Részlet Anthony William – Egészséges májműködés c. könyvéből.

Az öregedéstől való félelem – és az, amit az öregedés a testtel tesz – nagy motiváló erő napjainkban. Hemzseg a világ az öregedésgátló termékektől és szolgáltatásoktól: testápolók, titkos receptek és krémek, tonikok, edzésprogramok, táplálékkiegészítők, injekciók és plasztikai sebészet. Az étrendprogramokat és a szuperételeket „fiatalító” címkével látják el, akár hatásosak, akár nem. A hormonpótlást a fiatalság forrásaként éljenzik (noha, ahogy azt a  Gyógyító médium című könyvemben bemutattam, csak még gyorsabban öregít.) Még a fiatalos gondolkodást és cselekvést szorgalmazó stratégiák is megragadják a figyelmünket. Folyamatos küzdelmet folytatunk az órával, hogy fiatalabbnak tűnjünk és érezzük magunkat – és megállítsuk Idő apót.

Semmi újszerű nincs abban a vágyban, hogy elkerüljük az öregedés hátulütőit. És ez egyáltalán nem baj. Természetesen pont olyanok vagyunk, mint az előttünk élő sok-sok generáció – természetesen minél tovább meg szeretnénk őrizni az egészségünket és önmagunkat. A válasz abban rejlik, hogy ne dőljünk be minden öregedésgátló divatőrület ígéretének. A válasz abban rejlik, hogy megismerjük, mi az, ami valójában megöregít bennünket.

Mi határozza hát meg a testünk öregedési folyamatát? Tudjuk, hogy minden alkalommal, amikor a  Föld megkerüli a Napot, egy évvel öregebbek leszünk. Azt hisszük, hogy a gének szerepet játszanak a folyamatban. Azt hisszük, hogy a stressz gyorsan megöregít bennünket. Számos igazság és elmélet létezik, mert sok tényező valóban fontos szerepet játszik az öregedésünk gyorsaságában. Az összes különböző megtapasztalás és megélés ellenére mégis létezik egy alapvető tényező, amely a legnagyobb szerepet játssza – az, amely vagy felgyorsítja, vagy lelassítja az öregedésünket. Ez a titkokat megőrző forrás. Azokat a régi titkokat őrzi, amelyekről azt hisszük, hogy a kozmoszban vagy valahol a földön rejtőznek, pedig valójában bennünk lakoznak.

öregedés folyamata

Az emberiség varázslatos időgépe az elmúlt évekhez? Nem valamiféle hóbortos jövőbeli találmány. A fiatalság forrása? Nem történelmi találmány. Időgép, fiatalság forrása, hívd annak, aminek szeretnéd, ám tudd, hogy mindnyájunknak van; a lényünk ősi része. Valóságosabb, mint gondolnád, és már a születésed előtt is ott várakozott benned türelmesen, cselekvésre készen. A megújult élet kiapadhatatlan forrása, a megfiatalodás szent helye. Benne rejlenek a válaszok, a hatalom, az igazság, a fiatalság. Ez a hosszú élet és a megfiatalító folyamatok eredete. A májad: minden, amikor önmagunk megőrzésére kerül sor.

A rossz bánásmód azonban balul is elsülhet. Ha tudatlanul, nemtörődöm módon és hanyagul bánsz vele, akkor túlélési üzemmódba kényszerítheted. Nem fog becsapni. Nem szúr hátba. Nem hagy cserben. Nem töri darabokra és nem tapossa meg a szívedet. Nem fog szándékosan megöregíteni, vagy öregebbnek láttatni. Nem fordít hátat gyenge jellem és hűtlenség miatt. A máj csak hosszú időn keresztül fennálló lassúság, bántalmazás és kétségbeesés után fordul el, hogy a maradványait összeszedve az erőforrásait a fizikai éned más aspektusainak megőrzésére fordítsa, és életben tartson téged. Gyakori panasz, hogy a bőr megereszkedik vagy megfakul és elveszíti a rugalmasságát, és mint a korai öregedés minden más tünete, ez is azt jelzi, hogy a máj lassan elveszíti különféle kémiai funkcióit. A gyorsabb öregedés és a megviselt megjelenés jó okkal történik – egy sokkal rosszabb sorstól hivatott megmenteni téged. Ha a májad a rendkívül intelligens kémiai funkciós adatbázisával eljut arra a felismerésre, hogy nem kapja meg mindazt, amivel megőrizheti az egészségét és a te fiatalságodat, az utolsó tartalékait minden erejével az agyad, a  szíved és a  hasnyálmirigyed megmentésébe fekteti.

