Ismerd meg a teljes értékű, növényi étrend elképesztő változatosságát, aminek hatására élvezheted a könnyed súlytartást, a ragyogó bőrt és a kicsattanó energia előnyeit!
Carleigh Bodrug New York Times bestsellerlistás szakácskönyvében ismerteti a természetes állapotunkhoz legközelebb álló növényi élelmiszerek erejében rejlő csodát. A teljes értékű, növényi alapú, ráadásul olajmentes étrend az ideális táplálkozás az egészséges élethez, és egyben a legideálisabb a bélmikrobák számára is. A legkiválóbb étrend ez, amiben nincsenek korlátok, amivel nem kell a kalóriákat számolgatnod, és bátran élvezheted az egészséges fogásokat, a nap bármely szakában. Ebben a könnyen követhető szakácskönyvben található ízletes receptek garantáltan az egészséges életmód útjára terelnek!
Növényekkel teli reggelik
Napfényes kavalkád
A tofurántotta teljesen átvette a rántotta iránti rajongásomat. Ha megfelelően van elkészítve, nehéz lesz észrevenni a különbséget a kettő között, ráadásul a tofurántotta adagonként egy elképesztő 24 grammos fehérjetartalommal is büszkélkedhet! A legnagyobb változtatás, amire a tofurántottához szükséged lesz, az a fekete só. A Kala-namak vagy Himalájai fekete só néven ismert só Indiából származik, és magas kéntartalma miatt meglepően tojás íze van. Ezt a sót megtalálod a legtöbb természetes élelmiszereket forgalmazó boltban, vagy online.
2 személyre * elkészítése:12 perc
½ vöröshagyma, felkockázva
1 csomag (450 gramm) extra kemény tofu
½ paradicsom felszeletelve
½ teáskanál fekete só (Kala-namak) (elhagyható)
¼ teáskanál őrölt kurkuma
¼ teáskanál fokhagymapor
1 teáskanál inaktív élesztő
1 marék spenót vagy friss petrezselyemzöld
- Keverd össze a hagymát egy tapadásmentes serpenyőben 1-2 evőkanál vízzel közepes hőfokon.
- Amíg a hagyma puhul, tedd a tofut egy tányérra vagy egy vágódeszkára, és egy villa hátuljával nyomkodd falatnyi darabkákra.
- Tedd a tofut a serpenyőbe. Rakd hozzá a felszeletelt paradicsomot, a fekete sót (ha használsz), a kurkumát, a fokhagymaport és az inaktív élesztőt (ha használsz), és egy spatula segítségével keverd addig, amíg össze nem áll.
- Pirítsd 5–8 percig közepes hőfokon, vagy amíg a tofu meg nem puhul és a paradicsom meg nem fő. Egy perccel azelőtt, hogy levennéd a tűzhelyről, add hozzá a spenótot, és keverd addig, míg megfonnyad.
- Fogyaszd salsával (216-219. oldal), vegán pirítóssal, cowboy casanova reggeli fasírtjával (50. oldal) vagy tempe baconnel (52. oldal).
Az egyéjszakás zabok világa
Az egyéjszakás zab egy olyan isteni reggeli, amit előre elkészíthetsz, és aztán egész héten át élvezhetsz. Ráadásul még jót is tesz, mivel a rostok, a fehérje és az energia hatékony hármasával büszkélkedik, hogy jól kezdődjön a napod. Nem véletlen, hogy a neves növényi alapú étrenddel foglalkozó orvosok, mint Dr. Joel Fuhrman és Dr. Michael Greger is egyaránt zabbal indítják a napjukat.
Megjegyzés: Mindegyik receptben a cukormentes mandulatej helyettesíthető kesudiótejjel, zabtejjel vagy szójatejjel is. Az olajos magvaktól mentes változathoz használj szója- vagy zabtejet, és hagyd ki a diót.
Antioxidánsokban gazdag zabos bögre
1 személyre * elkészítése: 5 perc (egy éjszakára a hűtőbe tenni)
½ bögre zabpehely
¾ bögre cukormentes kesudiótej
½ bögre friss bogyósgyümölcs-keverék
2 teáskanál chiamag
½ teáskanál tiszta vaníliakivonat
Egyszerűen csak keverd össze egy tálban az összes hozzávalót, és egy jól zárható befőttesüvegben vagy ételtárolóban rakd egy éjszakára a hűtőbe, hogy besűrűsödjön.
