Ahhoz, hogy valóban megtapasztalhassuk mindazt az örömet és jótéteményt, amely a mikrotápanyagokban gazdag szuperimmunitás étrendben rejlik, meg kell tanulnunk elkészíteni ezeket a tápláló ételeket. Te magad is megtapasztalhatod, hogy ezek a tápanyagban gazdag ételek mennyire izgalmasak és változatos textúrájúak, készítsd el velünk Dr. Fuhrman receptjeit, és indulj el a Szuperimmunitás útján!
Elvihető reggeli áfonyás müzliszelet
8 adag
1 érett banán
1 csésze hagyományos zabpehely (nem félkész vagy instant)
1 csésze fagyasztott áfonya, kiolvasztva
¼ csésze mazsola
1/8 csésze gránátalmalé
2 evőkanál finomra vágott datolya
1 evőkanál aprított dió
1 evőkanál gojibogyó
1 evőkanál nyers napraforgómag
2 evőkanál őrölt lenmag
Melegítsük elő a sütőt 175 ⁰C-ra. Egy tálban pépesítsük a meghámozott banánt. Adjuk hozzá a maradék hozzávalókat, és alaposan keverjük össze az egészet. Kenjünk ki vékonyan egy 20 x 20 cm-es tepsit egy kevés olívaolajjal. Öntsük a keveréket a tepsibe, és egyengessük el. Süssük 25 percig. Tegyük át a megsült zabpelyhes mixtúrát egy süteményes rácsra, és hagyjuk kihűlni. Ezután vágjuk szeletekre. Az elkészült szeleteket hűtőszekrényben tároljuk.
Dr. Fuhrman híres rákellenes levese
10 adag
1 csésze felezett sárgaborsó és/vagy szárazbab
4 csésze víz
6-10 közepes méretű cukkini, egészben
2-2,5 kg sárgarépa friss leve (vagy 5-6 csésze bolti sárgarépalé)*
2 köteg szárzeller friss leve (vagy 2 csésze bolti szárzellerlé)*
2 evőkanál Dr. Fuhrman VegiZest vagy más nem sózott fűszerkeverék, ízlés szerint adagolva
4 közepes méretű vöröshagyma
3 póréhagymaszár; hosszában vágjuk félbe, az egyes rétegeket mossuk jól át, majd aprítsuk durvára
2 csomag leveles kel vagy amerikai kel vagy más zöld színű levélzöldség; a vastag szárát és erét távolítsuk el, a leveleket aprítsuk fel
1 csésze kesudió
2 ½ csésze friss gomba (shiitake, crimini – barna csiperke – és/vagy laskagomba), felaprítva
Tegyük fel főni a borsót és/vagy babot a vízzel egy nagy űrtartalmú fazékban. Forraljuk fel, majd a hőfokot lejjebb véve lassú tűzön főzzük tovább. Adjuk hozzá az egész cukkinikat, majd öntsük bele a sárgarépa- és a zellerlét, és szórjuk bele a fűszerkeveréket.
A vöröshagymát, a póréhagymát és a leveles kelt tegyük turmixgépbe, és merjünk hozzá egy kis leveslét, majd turmixoljuk össze az egészet. A kapott pürét öntsük bele a levesbe. A megpuhult cukkinikat szedjük ki egy konyhai fogó vagy csipesz segítségével, és turmixoljuk le a kesudióvajjal. Ezt is öntsük vissza a levesbe, majd adjuk hozzá a gombát.Lassú tűzön főzzük tovább, míg a bab/borsó megpuhul. A leves teljes főzési ideje kb. két óra.
* A biominőségű friss sárgarépából és zellerből nyert friss lé maximális ízélményt eredményez.
