A Hogy ne halj meg – Tudományosan bizonyított módszerek, amelyekkel megelőzhetjük és visszafordíthatjuk a betegségeket (2016) egy teljes értékű, növényi alapú, zsírszegény étrend.

  • Fogyassz feldolgozatlan növényi élelmiszereket – babféléket/hüvelyeseket, bogyós és más gyümölcsöket, keresztesvirágú és egyéb zöldségeket, lenmagot, dióféléket, kurkumát, teljes kiőrlésű gabonákat.
  • Csökkentsd a minimumra a feldolgozott növényi és a feldolgozatlan állati eredetű élelmiszerek fogyasztását.
  • Kerüld a túlzottan feldolgozott növényi és a feldolgozott állati eredetű élelmiszereket.

Használd ezt a cikket a könyvhöz úgy, mint egy puskát. Küldd el barátaidnak, családodnak, illetve azoknak, akikkel szeretnéd megosztani, hogy mit tartalmaz az étrended.

A Hogy ne halj meg étrendje számos egészségügyi probléma esetén a segítségünkre lehet, úgymint a szívet, tüdőt, illetve agyat érintő betegségek, az emésztőrendszeri, daganatos megbetegedések, fertőzések, cukorbetegség, magas vérnyomás, májbetegségek, leukémia, vesebetegségek, mellrák, öngyilkossági gondolatokkal járó depresszió, prosztatarák és Parkinson-kór, de orvosi tévedések, műhibák esetén is használhatjuk. Emellett pedig iránymutatást ad, hogy mit sportoljunk, mennyit mozogjunk egészségünk javítása érdekében; és tippeket kapunk arra vonatkozóan, hogy hogyan építhetjük be étrendünkbe az összes ajánlott élelmiszert (de ne feledd, konkrét receptek nincsenek a könyvben). Megtudhatjuk belőle, hogyan vegyük rá embertársainkat arra, hogy egyenek elegendő mennyiségű zöldséget, de testmozgásra és étrend-kiegészítőkre vonatkozó javaslatokat, valamint hivatkozásokat is találunk a könyvben (ez teszi ki a könyv egy harmadát).

 

Érvek a Hogy ne halj meg mellett

A telomerek a kromoszómák végein találhatók, ők az élet „biztosítékai”. Méretük már születésünkkor elkezdhet csökkenni, és mire olyan kicsik lesznek, hogy végül eltűnnek, az ember is eltávozik az élők sorából. A könyv azt állítja, hogy három hónapnyi teljes értékű, növényi alapú táplálkozással és egyéb egészséget támogató lépésekkel jelentősen fokozhatjuk a telomerázok aktivitását. Eddig csupán erről az egy dologról mutatták ki, hogy képes erre. A szigorú kalóriamegvonással járó fogyás és a túlzásba vitt testmozgás nem hosszabbítja meg a telomerek hosszát. Úgy tűnik tehát, hogy az aktív hatóanyag ebben az esetben nem az elfogyasztott ételek mennyisége, hanem azok minősége. Mindemellett a könyv azt is állítja, hogy a többségében növényi alapú táplálkozással megelőzhetjük, kezelhetjük, illetve visszafordíthatjuk a 15 leggyakoribb halálos betegség mindegyikét.

 

Hogy ne halj meg – mit együnk és mit ne együnk

 

