Testünk folyamatosan növekszik és regenerálódik. Ez leginkább a kisbabák fejlődését és csecsemőből felnőtté növekedését figyelve szembetűnő. Akkor is ennek vagyunk a szemtanúi, amikor látjuk megőszülni a hajunkat, növekedni a körmünket, és meggyógyulni egy horzsolást vagy vágást a bőrünkön. Valójában az egész testünk folyamatos újranövekedést és újjászületést él át, miközben a különböző szervrendszerek különböző sebességű regenerálódáson mennek keresztül. Csontsejtjeink elpusztulnak, és újak születnek, tíz év alatt az egész csontvázunk kicserélődik. A gyomrunk és a bélfalunk ötnaponta cserélődik ki a mindennapos emésztésnek és elhasználódásnak köszönhetően. Bőrsejtjeink összessége is kettőnégy hetente teljes mértékben kicserélődik. Májunk sejtjei 300-500 naponta születnek újjá, vörösvértesteink pedig úgy 120 naponta cserélődnek le.

 

Ha a régi sejtek elpusztulnak, és vadonatúj és egészséges sejtekre cserélődnek le, miért leszünk krónikus betegek?

A válasz valószínűleg a tudatunkban rejlik. Új, egészséges sejtjeink is az elménket és azokat az érzelmeinket és meggyőződéseinket követik, amiket a testünkről és az életről alkottunk. Ne felejtsd el, mit tanított Bruce Lipton az élet értelmezéséről és arról a belső környezetről, amit sejtjeink számára alkotunk. Ha azt mondjuk új sejtjeinknek, hogy „beteg vagyok” vagy „rákos vagyok”, az új sejtek is átveszik ezt a kémiát, és folytatják a történetet. El kell engednünk ezeket a címkéket, és nem szabad azt ismételgetnünk, amit nem akarunk. Könnyebb mondani, mint megtenni, mert ha félünk, elménk hajlamos a legrosszabb forgatókönyvet lejátszani, és nehéz elterelni a figyelmét a jelenlegi körülményekről. Ha megértjük, hogy minden energia, így azok a szavak is, amiket kimondunk, és azok a gondolatok is, amiket gondolunk, új lehetőségeket és egy új történetet vizionálhatunk.

Mesélj egy új történetet a sejtjeidnek

 

„Amit gondolsz, és amiről beszélsz, az meg is valósul. A  tested mindennap új sejteket alkot. Ne azt mondd neki, mit nem akarsz, és figyeld, mi történik. Ne engedd, hogy valaki más rád aggasson egy címkét, amin az áll, hogy »rákos vagyok«, vagy hogy »szklerózisom van«, hogy aztán te is azt igazold, hogy ez egy tény. Ha nem ezt akarod, vesd le magadról ezt a címkét. A te testedről van szó. Amikor reggelente felébredsz, üdvözöld valamennyi új sejtedet. »Köszönöm a tökéletes, egészséges életemet. A testem erős és egészséges. Hálás vagyok. Bőségben élek.«” – Rob Wergin

 

 

Ha elménk testünkről alkotott meggyőződései és folyamatosan ismételgetett negatív címkéi informálják az új, testünkben mindennap újjászülető sejteket, tulajdonképpen krónikussá tehetünk egy betegséget. Ha azonban Anita Moorjani-hoz hasonlóan (lásd a 2. fejezetben) új meggyőződéseket teszünk a magunkévá, és ezek az új hitek informálják új sejtjeinket, testünk is egy egészen új történet alapján fog működni.

 

A negatív történetek, a fájdalom és a bennünk rejlő korlátozó gondolatok elengedésének egyik módja, hogy magunkévá tesszük a szeretet és a hála érzését, és tudatosítjuk magunkban azokat az örömteli emlékeket, melyek kitűnhetnek a múlt traumái közül. Ehhez azonosulnunk kell a céljainkkal, és hallgatnunk kell a szívünkre, de legfőképpen követnünk kell őt. Tedd meg azokat a dolgokat, amiket eddig azért tettél félre, hogy többet dolgozz, hogy felelősséget vállalj az életedért, vagy hogy megfelelj mások elvárásainak. Gyakran hajlamosak vagyunk addig várni, amíg szembesülnünk kell egy élethalál helyzettel, hogy otthagyjuk stresszes munkahelyünket, több időt töltsünk a családunkkal, értékeljük az élet apró csodáit, és hallgassunk a szívünkre. Ha mindezt megtesszük, gyakran spontán gyógyulásba kezdünk.

 

Ne várjunk egy borzalmas diagnózisra, hogy tudatosabbak legyünk, és azt az életet éljük, amire születtünk! Mindennap hozhatunk olyan döntéseket – hol kisebbet, hol nagyobbat –, amivel összeköthetjük a testünket az elménkkel, a szívünkkel és a lelkünkkel, hogy értelmesebb, boldogabb életet éljünk. Ha most kell megküzdened egy rettenetes diagnózissal, és most kell kezelned kellemetlen tüneteket, vagy ha egyszerűen csak meg szeretnéd előzni a  betegségeket, kezdd el tudatosítani a benned rejlő meggyőződéseket és a folyamatosan ismételgetett történeteket. Szánj időt arra, hogy törődj magaddal, és figyeld meg tudatosan, mit akar mondani neked a tested. Csendesítsd le az elméd, és hallgass a benned rejlő hangra, intuíciódra. Ne felejtsd el, hogy sejtjeid a fejedben lévő gondolatokra és a hangosan kimondott szavakra hallgatnak, ezért itt az ideje egy másik történetet mesélni nekik. Ez elsőre furcsa érzés lehet, de mint minden változást magában hordozó folyamat, ez is gyakorlást és elszántságot igényel. Elménk nagyon könnyen visszaesik a negatív szemléletmódba, a félelmek uralta gondolkodásba, ezért mindennap fel kell őt ráznunk, és meg kell neki tanítanunk, hogy abba a pozitív irányba induljon el, amerre mi szeretnénk. Sejtjeink és a biológiánk csak így változhat megfelelő irányban.

 

„Ne felejtsd el, hogy a testünk mindig aktív. Sőt, a világegyetemben tulajdonképpen minden aktív, semmi sem áll le, talán csak egy múzeumban. Hérakleitosz görög filozófus mondta, hogy »sohasem léphetünk kétszer ugyanabba a folyóba«, mert te is új ember leszel, és a folyó is megújul. Ugyanabban a testben sem lehetsz kétszer, mert ahányszor csak eszel, lélegzel, emésztesz, metabolizálsz, beszívod és kifújod a  levegőt, gondolkodsz és megtapasztalod a  világot, a  tested aktívan működik. Ha meg akarod változtatni, egy másik, a régi emlékeiden túl található szinten kell megtenned, hogy az új és örömteli emlékek átsugározhassanak a traumatikus emlékeken. Ebben az esetben lehetőséged lesz újrateremteni a tested. Úgy teremtheted újjá a tested, ha újjáteremted a lelked. Nincs más módja.” – Dr. Deepak Chopra

 

Ajánlott könyv:

Kelly Noonan Gores – HEAL – A GYÓGYÍTÓ BENNED ÉL