A májunkkal való törődésünk mértéke határozza meg idősebb korunkban az egészségünket, az öregedési folyamatainkat és a mentális, testi, de még az érzelmi jóllétünk túlnyomó részét is. Az emberek sokféle módszerrel törődnek az egészségükkel, noha gyakran eszükbe sem jut, hogy ezek májspecifikus módszerek lennének.

Elmennek a gyógyfürdőbe, ahol masszázst és teljes testes algapakolást kapnak; étrendi tisztítókúrákat iktatnak be, vitaminokat és más táplálékkiegészítőket szednek; rendszeres időközönként orvosi szűrővizsgálaton vesznek részt – ezek némelyike történetesen itt-ott jót tesz a májnak is. Ahogy öregszünk, ezek a véletlenszerű, indirekt figyelemmorzsák ténylegesen segítenek a májnak megőrizni egy bizonyos mértékig az egészségét.

gyógyfürdő

De mégis hazardírozás az egész, mézesmadzagjáték, mintha valaki zsinóron meglengetne egy sárgarépát a májad előtt, akinek csak nagy ritkán sikerülne leharapnia belőle egy kevés bétakarotint a túléléshez. Ezek a rövid pihenők ilyesmit üzennek a májnak: „Most a tiéd, most nem a tiéd”, „Tessék… Mégsem adom oda”, „A tiéd lehetne, de mégsem! Csak egy kicsit kapsz”, „Erre lenne szükséged? Upsz, sajnálom, hogy nem sikerült elég gyorsan elkapnod”, „Ez tényleg segít neked? Kizárt! Ma nem lehet. Sajnálom”. És a játszma így megy tovább.

AZ ÉRTED VÍVOTT HARC

Emlékszel arra, amikor fiatalként a  kezedbe nyomták az első autód slussz kulcsát? Letekert ablakkal letolattál a kocsibejáróról, és megállíthatatlannak érezted magad, ahogy kigördültél az úttestre?

Noha a májad továbbra is éhes marad, amikor szándékolatlan, apró szívességeket teszünk neki, ezek mindazonáltal áldások. A szabadság és megújulás elillanó pillanatai, amelyektől a fiatalság autójának kulcsát kapjuk. Elillanók. Májtudatosság nélkül mi is azok a magukat legyőzhetetlennek képzelő kamaszok vagyunk, akik azt hiszik, hogy mindent tudnak – egészen addig, amíg egy koccanás véget nem vet az örömkocsikázásnak. Ha valaki szerencsés, megússza ennyivel: egy kis balesettel, a májra rakott kis terheléssel vagy akadályoztatással, a tulajdonost észhez térítő élménnyel; jobban oda kell figyelnie a járművére. Máskülönben a sokáig elhanyagolt és gondozatlan autó piszkosan, berozsdásodva és összetörve többé már nem a fiatalság forrása, hanem az aszfalton bukdácsoló, kipufogógázt köpködő, ütött-kopott ócskavashalom.

