Dr. Joel Fuhrman 2003-ban megírta a sokak életét megváltoztató Eat to Live című könyvét, amit azzal reklámoztak, hogy segít „a gyors és maradandó fogyásban”. Az olvasókat megtanította, hogy új módon gondolkozzanak az ételekről: úgy, mint tápanyagban dús csomagokról, melyek elősegítik, hogy a szervezetük a legjobb hatékonysággal funkcionálhasson azáltal, hogy a legjobb minőségű zöldségekből és gyümölcsökből készülnek, és olyan kalóriákat tartalmaznak, melyek nem csak energiát szolgáltatnak, hanem más jótékony hatásuk is van. A cél az volt, hogy a népességet egyaránt segítse a fogyásban és az egészségesebb életben. Dr. Fuhrman ezért megalkotta az általa „nutritáriánus étrendnek” nevezett tápanyagdús diétázási formát, ami jelentősen különbözik a többi diétától.  Az új könyvében, melynek címe Egyél az Egészségedért, így ír:

 

„Azáltal, hogy nem csupán a vitaminokat és az ásványianyagokat, hanem az immunfunkciók tökéletesebb működéséhez elengedhetetlen ezernyi más fitonutrienst – vagyis a növényekben található jótékony hatású vegyületet – is figyelembe veszi, az efféle étrend alapvető hatással lehet az egészséghossz (vagyis az egészségesen megélt évek várható száma) és az élethossz megnövelésére is.”

 

A zöldségekben található kalóriánként a legtöbb mikronutriens. A fejezetcímek között ilyesmiket találunk: „Az egészséged a Te kezedben van”, „A rák megelőzhető”, „Küzdelem a fogyásért” és „A betegséget vissza tudjuk fordítani”. Bárkinek, aki most aggódik az egészsége miatt, most egy új, egészséges életmód-biblia áll a rendelkezésére, amit képtelenség letenni.

 Dr. Fuhrman megközelítése nem csupán tápanyagdús, de vegán, gluténmentes, nátrium-, olaj- és zsírszegény is. Szeretné elérni, hogy az emberek ne úgy gondoljanak az olívaolajra mint „egészséges” ételre, sőt úgy gondolja, hogy mindenhez túladagoljuk. Erre később még visszatérünk.

Ez az étrend továbbá kerüli vagy minimalizálja a feldolgozott ételeket, és ehelyett a vitaminban, ásványi anyagokban, rostokban és antioxidánsokban gazdag, magas tápanyagsűrűséggel rendelkező táplálékok fogyasztására összpontosít. Dr. Fuhrman nemrégiben leült beszélgetni a The Beet-tel – a legújabb könyvében – az Egyél az Egészségedértben leírt legfontosabb információkról, könnyen elkészíthető receptekről és életmódbeli tanácsokról.

Dr. Fuhrman  mindannyiunknak szeretne segíteni abban, hogy egészségesebben táplálkozzunk, nem csupán a fogyás miatt, hanem a betegségmegelőzés, az immunrendszerünk természetes megerősítése és az általános élethossznövelés céljából is. Az alábbiakban szó esik egy bizonyos ételről vagy összetevőről is, amit a javaslata szerint mindenkinek jobb lenne messzire elkerülnie. Olvass tovább, hogy megtudd mi az!

 

Ha az Eat to Live-ben leírtak még mindig igazak, miért akart egy újabb könyvet írni?

A válasz a tudományban rejlik. Amikor elkezdtem írni az Eat for Life-ot, még csak a saját vizsgálataimra támaszkodhattam, hogy meggyőzzem magamat és másokat. Az azóta eltelt tizennégy évben, a tudomány és az egymásra épülő kutatások hatására tagadhatatlanná vált az ételek hatalma, illetve a rák és egyéb betegségek kialakulására gyakorolt hatása.

Mostanra rengeteg tanulmány bizonyítja, hogy az étel gyógyszer. Most már egész évben hozzáférünk az olyan hosszú életet biztosító táplálékokhoz mint az áfonya, vagy olyan mikrozöldekhez mint a bébirukkola.

A tudomány és az új kutatások mostanra klinikai bizonyítékokkal szolgálnak, hogy emberek a növényi alapú étrend segítségével visszafordították az őket sújtó betegségeket. Amikor az Eat to Live-et írtam, az érvek még csak anekdotikusak voltak. Mostanra kétségbevonhatatlanok.

