Ahhoz, hogy valóban megtapasztalhassuk mindazt az örömet és jótéteményt, amely a mikrotápanyagokban gazdag szuperimmunitás étrendben rejlik, meg kell tanulnunk elkészíteni ezeket a tápláló ételeket. Te magad is megtapasztalhatod, hogy ezek a tápanyagban gazdag ételek mennyire izgalmasak és változatos textúrájúak, készítsd el velünk Dr. Fuhrman receptjeit, és indulj el a Szuperimmunitás útján!

 

 

 

Elvihető reggeli áfonyás müzliszelet

8 adag

 

1 érett banán

1 csésze hagyományos zabpehely (nem félkész vagy instant)

1 csésze fagyasztott áfonya, kiolvasztva

¼ csésze mazsola

1/8 csésze gránátalmalé

2 evőkanál finomra vágott datolya

1 evőkanál aprított dió

1 evőkanál gojibogyó

1 evőkanál nyers napraforgómag

2 evőkanál őrölt lenmag

 

Melegítsük elő a sütőt 175 ⁰C-ra. Egy tálban pépesítsük a meghámozott banánt. Adjuk hozzá a maradék hozzávalókat, és alaposan keverjük össze az egészet. Kenjünk ki vékonyan egy 20 x 20 cm-es tepsit egy kevés olívaolajjal. Öntsük a keveréket a tepsibe, és egyengessük el. Süssük 25 percig. Tegyük át a megsült zabpelyhes mixtúrát egy süteményes rácsra, és hagyjuk kihűlni. Ezután vágjuk szeletekre. Az elkészült szeleteket hűtőszekrényben tároljuk.

 

Dr. Fuhrman híres rákellenes levese

10 adag

 

1 csésze felezett sárgaborsó és/vagy szárazbab

4 csésze víz

6-10 közepes méretű cukkini, egészben

2-2,5 kg sárgarépa friss leve (vagy 5-6 csésze bolti sárgarépalé)*

2 köteg szárzeller friss leve (vagy 2 csésze bolti szárzellerlé)*

2 evőkanál Dr. Fuhrman VegiZest vagy más nem sózott fűszerkeverék, ízlés szerint adagolva

4 közepes méretű vöröshagyma

3 póréhagymaszár; hosszában vágjuk félbe, az egyes rétegeket mossuk jól át, majd aprítsuk durvára

2 csomag leveles kel vagy amerikai kel vagy más zöld színű levélzöldség; a vastag szárát és erét távolítsuk el, a leveleket aprítsuk fel

1 csésze kesudió

2 ½ csésze friss gomba (shiitake, crimini – barna csiperke – és/vagy laskagomba), felaprítva

 

Tegyük fel főni a borsót és/vagy babot a vízzel egy nagy űrtartalmú fazékban. Forraljuk fel, majd a hőfokot lejjebb véve lassú tűzön főzzük tovább. Adjuk hozzá az egész cukkinikat, majd öntsük bele a sárgarépa- és a zellerlét, és szórjuk bele a fűszerkeveréket.

A vöröshagymát, a póréhagymát és a leveles kelt tegyük turmixgépbe, és merjünk hozzá egy kis leveslét, majd turmixoljuk össze az egészet. A kapott pürét öntsük bele a levesbe. A megpuhult cukkinikat szedjük ki egy konyhai fogó vagy csipesz segítségével, és turmixoljuk le a kesudióvajjal. Ezt is öntsük vissza a levesbe, majd adjuk hozzá a gombát.Lassú tűzön főzzük tovább, míg a bab/borsó megpuhul. A leves teljes főzési ideje kb. két óra.

* A biominőségű friss sárgarépából és zellerből nyert friss lé maximális ízélményt eredményez.

 

Trikolor káposztasaláta

4 adag

 

A salátához:

2 csésze fehér káposzta, lereszelve

1 csésze lila káposzta, lereszelve

1 csésze kelkáposzta, lereszelve

1 sárgarépa, tisztítva és lereszelve

1 piros színű paprika, vékonyra szeletelve

4 evőkanál mazsola

2 evőkanál tökmag

2 evőkanál napraforgómag

1 evőkanál hántolatlan szezámmag

 

Az öntethez:

1/3 csésze édesítetlen szója-, kendermag- vagy mandulatej

1 alma, meghámozva, kimagozva és szeletekre vágva

½ csésze kesudió vagy ¼ csésze kesudióvaj

1 evőkanál Dr. Fuhrman’s Spicy Pecan (fűszeres pekándiós) ételecet vagy balzsamecet

1 evőkanál mazsola, a díszítéshez

2 evőkanál hántolatlan szezámmag, megpirítva, a díszítéshez

 

Gyakori rázogatás közben 3 percig pirítsuk szárazon a 2 evőkanál szezámmagot egy serpenyőben közepes hőmérsékleten. Keverjük össze a saláta összes hozzávalóját egy tálban. Nagy teljesítményű turmixgépben turmixoljuk össze a szójatejet, az almát, a kesudiót és az ecetet, majd a kész öntetet forgassuk össze a salátával. Díszítsük a salátát az evőkanálnyi mazsolával és az enyhén pirított szezámmaggal. A remek ízek összekeverednek a szánkban – máris jól indul a napunk.

 

 

Paprika szuperétekkel töltve

3 adag

 

½ csésze quinoa

3 nagy kaliforniai paprika, hosszában kettévágva, magházától és erétől megtisztítva

3 gerezd fokhagyma, aprítva

1 közepes méretű vöröshagyma, felkockázva

1 közepes méretű padlizsán, felkockázva

1 közepes méretű cukkini, felkockázva

250 g gomba, felkockázva

1 ½ csésze nem sózott vagy alacsony nátriumtartalmú paradicsomszósz vagy 1 db (425 g) zúzott vagy darabolt nem sózott vagy alacsony nátriumtartalmú paradicsomkonzerv

1 teáskanál szárított oregánó vagy olasz fűszerkeverék (vagy ízlés szerint több)

2 evőkanál friss bazsalikom (elhagyható)

 

Tegyük a quinoát egy lábasba 1 és ¼ csésze vízzel együtt, és lefedve főzzük lassú tűzön 20 percig. Egy kevés hevített vízen dinszteljük meg a fokhagymát és a hagymát. Adjuk hozzá a padlizsánt, a cukkinit és a gombát, és pároljuk addig, míg a padlizsán és a cukkini kezd megpuhulni. Adjuk hozzá a főtt quinoát és a paradicsomszószt, és keverjük bele a fűszereket is. Kanalazzuk a zöldséges-quinoás keveréket a paprikákba, és 175 ⁰C-os sütőben süssük 15 percig.

 

Mennyei Golden-trüffel

30-40 golyó

 

1 ½ csésze kesudió

1 csésze mandula

1 közepes golden alma, meghámozva, kimagozva és felszeletelve

1 teáskanál őrölt chiamag

8 db aszalt sárgabarack, apróra összevágva

Fahéj (a golyók meghempergetéséhez)

Édesítetlen kókuszreszelék (a golyók meghempergetéséhez)

Természetes, nem alkalizált kakaópor (a golyók meghempergetéséhez)

 

Őröljük lisztté a kesudiót és a mandulát nagy teljesítményű turmixgépben; ezután adjuk hozzá az almaszeleteket, az őrölt chiamagot és az aszalt sárgabarackot, majd turmixoljuk össze. A kapott masszából formáljunk kis golyókat, és egy részét forgassuk meg a fahéjban, a többit pedig a kókuszreszelék és a kakaópor keverékében.

 

Ismerd meg Dr. Fuhrman 2 hetes mintaétrendjét, a hozzá tartozó összes ínycsiklandozó receptet megtalálod a Szuperimmunitás c. könyvben!

 

Forrás: Szuperimmunitás

Ajánlott könyvek:

a
Szuperimmunitás

Vége
a szívbetegségnek

Vége
a cukorbetegségnek