Ha nem akarunk idő előtt megöregedni, akkor nem akarjuk odaállítani a májunkat minden pofon elé. Nem akarjuk, hogy olyannyira meggyötörjön az élet, hogy ne élhessük meg az elképzelt kalandokat. Többet akarunk a pillanatnyi szabadságnál, amit hamarosan baleset követ; teljes mértékben ki akarjuk küszöbölni a baleseteket, és alapértelmezetté tenni a szabadságot. Emiatt a májról gondoskodás – nem pedig a vele való alkalomszerű játszadozás – a fiatalos kinézet és érzés igazi titka.

A máj speciális kémiai funkciókkal tart bennünket fiatalon. Néhány ezek közül a  funkciók közül természetesen a méregtelenítő képesség köré csoportosul. A szemételtakarítás létfontosságú ahhoz, hogy a máj fitt maradjon a feladatai elvégzéséhez. A májad legnyilvánvalóbb öregedésgátló funkciója azonban az a képessége, hogy meg tudja fogni az elraktározott vagy a  gyümölcsből vett – utóbbi a létező legfontosabb forrás – antioxidánst, majd összekapcsolni a raktáraiban lévő aminosavakkal. Az új, hatékonyabbá tett fitokémiai vegyületeket aztán célzott küldetéssel bocsátja ki a véráramodba: akadályozzák meg az egészséges sejtek halálát! Ez nem ugyanaz, mint amikor a közvetlenül az ételekből származó antioxidánsok nyújtanak előnyöket, például úgy, hogy a szabad gyököket a testből eltávolítva megakadályozzák az oxidációt. Ezek az antioxidánsok valóban fontosak az öregedés elleni harcban; az ételforrásukból azt a  hatalmas küldetéskódot hozzák magukkal, hogy javítsák meg, támogassák és gyógyítsák meg a szervek és a test szöveteit. A máj által hatékonyabbá tett antioxidánsok egy következő szintre emelik a küldetést. Amikor a máj átalakít bizonyos antioxidánsokat, beburkolja és különleges információval látja el azokat. Olyan tudást olt beléjük, amely túlmutat a szövetmegújításon; megállítja a sejthalált. Ez az antioxidáns feljavítási folyamat akadályozza meg, hogy meghaljunk. Ez ad igazi védelmet és erőt, ne ringassuk magunkat abban az illúzióban, hogy a radikális zsírok teszik.

Amikor azonban bántjuk a májunkat, az idővel elkezd haldokolni a sok csatától és háborútól, az életviteli baklövéseinktől és a környezeti elemektől, amelyekre nincs ráhatásunk. A védelmed érdekében a májad még a tested többi része előtt megöregszik, hogy ne kelljen hozzá hasonlóan hamar elkezdened küszködni. Majd, ha nem tudod, hogyan támogasd, egy adott ponton kimerül vagy meggyengül az a mélyre ható kémiai funkciója, amellyel hatékonyabbá tett, aminosavval gazdagított antioxidánsokat bocsát ki, különösen azért, mert te nem töltöd fel megfelelő tápanyaggal a raktárait. Amikor energiahiánnyal küzd, elsorvad értékes, idővisszafordító ereje és képessége, és ehelyett arra kényszerül, hogy az energiáját, ameddig csak bírja, a téged életben tartó kémiai funkciókba fektesse.

máj dns

DNS-INDIKÁTOROK

Ha az öregedés kerül szóba, gyorsan eszünkbe jutnak agének. „Milyen állapotban van aDNS-ed?” Ez az akérdés, ahol napjaink trendje tart.

A rosszat már azelőtt meglátjuk, még mielőtt tudatosulna bennünk a  rossz okozója. Az egészségügyi kutatás és az orvostudomány ahelyett, hogy felkutatná annak igazi forrását, hogy egyáltalán miért rongálódhatnak a DNS-eink, a hibás DNS-t helyezik előtérbe, amivel „a szekeret a ló elé” esete jön létre. A DNS-re mutogatnak és bennünket hibáztatnak, a lényegünket nyilvánítják a hiba forrásának. Ha meg akarsz világosodni az öregedéssel kapcsolatban, akkor a géneken túl kell nézned. A gének indikátorok, nem válaszok. Azt jelzik, hogy valami történik, de nem a gén az ok. A  módosult gén nem felbujtó, csupán mérőbot egy kiszáradófélben lévő tóban.