 

Mi az utóbbi idők legizgalmasabb fejleménye a táplálkozástudomány területén?

Az a táplálkozási protokoll, ami lassítja az öregedés folyamatát, képes meggyógyítani az úgynevezett gyógyíthatatlan betegségeket is, mint például a lupuszt. Ahelyett, hogy vesetranszplantációra szorítkoznának, mint Selena Gomez, az embereknek inkább tudnia kellene, hogy meggyógyulhatnak pusztán attól is, hogy átállnak a növényi alapú étrendre.

A lupusz, az olyan krónikus betegségek mint az asztma, a halálos fenyegetést jelentő rák és a szívbetegségek mind megelőzhetők vagy visszafordíthatók, ha valaki a megfelelő módon közelíti meg az étrendjét.

 

 

Milyen gyakorlati tanácsot tud adni ma azzal kapcsolatban, hogyan táplálkozzunk?

Egyél korán. Újabb és újabb adatok bizonyítják, hogy a reggel bevitt kalóriák nem egyenértékűek az éjszaka bevitt kalóriákkal. Szóval jobb a nap első felében enni. Az időszakos böjtölés teljesen rendben van, amennyiben reggelizel és ebédelsz, és kihagyod a vacsorát. Egy reggeli kalória felér kettő estivel.

Ha böjtölni akarsz, egyél reggel és délben, és vacsorára csak valami könnyűt, vagy semmit. Valójában a test jobban képes ellátni a sejtregeneráló feladatait éjszaka, ha üres gyomorral fekszik le az ember.

 

Hogyan veszi rá az embereket arra, hogy megváltoztassák a szokásaikat akkor is, ha jelenleg éppen egészségesek?

Az én szerepem az, hogy a lehető legjobb tanácsot adjam. Az a specialitásom, hogy nem enyhítem a dolgokat, hanem idealizálom. Más orvosok felhígítják a tanácsaikat. Én ebbe a játékba nem megyek bele. Ha egészséges akarsz lenni, akkor így kell enned.

Negyven éve küzdök ezzel [hogy felhígulnak az üzenetek]. Igen, tudjuk, hogy működik, amit mondasz, de ezt így nem fogják sokan követni. Valójában pont az ellenkezője az igaz, mert ha fellazítod a dolgokat, akkor nem lesz meg a várt eredmény. Ha alkoholista vagy, akkor nem csinálsz úgy, mintha.

A döntést meg kell hozni. Ha a birtokodban van az információ, és mégis úgy határozol, hogy egészségtelenül eszel, akkor pont olyan vagy, mint a dohányos, aki ismeri a kockázatokat, és mégis a bagó mellett dönt. Az én dolgom, hogy az embereket felfegyverkezzem az információval, hogy képesek legyenek a lehető legegészségesebb életet élni.

 

Mi a legnagyobb akadály, hogy a könyvében leírt tanácsait kövessék?

A kérdés az, hogy finom-e. Ezt követően, hogy az emberek képesek-e hosszú távon kitartani mellette. Az elmúlt húsz évben összeállított receptek egyszerűen ínycsiklandozóak. Ma már tudjuk, hogy a leghatékonyabb táplálkozási forma egyben nagyon finom is lehet.

Fontos, hogy tényleg kell működnie. Ha csak egy kevés olajat eszel, már elindul a vízbontás, ha csak egy kevés cukrot, már megmarad a súlytöbblet. Ha visszafogottan adagolod az embereknek, akkor féllábbal mindig benne maradnak a régiben, és életük végéig nem fognak egy tapodtat sem haladni. Ha nem tudsz eredményeket mutatni nekik, akkor fokozatosan eltűnik belőlük a vágy, hogy a legjobban táplálkozzanak.

Igazából egyszerűbb egy csapásra átállni. Ezért hoztam létre az ételelvonulásokat, ahová az ételfüggőséggel küzdők jöhetnek, akik hiába akarnak meggyógyulni, az étel addiktív természete miatt nem képesek rá egyedül.

 

 

Amikor az egészséges táplálkozásról van szó, akkor azt tanácsolja, hogy ugorjunk fejest? Térjünk át a teljes értékű növényi étrendre?

