mert a pszichikai területeket is magában foglalja, ezáltal a szemeddel kapcsolatos gondok fizikai és lelki okaira is fényt deríthetsz. Miért fontos ez? Mert tudományos kutatások bizonyítják, hogy a tökéletes látás feltételei 90%-ban pszichikai eredetűek.
A szerző, Leo Angart megközelítésmódja nagyon specifikus és személyre szóló, ezért kifejezetten a te látásproblémád mértékére szabott gyakorlatokat tudsz összeválogatni a kötetből. A könyv egyszerű látásvizsgálatainak elvégzésével magad is ellenőrizheted a látásod szintjét, és folyamatosan figyelemmel követheted a fejlődésedet.

Keresd a könyvet webáruházunkban kiadói kedvezménnyel

Olvass bele a könyvbe