Az az igazság, hogy a DNS-nek semmi köze az öregedéshez. A DNS-ünk állapota nem a hibás családi vérvonal bizonyítéka, hanem figyelmeztetés a májunk állapotáról. Amikor a DNS meggyengül, elkopik, kirojtosodik vagy megsérül – amit a tudomány mutációnak vél –, az jel, hogy a májnak egyre kevesebb az ereje bennünket fiatalon tartani. A máj sejthalált megakadályozó kémiai funkciója ugyanaz az antioxidáns hatású kémiai vegyület, amely megakadályozza a DNS-ek meggyengülését vagy módosulását. Amikor mindent megteszünk a DNS-eink támogatásáért, fel sem ismerjük, de a májunkat támogatjuk, és megadjuk neki azt a csipetnyi esélyt a megújulásra. A DNS-ünk valójában azért mutat javulást, mert a májunkat támogattuk.

Ha valaki a korához képest erősnek, fiatalnak tűnik, és nincsenek betegségtünetei vagy más egészségügyi panaszai, akkor a „Hé, jók a  génjeid!” elismerés helyett azt kellene mondanunk, hogy „Hé, jó és stabil a májad! Igazi takarítógép. Biztos nem érte mostanáig sok toxin a szervezeted”.

A KULCS A KEZEDBEN

A hosszú élet fanatikusainak óvatosan kell a  témához közelíteniük, hogy ne a  rossz helyeken keressék az öregedés ellenszerét. Nem az értelmüket minősítem ezzel. A világ legokosabb embereivel is előfordulhat, hogy elveszítik a slusszkulcsukat, majd a házban fel-alá bolyongva a legrosszabb helyeken kutatnak utána. Autóba szállva előfordulhat, hogy a rossz utcára kanyarodnak be, és a rossz úton haladnak végig. Az okos emberek is hibáznak. Ezért történhet meg, hogy a legintelligensebbek a géntechnológia legújabb fordulatait tanulmányozzák, és még csak észre sem veszik, hogy nem a ház megfelelő részében keresik az öregedés ellenszerét jelentő kulcsot.

öregedés tesmozgás

Valójában minden májunkat segítő cselekedet lelassítja és akár meg is fordíthatja az öregedés folyamatát. Az emberek anélkül, hogy felismerték volna a máj kulcsszerepét, belebotlottak néhány megoldásba. Ilyen a testmozgás, a több gyümölcs, zöld leveles zöldség és más zöldségek hozzáadása a zsírtól túlterhelt étrendhez, vagy az, hogy időt szakítunk az adrenalinszintünket csökkentő különféle elvonulásokra és spirituális kapcsolódásokra – ezek történetesen törődnek a májjal, ezzel pedig lassul az öregedés. 

Nagyon sok mindent tehetünk még, amikor meglátjuk a máj valódi szerepét, vagyis hogy távol tart bennünket a bajtól, és amikor megtanuljuk irányítani az antioxidánsok, az aminosavak, a glükóz és a többi, ebben a könyvben bemutatott májmegmentő dolog rejtett erejét. Nem kell feladnunk az eddigi életünket azért, hogy megtaláljuk az ifjúság forrását. A kezedben lévő tudással bármelyik nap ihatsz belőle.

„Még ha akad is néha egykét olyan pillanat, amikor úgy érzed, hogy nem bírod tovább,  ezek a szavak itt lesznek, és segítenek kitartani. Azért vannak, hogy beléjük kapaszkodj; ezek a szavak azok a kezek, amelyek felrántanak, amikor már csak fél kézzel lógsz a szikla pereméről.”

Forrás: Anthony William – Egészséges májműködés

Ajánlott könyv: