Autizmus, ADHD, endometriózis, PCOS, meddőség. Szinte mindenki találkozott már velük, sőt: mintha manapság gyakrabban kerülnének fókuszba. Miért van az, hogy ezek a betegségek a kilencvenes években a kevésbé ismert kórképek közé tartoztak, manapság viszont népbetegségnek számítanak? Hol tart most az orvostudomány? Cikkünkben ezeket a kérdéseket járjuk körbe Dr. Csomai Zita orvos-természetgyógyász írása nyomán, amelyet korábban a Kineziológia Magazinban publikált.

 

A titokzatos EBV, az állandó gyulladásos állapot okozója

Az egyik leggyakoribb emberi vírus a herpesz vírusként és a mononukleózis kiváltójaként ismert Epstein Barr (EBV), amit csókbetegségnek is neveznek. Sokan már gyermekkorban elkapják, de hosszú időn át lappanghat, sőt: van, akinél sosem okoz tüneteket. Mások életére ellenben évekre rányomja a bélyegét a szervezetet állandó gyulladásos állapotban tartva, amely egyre komolyabb és orvosilag gyakran megfejthetetlen tüneteket produkál. 

Védőoltás nincs ellene, és az orvostudomány ma is olyan fertőzésként tekint rá, amelyen ha egyszer átesünk, a vérünkben az ellenanyagok örökre ott maradnak. Azonban a tények és a mai rohanó világunkban kialakult életmódunk egészen más irányt mutat.

Az alaptünetek közé tartozik a nyirokcsomó duzzanat, a máj és a lép megnagyobbodása, torok- és mandulafájdalmak, magas láz és elesett állapot, ami sokáig elhúzódhat. Az EBV ezen felül olyan súlyos betegségek előszobája is lehet, mint a sclerosis multiplex, a gyulladásos bélbetegség és az 1-es típusú diabétesz. Az alap betegséget jelentő herpesz az emberek – főként fiatal nők – egyharmadánál időről időre újra jelentkezik. Okai sok esetben a stresszre, az immunrendszer gyengeségére, vitamin- és ásványi anyag hiányra, kimerültségre vezethetők vissza, mivel a herpesz vírusok szeretnek az idegdúcokban megbújni, és onnan stressz hatására kirobbanni.

 

A genetikai szál

Az Epstein Barr vírus célja mindig az idegrendszer, antigén szerkezete ugyanakkor nem egyedi. Több más antigénhez is hasonlít, így azok, akik ezeket hordozzák, nagyobb eséllyel szenvednek az EBV szövődményeitől. 

Közéjük tartoznak 

  • a B és az AB vércsoporttal élők,
  • azok a gluténérzékenyek, akik az ún. „nem cöliákiás gluténérzékenységben” szenvednek, és
  • a Hashimoto-thyreoditis autoimmun pajzsmirigy betegség áldozatai, melynek kialakulásában szintén szerepet játszik az EBV

Természetesen a fenti tényezők együttállása és EBV-vel való társulása még erősebb tünet együtteshez vezet, amit tetéz, hogy az EBV vírus öröklődik. Klasszikus eset, ha például a nagymama miomában szenvedett, az édesanya pajzsmirigy göbökkel és Hashimoto betegséggel küzd, a harmadik generációs gyermek pedig ADHD-s vagy autisztikus tüneteket mutat.

A legfontosabb kérdés azonban az, hogy ha az EBV generációkon át öröklődik és az idegrendszerre hat, miért pont napjainkban szembesülünk ezekkel a betegségekkel?

Biztos, hogy az egyetlen ok az, hogy a korábban nem fordítottunk elég figyelmet rájuk?

Nem mindenki osztja ezt a nézetet. Már az orvostudomány is elismeri, hogy a mentális betegségek nagy része életmódunkból, társadalmunk elmagányosodásából, a szinte tarthatatlanul gyors tempóból, a már kezelhetetlen szintű stresszből és mindenek felett a táplálkozásból ered.

