Egészségmegőrzés, kicsattanó új élet egyszerűen: a teljes értékű, növényi alapú ételek erejével! Carleigh Bodrug New York Times bestsellerlistás szakácskönyvében ismerteti a természetes állapotunkhoz legközelebb álló növényi élelmiszerek erejében rejlő csodát. A teljes értékű, növényi alapú, ráadásul olajmentes étrend az ideális táplálkozás az egészséges élethez.

Képzeld el, ahogy a szeretteiddel egy finom vacsora mellett ülsz. Az asztalt ellepik az ínycsiklandó, színpompás ételek, egy igazi lakoma. Minden ott van, ami a boldogsághoz kell… ám ezt magasabb szintre emelheted. Tegyük az étkezést elképesztően táplálóvá olyan ételekkel, amelyek gyógyítanak, táplálják a bélmikrobákat, megszüntetik a gyulladást és kiterítik a vörös szőnyeget egy hosszú és egészséges élet elé. Ételek extrákkal, amelyek nemrég még elérhetetlenek voltak számodra. Egy étkezési mód, ami történetesen épp olyan ideális a bolygónak, mint az állatoknak, amikkel osztozunk rajta. A táplálkozás tudatos megközelítése, ami összehangolja az önszeretetet az állatok iránti tisztelettel, és még ahhoz is hozzájárul, hogy mások egészségét támogatja.

Drága barátaim, amit az imént ismertettem, az a növényi alapú táplálkozás öröme.

Csak néhány az előnyei közül:

 

Elképesztően finom!

Minden zöldfűszer és egyéb fűszer növényi eredetű. A világ minden tájáról vannak ízprofilok, amelyeket kipróbálhatsz. Az óriási választék lehetővé teszi, hogy összekeverd a dolgokat, és mindent felfedezz az ízlelőbimbóiddal.

 

Ez az ideális táplálkozás az egészséges léthez.

2019 februárjában, a Lancet, neves orvosi folyóirat 185 magas színvonalú, előre tekintő tanulmány szisztematikus áttekintését és metaanalízisét tette közzé, amely 135 millió év emberi tapasztalatát foglalja össze egyetlen tanulmányban. Gondolkodj el ezen egy pillanatig… Ez az egész emberi történelem negyvenötszöröse. Az élelmi rostok emberi egészségre gyakorolt hatását vizsgálták, és megállapították, hogy az étrendünkben lévő élelmi rostok növelésével csökkenthetjük a szívbetegségek, a rák több formája és a 2-es típusú diabétesz kockázatát is. Több rost, kevesebb gond. De hol is találjuk ezt a titokzatos üdvösséget? Nagyon egyszerű: a növényekben.

Minden növény rendelkezik rosttartalommal. A növényi alapú étrend fogyasztásával rengeteg élelmi rosthoz juthatsz, és ezzel egyidejűleg csökkentheted a halálos betegségek kockázatát. Ugye, milyen jó, hogy a tiéd ez a könyv?

 

 

Ez az ideális táplálkozás a bélmikrobák számára is.

A tudomány szerint a bélmikrobák fontos szerepet játszanak az emésztésben, az immunitásban, az anyagcserében, a hormonális egyensúlyban, a hangulatban és az agyműködésben. A titok abban rejlik, hogy a kedvenc táplálékkukkal lássuk el őket, azaz rostokkal! Arra is fény derült, hogy a változatos, növényi alapú táplálkozás pontosan azt adja a bélmikrobáinknak, amire szükségük van a boldoguláshoz, ez viszont segíti a te boldogulásodat is.

 

Nem kell korlátoznod. Bátran élvezheted!

Az elmúlt két évtizedben a legnépszerűbb étrendek azt szajkózták, hogy az ideális egészség felé a kiválasztáson és a korlátozáson keresztül vezet az út. De ettől még nem vagyunk jobb helyzetben. Ezalatt olyan tanulmányok láttak napvilágot az elmúlt években, amelyek azt mutatják, hogy a növényi alapú táplálkozással létezik egy olyan út, ami nem igényel táplálékkorlátozást. A növényi alapú, olajmentes étrend eredendően magas tápanyag- és rosttartalommal bír. Ha így táplálkozunk, akkor kalóriaszámolgatás nélkül addig ehetünk, amíg jól nem lakunk, megvalósíthatjuk a jó közérzettel kapcsolatos céljainkat, és még a kívánt egészséges testsúlyunkat is elérhetjük.

 

Ez nem csupán rólad szól.

Egy növényi alapú étrend abban a tekintetben tudatos, hogy azok az élelmiszerek, amiket választunk, milyen hatással vannak a minket körülvevő világra. Lehetetlen figyelmen kívül hagyni azokat a katasztrófákat, amelyek az elmúlt években sújtották bolygónkat: megállíthatatlan erdőtüzek, heves hurrikánok, zoonózis fertőzések. Ez többről szól, mint az a világ, amiben ma élünk. Arról a világról szól, amit a gyerekeinkre, és az ő gyerekeikre akarunk hagyni. Mindannyiunk felelőssége, hogy egészséges, élhető bolygót teremtsünk az eljövendő generációknak. Leegyszerűsítve, a növényi alapú táplálkozás fontos lépés a helyes irány felé.

 

 

Növényi étrend – több mint 140 növényi alapú, olajmentes, könnyű recept

Növényi étrend az a szakácskönyv, ami sosem fog a polcon porosodni, annyi éltető energia van benne, és olyan egyszerűek a receptek, hogy a konyhád szerves részévé válik majd napi szinten.

 

Az a látszólag egyszerű cél, hogy több növényt kell fogyasztani, a legszebb és leghihetetlenebb módon
képes megváltoztatni az életedet.

