Végre itthon is kapható a 2023-as év The Brtitish Book Awards győztes, a Menopauza! Perimenopauza, menopauza és minden, amit tudni szeretnél róla, tabuk nélkül!

Davina McCall menopauza aktivista és dr. Naomi Potter sodró lendületű, egyedi hangvételű mesterkurzusa ez, amely a tudomány feltárásával és magyarázatával megcáfolja az összes kártékony mítoszt a menopauzával kapcsolatban és képessé teszi a nőket arra, hogy a lehető legtájékozottabb döntést hozzák meg az egészségükkel… és az életükkel kapcsolatban.

 

 

Akik végigkísérnek az úton:

Davina McCall,

műsorvezető, fitneszguru, író és édesanya az Egyesült Királyság egyik legkedveltebb tévés személyisége.

Menopauza aktivista, a brit menopauza forradalom kiemelkedő képviselője. 2021-ben jelent meg a Szex, Mítoszok és Menopauza című dokumentumfilmje, amely óriási sikert aratott,  és aminek célja a menopauzát övező téves információk leleplezése és a hormonpótló kezeléssel kapcsolatos félelmek eloszlatása, valamint tudományos tények feltárása volt.

 

Dr. Naomi Potter,

a Brit Menopauza Társaság által akkreditált menopauza-specialista. A női egészségmegőrzés lelkes szószólója, a Menopause Care alapítója és klinikai vezetője, amely testre szabott, holisztikus, bizonyítékokon alapuló szakellátást biztosít a perimenopauzában és menopauzában lévő nők számára.

És egy csapat belevaló, bátor nő, akik fel merték tenni a kérdéseiket és olyan segítőkre találtak, akik meghallgatták őket. Mert ez a legfontosabb, hogy meghallgassanak bennünket és válaszokat kapjunk. Nekünk pedig az a legfőbb feladatunk: hogy merjünk kérdezni és szabadon beszéljünk róla!

 

A Menopauza több mint egy könyv; ez egy mozgalom. Egy felkelés.

Nem tudom, te hogy vagy vele, de elég furcsa, mert én pontosan fel tudom idézni azt a pillanatot, amikor a perimenopauzális tüneteim először jelentkeztek.

Ez egy kicsit olyan, mint amikor valami nagy, híres esemény történik, amilyen Diana hercegnő halála vagy Barack Obama amerikai elnökké választása volt. Emlékszem rá, hogy akkor hol voltam, mit csináltam, mit viseltem, milyen volt a hajam… szóval mindenre azzal a pillanattal kapcsolatban.

Negyvennégy éves voltam, amikor kezdődött. Azért emlékszem, mert annyira FURCSA volt. A legjobban úgy tudom leírni – és hallottam, hogy más nők is ezt mondják –, hogy egyszerűen elvesztettem valamit magamból. Megváltoztam. Nem tudom pontosan megmondani, hogyan és miben változtam meg, de kétségtelenül más lettem. Úgy éreztem, hogy nem vagyok önmagam.

Annak ellenére, hogy előttem számtalan, nagyszerű nő által írt, menopauzáról szóló fantasztikus könyv született, rengeteg program került megszervezésre, és nagyon sok nő beszélt tévéműsorokban a témáról, még mindig úgy tűnik, hogy hatalmas a hiányosság az erre vonatkozó ismeretünkben, és nagyon keveset tudunk róla. Ugyanakkor száz százalékig biztos, hogy az emberek ötvenegy százalékával ez meg fog történni ebben az országban. Ez egyszerűen őrület.

 

 

Davina Menopauza küldetése

Néhány évvel ezelőtt elkezdtem nyíltabban beszélni a menopauzámról. Akkor már évek óta tisztában voltam a hormonpótló kezelés kockázataival, de az akkoriban folytatott beszélgetések teljesen átformálták az erre vonatkozó szemléletemet. És ekkor úgy gondoltam, hogy ezt az információt meg kell osztanom másokkal is. Ily módon jó célra használhatom az elérhetőségemet, és tájékoztathatom a nőket a választási lehetőségeikről.

Ez lassan kezd az életművemmé válni. Minden este órákat töltök a közösségi médiában, és ismeretlen nőknek küldök cikkeket és információkat, vagy olyan oldalakra irányítom őket, amelyek a segítségükre lehetnek. Azonban mindig azt érzem, hogy ilyenkor egyszerre csak egy nőről van szó… Többet kell tennem, és több nőt el szeretnék érni. Ezért írtam meg ezt a könyvet.

Itt következik néhány azok közül az üzenetek közül, amelyek a közösségi médián keresztül jutottak el hozzám:

„Ennek a hormonváltozásnak az elején járok, és nagyon nem tetszik az életem. Szerencsémre van egy csodálatos partnerem, de utálom a testemben végbemenő változásokat. Nagyon megrémít ez a változás.”

