Azok a nők (és férfiak), akik kamaszkorukban sok diófélét esznek, nagyobb eséllyel veszik fel a küzdelmet a későbbiekben esetlegesen kialakuló mellrákkal szemben – derült ki a Harvard Nurse’s Study nevű tanulmányból.

A nővérek lányait is bevonó kísérlet szintén ezt támasztja alá. A fibrocisztás mellrák kialakulásának kockázata csupán a töredéke volt azoknál, akik fogyasztottak mogyoróvajat, dióféléket, babot, lencsét, szójababot vagy kukoricát. Ezeknek az élelmiszereknek a védő hatása főleg a legkockázatosabb csoportba tartozóknál érvényesült a leginkább, azaz azoknál, akiknek családjában már előfordult mellrákos megbetegedés.

hogy_ne_halj_megEgy másik – a British Journal of Cancer által végzett – tanulmányból pedig az derült ki, hogy csupán heti 2 marék dió is védelmet nyújthat az egyik legveszedelmesebb halálos betegség, a hasnyálmirigyrák ellen.
A diófélékről úgy tartják, hogy „tápértékeiket nézve értékesek”. Ez magyarázatot adhat azokra az in vitro mechanizmusokra, amely során a diófélékben lévő összetevők előidézik a rákos sejtek elpusztulását, valamint megakadályozzák a rákos sejtek növekedését és terjedését.

A zöldségeknél két csoport – a brokkolifélék és a fokhagymafélék – bizonyult a leghatékonyabbnak a mellrákos sejtek növekedésének megállításában. A gyümölcsök terén az áfonya és a citrusfélék vitték el a pálmát.
De mi van akkor a diófélékkel, melyik dió a legjobb? Antioxidáns-tartalmukat vizsgálva a dió és a pekándió a nyerő, ugyanis 25 dióban annyi antioxidáns van, mint 8 gramm C-vitaminban, amekkora mennyiséget 100 narancsból tudunk kinyerni.

De milyen hatékonyan harcol a dió a rák ellen?  A Which Nut Fights Cancer Better? (Melyik dióféle veszi fel a leghatékonyabban a harcot a rák ellen?) című videóban találhatunk egy grafikont, amely azt mutatja be, hogyan változik az emberi rákos sejtek elburjánzása az Egyesült Államokban legelterjedtebb 10 dióféle gyakori fogyasztásának hatására. Ha vizet csöpögtetünk ezekre a sejtekre, akkor nem történik semmi. A mogyoró, a pisztácia és a brazil dió hatása se sokkal jobb. A fenyőmandulának, a kesunak és a makadámdiónak már van valami hatása. A mandula kétszer hatékonyabb a rákos sejtek növekedésének lefelezésében, mint a fenyőmandula, a kesu és a makadámdió – ráadásul feleakkora mennyiség is elég hozzá. Az egyértelmű győztes azonban a dió, a pekándió és a földimogyoró, ugyanis már apró mennyiség esetén is drámaian lecsökkentik a rákos sejtek burjánzását.

Forrás: http://nutritionfacts.org

Tudj meg többet a szerzőről és könyvéről itt: Dr. Michael Greger