Emily L. Glaser Ájurvédikus receptek nőknek című könyvében amellett, hogy bevezet az ájurvéda ősi bölcsességébe, specifikus, a női egészséget érintő betegségekhez is találsz gyógyító recepteket, továbbá szépítő gyógymódokat.

Könyvében található receptek arra invitálnak, hogy fedezd fel az ájurvéda házi patikáját és ételeinek a gyógyító hatását.  A könyvben található receptek mind megfelelnek az ájurvéda alapelveinek. Némelyik recept India egyes régióira jellemző, míg mások már a nyugati konyhához igazodnak. Ez a bölcs könyv tippeket és javaslatokat tartalmaz, amelyek segítenek alkalmazkodni az adott évszakhoz vagy tejmentes/vegán formában elkészíteni az ételeket.

Az ájurvédával mélyen belemerülhetsz a kulináris gyógyítás világába.

Építsd fel a saját ájurvéda konyhádat és kulináris házipatikádat, és illeszd be a benne rejlő tudást a mindennapi életedbe.  Engedd, hogy a saját magadra főzés az öngondoskodás kreatív kifejezése legyen a gyógyulásod során.

 

Női egészség és az ájurvédikus kulináris gyógymódok: 2 gyógyító recept

 

PRÓBÁLKOZÁS A FOGANTATÁSRA

A teherbeesés és a döntés egy új élet világra hozásáról mérföldkő egy nő életében. Az ájurvédában a termékenység a shaktinak nevezett kreatív női erőhöz kapcsolódik.

A pránában gazdag élelmiszerek energetizálják, táplálják, életben és egyensúlyban tartják a női hormonokat, segítve ezzel a szexuális egészséget.

Javasolt élelmiszerek

  • avokádó,
  • édesburgonya,
  • füge, datolya és mazsola,
  • ghee, tej, tejszín és joghurt,
  • gránátalma,
  • kókuszdió,
  • mandula,
  • okra,
  • rizspuding,
  • spárga,
  • tök.

Kerülendő élelmiszerek

  • hideg, száraz vagy keserű ételek,
  • sós, savanyú vagy fűszeres ételek.

Öngondoskodási rituálé

A telihold rendkívül kedvező időnek számít. Hagyni, hogy a holdfény átjárja a testedet, finom, de hatásos gyógymód. Telihold éjszakáján menj ki a szabadba, ülj le, és miközben meditálsz, és kreatívan elképzeled a fogantatásodat, élvezd a holdfürdőt.

 

 

Sáfrányos, pisztáciás rizs

MEDDŐSÉG | PMS

A sáfrány egy csodálatos erősítő, vöröses színű gyógynövény. Nagyszerű fűszer a női bajok kezelésére, mivel táplálja és élénkíti a vért és a szívet, és megfiatalítja a reproduktív rendszert. Az afrodiziákumként is ismert sáfrány energiát ad, és megvilágosítja az elmét.

2 adag

csipetnyi sáfrány
1 evőkanál forró víz
1 csésze basmati rizs
1 evőkanál ghee
3 babérlevél
1 fahéjrúd
4 egész szegfűszeg
¼ teáskanál só
4 egész összetört kardamomhüvely
⅓ csésze aprított pisztácia
2 csésze forró víz

  1. Egy kis csészében áztasd a sáfrányt forró vízben 10 percig.
  2. Apró lyukú szűrőben, hideg folyóvíz alatt öblítsd le a rizst.
  3. Egy kis serpenyőben közepesen alacsony hőfokon melegítsd fel a gheet. Add hozzá a babérlevelet, a fahéjat, a szegfűszeget, a sót és a kardamomot, és pirítsd kb. 1 percig, amíg illatozni nem kezd.
  4. Vedd le a hőfokot, add hozzá a rizst és az aprított pisztáciát, és állandó kevergetés mellett főzd 2-3 percig.
  5. Öntsd bele a forró vizet és a sáfrányt az áztatóvizével együtt, és lassan forrald fel az egészet.
  6. Fedd le az edényt, és alacsony hőfokon gyöngyözve főzd 25 percig, amíg a rizs teljesen beszívja a vizet, és megpuhul. Vedd le az edényt a tűzről, és tedd vissza rá a fedőt.