Trikolor káposztasaláta
4 adag
A salátához:
2 csésze fehér káposzta, lereszelve
1 csésze lila káposzta, lereszelve
1 csésze kelkáposzta, lereszelve
1 sárgarépa, tisztítva és lereszelve
1 piros színű paprika, vékonyra szeletelve
4 evőkanál mazsola
2 evőkanál tökmag
2 evőkanál napraforgómag
1 evőkanál hántolatlan szezámmag
Az öntethez:
1/3 csésze édesítetlen szója-, kendermag- vagy mandulatej
1 alma, meghámozva, kimagozva és szeletekre vágva
½ csésze kesudió vagy ¼ csésze kesudióvaj
1 evőkanál Dr. Fuhrman’s Spicy Pecan (fűszeres pekándiós) ételecet vagy balzsamecet
1 evőkanál mazsola, a díszítéshez
2 evőkanál hántolatlan szezámmag, megpirítva, a díszítéshez
Gyakori rázogatás közben 3 percig pirítsuk szárazon a 2 evőkanál szezámmagot egy serpenyőben közepes hőmérsékleten. Keverjük össze a saláta összes hozzávalóját egy tálban. Nagy teljesítményű turmixgépben turmixoljuk össze a szójatejet, az almát, a kesudiót és az ecetet, majd a kész öntetet forgassuk össze a salátával. Díszítsük a salátát az evőkanálnyi mazsolával és az enyhén pirított szezámmaggal. A remek ízek összekeverednek a szánkban – máris jól indul a napunk.
Paprika szuperétekkel töltve
3 adag
½ csésze quinoa
3 nagy kaliforniai paprika, hosszában kettévágva, magházától és erétől megtisztítva
3 gerezd fokhagyma, aprítva
1 közepes méretű vöröshagyma, felkockázva
1 közepes méretű padlizsán, felkockázva
1 közepes méretű cukkini, felkockázva
250 g gomba, felkockázva
1 ½ csésze nem sózott vagy alacsony nátriumtartalmú paradicsomszósz vagy 1 db (425 g) zúzott vagy darabolt nem sózott vagy alacsony nátriumtartalmú paradicsomkonzerv
1 teáskanál szárított oregánó vagy olasz fűszerkeverék (vagy ízlés szerint több)
2 evőkanál friss bazsalikom (elhagyható)
Tegyük a quinoát egy lábasba 1 és ¼ csésze vízzel együtt, és lefedve főzzük lassú tűzön 20 percig. Egy kevés hevített vízen dinszteljük meg a fokhagymát és a hagymát. Adjuk hozzá a padlizsánt, a cukkinit és a gombát, és pároljuk addig, míg a padlizsán és a cukkini kezd megpuhulni. Adjuk hozzá a főtt quinoát és a paradicsomszószt, és keverjük bele a fűszereket is. Kanalazzuk a zöldséges-quinoás keveréket a paprikákba, és 175 ⁰C-os sütőben süssük 15 percig.
Mennyei Golden-trüffel
30-40 golyó
1 ½ csésze kesudió
1 csésze mandula
1 közepes golden alma, meghámozva, kimagozva és felszeletelve
1 teáskanál őrölt chiamag
8 db aszalt sárgabarack, apróra összevágva
Fahéj (a golyók meghempergetéséhez)
Édesítetlen kókuszreszelék (a golyók meghempergetéséhez)
Természetes, nem alkalizált kakaópor (a golyók meghempergetéséhez)
Őröljük lisztté a kesudiót és a mandulát nagy teljesítményű turmixgépben; ezután adjuk hozzá az almaszeleteket, az őrölt chiamagot és az aszalt sárgabarackot, majd turmixoljuk össze. A kapott masszából formáljunk kis golyókat, és egy részét forgassuk meg a fahéjban, a többit pedig a kókuszreszelék és a kakaópor keverékében.
Ismerd meg Dr. Fuhrman 2 hetes mintaétrendjét, a hozzá tartozó összes ínycsiklandozó receptet megtalálod a Szuperimmunitás c. könyvben!
Forrás: Szuperimmunitás
Ajánlott könyvek: