A „méhszuroknak” nevezett csodás elixírt már az ókori gyógyítók is ismerték. Arisztotelész a fák könnyének is nevezte a nyálkás, ragacsos anyagot, Hippokratész pedig gyulladásos, fekélyes sebek kezelésre alkalmazta.
A méhszurok, ismertebb nevén, propolisz, az a ragacsos, gyantaszerű anyag, amelyet a méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és kórokozók ellen gyűjtenek. De nem csak a méheket védheti, emberi fogyasztásra is alkalmas lehet – antibakteriális, gomba- és vírusölő, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és immunerősítő hatású. Gyógyerejét évezredek óta ismerik, amely a benne lévő aminosavaknak, vitaminoknak, ásványi anyagoknak köszönhető.
Csodálatos összetétele
A propolisz körülbelül 200 hatóanyag keveréke, tartalmaz gyantát, balzsamokat (50-60%), viaszokat (10-20%), illóolajokat (8-10%), virágport, vitaminokat (B1, B2, B6, C, E), ásványi anyagokat (K, Na, Mg, AI, P, Si, Va, Co, S, N, Zn) és flavonoidokat.
Összetett tápanyagtartalmának köszönhetően a szupertáplálékok közé soroljuk. A „superfood” élelmiszerek koncentráltan tartalmazzák a szervezetünk számára létfontosságú tápanyagokat, így jóval gazdagabbak vitaminokban, ásványi anyagokban, mint egyéb hagyományos élelmiszerek.
Legfontosabb és legnagyobb koncentrációban előforduló hatóanyagai a flavonoidok, melyek antioxidánsokként működnek. Ennek köszönhetően eredményesen vehetik fel a harcot a káros szabad gyökök ellen, melyek a sejtekben kialakuló mutációt okozva betegségek kialakulását idézhetik elő. A propolisz gazdag vitamintartalma segítheti megerősíteni az immunrendszert, valamint a propolisz antioxidáns hatása révén csökkentheti a koleszterinszintet és fokozhatja a C-vitamin felszívódását is.
A propolisz gyógyhatása
A népi gyógyászat ősidők óta használja természetes egészségmegőrzésre a propoliszt. Az utóbbi évtizedekben, egyre több neves intézmény, mint a müncheni Max Planck Biokémiai Intézet is, vizsgálják a propolisz hatását. Kari Lund Augaard dán kutató foglalkozott legrészletesebben propoliszkutatással. A több mint 16 000 emberen elvégzett kutatások a következő tényeket támasztották alá a propolisz gyógyhatása kapcsán:
• számos mikroorganizmussal szemben hatékony, nem okoz mellékhatást, és nem alakul ki vele szemben rezisztencia;
• aktiválja a csecsemőmirigyet, amely az emberi hormon- és immunrendszer központi szerve;
• a sejtek anyagcseréjét és a sejtosztódás sebességét növeli; ezzel magyarázható a gyulladáscsökkentő hatása;
• számos anyagcserezavarban bizonyítottan hatásos.
Jótékony hatásai
A propolisz nagyszerű gyulladáscsökkentő, mely segíthet megelőzni az idegen kórokozók által okozott gyulladásokat, enyhítheti a gombás fertőzéseket, természetes antibiotikumként is funkcionálhat. Fertőtlenítő hatása révén sebek, fekélyek, gyulladások, gombás és bakteriális bőrfertőzések, vágások, horzsolások kezelésére és fájdalomcsillapításra is alkalmas lehet.
A sárgás, vörösesbarna anyag belsőleg való felhasználás igen sokrétű lehet: gyomorhurut, vastagbélgyulladás, hugyutak fertőzése, fültőmirigy- és prosztatagyulladás ellen is védelmet nyújthat. Rendszeres fogyasztásával magas szinten tartható a szervezet ellenálló képessége. Kedvezően hathat a vérnyomásra. Leggyakoribb formája a tinktúra, ami tömény alkoholos oldat, mely használható belsőleg (ecsetelésre vagy lenyelve) és külsőleg is. Külsőleg a fül-, orr-, torokgyulladást természetes hatóanyagival gyógyítja. Ilyenkor ecsetelőként alkalmazzuk. Fogyasztása nemcsak kellemes, üdítő érzetet kelt, hanem az immunrendszert is megerősítheti, a menopauza kísérő tüneteit is csökkentheti és megszabadulhatunk a gyomorfekélytől is.
ISMERD MEG AZ ÖSSZES SUPERFOODOT
Keresse a SUPERFOOD termékeket a Herbaházban: www.herbahaz.hu