Általános iránymutató

  • Ismerd meg saját magad.
  • Ha függőségekre, illetve extrémitásokra hajlamos természeted van – például egy korty alkoholt sem iszol, vagy éppenséggel túl sok alkoholt fogyasztasz –, akkor valószínűleg az a legjobb számodra, ha megpróbálod szigorúan tartani magadat a programhoz.
  • Vannak, akiknek könnyen megy a teljes megvonás, de vannak olyanok is, akiknek egyszerűbb például a háromlépéses módszerrel indítani. Kezdjük a vacsorával. 1. Gondolj három növényi alapú ételre, amelyet szeretsz, pl. a marinara szószos tészta. Ezt a fogást nagyon könnyű egészségessé varázsolni: válassz teljes kiőrlésű tésztát, és adj hozzá néhány zöldséget. 2. Gondolj három olyan ételre, amelyet gyakran eszel, és alakítsd át ezeket zöld jelzésű fogásokká, például a chilis marhából legyen ötbabos chili. 3. Fedezz fel újabb és újabb egészséges lehetőségeket, vezess be étrendedbe három új, teljes értékű, növényi alapú ételt. Váltogasd ezt a kilenc ételt, és ennek mentén alakíts egy kicsit ebédeden, illetve reggeliden is.
  • Dobd ki az összes gyorsételt a kamrából.
  • Ne feledd, hogy az új étrendre való átállással megváltozik az ízlésed is.
  • Variáld a különféle növényi eredetű élelmiszereket, hogy minden hasznos tápanyaghoz hozzájusson a szervezeted.
  • Élelmiszerek, amelyeket dr. Greger többször is megemlít könyvében:
  • Brokkoli, kel, hüvelyesek, bogyós gyümölcsök, lenmag, kardamom, sáfrány, kurkuma, zöld tea

Adagok:

  • Fogyassz minden nap:
  • 3 adag babot/hüvelyest
  • 1 adag bogyós gyümölcsöt
  • 3 adag egyéb gyümölcsöt
  • 1 adag keresztesvirágú zöldséget
  • 2 adag zöld színű zöldséget
  • 2 adag egyéb zöldséget
  • 1 adag lenmagot
  • 1 adag diófélét vagy magot
  • 1 adag fűszert
  • 3 adag teljes kiőrlésű gabonát
  • 5 adag italt
  • mozogj
  • Az adagok nagyságát illetően lásd a „Mit együnk” részt lentebb.
  • A tányéron lévő ételek aránya: ¼ gabona, ¼ hüvelyes, ½ zöldség. Mellé mondjuk egy kis saláta, majd desszertként gyümölcs.
  • Ha ezek után még mindig éhes vagy, a könyvben nem fogsz egyértelmű iránymutatást kapni arra vonatkozóan, hogy mitévő légy, nem világos, hogy kifejezetten melyik ételre kellene fókuszálnod, vagy mely ételek arányát kellene emelned. A könyv arra bátorít, hogy fogyassz korlátlan mennyiségű zöldet (lásd a zöldeket tartalmazó fejezetet), és arra, hogy beszélgess olyan emberekkel, akik lefogytak, miután elkezdtek nagy mennyiséget fogyasztani hüvelyesekből („Cukorbetegség” című fejezet) vagy gyümölcsökből („Mi a helyzet a gyümölcsben lévő cukorral?” a „Bogyósok” című fejezetben).
  • Céljaid elérése érdekében próbáld meg kombinálni az ételeket, például a mogyoróvajat és a banános szendvicset. Amikor leülsz enni, tedd fel a kérdést magadnak, hogy vajon mivel gazdagíthatnád az ételedet. Tudsz-e hozzáadni zöldeket, babot, lenmagot?
  • Ha nem megfelelően étkeztél ma, igyekezz egészségesebb ételeket fogyasztani holnap.
  • A legszínesebb és legérettebb zöldségeket, gyümölcsöket vásárold meg – inkább a lila, mintsem a fehér padlizsánt, a legpirosabb epret, a legsötétebb áfonyát, a legpirosabb paradicsomot és a legsötétzöldebb brokkolit.

shutterstock_312700946 (1)

Mit együnk, avagy a zöld jelzéssel ellátott élelmiszerek – a feldolgozatlan növényi eredetű élelmiszerek

     Babfélék/hüvelyesek

  • Ajánlás: napi 3 adag
  • Adag nagysága: ¼ csésze hummusz vagy babos mártogatós; ½ csésze főtt bab, felesborsó, lencse, tofu vagy tempe; 1 csésze friss borsó vagy lencsecsíra. Ne feledd, hogy a mogyorófélék nem a babfélék, hanem a diófélék alatt találhatók, míg a zöldbabot a zöldségek között találod.
  • A babok közé tartozik a fekete bab, a vajbab, a veteménybab, a csicseriborsó, a fehér bab, a vesebab, a karóbab, a pinto bab és a kicsi vörös bab.
  • A konzervbabok is teljesen rendben vannak, de figyeljünk oda arra, hogy sózatlant vegyünk belőlük.
  • Csicseriborsó, fekete szemű borsó, felesborsó (sárga vagy zöld)
  • Lencsefélék (beluga, francia és a vörös fajták)
  • Szójabab; edamame, miso, tofu, tempe
  • Babcsíra
  • Angol borsó
  • Hummusz, babkrém

     

    Gyümölcsök

  • Bogyósok
  • Ajánlott mennyiség: napi 1 adag
  • Adag nagysága: ½ csésze friss vagy fagyasztott, ¼ csésze szárított
  • A könyv kis méretű, ehető gyümölcsként említi a következőket: acai bogyó, borbolya, áfonya, fekete szeder, fekete ribizli, fekete áfonya, cseresznye, meggy, tőzegáfonya, goji bogyó, Concord szőlő, törpemandarin, fekete eper, málna (fekete vagy piros), eper
  • Szárított bogyósok, beleértve a mazsolát is
  • Egyéb gyümölcsök
  • Ajánlott mennyiség: napi 3 adag
  • Adag nagysága: 1 közepes méretű gyümölcs, 1 csésze gyümölcs felszeletelve vagy ¼ csésze szárított gyümölcs
  • Alma (héjastul), szárított sárgabarack, avokádó, banán, sárgadinnye, mandarin, datolya, szárított füge, grépfrút, a Concord szőlő kivételével a többi szőlőfajta (magvastul ajánlott), mézdinnye, kivi, citrom, lime, licsi, mangó, nektarin, narancs, papaja, passiógyümölcs, (őszi)barackfélék, körte, ananász, ringló, gránátalma, szilvafélék, rebarbara, tangerin, görögdinnye
  • Szárított gyümölcs vásárlásakor figyelj oda arra, hogy cukormentes és kénnel nem kezelt termékeket vásárolj.
  • Mindenképp informáld orvosodat abban az esetben, ha gyakran fogyasztasz grépfrútot, ugyanis a grépfrút a leggyakrabban felírt gyógyszerek több mint felével kölcsönhatásba lép.

     

     

     

    Zöldségek

  • Egyél nyers és főtt zöldségeket is. Vannak zöldségek, amelyek nyersen a legjobbak, ilyenek például a paprikafélék. Vannak, amelyeknek jót tesz a főzés, ilyen a sárgarépa, a zeller és a zöldbab. Néhánynak pedig mindegy, ilyen például az articsóka, a cékla, illetve a hagymafélék.
  • A legkevesebb antioxidánst a serpenyőben vagy a mikrohullámú sütőben való elkészítés során veszítik a zöldségek. A vízben és a kuktafazékban való főzés során viszont erősen megcsappan a zöldségek antioxidáns-tartalma. A sütőben vagy olajon való sütés hatása valahol a kettő között van, de a bő olajban sütés esetén számos negatív hatással kell szembenéznünk.
  • Vásároljunk organikus zöldségeket, amikor csak lehetőségünk nyílik rá.
  • Tányérodnak legalább a felét zöldségek foglalják el.
  • Keresztesvirágú zöldségek
  • Ajánlott mennyiség: napi 1 adag
  • Adag nagysága: ½ csésze aprítva; ¼ csésze kelbimbó vagy brokkoli; 1 evőkanál torma
  • Rukkola, kínai kel, brokkoli, kelbimbó, káposzta, karfiol, takarmánykáposzta, torma, fodros kel (fekete, zöld és piros), karalábé, barna mustár, retek, vöröskáposzta, karórépa, fehérrépa, vaszabi, vízitorma
  • „Szeletelj és várj” – szeleteld fel a keresztesvirágú zöldségeket, majd várj 40 percet, és csak azután kezd el főzni. Így elkerülhető a jótékony összetevők károsodása.
  • Ne feledd, hogy a fagyasztott keresztesvirágúak elő vannak főzve, így bennük már nincs olyan sok jótékony összetevő, mint a frissekben – ennek kompenzálására adj hozzájuk egy kis mustárport, tormát vagy nyers keresztesvirágú zöldséget.
  • Zöld levelű zöldségek
  • Ajánlott mennyiség: napi 2 adag
  • Adag nagysága: 1 csésze nyersen, ½ csésze főzve
  • Rukkola, cukorrépa, takarmánykáposzta, fodros kel (fekete, zöld és piros), mesclun saláta (válogatott, zsenge saláta), barna mustár, tölgyfalevél-saláta, sóska, spenót, mángold, tarlórépa
  • Ha warfarint/Coumadint szedsz, egyeztess orvosoddal, mielőtt növeled a zöld levelesek fogyasztását.
  • Egyéb zöldségek
  • Ajánlott mennyiség: napi 2 adag
  • Adag nagysága: nem leveles zöldségekből ½ csésze nyersen vagy főzve, ½ csésze zöldséglé, ¼ csésze szárított gomba
  • Makktök, articsóka, spárga, cékla, paprika, sárgarépa, zeller, kukorica, uborka, padlizsán, endívia, édeskömény, fokhagyma, zöldbab, zöldhagyma, póréhagyma, gombák (csiperke, laska, portobello, shiitake), bámia, hagyma, lila burgonya, paprika, tök, vörös cikória, vöröshagyma, snidling, tengeri zöldségek (alga, hínár), cukorborsó, tök (delicata, sütőtök, spárgatök), édesburgonya, jamgyökér, paradicsom, cukkini