 

Tudod, hiszek abban, hogy a teljes értékű, növényi alapú élelmiszerek végtelenül hatékonyak. A titok, ami segít a testnek, az elmének és a léleknek a legmagasabb szinten teljesíteni, bennük rejlik. És ezt nem úgy érjük el, hogy cukkinit spirálozunk, csicseriborsót hámozunk vagy zellert préselünk.

A legegyszerűbb és a legpraktikusabb útmutatót tartod a kezedben egy kiadós, őrülten egyszerű növényi alapú utazás elsajátításához, ami egy életre szól.

Több mint 140 infografikus receptet gyűjtöttem össze, amelyek olyan vegán ételeket mutatnak be, amiket igazán befalnál (például burgerek, burritók és hatalmas tálnyi tészták öt különböző vegán sajtmártással). Ebben a könyvben megtalálod a teljes arzenálját,amire szükséged van, hogy tápláló növényi alapú ételekkel kezd feltölteni a tested.

 

Mi is az a teljes értékű, növényi alapú életmód?

A növényi alapú mint kifejezés, a kelkáposztasaláták és lencselevesek képeit idézhetik fel, de valójában ez csak egy nagyon kis része a kielégítő és tápláló, teljes értékű, növényi alapú (TÉNÉ) étrendnek.

Ebben az egyszerű formában a TÉNÉ az étkezés olyan megközelítését írja le, amely nagyrészt vagy akár teljesen a jó öreg növényekből származó élelmiszerekből áll.

 

Tehát, mi is számít növénynek?

Zöldségek: Pl. spenót, kelkáposzta, zöldpaprika, fejessaláta, bordáskel, hagyma, burgonya, gomba.

Gyümölcsök: Pl. alma, narancs, banán, szőlő, málna, eper.

Teljes kiőrlésű gabonák: Pl. zab, quinoa, barna rizs, árpa, gabonafélék, teljes kiőrlésű tészták.

Csonthéjasok és magvak: Pl. kendermag, földimogyoró, tökmag, chiamag, dió, mogyoróvaj.

Hüvelyesek: Pl. csicseriborsó, lencse, fekete bab, vesebab, felesborsó, tempe.

 

 

Az egészségünk kétségkívül a növényi alapú mozgalom egyik legfőbb mozgatórugója, jó okkal. A teljes értékű, növényi alapú életmód segíthet megelőzni, kezelni és visszafordítani néhány vezető halálozási formát, beleértve a szívbetegségeket, a 2-es típusú cukorbetegséget és a magas vérnyomást.

A kutatások azt is igazolják, hogy a növényközpontú étrend segíthet a fogyásban és a testsúly megtartásában.

Talán már te is hallottál a Kék Zónákról, amelyek a világ öt olyan populációját jelentik, ahol a legmagasabb az átlagéletkor. Ezekben az övezetekben a lakosság mintegy tíz évvel tovább él, mint egy átlag nyugati ember. Ezek közé tartozik például Okinava Japánban, Szardínia Ogliastra régiója, Ikaria Görögországban, Nicoya Costa Rikán és Loma Linda Kaliforniában. A kutatók olyan hasonlóságokat azonosítottak a lakosok között, amik közül az egyik legmarkánsabb a növényközpontú táplálkozás.

A Kék Zónákban lakók nagyrészt növényi alapú étrendet követnek, a kalóriák többsége gabonafélékből, diófélékből, hüvelyesekből, gyümölcsökből és zöldségekből származik. Nagyon kevés állati eredetű terméket fogyasztanak, ami megközelítőleg 5 százalékát teszi ki az étrendjüknek.

 

De miért kerüljük az olajokat?

Mielőtt belemerülnék az olajok taglalásába, szeretném tisztázni, hogy ez nem egy zsírellenes szakácskönyv. Valójában nagyon is szeretem az olyan teljes értékű, növényi alapú forrásokból származó egészséges zsírokat a receptjeimben, mint a csonthéjasokat, magvakat és az avokádót.

Ezzel együtt úgy gondolom, hogy az olajokat túlzásba  viszik és félreértelmezik, és fontos megtanulnunk, hogyan kell kevesebbet használnunk a főzéshez és sütéshez.

A többi feldolgozott élelmiszerhez hasonlóan az összes olajból – beleértve az olívaolajat, a kókuszolajat, az avokádóolajat és a repceolajat is – a rostokat és a tápanyagok többségét már feldolgozták. Az eredmény? Egy rendkívül sűrű és végtelenül kis mennyiségű kalória- és zsírforrás, ami az eredeti teljes értékű élelmiszerből szinte minden tápanyagot és rostot nélkülöz. Ezért az olajat nagyon könnyen túlzásba lehet vinni anélkül, hogy drámaian változna a jóllakottság érzeted.

Olajhasználat helyett a szakácskönyv receptjeiben arra törekszem, hogy a tápanyagokat és zsiradékokat teljes értékű élelmiszerforrásokból, például az avokádóból, diófélékből, magvakból nyerjem, érintetlenül hagyva a rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat, amik másképpen elvesznének.

Szinte minden éttermi ételbe, feldolgozott mikrohullámú ételekbe, chipsekbe, kekszekbe és még több mindenbe tesznek zsiradékot. Én kerülöm az olajjal készült házi ételeket, de nem hajszolom magam az őrületbe csak azért, hogy ne fogyasszam, ha étteremben, a családnál vagy barátoknál vagyok.

Ha egyszer elsajátítod, hogyan főzz, süss és készíts isteni mártásokat olajhasználat nélkül, akkor megdöbbensz, mennyire egyszerű ez!

Forrás: Növényi étrend

 

Ajánlott könyvek:

.
NÖVÉNYI ÉTREND

A siker alapelvei könyv

.
HOGY NE HALJ MEG

EGYÉL ÚGY,
HOGY NE HALJ MEG