„Az orvosomnak sürgősen tovább kellene tanulnia! Kínok kínját élem át, ő pedig alternatív terápiákra akar rávenni.”

„Telefonon próbáltam megbeszélni az orvosommal az MHT kipróbálásának a lehetőségét, mire ő antidepresszánst akart felírni nekem. NEM VAGYOK DEPRESSZIÓS!”

Ez az utolsó három hozzászólás nagyjából összefoglalja a menopauza három hatalmas, problémás területét.

 

1. A HOZZÁÁLLÁS PROBLÉMÁJA

Társadalomként több nemzedék óta folyamatosan szőnyeg alá seperjük a menopauzát, ami erősen emlékeztet a viktoriánus időkre, amikor a nők várható élettartama olyan rövid volt, hogy alig élték túl a menopauza végét.

Jelenleg a menopauza átlagosan ötvenegy éves korban jelentkezik, és a nők várható átlagos élettartama nyolcvanhárom év.

Nyolcvanhárom év! Számoljunk csak egy kicsit! Potenciálisan több évtized áll előttünk a menopauza után, ez az elutasító hozzáállás azonban makacsul megmaradt nemzedékeken keresztül.

Emlékszel arra, hogy a nagymamád vagy az anyukád hogyan birkózott meg a menopauzával? Nem? Pontosan, mert valószínűleg soha nem beszéltek sem neked, sem senki másnak erről. Már megint itt van a szégyenérzet, emberek!

Ez a fajta titkolózás a mai napig fennáll, ami azt jelenti, hogy túl sok nőnek kell a találgatásra és a Google-ön való keresgélésre hagyatkoznia a tüneteikkel kapcsolatban, mielőtt sikerül összerakniuk a teljes képet, és összekapcsolni a tüneteiket a menopauzával. Ahogyan Siobhan, a nemzeti egészségügyben dolgozó ápolónő, akiben csak hónapok múlva tudatosult a peromenopauza ténye, nagyon találóan fogalmaz: „Tudom, őrültségnek tűnik, hogy egészségügyi dolgozóként nem tudtam, mi történik a saját testemben, de egyszerűen nem beszélünk róla eleget.”

 

 

2. A MENOPAUZÁVAL KAPCSOLATOS MEGFELELŐ TÁJÉKOZTATÁS HIÁNYA

Sok olyan történet olvasható ebben a könyvben, amelyben „az orvosom elutasította” vagy „az orvosom nem akarta/nem tudta” utalás szerepel. Nagyon sokan közületek, akik megosztottátok velem a tapasztalataitokat, beszéltek arról is, milyen harcot kellett megvívnotok a felismerésért és a megfelelő kezelésért. Már önmagukban ezekkel a történetekkel félig tudtam volna tölteni ezt a könyvet. És nagy a valószínűsége, hogy neked, aki most ezeket a sorokat olvasod, hasonló tapasztalataid vannak.

Tisztázzuk, én nem az orvosokra haragszom – nem az ő hibájuk (és nagyon sok csodálatos és felvilágosult orvos létezik) –, hanem a siralmas szintű képzés miatt vagyok dühös, amelyben azok a szakemberek részesülnek, akikhez mi szükség esetén fordulunk. A menopauza nem képezi részét az általános orvosok vagy nőgyógyászok alapképzésének.

Nem meglepő tehát, hogy amikor a nők számtalan tünettel és rengeteg kérdéssel felkeresik a háziorvosukat, gyakran nem kapják meg azt a segítséget, amelyre pedig nagyon nagy szükségük lenne.

Itt az ideje, hogy véget vessünk a menopauzát övező szégyenérzetnek és borzalmas félretájékoztatásnak.

Kiben bízhatunk? Ki tud helyes információkkal szolgálni? És hogyan juthatunk ehhez hozzá?

 

3. AZ MHT-T ÖVEZŐ MÍTOSZOK ÉS A FÉLRETÁJÉKOZTATÁS

Egy őszinte vallomás: nagy rajongója vagyok az MHT-nek. Megszüntette a tüneteimet, visszaadta az életemet, és segít megőrizni a jövőbeli egészségemet. Ennyi.

Akkor miért hazudtam arról, hogy hormonpótló kezelést kapok? Azért, mert ezt a fajta kezelést két évtizedre visszanyúló megbélyegzés övezi. És ez megmagyarázza azt is, hogy az Egyesült Királyságban tíz nőből miért csak egy hajlandó ennek alávetnie magát, amikor pedig mindenkinek nagyon nagy előnyére válna.