     

    Diók és magvak

  • Lenmag
  • Ajánlott mennyiség: napi 1 adag
  • Adag nagysága: 1 evőkanál
  • Aranyszínű vagy barna
  • Daráljuk le turmixgéppel, kávé- vagy fűszerdarálóval, de vásárolhatunk daráltat vagy őröltet is. Az őrölt lenmag legalább négy hónapon keresztül eláll szobahőmérsékleten.
  • Diófélék és egyéb magvak
  • Ajánlott mennyiség: napi 1 adag
  • Adag nagysága: ¼ csésze dióféle vagy mag, vagy 2 evőkanál dióféle vagy magvaj
  • Mandula, brazil dió (havonta legalább 4), kesudió, mogyoró, makadámdió, földimogyoró, pekándió, pisztácia, dió
  • Ne feledd, hogy a gesztenye és a kókuszdió táplálkozásügyi szempontból nem a diófélék közé tartozik.
  • Mandulavaj, mogyoróvaj
  • Chia mag, kendermag, tökmag, szezámmag, napraforgómag

     

     

     

    Fűszerek és fűszernövények

  • Ajánlott mennyiség: napi 1 adag
  • Adag nagysága: ¼ teáskanál kurkuma, plusz egyéb olyan sótlan gyógynövény és fűszer, amelyet szeretsz
  • Epekő esetén a kurkuma fokozhatja a fájdalmat. Túl sok kurkuma bizonyos típusú vesekő kialakulásának kockázatát is fokozhatja.
  • Terhesség alatt a napi gyömbérfogyasztás felső határa 20 gramm (ez nagyjából 4 teáskanálnyi frissen reszelt gyömbért jelent).
  • Fűszerek – úgymint ételízesítők, amla (indiai egres), kardamom, chilipor, fahéj (inkább ceyloni, mint kasszia), szegfűszeg, koriander, kömény, curry, görögszéna, gyömbér, torma, citromfű, barna mustár, szerecsendió, paprika, bors, sáfrány, kurkuma, vanília
  • Mákból és szerecsendióból ne fogyassz túl sokat.
  • Fűszerkeverékek (figyelj oda arra, hogy sómentesek legyenek) – úgymint sütőtökpite-fűszerkeverék, curry, chilipor, kínai ötfűszer-keverék, az ízletes indiai keverék, a garam masala, az etióp keverék, a berbere, olasz fűszerek, sültcsirke-fűszerkeverékek és a közel-keleti zatar
  • Fűszernövények – úgymint bazsalikom, babérlevél, koriander, kapor, fokhagyma, majoránna, menta, oregánó, petrezselyem, rozmaring, zsálya, kakukkfű

     

