Szinte senki nem hiszi, hogy toxikus nehézfémek hatásának volt (van) kitéve. Ha azon töprengsz, hogy vannak-e toxikus nehézfémek a szervezetedben, és milyen forrásból, a következők rávilágíthatnak:

Volt már olyan rágógumid, ami fóliacsomagolásban volt? Használtál valaha alufóliát kinti sütögetéskor, vagy ettél már alumíniumdobozból, illetve vannak alumínium konyhai eszközeid? Ittál már dobozos sört vagy üdítőitalokat?

Mi a helyzet az amalgámtömésekkel? Sok ember érintkezik higannyal a fém amalgám fogtömések miatt. Az ilyen tömések eltávolítása sem kínál olyan könnyű megoldást, mint ahogyan hangzik. A töméscsere során a páciens újra érintkezhet a benne lévő higannyal, mert az eltávolítás során higanygőz szabadul fel, ami könnyedén bejut a véráramba. Ezért szoktam azt javasolni, hogy ezeket a töméseket csak egyesével távolítsd el, és csak akkor, ha az elkezd töredezni vagy kilazul, illetve ha a foggal valami baj van.

Voltál már fluoridkezelésen? Még ha nem is mostanában, bármikor az életedben? Esetleg még gyerekkorodban? A kezelésekhez alkalmazott fluorid alumínium melléktermék – egy metil-alumínium neurotoxin, mely az alumíniumgyártás során keletkezik. Szinte mindnyájan érintkeztünk már ezzel az anyaggal így vagy úgy – fluoridkezelés során, fogkrémmel vagy fluoridos csapvízzel, és ha ez történt, akkor az még mindig a szervezetünkben van, hacsak nem tettünk megfelelő lépéseket az eltávolítására.

És ha már szóba került a csapvíz, a kis- és nagyvárosi vízellátási hálózatokban mindig lehet találni nyomokban toxikus nehézfémeket, például ólmot, arzént, rezet, alumíniumot és akár higanyt is, amit a fogyasztásra nézve veszélytelennek nyilvánítanak anélkül, hogy valóban tudnák, mi történik, amikor ezek a nyomokban jelen lévő fémek idővel felhalmozódnak a szervezetünkben. Még ha szűröd valahogyan a vizet otthon, akkor is ki vagy téve ennek a hatásnak az éttermekben. Gondolj például a kávéra a kedvenc kávézódból. Egy bögre kávé, amit a helyi csapvízből készítettek, tökéletesen ártalmatlannak tűnik. Ahogyan az a pohár jeges csapvíz is egy étteremben, egy csésze csapvízből készített tea, vagy egy üdítő az automatából, amely szűrő nélkül van a csapvízhálózatra csatlakoztatva. Senki nem gondol arra, hogy mi történik tíz év alatt úgy, hogy mindennap megállsz a reggeli kávédért, vagy hetente többször iszol éttermi csapvizet – hogy az így felhalmozódó ólom, alumínium, higany, arzén és réz mit művelhet a májunkban és az agyunkban. És mi van azzal a vízzel, amiben fürdesz, vagy amivel fogat mosol? Használtál már vizet, ami szivárgó réz- (vagy akár ólom-) vezetéken át jutott el a csapig? Meglepődnél, ha tudnád, hány házban és hotelben vannak ólomszerelvényekkel ellátott, rézből készült vízcsövek.

Van, hogy étteremben eszel, és olyan fémeszközökkel készített ételt kapsz, amelyekkel már megkarcolt rozsdamentes acél lábasokat és fazekakat kapirgáltak? A toxikus nehézfémekkel való érintkezés egyik leggyakoribb forrása az éttermi étel – nem mintha ez azoknak a jó szándékú embereknek a hibája lenne, akik az éttermeket vezetik és ott dolgoznak.

Az emberek évtizedekig használják a késeket a háztartásokban, miközben folyton élesítik azokat, így ezek idővel egyre kisebbek lesznek. Elgondolkodtál már azon valaha, hogy az otthon használt kések hogyan veszítik el az élüket? A fém részecskék, amelyek egykor azokat az éles éleket adták, utat találtak az élelmiszereinkbe és ezeken keresztül a szervezetünkbe. És akkor az agyonhasznált ezüstneműről még nem is beszéltünk. Szerinted hová kerültek azok a fém részecskék?

