A Receptek, hogy sokáig élj elismert szerzője most elárulja

A táplálkozás világában Dr. Michael Greger leginkább arról híres, hogy tucatnyi tudományos írást vizsgál át nap mint nap, valamint naponta tölt fel videókat a legfrissebb táplálkozási kutatásokkal kapcsolatban. Hatalmas munka ez, de Greger felvállalta. Emellett táplálkozási előadásokat tartva rendületlenül járja a világot. Számos szimpóziumon felszólalt már, többek között a Világügyi Konferencián, a Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központban és a Nemzeti Egészségügyi Intézetben is.

A NutritionFacts.org Greger tudományos alapokon nyugvó weboldala, amelyen a legfrissebb táplálkozási kutatásokat olvashatjuk – egyfajta közszolgálatként – teljesen ingyenesen. Nemrégiben beszélgettünk vele munkásságáról, ahogyan arról is, hogy ő maga mit eszik, és hogyan képes arra, hogy egyszerre ilyen sok mindennel foglalkozzon.

 

Miért indította el a NutritionFacts.org oldalt?

A táplálkozás világa rettentően elüzletiesedett. A célom az volt, hogy a valódi forrást felkutatva a lehető legjobbat, a legobjektívabb kutatási eredményeket mutassam meg az embereknek. A NutritionFacts egy nonprofit és mindenféle üzleti érdektől mentes oldal.

Még gyerek voltam, amikor a nagymamámnak azt mondták, hogy nem fog sokáig élni. Számos bypass műtéten esett át, kerekes székhez volt kötve. Ám a növényi eredetű táplálkozásnak és (Nathan Pritikin munkásságára alapozott) életmódváltásának köszönhetően visszafordította előrehaladott szívbetegségét, és további 31 évet élt, végül 96 évesen halt meg. Kiváló egészségnek örvendett – táplálkozási szokásainak megváltoztatása után mindössze három héttel már nem volt szüksége a kerekes székre. Elkezdett sétálni, 16 km-t gyalogolt naponta. Lenyűgöző és csodálatos volt nekünk, gyerekeknek is, hogy ismét tudtunk játszani vele. Az ő gyógyulása ösztönzött engem arra, hogy orvos legyek.

A növényi alapú táplálkozás erejét tehát már korán megismertem. Évekkel később, 1990-ben publikálta dr. Dean Ornich úttörőnek számító, Lifestyle Heart Trial címet viselő tanulmányát, amelyben rávilágított arra, hogy a szívbetegségek megállíthatók, sőt vissza is fordíthatók, méghozzá gyógyszerek és műtétek nélkül. Ez volt a tudományos bizonyíték arra, amit én a saját szememmel is láttam. Ekkoriban álltam át én is a növényi alapú étkezésre.

Az orvosi egyetemen csalódottan tapasztaltam, hogy semmit sem tanulunk arról, hogyan lehet étrend- és életmódbeli változtatásokkal kezelni a krónikus betegségeket. Nem akartam elhinni, hogy az orvostársadalom figyelmen kívül hagyja ezeket a nyilvánvaló bizonyítékokat, így emberek milliói halnak meg idejekorán, teljesen értelmetlenül. Ezért döntöttem úgy, hogy az életcélom az lesz, hogy megosztom a nyilvánossággal azokat az életmentő információkat, amelyeket egyébként sosem olvashatnának az orvosi folyóiratokban.

 

Úgy hallottam, hogy hetente több száz tudományos cikket néz át. Ez valami elírás? Hogyan lehetséges ennyi anyagot elolvasni, és mindenki számára könnyen érthető videókat készíteni belőlük? Hogy csinálja mindezt?

Ehhez egy egész csapatra van szükségem. 19 kutató és 80 aktívan tevékenykedő önkéntes segíti a munkámat, akik az összes angol nyelven íródott, táplálkozással foglalkozó sajtóanyagot átnézik. Az önkéntesek alkotta „hadsereg” minden héten közel 2000 táplálkozással és betegségekkel kapcsolatos írást tölt le és kategorizál, amelyeket aztán a kutatócsoport kielemez.

Ami a folyamatot illeti, van kutatási és írási fázis. A kutatási fázis alatt az önkéntesek letöltik a tanulmányokat, és témánként mappákba rendezik azokat. Ekkor átfutom őket, és kiválasztom közülük azokat, amelyek áttörést jelenthetnek. Mindig is gyorsan olvastam, képes vagyok a tömény anyagokból is kiragadni a lényeget. Ezekről, a témát körüljárva később készítjük el a videót, vagy akár egy egész sorozatot.