    Teljes kiőrlésű gabonák

  • Ajánlott mennyiség: napi 3 adag
  • Adag nagysága: ½ csésze meleg gabona (úgymint zabkása, főtt gabona, például rizs vagy quinoa, főtt tészta, csemegekukorica); 1 csésze fogyasztásra kész/hideg gabona; ½ bagel vagy angol muffin; 3 csésze popcorn
  • Árpa, kukorica/popcorn, zabkása, barna rizs, rozs, teljes kiőrlésű búza, vadrizs
  • Álgabonák – úgymint amaránt, hajdina, köles, quinoa és teff
  • Teljes kiőrlésű gabonából készült termékek – úgymint tészták, kenyérfélék
  • Az ép teljes kiőrlésű gabonák jobbak, mint a feldolgozottak, például a teljes kiőrlésű lisztből készült tészta vagy kenyér.
  • Az emberek 98%-a nem érzékeny a gluténra. Nincs olyan kutatás, amely azt bizonyítaná, hogy számukra bármilyen egészségügyi előnnyel jár az, ha gluténmentesen táplálkoznak.
  • Teljes kiőrlésű élelmiszerek esetében kövesd az 5:1 szabályt. Teljes kiőrlésű termék vásárlásakor olvasd el a csomagoláson található címkét. Figyelj oda arra, hogy a szénhidrát és az élelmi rost aránya kevesebb mint 5 legyen: például ha az adott termék 30 gramm szénhidrátot és csupán 3 gramm rostot tartalmaz, akkor az arány 30/3=10, ami több mint 5. Ilyenkor jobb, ha az adott terméket nem (v)eszed meg.

     

    Italok

  • Ajánlott mennyiség: napi 5 adag
  • Adag nagysága: 1 pohár/3,5 dl. Fogyassz minden nap 5 pohár italt az ételekkel bevitt víz mellé.
  • Víz
  • Zöld és fehér teák, jázmin- és matcha tea
  • Fekete tea, chai, earl grey, oolong tea
  • Gyógyteák – úgymint kamilla, hibiszkusz (kevesebb mint 1 litert naponta), citromfű, borsmenta, rooibos
  • Forró csoki (tej nélkül)
  • Kávé – kis mennyiségű édesítetlen kávé fogyasztása segíthet megelőzni a májkárosodást, a depressziót és a Parkinson-kórt. Légy körültekintő, amennyiben GERD-ben vagy zöldhályogban szenvedsz. Mindamellett azonban a zöld tea minden esetben egészségesebb választásnak bizonyul, mint a kávé.
  • Ha nem szenvedsz szív- vagy veseelégtelenségben, és az orvosod más okból kifolyólag nem javasolja azt, hogy korlátozd a napi folyadékbeviteledet, a szerző azt ajánlja, hogy igyál meg naponta 5 pohár csapvizet (nem palackozottat, ugyanis az vegyi anyagok vagy mikrobák által szennyezett lehet). A vizet ízesítheted gyümölcsökkel, tealevelekkel vagy fűszer- és gyógynövényekkel.

     

    Édesítők

  • Melasz és datolyacukor
  • Sztívia – legfeljebb napi 2 sztíviával ízesített ital
  • Eritritol – az egészséges ételeket, italokat, például a tőzegáfonyalevet ízesítheted eritritollal. Semmiképp ne használd azonban az eritritolt kibúvónak a gyorsételek legalizálására.

     

    Egyéb ízesítők

  • Mustár, sörélesztő, ecet
  • A folyékony füstaroma rendben van, ugyanis abban nincsenek benne azok a rák kialakulását elősegítő összetevők, mint például a füstölt, zsíros ételekben.

 

shutterstock_1013869876 (1)

Miből ne együnk túl sokat, avagy a sárga jelzéssel ellátott élelmiszerek – feldolgozott növényi eredetű ételek, feldolgozatlan állati eredetű ételek

Miután meglehetősen részletes iránymutatást kaptunk arra vonatkozóan, hogy mit együnk, a „Miből ne együnk túl sokat” rész meglehetősen vázlatosra sikeredett.

Dr. Greger a könyv nagy részében azt mondogatja, hogy a tojás, a csirke és egyéb húsok, a halak és a tejtermékek károsíthatják egészségünket, azt azonban nem árulja el, hogy mi az a mennyiség, ami már káros. Ennek a résznek a legegyértelműbb üzenete az, hogy minimalizáljuk a feldolgozott növényi és a feldolgozatlan állati eredetű ételeket.

Az első rész bevezetőjében így ír: „Ebben a könyvben nem a vegetáriánus vagy a vegán étrend, hanem a tudományos bizonyítékokon alapuló étrend mellett állok ki. Azt javaslom, hogy minél több teljes értékű, növényi alapú ételt együnk, hogy élvezhessük azok jótékony hatásait, valamint azért is, hogy kiváltsuk velük az egészségtelenebb opciókat.”

A második rész bevezetőjében ezt olvashatjuk: „Emlékszem, hogy egyszer valaki azt mondta nekem, hogy ő sosem tudna átállni a kizárólagos növényi étrendre, mivel nem tudna lemondani a nagyi csirkehúsleveséről. Hát akkor ne tegye! Majd azt mondtam neki, hogy egye csak a nagyi húslevesét, a lényeg, hogy a többi étkezés alkalmával az egészségesebb megoldások mellett tegye le a voksát.” „Mi lenne, ha havi egy alkalomra csökkentené ennek fogyasztását, vagy csak különleges alkalmakra tartogatná?”

A második rész bevezetőjében („Mit értek feldolgozott élelmiszer alatt”) a szerző így fogalmaz: „A sárga jelzésű élelmiszerek limitált fogyasztásának célja a zöld jelzésű élelmiszerek fogyasztásának előtérbe helyezése.”

Úgy tűnik tehát, hogy ezeket az ételeket csak különleges alkalmakkor, illetve napi fogyasztásra csak nagyon kis mennyiségben, a zöld jelzésű élelmiszerek kiegészítéseként javasolja a szerző.

Feldolgozott növényi élelmiszerek

  • Nem teljesen világos, hogy ez mit jelent. Lásd második rész, „Mit értek feldolgozott élelmiszer alatt”.
  • A példák között említhetjük a természetes kalóriát tartalmazó édesítőket; a feldolgozott húshelyettesítőket, úgymint a vegaburgereket; a kakaóport vagy a tejhelyettesítőket, például a mandulatejet.
  • Nem világos, hogy a nem teljes kiőrlésű gabonák, úgymint a fehér lisztből készült tészta ide tartozik-e.Feldolgozatlan állati eredetű élelmiszerek
  • Feldolgozatlan húsok – úgymint a marha és a disznó
  • Feldolgozatlan szárnyasok – úgymint a csirke és a pulyka
  • Feldolgozatlan halak és kagylók – úgymint a tőkehal, a lazac, a tonhal és a halolaj
  • Tojás
  • Feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott tejtermékek – úgymint a tej, sajt, krémsajt, tejszín és joghurt
  • Só – ne tedd ki a sót az asztalra, és főzéskor se használd. Kerüld a feldolgozott élelmiszereket.
  • Fehér belsejű burgonya
  • Olíva
  • Azért ajánlatos keveset enni belőle, mert túlzottan sós.
  • Olívaolaj – a frissen préselt olívában eleve kevesebb a tápanyag, mint az egész gyümölcsben, ráadásul az olívaolaj-készítők a préseléskor keletkező olívás vizet is kiöntik, pedig abban vannak a vízben oldódó tápanyagok. Ennek eredményeképp a teljes gyümölcshöz képest az extra szűz olajból csak a tápanyagok töredékéhez fogunk hozzájutni.Édesítők
  • A természetes kalóriát tartalmazó édesítők, úgymint a méz, a kevésbé feldolgozott nádcukor, a juhar-, az agavé és a barnarizs-szirup nem sok tápanyagot tartogatnak számunkra.
  • Szorbit és xilit

 
shutterstock_573417244 (1)

Mit ne együnk, avagy a piros jelzéssel ellátott élelmiszerek – a túlzottan feldolgozott növényi eredetű élelmiszerek és a feldolgozott állati élelmiszerek

Itt sem teljesen egyértelmű, hogy mi tartozik ide – a következőkben felsoroltak többnyire a könyv első részéből származnak, ahol a szerző felsorolja a kifejezetten kerülendő élelmiszereket, azonban nincs egyértelmű útmutató arra, hogy mi a különbség a feldolgozott és a túlzottan feldolgozott növényi eredetű élelmiszerek között.

     Zöldségek

  • Lucernacsíra – ezt gyakran a szalmonella melegágyának tartják.

     

    Feldolgozott állati eredetű élelmiszerek

  • Grillezett/rántott/sült/barbecue húsok és halak
  • Pácolt, tartósított húsok – úgymint a bacon, a felvágottak, a sonka, hot dog, kolbász és szalámi

     

    Zsírok

  • Finomított olívaolaj és egyéb növényi olajak, például kukoricaolaj
  • Transzzsírok – ezek a feldolgozott élelmiszerekben, természetes formában pedig a húsokban és tejtermékekben találhatók.
  • Telített zsírok – többnyire az állati eredetű termékekben és az egészségtelen gyorsételekben találhatók, de ott vannak a kakaóvajban, a kókuszolajban és a pálmamagolajban is.
  • Étrendi koleszterin – kizárólag az állati eredetű élelmiszerekben található, főképp a tojásban.
  • A (bő olajban) sült ételek – a legrosszabb az olajban sült hús, de az olajban sült zöldség sem igazán jó, mindkettő (különböző mértékű) DNS-mutáción megy át.
  • Az otthoni sütésnél úgy csökkentheted a sütéskor felszabaduló mérgező vegyi anyagok miatti tüdőrák kialakulásának kockázatát, ha sütés közben és után gondoskodsz a megfelelő szellőzésről, vagy úgy, ha kint sütsz.Feldolgozott élelmiszerek

     

    Üdítők és cukrozott italok

  • Túlzottan feldolgozott növényi eredetű élelmiszerek, például a reggelire való gabonakészítmények, chipsek, péksütemények
  • Sózott feldolgozott ételek
  • A részben hidrogénezett növényi olajat vagy zsiradékot tartalmazó élelmiszerek

A mesterséges adalékokat tartalmazó élelmiszerek

Édesítők

 

  • Cukor
  • Mesterséges édesítők

     

    Alkohol

  • Egy-két pohár ital csökkenti az egészségtelenül élő embereknél a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, de nem azoknál, akik semmit sem tesznek egészségükért. Bár az italokban lévő összetevőket jobb inkább párolatlan formájukban megenni.
  •  

A Hogy ne halj meg által hangoztatott egészségügyi előnyök

A könyv szerint a benne található étrenddel a következő betegségek kockázatát csökkenthetjük: reflux/GERD, Alzheimer-kór, végbélrepedés, angina, asztma, atheroscleroticus plakk, Barrett-nyelőcső, a vért érintő fertőzések, az agyat érintő betegségek, rák (agy-, mell-, vastagbél-, végbél-, nyelőcső-, vese-, máj-, tüdő-, csontvelő-, hasnyálmirigy-, prosztata- és bőrrák, valamint leukémia, limfóma és non-Hodgkin limfóma), krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), májzsugor, klaudikáció, klinikai depresszió, öngyilkossági gondolatokkal járó depresszió, a depresszió egyéb fajtái, székrekedés, koszorúér-betegség, cukorbetegség, prediabétesz, diabéteszes neuropátia, szívbetegség, aranyér, hepatitis E, rekeszizomsérv, magas vérnyomás, magas vércukorszint, magas koleszterinszint, inzulinrezisztencia, vesebetegség, vesekő, májbetegség, tüdőbetegség, nem alkohol okozta zsíros máj, elhízás/túlsúly, Parkinson-kór, légzőszervi fertőzések, agyvérzés, valamint visszértágulat.

Ez az írás nem hivatott a szakorvosi diagnózis és szakorvos által elrendelt kezelés helyettesítésére. Konzultálj orvosoddal, mielőtt új étrendre állnál át. Az oldalon a könyv szerzőjének étrendi ajánlásait olvashatod – az étrend leközlése még nem jelenti azt, hogy a Chewfo annak minden pontjával egyet is ért.

Forrás: http://www.chewfo.com/diets/how-not-to-die-by-michael-greger-md-food-list-what-to-eat-and-foods-to-avoid/

Ajánlott könyveink:

hogy_ne_halj_meg_b1_800px_1_1
receptek_hogy_sokaig_elj_200px