NASSOLJ EGÉSZSÉGESEN! – úgy, hogy a májad is gyógyulhat közben

Ha te is az egészség mellett döntöttél, és tudni szeretnéd miként táplálhatod és gyógyíthatod a májad egészen egyszerűen, ínycsiklandozó ételekkel, otthon a saját konyhádban, tarts velünk!

 

 

KARAMELLÁS ALMAKARIKÁK

 

4 adag

Néha nem könnyű vicces és könnyű családi receptötleteket kitalálni, és ez az a pillanat, amikor segítségül hívhatod a karamellás almakarikákat. Kiváló reggeli gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Próbáld ki amolyan „csináld magad” stílusban a különféle díszítéseket, és engedd meg a többieknek is, hogy a kedvencével díszítsék a karamellás almakarikákat!

 

1 citrom leve kettéosztva

3 piros alma

1 csésze kimagozott medjoul datolya

2,5 cm vaníliarúd kikapart magja (elhagyható)

½ csésze víz

 

Választható feltétek

1 csésze málna

¼ csésze mazsola

¼ csésze szárított szeder

¼ csésze kókuszreszelék

2 evőkanál nyers méz

 

Tölts meg egy nagy tálat hideg vízzel, és öntsd bele a citromlé felét.

Fordítsd mindegyik almát az oldalára, és óvatosan szeleteld fel azokat mintegy ½ cm vastagságúra. Kis süteményvágóval vagy egy üveg kupakjával nyomd ki a szeletek közepét. A karikákat azonnal tedd bele a citromos vízbe, hogy ne barnuljanak meg.

Turmixold össze a datolyát, a vaníliát, a ½ csésze vizet és a maradék citromlevet, amíg sűrű, sima „karamell” nem képződik.

Vedd ki a vízből az almakarikákat. Kend be mindegyiket karamellel vagy bármelyik más feltéttel.

 

TIPP

Ha túl száraz a datolya, áztasd be néhány perce vízbe, mielőtt összeturmixolnád a többi hozzávalóval.

 

BURGONYÁS BRUSCHETTA

4 adag

Senkinek nem hiányzik majd a crostino, ha megkóstolja a burgonyás bruschettát. Minél ízletesebb a paradicsom, annál vakmerőbb és csodálatosabb lesz ez a recept. A fokhagymával, a bazsalikommal és a tengeri sóval ez a paradicsom a nyár dalát zengi majd az omlós burgonyaszeleteken.

 

2 nagy vagy 4 kicsi burgonya

2 csésze cseresznye- vagy koktélparadicsom felkockázva

2 gerezd fokhagyma felaprítva

5 friss bazsalikomlevél felaprítva

¼ teáskanál tengeri só

½ citrom leve

1 teáskanál méz (elhagyható)

tengeri só, vörös pálmamoszat és/vagy fekete bors az ízesítéshez

 

Melegítsd elő a sütőt 220 °C-ra!

Hosszában szeleteld fel a burgonyát körülbelül 0,5 cm vastagságúra, majd helyezd a szeleteket sütőpapírral bélelt sütőlapra.

Süsd 25-30 percig, vagy amíg aranybarnára pirul a teteje.

Kis tálban dolgozd össze a citromlevet, a tengeri sót, a fokhagymát és a mézet (ez utóbbit csak ha szeretnéd). Öntsd hozzá a felkockázott paradicsomot, és rázd össze.

Helyezd a megsült krumpliszeleteket a tálalótálcára, és igazgasd el rajtuk a felkockázott paradicsomot és a felaprított bazsalikomot. Csipetnyi tengeri sóval, vörös pálmamoszattal és/vagy fekete borssal ízesítsd.

 

EGÉSZSÉGES MÁJMŰKÖDÉS ALMASZÓSZ

1 adag

Ne tévesszen meg ennek a receptnek az egyszerűsége – az almaszósz az egyik legmélyrehatóbban regeneráló étel a májsejtjeid számára. És mindennek tetejében még ízletes is, és bármikor egy pillanat alatt összeüthető.

 

1-2 piros alma felkockázva

1-4 datolya kimagozva

1 szárzeller feldarabolva

¼ teáskanál fahéj (elhagyható)

 

Mixeld össze a felkockázott piros almát a többi tetszőleges hozzávalóval turmix- vagy robotgépben, amíg sima, egyenletes almaszószt kapsz. Tálald és fogyaszd azonnal, vagy facsarj egy kevés citromlevet a tetejére, és zárd le légmentesen, ha későbbre is szeretnél eltenni.

 

Forrás: Egészséges májműködés

Anthony William – Egészséges májműködés