Eredetileg a méhkirálynők tápláléka, viszont ránk, emberekre is csodálatos hatással van: regenerál és megfiatalítja testünket, bőrünket, de még az agyműködésre is pozitív hatással van.

A méhpempő a dolgozó méhek vajszínű garatmirigy váladéka, mely a királynő és ivadékainak egyetlen tápláléka. Enyhe gyöngyház fénye és zselé állaga miatt leginkább a sűrített tejre hasonlít. Ezzel táplálkoznak a fiatal méhek életük első napján, a méhkirálynő pedig élete végéig. A méhpempőt nem az ízéért, hanem gazadag tápanyagtartalma miatt fogyasztjuk. Első kóstolás alkalmával sokakat elrémiszthet kissé cukros, fanyar, csípős íz világa, amit a benne lévő zsírok okoznak (10-HDA, acetilkolin). Ez a szuper tápanyagvitaminokban, ásványi anyagokban, aminosavakban rendkívül gazdag, mely lehetővé teszi, hogy a méhkirálynő 5 évig éljen,míg a dolgozó méhek mindösszesen 4 hónapig! Ezt a jelentős élettartam különbséget a méhpempő teszi lehetővé.

Gyógyhatásai

•    Javíthatja a szervezet általános egészségi állapotát
•    Energiát adhat, növeli a munkateljesítményt
•    Növelheti a koncentrációs képességet
•    Jótékonyan befolyásolhatja az alvási ciklust
•    Erősítheti az immunrendszert és a memóriát
•    Regenerálhatja a szervezetet
•    Fokozhatja az anyagcserét

Szuperélelmiszer a méhektől

A méhpempő ideális készítmény a természetes táplálkozáshoz, mely rendkívül gazdag tápanyag tartalmának köszönhetően szuperélelmiszernek tekinthető. A „superfood” élelmiszerek koncentráltan tartalmazzák a szervezetünk számára létfontosságú tápanyagokat, így jóval gazdagabbak vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, mint a hagyományos élelmiszerek. 
Magas koncentrációban tartalmazza a B-vitamin komplex tagjait: B1, B2,B3, B4, B5, B6, B7,B8,B9, B12,  amelyek fontos szerepet játszanak az idegrendszer optimális működésében. Ezenkívül van még benne ásványi anyag: kálium, kalcium, magnézium, nátrium, foszfor, szilícium, kén…stb, nyomelem: vas, réz, cink, fluor, jód, kró, szelén, mangán, nikkel, kobalt..stb vitamin: A, C, D, E, H, P, K, enzimek és 18-féle aminosav.

Antioxidáns hatása is van

A méhpempő köztudottan kiváló öregedés gátló anyag, melyet a kozmetika ipar is széles körben alkalmaz. Gazdag antioxidáns forrásasegíthet megvédeni a bőrt az oxidatív folyamatok ellen, ezzel megelőzhetjük a korai öregedést és támogathatjuk az immunrendszert. A méhpempő A, C és E vitaminokat is tartalmaz, amelyek fontos antioxidánsként semlegesíthetik a szabadgyököket. Minél fiatalabb méhpempővel van dolgunk, annál nagyobb koncentrációban tartalmaz antioxidánst.

A szépség szolgálatában

lepesmezEgyiptom, inka és római feljegyzések is szólnak a méhpempő csodás tulajdonságairól, az ősi Kínában egyenesen az örök fiatalságának tartották. Manapság ismét kezdjük felfedezni ezt a szuper hatóanyagokkal rendelkező csodaszert. A kutatások eredményei azt mutatják, hogy szinte minden bőrtípusra képes kifejteni áldásos hatását, legyen szó normál, problémás vagy érett bőrről. Belsőleg normalizálhatja a faggyútermelést, ezáltal csökkenthetők a bőrgyulladások és a pattanások. Növelheti az ösztrogéntermelést, amitőlbőrünk finom, selymes, rugalmas lesz. A méhpempő jótékony hatással lehet még a sejtek megújulására is, ezáltal lassíthatja az öregedést és hajunkat is megszépítheti. 
Külső használatra csodás arcmaszkot, szemkörnyék ápolót vagy hajpakolást készíthetünk belőle.

Méhpempő arcpakolás
Keverjünk össze egy kevés mézzel és joghurttal. Sima, tiszta, ragyogó és feszes lesz utána arcbőrünk, érdemes kipróbálni.
Szemkörnyék ápolás méhpempővel
Kend be a szemkörnyékedet vékony rétegben méhpempővel, majd 5 perc múlva most le langyos vízzel.
Elixír a hajnak
20 dkg méhpempőt keverjünk el 2-3 friss tojássárgájával és kenjük fel a már megmosott, törölközőszáraz hajra. A pakolást hagyjuk hatni 30-45 percig, majd alaposan öblítsük le.

Hogyan fogyasszuk?

A méhpempő ajánlott napi adagja 1 gramm. A tiszta méhpempőt aminosav tartalma miatt vigyázzunk arra, hogy ne érintkezzen fémmel, mivel savasa tartalma reakcióba léphet a fémmel. Ennek elkerülése érdekében használjunk műanyag vagy fakanalat. A maximális hatás elérése érdekében méhpempő fogyasztása előtt és utána 30 perccel ne étkezzünk! A tiszta méhpepmpőt nyugodtan fogyaszthatjuk mézzel, gyógynövényekkel, gyümölcskivonatokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal.

ISMERD MEG AZ ÖSSZES SUPERFOODOT
Keresse a SUPERFOOD termékeket a Herbaházban: www.herbahaz.hu