 

Táplálkozás

Tudományos tény, hogy a mai ember étrendje jóval a szükséges alatt tartalmazza a megfelelő életfunkciókhoz és az enzimek kifogástalan működéséhez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat – holott az eddiginél jóval nagyobb választékban állnak rendelkezésre az egészséges élelmiszerek. Sokan a talaj általános szennyezettségének tulajdonítják a jelenséget, ami miatt komoly hiányállapotok lépnek fel a szervezetben. Akut probléma a minden korosztályt érintő magnéziumhiány, amit a szervezet automatikusan egy másik pozitív töltésű ionnal, a könnyen elérhető nehézfémekkel helyettesít. A higany, ólom, kadmium, arzén bejut a sejtekbe és elfoglalja az értékes ásványi anyagok helyét, de a működésüket nem tudják átvenni. 

Az EBV kifejezetten kedveli ezt a nehézfémekkel teli közeget, és velük együtt könnyedén blokkolja a pajzsmirigy hormonok termelését. 

Mi tehetünk? Ahhoz, hogy csökkentsük az EBV előfordulási arányait, elengedhetetlen a táplálkozási szokásaink újragondolása – szakembereink döntő többsége ezt vallja, ahogy az olyan tanítók is, mint Anthony William, a Gyógyító médium. 

A vitaminok és ásványi anyagok pótlása, a nehézfémek kivezetése, az allergén

ételek teljes mellőzése könnyítenek az immunrendszer munkáján, amit az élő-táplálékok, például a zellerszárlé fogyasztása pozitív irányba lendít. 

A zellerszár csodálatos vírusgátló hatással rendelkezik, javítja a mellékvese

működését és adaptogén, azaz segít a stresszel való küzdelemben. Hatást gyakorol a szervezet só-víz tereinek helyreállítására, a nehézfémeket pedig kivezeti és jótékony ásványi anyagokkal pótolja. Naponta minimum fél liter, tiszta zellerszár-lé fogyasztásával rövid időn belül mindannyian tapasztalhatjuk ezeket az egyedülálló eredményeket. 

A zellerszár mellett más olyan élelmiszerek és italok is rendelkezésünkre állnak, amelyek csökkentik az EBV hatását. A teljes körű növényi alapú táplálkozás rengeteget tehet életminőségünk fejlődéséért. Erről Bővebben Dr. Michael Greger ír Hogy ne halj meg című könyvében.

 

Stressz

Stressz

Mindannyian a saját bőrünkön tapasztaljuk nap mint nap. Óriási a nyomás rajtunk, amit a helytelen táplálkozás – például a túlzott cukorfogyasztás – tovább erősít, újra és újra lökve egyet életünk mókuskerekén. A stressz hatására meggyengül a mellékvese és az immunrendszer, ami kiváló lehetőség az EBV fellángolására. 

 

Mit tehetünk?

Találjuk meg azokat stresszkezelő technikákat, amik segítenek, találjunk olyan mantrákat, amiket bevethetünk a nehéz helyzetekben, sportoljunk, törekedjünk a kiegyensúlyozott szociális életre – de úgy, hogy kapjunk, ne csak adjunk – és szükség esetén ne féljünk segítséget kérni.

Ha odafigyelünk a megfelelő vitamin- és ásványi anyag bevitelre, kivesszük étrendünből az allergéneket, ha tehermentesítjük az immunrendszert és kialakítjuk a saját, biológiánkhoz, anatómiánkhoz és életvitelünkhöz legjobban illő táplálkozási szokásainkat + ha megtanuljuk kezelni a mindennapos stresszt, az EBV nagy valószínűséggel alvó állapotban marad. 

Ha továbbra sem tapasztalható javulás, és a kellemetlen tünetek újra meg újra felbukkannak, mindenképp végeztessünk laborvizsgálatot és kérjünk szakmai segítséget!

Tegyük tisztábbá az életünket, amit szervezetünk és szellemünk egyaránt meghálál.

További felhasznált források: https://www.pharmindex-online.hu/hirek/het-sulyos-betegseggel-is-osszefuggesben-van-az-epstein-barr-virus

 

Ajánlott könyvek:

Dr. Csomai Zita – Gyógyító kristályok

Anthony William – Gyógyító médium

Anthony William – Csodatévő zeller

Dr. Michael Greger – Hogy ne halj meg