Az írási fázisban alaposan átolvasom az anyagokat, szkripteket írok, és adok némi iránymutatást a videós csapat számára. Ők állítják össze a videókat. 9 hetente átolvasom a szkripteket, átpörgetem a prezentációkat, és tovább bővítem a NutritionFacts már most is hatalmas könyvtárát.

Kezdetben mindent egyedül csináltam. Ha megnézünk egy 2011-es videót, azt láthatjuk, hogy azok bizony elég szánalmasak voltak. Most viszont, hála a sok támogatómnak, lehetőségem van arra, hogy igazán mélyre ássak. Mi vagyunk a táplálkozási mozgalom Bernie Sandersei. Egy átlagos adomány összege 30 dollár alatt van, de több millió emberhez elérünk, így ha ezerből csak egyetlen ember is adakozik, akkor már képesek leszünk túlélni és növekedni. Én semmit nem keresek az oldalból és a videókból, viszont fizetnem kell az embereket, akik itt dolgoznak, fizetni kell a szerverért, a képekért, a letöltésekért. A Wikipédia modelljét igyekszünk utánozni, ahol az információ teljesen ingyenesen elérhető, de az emberek adakoznak az oldalnak, mivel úgy érzik, hogy ők maguk is profitáltak belőle, és támogatják, hogy az fennmaradjon, és másoknak is segíthessen.

 

Nyilvánvalóan hatalmas munkát igényel mindez, de emellett ön még – szigorú menetrendet tartva – rengeteget utazik is. Hogyan tud egészséges maradni?

A prédikációm szerint élek: 25 éve teljes értékű, növényi alapú élelmiszereket fogyasztok.

Futópados íróasztal mellett dolgozom. Először csak állóasztalt használtam, de aztán olvastam egy kutatást az egész napos állás veszélyeiről, és rájöttem, hogy munka közben akár mozoghatnék is egy kicsit. Nagyon lassan sétálok, nagyjából 3 km/órás sebességgel, de így is átlagosan 27 km-t teszek meg naponta, amikor nem a fenekemen ülök éppen egy repülőn, úton valamerre.

 

Melyek a legnépszerűbb témák a NutritionFacts oldalán?

Minden évben elkészítem a legjobb videók top 10-es listáját. Nem az a célom, hogy a tömegek kedvére tegyek, vagy kövessem a trendeket, így gyakran meglepődöm, hogy mi az, ami a leginkább érdekli az embereket. Nagyon sokakat foglalkoztatnak a paleó videók. Ebben semmi meglepő nincs, de abban már igen, hogy sokakat érdekelnek például az ecetről szóló anyagok. Emellett népszerűek még a mellrákról, a Splendáról (egyfajta édesítő) szóló videók, és az olyan ellentmondásos témák is, mint amilyen a glutén.

receptek-kocka-1200-05

Valószínűleg ön a világon mindenkinél több orvosi szakirodalmat olvasott a táplálkozásról. Mit szeretne, mit egyenek az emberek?

Azt szeretném, ha minden ember étrendjének középpontjában a teljes értékű növényi élelmiszerek állnának. Van egy úgynevezett „napi 12” listám, amelyen olyan dolgok szerepelnek, amiket én is igyekszem beilleszteni a napi rutinomba. Ez elérhető egy iPhone-ra és Androidra ingyenesen letölthető appként is (Dr. Greger’s Daily Dozen). A Receptek, hogy sokáig élj című könyvemben részletesen írok arról, hogy mit eszem. Étrendemben megtalálható a bab, a bogyósok és egyéb gyümölcsök, sok zöldség, beleértve a leveles zöldségeket, a teljes kiőrlésű gabonákat és a lenmagot is. Sokat mozgok, és sok vizet iszom.

 

Ha valaki át szeretne állni a teljes értékű, növényi alapú táplálkozásra, mi lehet számára az első és legegészségesebb lépés?

Az első lépés legyen valami olyasmi, ami nagy hatással van az egészségre. Először a transzzsírok (például a fánkok, zsírpótlók, mint amilyen a Crisco) és a feldolgozott hús kiiktatását javaslom, és azt, hogy együnk minél több babot és leveles zöldséget.

Forrás:
https://www.forksoverknives.com/dr-michael-greger-well-read-nutrition-researcher-world-wants-eat/#gs.Y4kgeVg

Ajánlott könyveink:

hogy_ne_halj_meg_b1_800px_1_1receptek_hogy_sokaig_elj_200px