Kis lépésekkel nem működik. Van egy egész évben működő központom, ahová jöhet az, aki szeretné, hogy kezeljem. Az odaérkezők többsége túlsúlyos és fogyni szeretne. Azok között, akik végigcsinálják a programot, a visszaesések aránya 80%-ról 10%-ra csökken. A többségük azért jön, mert meg akar tanulni egészségesen táplálkozni, le akar fogyni, és hozzá akarja szoktatni az ízlelőbimbóit az új ízvilághoz.

Az egyik legfontosabb dolog, hogy az ember elől járjon a jó példával, váljon példaképpé. Az emberek látják, hogy sosem vagy beteg, nincsenek súlyproblémáid, és jól érzed magadat a bőrödben. Ez erőteljes benyomást kelt. A másik dolog, hogy az emberek körbenéznek a családjukban, és akkor mihez kezdenek? Addig várnak az egészséges életmóddal, amíg valakinek szívrohama nem lesz? Addig várnak az egészséges táplálkozással, míg valakiben ki nem alakul valami halálos betegség?

Az emberek, akár egészségesek, akár nem, együtt élnek az orvosoktól és a beavatkozásoktól való félelemmel. Valójában ez egy vallás, ami azt tanítja, hogy az orvosok majd megmentenek és meghosszabbítják az életedet, de ez nem igaz. Számomra meggyőzők a bizonyítékok. Gondoljunk azokra, akik 60–80 évesen is sportolnak, fiatalok és erősek maradnak, mert egészségesen táplálkoznak és aktívak. Jómagam sízek, és továbbra is ugyanazon a szinten űzöm, mint egész eddigi életemben, még a buckasíelést is bevállalom.

 

Ez kiváló pillanat arra, hogy megkérdezzem: mit eszik reggelire, ebédre vagy vacsorára?

Reggeli: még nem volt, ma még nem reggeliztem. De általában zabot szoktam bogyókkal. A fagyasztóból kiveszem a gyorsfagyasztott bogyókat, összekeverem őket lenmaggal vagy kendermaggal vagy tejjel vagy szeletelt zabbal. Máskor meg egy fél avokádót szoktam megenni néhány narancs és egy marék mag kíséretében.

Az ebéd a főétkezés. Mindenkinek javaslom, hogy a napját strukturálja így. Tegnap egy hatalmas salátát ettem, babbal és rukkolával és magvakkal leöntve.

Vacsorára pedig csak egy lencseleves, vagy hatbabos leves. Hagymás gomba és valami gyümölcs desszertnek. Tegnap reggel nyolctól este tízig a tévében voltam, és a Whole Foodsban ettem egy kiadós ebédet és egy könnyű vacsorát. Igyekszem minden nap enni egy óriási salátát. Mindenkinek ajánlom.

A feljavított élettartam még jobb minőségű lesz, ha korán és könnyűt eszel vacsorára. Üres gyomorral hatékonyabb az alvás közbeni gyógyulás és regeneráció. Nem tanácsos késő este jól belakmározni.

A kalóriákat a nap első felében érdemes halmozni. A reggeli kalóriák jobbak. Amikor este juttatsz be kalóriát a szervezetedbe, az szinte kettőnek számít. A lefekvés előtt bevitt kalória szinte biztosan zsír formájában raktározódik el.

 

A testsúlyának a kezeléséhez a saját étrendjét követi?

Igen. De nálam az évszaktól függ, és attól, hogy mire edzek. Nagyon szeretem a buckasízést. Ugratok az emelkedőkön, így télen többet gyúrok a lábra és a törzsre, hogy jobban teljesítsek a buckákon. Télen 73 kiló vagyok, de a felsőtestem viszonylag sovány. Nyáron feljövök 75 kilogrammra, és megerősödöm. Aztán szeptemberben kezdem a padra és a dobozra ugrásokat, hogy könnyebb legyek… Derék és törzs a buckákhoz és az ugratókhoz.

 

 

Mi a legkárosabb dolog, amitől eltiltaná az embereket? A cukor?