A probléma lényege a Women’s Health Initiative (WHI) által közreadott, egy, még 2002- ben végzett kutatás eredménye, valamint az ezt követően megjelenő káros hatású újságcikkekben rejlik. Ennek az amerikai nőkről és az MHT-ről szóló tanulmánynak az állítása szerint az MHT növeli az emlőrák, a szívroham és a sztrók kialakulásának és előfordulásának a kockázatát. Az adatok újraelemzése során azonban kiderült, hogy a vizsgálatban részt vevő nők átlagéletkora hatvanhárom év volt (ne feledjük, a menopauza átlagos életkora ötvenegy év). A következmény annyira káros volt, hogy a nők szó szerint lehúzták az MHT-t a vécén, és a menopauzális hormonterápiában részesülő nők száma minden idők legalacsonyabb szintjére zuhant.

Sajnos a negatív főcímek bennragadtak a fejekben, és a nők a mai napig nehezen jutnak hozzá az MHT-hez az orvosuknál, pedig ez a kezelés a menopauza esetében aranyat ér.

Összességében elmondható, hogy az Egyesült Királyságban a nők sem a társadalom, sem a tudomány részéről nem részesültek megfelelő támogatásban, és sokan úgy érzik, hogy nincs hová fordulniuk. Úgy hoznak jelentős, az életüket befolyásoló döntéseket az egészségük, a jövőjük és a józan gondolkodásuk tekintetében, hogy nincsenek birtokában az összes ténynek.

 

Szent ég, ennek meg kell változnia! És nekem, egy csodálatos nőkből álló valóságos hadsereggel a hátam mögött, az a küldetésem, hogy ez a változás megtörténjen.

 

2021-ben a Szex, mítoszok és a menopauza című dokumentumfilmemet – amelynek célja a menopauzát övező téves információk leleplezése és a hormonpótló kezeléssel kapcsolatos félelmek, valamint tudományos tények feltárása volt – a Channel 4 mutatta be. Az ezt követő napokban valami igazán váratlan és elképesztő dolog történt. Még soha nem volt olyan műsorom, amely miatt ennyi ember akart volna megállítani az utcán, és beszélni a témáról! Még a Big Brother sem. És ez MINDENHOL így volt, amerre mentem. Kutyasétáltatáskor, a bevásárlóközpontban, vagy amikor csak úgy sétáltam az utcán. Voltak nők, akik könnyek között mesélték el a történetüket, és azt, hogy eddig úgy érezték, láthatatlanok, kirekesztettek, és az emberek lekezelőek velük szemben. Férfiak és nők mesélték el, hogy a partnerükkel együtt nézték a filmet, melyet nagyon élveztek, és most már sokkal jobban megértik, min mennek keresztül a szeretteik. Teljes mértékben és csodálatos értelemben megdöbbentő élmény volt.

Ezek a találkozások és a kapott üzenetek a könnyekig meghatottak, mert ez a dokumentumfilm személyes indíttatású volt. Ezek a pillanatok lobbantották lángra bennem a vágyat, hogy a Menopauza ne csak egy könyv, hanem egy misszió legyen. Egy forradalmi jellegű FELKELÉS.

 

 

Most már TE is itt vagy!

Talán éppen pokoli hőhullámokkal küzdesz, vagy talán a jövőd befektetéseként vásároltad meg ezt a könyvet. Akárhogyan is bukkantál erre a könyvre, tekints úgy rá, mint a menopauza bibliájára. Vannak benne tények, statisztikák, tanulmányok, tünetek, szexuális, párkapcsolati és karriertanácsok, és rengeteg mítoszrombolás.

Azért vagyok itt, hogy fogjam a kezed, és végigvezesselek mindazon, amit tudnod kell.

Mivel nem vagyok egészségügyi szakember, összehívtam egy nagyszerű szakértőkből álló csapatot, élén a csodálatos dr. Naomival, aki a Brit Menopauza Társaság által akkreditált menopauzaspecialista, hogy az ezeken az oldalakon olvasható tanácsok ne csak praktikusak legyenek, hanem a legfrissebb tudományos eredmények szolgáljanak azok alapjaiul.

Hüvelyszárazság? Nulla szexuális vágy? Hajhullás? Tudni szeretnéd, hogy hatvanéves korodban elkezdheted-e még a hormonpótló kezelést? Mindezekre és még nagyon sok más kérdésre is megkapod a választ.

És ahogyan már mondtam, számomra az a legfontosabb, hogy minden nő megtalálja magát e könyv lapjain. Továbbá szeretnék köszönetet mondani azoknak a csodálatos nőknek, akik beleegyeztek, hogy elmondjam az ő menopauzával kapcsolatos történetüket.

Fogunk nevetni, sírni, dühösek leszünk, aztán megint nevetni fogunk, de ami a legfontosabb, hogy együtt megtaláljuk a válaszokat. Szeretném, ha minden nő és férfi, partner, barát és kolléga, aki olvassa ezt a könyvet, megragadná a pillanatot a valódi változtatáshoz.

Forrás: Menopauza

 

Ajánlott könyv: Davina McCall, Dr. Naomi Potter – MENOPAUZA