TIPP: A pisztácia ősszel és télen nagyon jó szezonális választás lehet, amit tavasszal helyettesíthetünk piñon dióval, a nyári hónapokban pedig tökmaggal vagy napraforgómaggal.

 

 

KRÓNIKUS FÁRADTSÁG

A krónikus fáradtság a szélsőséges kimerültség élménye, amelyet nem gyógyít a pihenés, és gyakran kíséri stressz, túlterheltség, fájdalom, álmatlan éjszakák és/vagy trauma érzése. Ebben az intenzív és nem annyira ritka helyzetben az ájurvéda mérlegeli a test finom ojas egyensúlyát, ami a vitalitásunk és az immunitásunk esszenciája. Az ojas az egész testben kering, véd a betegségektől, és támogatja az immunitást, a szaporodást, a szépséget és az általános egészéget. Építsük tehát az ojánkat!

Javasolt élelmiszerek

  • avokádó,
  • datolya,
  • édesburgonya,
  • füge,
  • ghee,
  • gyömbér,
  • kókuszdió,
  • mandula,
  • mangó,
  • nyers méz,
  • sáfrány,
  • tej,
  • teljes kiőrlésű gabonafélék,
  • tök- vagy szezámmag.

Kerülendő élelmiszerek

  • chips és sós keksz,
  • fagyasztott élelmiszerek,
  • fűszeres ételek,
  • hideg vagy száraz ételek,
  • jeges italok,
  • nyers zöldségek.

Öngondoskodási rituálé

A telihold hideg éjszakáján menj ki egy pohár tejjel a szabadba, és engedd, hogy a holdsugár átjárja a tejet. Takard le a poharat, és hagyd kint egész éjszakára. Hajnalban, mielőtt a nap fénye megérintené, idd meg a tejet rendkívül nyugtató és gyógyító hatásáért!

 

 

Ojas laddu

ALACSONY ENERGIASZINT | STRESSZ

Ez az energiagolyó teljes értékű élelmiszer. Friss, egyszerű, tápanyagokban gazdag, egészségmegőrző finomság. Ezek a vitalizáló kis golyócskák fogyaszthatók amolyan bekapok-egy-falatot nassolnivalónak vagy tápláló desszertnek is. Minden dosha számára kiegyensúlyozó hatású, és mértékkel akár rendszeresen is fogyasztható.

12 golyó

½ csésze apróra vágott Medjool
datolya
¼ csésze tökmag
¼ csésze napraforgómag
½ csésze mandula
1 teáskanál őrölt fahéj
¼ teáskanál őrölt kardamom
½ teáskanál őrölt kurkuma
½ teáskanál őrölt gyömbér
⅛ teáskanál só
3 evőkanál nyers méz
2 evőkanál ghee

TIPP: A tápláló és dekoratív hatás céljából hempergesd meg a golyókat egész szezámmagban a váta, kókuszreszelékben a pitta és őrölt lenmagban a kapha számára.

  1. Amíg a többi hozzávalót előkészíted, az apróra vágott datolyát áztasd be forró vízbe.
  2. Egy száraz serpenyőben pirítsd világos aranybarnára a tökmagot, majd tedd félre, amíg kihűl.
  3. Turmixgépben vagy botmixerrel őröld durva porrá a napraforgómagot, a mandulát és a kihűlt tökmagot.
  4. Egy nagy tálban alaposan keverd össze a darált magvakat a fahéjjal, a kardamommal, a kurkumával, a gyömbérrel és a sóval.
  5. Csepegtesd le a beáztatott datolyát, és a mézzel és a gheevel együtt add hozzá a keverékhez.
  6. Kézzel keverd össze az egészet.
  7. Meríts 1 evőkanálnyit a keverékből, és kézzel formázz golyót belőle. Folytasd, amíg el nem fogy a keverék.
  8. Tedd a golyókat egy légmentesen zárható üvegbe, és hűtsd le. Hidegen tálald.

Forrás: Ájurvédikus receptek nőknek

 

Ajánlott könyv: Emily L. Glaser – ÁJURVÉDIKUS RECEPTEK NŐKNEK