Zöld smoothie-k hétköznapokra
Régen ódzkodtam a zöld smoothie-któl. Nos, igen, még nekem, az önjelölt növényfüggnek is nehéz volt megbarátkoznom a gondolattal, hogy egy Hulkhoz hasonló zöld turmixolt kotyvalékot megkóstoljak. Emlékszem, először gyanakodva kortyoltam bele, de szinte sokkolt, hogy milyen jó íze is van egy zöld turmixnak! A hétköznapi zöld smoothie-jaimnál arra is figyelek, hogy klorofillben gazdag zöldségek legyenek benne, amikről köztudott, hogy segítik a máj természetes méregtelenítését, egyenletes energiát biztosítanak és még az immunrendszert is támogatják. Egy csokorba szedtem a „legsemlegesebb ízű”- től a „leghétköznapibb és legzöldebb”-ig ezeket, így könnyedén belekezdhetsz, ha még új vagy a zöld smoothie-k világában. Néhány közülük elsőre keserű lehet, de érdemes kipróbálnod a csodálatos tápértékelőnyük miatt, és fokozatosan meg fogod szeretni őket.
Hulk smoothie-ja
1 személyre * elkészítése: 5 perc
1 bögre kelkáposzta
1 bögre fagyasztott mangó, meghámozva, felaprítva
1 bögre cukormentes szójatej
1 (1,25 centiméter hosszú) friss gyömbér, meghámozva és felvágva
Turmixold össze a hozzávalókat, amíg selymessé nem válik az állaga.
Reggeli sütik
Ha egyszer elkezdesz sütit reggelizni, nincs visszaút. Ne aggódj! Mint minden ebben a szakácskönyvben, ezek a sütik is tele vannak őrületesen egészséges összetevőkkel, mint például őrölt lenmaggal, zabpehellyel, tökmaggal és sok minden mással. Négy fajtát is bemutatok, hogy minden ízlést kielégítsen. Zárt tárolóedényben mindegyikük eltartható akár négy napig is a konyhapulton, vagy egy hónapig a fagyasztóban.
Reggeli tápanyagbomba süti
8 süti * elkészítése: 20 perc
1 bögre zabpehely
½ bögre zabliszt
½ bögre cukormentes aszalt áfonya
¼ bögre tökmag
¼ bögre őrölt lenmag
1 evőkanál chiamag
1 teáskanál őrölt fahéj, ha lehet, akkor ceyloni
½ teáskanál sütőpor
¼ teáskanál só
2 banán, összetörve
3 evőkanál 100%-os juharszirup
2 evőkanál cukormentes mandulatej
- Melegítsd elő a sütőt 190 °C-ra, és bélelj ki egy sütőlapot sütőpapírral.
- Keverd össze a zabpelyhet, a zablisztet, az áfonyát, a tökmagot, a lenmagot, a chiamagot, fahéjat, sütőport és a sót egy nagy tálban.
- Keverd hozzá a banánt, a juharszirupot és a mandulatejet, amíg össze nem áll. Tedd félre néhány percre, vagy amíg a tészta kissé be nem sűrűsödik.
- Nedvesítsd meg a kezedet, és formázz a tésztából nyolc gombócot. Helyezd őket legalább 2,5 centiméter távolságra egymástól a sütőlapon. Lapítsd le a gombócokat a kezeddel, vagy egy villa hátuljával, amíg kb. 1–1,5 centiméter vastagok nem lesznek.
- Süsd őket 15–18 percig, vagy addig, amíg a tűpróbánál a sütibe szúrt fogpiszkáló tisztán nem jön ki.
„Ebben a szakácskönyvben olyan eszközökkel ismertetlek meg, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy ízlelőbimbókat csábító receptek végtelen kombinációját készíthesd el, csakis növényi élelmiszerek felhasználásával. Ezek az egyszerű, növényi eredetű receptek bővelkednek szénhidrátokban, rostokban, egészséges zsírokban, fehérjékben és tápanyagokban, amitől a tested, az agyad és a lelked is a lehető legjobban fogja érezni magát.”
Lépj a változás útjára, ezekkel az ízletes, növényi alapú, olajmentes ételekkel csak nyerhetsz!
Forrás: Növényi étrend