És mi a helyzet a tonhaltekerccsel a kedvenc szusibárodból, az összesütött tonhalas szendviccsel a sarki étteremből vagy bármilyen egyéb hallal, amit megettél? Vagy lehet, hogy te inkább legeltetett marhát eszel, és azt hiszed, hogy akkor tiszta vagy. Ne hidd, hogy a marhahús mentes a nehézfémektől! Toxikus nehézfémek hullanak az égből mindennap a mezőre, ahol a csordát legeltetik, és azok a toxikus nehézfémek bizony a húsukban végzik. Az ipari hizlaldákban nevelt marhának a húsában pedig még több a toxikus nehézfém, mint a szabadon legeltetettben.

Mi a helyzet a gyógyszerekkel? Minden gyógyszerben van valamilyen toxikus nehézfém – például alumínium, réz, vagy akár platina, illetve higany. A legegyszerűbb gyógyszerektől a legagresszívabbakig mindegyik tartalmaz toxikus nehézfémet.

 

 

A levegőben, amit belélegzünk, szintén vannak toxikus nehézfémek. Ezek a kocsik kipufogójából jönnek, az elégetett benzin miatt. Toxikus nehézfémek hullanak az égből a környéken permetezett kártevők elleni és gyomirtószerekből, valamint a levegőben kontinensről kontinensre sodródó DDT-ből. (A DDT, az egyéb kártevők elleni szerek és a gyomirtók viszonylag sok rezet bocsátanak ki.) Toxikus nehézfémek hullanak ránk az esővel is.

És, amint a szervezetünkben lévő bajkeverőkre figyelmeztető 3. fejezetben olvashattad, ezenfelül is többféle módon ki vagyunk téve a toxikus nehézfémek hatásának.

Az az igazság, hogy idővel sokféle toxikus nehézfém halmozódik fel bennünk, és ezek csak egy részei annak, ahogyan mindennap toxikus nehézfémeket fogadunk be a szervezetünkbe. A toxikus nehézfémek rejtettek és láthatatlanok; lehetetlen lefülelni őket a testünkben. Nem fejlesztettek még ki olyan technológiát, amellyel valóban meg lehetne határozni a szerveinkben lévő toxikus nehézfémeket. Ennek a technológiának a szükségessége még meg sem jelent a kutatás és a tudomány radarján, ezért a tesztelési módszer kialakítása egyelőre nem is kérdés. Meg sem fogant a fejlesztés gondolata, tehát nem dolgoznak rajta. Míg a vérből kimutatható, ha nagy mennyiségű fémmel, például ólommal érintkeztünk közvetlenül, ez teljesen más, mint a szerveinkben évről évre felhalmozódó toxikusnehézfém-terhelés az expozíció következtében. A toxikus nehézfémeknek nem szokásuk, hogy mennek néhány kört a vérárammal, majd kiürülnek. Mélyen besüppednek a szöveteinkbe. A toxikus nehézfémeknek ez a mindennapi felhalmozódása nagyban hozzájárul a mai társadalom betegségi szintjéhez – és oda kellene figyelni rá.

Ehelyett az orvostudomány és kutatás a szervezet hibáit és a géneket okolja a krónikus betegségekért, és azt az elméletet támogatja, hogy a test őrült ámokfutásba kezdve önmagára támadhat. Ha a tudomány tényleg utánajár a toxikus nehézfémeknek, és egyszer napvilágra kerül az igazság, az teljesen átalakítja majd a gyógyszeripart (hiszen mindegyik szerben toxikus nehézfémek vannak), és rengetegen fognak felzúdulni, akiket feleslegesen tettek ki a káros hatásoknak. Ezek alapján képzelheted, hogy a valóság, hogy milyen gyakran találkozunk toxikus nehézfémekkel, és azok mit tesznek velünk, jó ideig rejtve marad még az előrelátható jövőben.