Az olaj. Az olívaolaj. Az olívaolaj mellrákot okoz. Közelítsük meg innen: a szervezet az olaj 100%-át felszívja, és egyben leállítja a zsír lebontását. A zsírból citokin válik ki, amitől megnövekszik az ösztrogén-termelés – ez pedig rákhoz vezet. Ez a legnagyobb becsapás, amivel a lakosságot etetik, hogy az olívaolaj egészséges. Egyszerűen csak jobb, mint a vaj.

Bármelyik tanulmány kimutatja, hogy az olaj jótékony hatásairól szóló mendemondák nem megalapozottak. A legtöbbünk naponta 400 kalóriát vesz magához olaj formájában, úgyhogy ha ezt elhagyod, fogyni fogsz.

A magvak és a diófélék fogyasztása azonban nagyon egészséges. Ha minden természetes olajat kiveszel az étrendedből, de visszateszed a magvakat és a dióféléket, ugyanúgy fogsz fogyni. Ezeketnyugodtan lehet enni.

 

Gondolja, hogy az egészség és a hosszú élet érdekében mindannyiunknak le kellene fogynia?

Amerika javarésze túlsúlyos. Mivel mindenki 10–20 kiló súlyfölösleggel mászkál, azt gondoljuk, hogy teljesen rendben van, ha hájasak vagyunk. Ez lett a normális.

A testzsírszintünk általában véve túl magas. Az optimális egészséghez a nőknél 25% alatt kellene hogy legyen a testzsírszázalék, a férfiaknál pedig 15% alatt.

Az optimális testzsírszázalék nőknél 22,5%, férfiaknál pedig 12% alatt van. Az én testzsírszázalékom kürülbelül 9%. Az étrendemben minden olaj magvakból és diófélékből származik. Minden olaj zsírként tárolódik. A diófélék és a zsír kis mennyiségben jól égethető és energiát ad, de a legtöbbünk nem égeti el.

 

 

Milyen táplálékokból lehet többet enni, úgy értve, hogy korlátlan mennyiségben?

A Ba-Ha-Ma Bo-Go-Z azok az ételek, amelyek a legjobb hatást gyakorolnak a szervezetre. Ezek tele vannak jótékony hatású vegyületekkel, amelyeket a Szuperimmunitás című könyvemben taglalok részletesen. A Ba-Ha-Ma Bo-Go-Z csak egy emlékeztető mozaikszó arra, hogy mit együnk. A feloldása az, hogy Bab, Hagyma, Magvak, Bogyósok, Gomba, Zöldek. Nemcsak, hogy alacsony a kalóriatartalmuk és magas a tápértékük, de emellett még különleges kúrahatásuk is van, amitől könnyebben megy a testsúlyleadás. Továbbá bebizonyították, hogy a mellrák és egyéb betegségek kialakulásának megelőzésében is fontos szerepük van.

  • Bab
  • Hagyma
  • Magvak (és diófélék)
  • Bogyósok
  • Gomba
  • Zöldek

 

Mit csinál, amikor megkíván egy nagy szelet pizzát, vagy valamilyen gyorséttermi ételt?

A feldolgozott vagy gyorséttermi ételek ördögi körét meg kell törni. Én vagyok az egyetlen, aki arról beszél, hogy ha silány minőségű ételeket eszel, akkor az anyagcsere salakanyagai toxikus éhségérzetet keltenek a szervezetben. Ezért esznek az emberek többet, mint amennyire szükségük van.

 

Gondolja, hogy az amerikai étrend az egyik oka, amiért mindenki annyi gyógyszert szed?

A szenvedélyem és az, amiért ez izgalmas számomra, amiért orvosi pályára mentem, hogy tudtam, hogy az embereknek jogukban áll egészségesnek lenni. Mindenféle gyógyszer szedése nélkül. Nem kell az életük végéig gyógyszert szedniük.

Ha nem mondják meg neked, hogy magadtól is jobban lehetsz, akkor nincsen körültekintő döntés. Az embereknek tudniuk kell, hogy a lehetőség adott. Nem sok étrend fordítja vissza a betegségeket és hosszabbítja meg az életedet… de a nutritáriánus étrend pont ezt teszi.

Forrás: www.thebeet.com

 

Ajánlott könyvek:

EGYÉL
AZ EGÉSZSÉGEDÉRT

A siker alapelvei könyv

.
SZUPERIMMUNITÁS

VÉGE
A SZÍVBETEGSÉGNEK