Ahelyett, hogy arra várnál, hogy a világ utoléri magát, már most a kezedben van az eszköz, amellyel tehetsz valamit a toxikus nehézfémek ellen; vágj bele ebbe a méregtelenítésbe, hogy napi szinten kivezethesd őket a szervezetedből, hogy javulhasson a saját és a családod egészsége.

 

 

Mit tesznek velünk a toxikus nehézfémek?

Akármennyire nem akarjuk elhinni, mindnyájunk szervezetében vannak toxikus nehézfémek. Higany, alumínium, réz, ólom, nikkel, kadmium, bárium, arzén és toxikus kalcium halmozódik más-más területeken a különböző szerveinkben. A két legnépszerűbb gyűjtőhelyük az agyunk és a májunk.

A toxikus nehézfémek olyan romboló töltéssel rendelkeznek, amely megzavarja az agyon áthaladó elektromosságot. A neurotranszmitter vegyületeknek az ott lévő szupergyors elektromos idegpályát kellene használniuk arra, hogy minden agysejtedhez eljuttathassák az információt és az életerőt. Toxikus nehézfémek, például higany és alumínium jelenlétében azonban az elektromos impulzusok a lerakódásokba ütközve gyengülnek. Az elektromos aktivitás szétszóródik, ami egy sereg olyan tünethez és állapothoz vezethet, amelyek az életünk során kialakulhatnak. Hogy csak néhányat említsek, ilyen a ködös gondolkodás, az emlékezettel kapcsolatos gondok, a zavarodottság, a szorongás és a depresszió. Az agyban lévő toxikus nehézfémek vezethetnek továbbá Alzheimer-kórhoz, demenciához, amiotrófiás laterálszklerózishoz (ALS), Parkinson-kórhoz vagy akár a bipoláris zavar, a mániás zavar vagy a skizofrénia diagnózisaihoz.

Nem csak maguk a nehézfémlerakódások okozhatnak problémát. A toxikus nehézfémek oxidálódnak is (képzelj el egy rozsdásodó fémdarabot); az ennek során kibocsátott nehézfém-melléktermék eljuthat a szomszédos agysejtekhez is, és ezáltal még több neuronra kihatva további vagy súlyosabb tünetekhez vezet az évek alatt. A nehézfémek egymással is kölcsönhatásba lépnek, és ezáltal annál is problémásabbá válnak, mint amilyenek magukban máris voltak. Amikor például a higany és az alumínium találkoznak és érintkeznek, igen toxikus reakcióba lépnek, és ez mindkettejük oxidációs folyamatát felgyorsíthatja. Az ilyenkor kibocsátott anyag neurológiai tüneteket, például remegéseket, izomrángást, depressziót, szorongást, rohamokat, végtaggyengeséget és emlékezetvesztést okoz.

Ugyanakkor mindenkinek vannak a szervezetében kórokozók is a haszontalan baktériumok különböző törzseitől és változataitól a kártékony vírusok különböző törzseiig és változataiig. Az Epstein–Barr-vírus, melynek hatvannál is több változata van, jellemzően szinte mindnyájunk testében jelen van. És hogy ennek miért van ekkora jelentősége, amikor nehézfémeket kell méregtelenítenünk? Az EBV képes táplálékként használni a toxikus nehézfémeket a testben, majd azokat vírusos melléktermékként az eredetinél sokkal erősebb fémekként kibocsátani. Sok toxikus nehézfém ücsörög a májban, mely szintén igen népszerű táborhely a vírusok szemében is. Így az ott lévő nehézfémek könnyen elérhető, folyamatos élelmiszerforrássá válnak a vírusok számára, melyek utána kibocsátják a mérgeiket. Ezen vírusok (például EBV) által, a toxikus nehézfém (például higany) lakomája után, kibocsátott neurotoxinok hoznak létre sok olyan tünetet, melyet az autoimmun betegek megtapasztalnak. A fibromialgia, a szklerózis multiplex, a Lyme-kór, a reumás ízületi gyulladás, a Hashimotobetegség és az ME/CFS neurológiai tünetei, valamint olyan egyedi tünetek, mint kimerültség, fájdalmak, bizsergés, zsibbadás, szédülés, kábaság, fülzúgás, üvegtesti homály, idegfájdalom, neuropátia, heves szívdobogás, égető érzés a bőrön és migrén – hogy csak néhányat említsek – mind ezeknek a neurotoxinoknak köszönhetők.

 

 

Mostanra már biztosan érted, hogy miért jó kipucolni a toxikus nehézfémeket a szervezetből. A Nehézfém-méregtelenítő kúra minden olyan ember esetében kritikus fontosságú, aki ezeket a tüneteket és állapotokat észleli, és ugyanilyen fontos ekcéma, pikkelysömör, vitiligo vagy bármilyen bőrprobléma esetén. Az ekcéma és a pikkelysömör azt jelzi, hogy nagy mennyiségű toxikus réz van a májban, ahol ugyanekkor az EBV is megtelepedett, és a nehézfémen dőzsöl, ami ez esetben egy olyan belső dermatoxint hoz létre, aminek a létezéséről az orvostudomány és kutatás nem tud – arról nem is beszélve, hogy köze van a problémás állapotok kialakulásához. A dermatoxin a véráramba kerül, ahonnan aztán a bőrbe jut, és ott okozza a hámló, pergő, viszkető, érdes, gyulladt és irritált bőr tüneteit, amelyeket az ekcéma, a pikkelysömör és a dermatitisz áldozatai olyan jól ismernek. A vitiligo alumíniumtúlterhelésre utal a májban szintén egy vírus (általában a HHV-6 és néha az EBV egyik változata) miatt, mely a toxikus nehézfémet bekebelezve dermatoxint bocsát ki, és ez pusztítja el a bőrben a pigmentet kialakító sejteket.

Azok a kisgyerekek, akiknek ki nem mutatott higany és alumínium van a májában és az agyában, gyakran küzdenek figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD), koncentrációs és fókuszálási nehézséggel, tanulási nehézségekkel és viselkedési problémákkal. Az obszesszív-kompulzív zavar (OCD), a Tourette-szindróma, az autizmus, valamint az indokolatlan dühkitörések és deperszonalizáció szintén toxikus nehézfémek eredménye. A depresszió, a szorongás és az álmatlanság a nehézfémek korábbi életkorokban észlelhető jelei. Ha nem távolítják el az ilyen tüneteket és állapotokat okozó toxikus nehézfémeket az agyból, és nem foglalkoznak ezzel, a toxikus nehézfémek felhalmozódása és oxidációja még súlyosabb problémákhoz – például memóriaproblémák, demencia, Alzheimer-kór vagy már-már megnyomorító OCD, illetve skizofrénia – vezethet.

A toxikus nehézfémek tehát tüneteket okozhatnak. A tünetek pedig – részben – alakíthatják az énünket. A részünkké válnak, és nekünk velük kell élnünk, cselekednünk, dolgoznunk, és velük kell a túlélésre vagy a boldogulásra törekednünk. A legtöbben, akik toxikus nehézfém okozta tünetektől szenvednek, egyáltalán nem tudják, hogy a fémeknek közük van ehhez – ez szinte felfoghatatlannak tűnik. Ha elkezdesz azon dolgozni, hogy kiürítsd a nehézfémeket a saját és a szeretteid szervezetéből, és meglátod, hogy milyen tünetektől szabadulsz meg, a tapasztalás átalakíthatja az életedet.

 

A nehézfém-méregtelenítő kúra

És most nézzük meg a toxikus nehézfémek eltávolításának módszerét:

 

Mit?

 • Ébredéskor igyál meg ½-1 liter citromos vagy lime-os vizet. (½ citrom vagy 2 lime frissen felvágva + 2 bögre víz – )
  Várj 15-30 percet!  majd:
 • Igyál meg ½-1 liter zellerlevet éhgyomorra.
  Várj legalább 15-30 percet, majd:
 • Idd meg a Nehézfém-méregtelenítő smoothie-t. A receptet megtalálod a Tisztulj és gyógyulj c. könyv  326. oldalon. Ha úgy jobban szereted, a smoothie összetevőit külön, egészben is megeheted turmixolás helyett – lásd a smoothie-alternatívák között.
 • Ha ebéd előtt újra megéhezel, szorítkozz az almára nassolásképpen (egyél akár többet, ha szeretnél). Felvághatod vagy pépesítheted is az almát, készíthetsz nyers Almaszószt a 23. fejezetben található recept alapján, de főtt almaszószt is ehetsz (ha nem tartalmaz adalékokat), vagy választhatod az érett körtét is tízóraira, ha az alma nem vált be.
 • Opcionális: Még jobb eredményeket érhetsz el, ha megnézed a Problémás élelmiszerek listáját a 7. fejezetben, és átgondolod, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyeket el szeretnél hagyni a tisztítókúra végzése alatt. Minél kevesebb a problémás élelmiszer az étrendedben, annál hatékonyabb lehet a Nehézfém-méregtelenítő smoothie.

 

 

Mennyi ideig?

 • Adj a tisztítókúrának három hónapos próbaidőt! Kilencven napon át minden reggel tartsd be a protokollt, hogy valódi esélyt adhass magadnak arra, hogy változtass az életeden.
 • Ha hat hónapig vagy még tovább bírod, annál jobb, különösen, ha romboló tünetekkel és problémákkal van dolgod.
 • A három–hat hónapon túl is folytathatod. Ha olyan betegség vagy tünetek kínoznak, amelyeknek köze lehet a fémekhez, vagy ha fontosnak tartod a megelőzést, akár egy évig vagy tovább is folytathatod a tisztítókúrát, hogy a mélyen beágyazódott toxikus nehézfémeket is kiásd az agyból. Az is teljesen jó megoldás, ha az egész hátralévő életedre rászoksz a Nehézfémméregtelenítő smoothie-ra.

 

Miért?

 • A citromos vagy lime-os vízzel kezded a napot, hogy előkészítsd a szervezetedben lévő toxikus nehézfémeket a könnyebb kivezetésre. Nagyon fontos, hogy megfelelő mértékben hidratálj, hogy amikor a Nehézfém-méregtelenítő smoothie elkezdi kiásni a fémeket és megpróbálja eltávolítani őket, elég víz legyen a szervezetedben ahhoz, hogy kimoshasd őket a rendszerből. (Ha érzékeny vagy a citromra vagy a lime-ra, nézd meg, mit ajánl helyettük a személyre szabással és helyettesítésekkel foglalkozó 21. fejezet.)
 • A következő lépésben a zellerlé kilazítja a fémeket, hogy a Nehézfémméregtelenítő smoothie jobban össze tudja gyűjteni őket. A zellerlé a toxikus nehézfémek által károsított részek helyreállításában is segít a szerveken belül, a benne lévő nátrium klasztersók pedig a toxikus nehézfémek toxikus töltésének csökkentésével teszik kevésbé ártalmassá azokat. Ha nem tudod beszerezni, vagy a szervezeted nem tolerálja a zellerlevet, megint csak lapozz a 21. fejezethez.
 • A fő esemény itt a Nehézfémméregtelenítő smoothie, az egyetlen olyan rendelkezésre álló nehézfémméregtelenítő protokoll, mely a megfelelő kombinációban tartalmazza az összetevőket ahhoz, hogy kiássa a mélyen beágyazódott toxikus nehézfémeket a szervekből, és összeszedje a szintén problémás, szabadon áramló fémeket és oxidatív melléktermékeiket, majd biztonságosan kiürítse azokat a szervezetből.
 • Ha a délelőtt folyamán megéhezel, az alma, ez a nagy erejű gyógyító-tisztító étel a tökéletes tízórai. A benne lévő pektin segít a májból a béltraktusba érkező epe felszívásában – ebben az epében nyomokban toxikus nehézfémek lehetnek annak következtében, hogy a Nehézfém-méregtelenítő smoothie előásta őket a májból.
 • A délelőtt folyamán tartózkodj a radikális zsíroktól, hogy azok ne sűríthessék be a véredet, és ezáltal könnyebben megszabadulhass a toxikus nehézfémektől.

 

Forrás: Tisztulj és gyógyulj

 

Ajánlott könyvek:

EGÉSZSÉGES
MÁJMŰKÖDÉS

A siker alapelvei könyv

CSODATÉVŐ
ZELLER

TISZTULJ
ÉS GYÓGYULJ