A flow – amit úgy is neveznek, hogy a „zónában lenni” – egy olyan mentális állapot, amikor teljesen elmerülünk egy adott tevékenységben, maximálisan egy dologra koncentrálunk, egészen átadjuk neki magunkat, és élvezzük is, amit csinálunk. A kifejezést Csíkszentmihályi Mihály pszichológus alkotta meg 1975-ben, és a pozitív pszichológia mozgalom egyik legfontosabb alapelvévé vált. A „flow” kifejezést ma már az élet számos területén használják, maga a koncepció azonban a keleti vallásokban már évezredekkel ezelőtt is létezett, csak más néven. A hinduizmus, a buddhizmus, a taoizmus és a szúfizmus a meditáción, az imán, a gyógyításon és a harcművészeteken keresztül élte át ezt az állapotot.

 

Lelj rá saját spiritualitásod flow-jára

A flow állapot egyik előnye, amit meditálással is elérhetünk, az úgynevezett „relaxációs válasz”. A fogalmat dr. Herbert Benson, a Harvard Egyetem orvosprofesszora alkotta meg, és fejtette ki The Relaxation Response című könyvében. Benson úgy definiálja a relaxációs válasz fogalmát, mint a testnek azt a képességét, hogy olyan vegyületek termelésére és agyi jelek küldésére készteti a testet, melyek ellazítják az izmokat és a szerveket, és növelik az agy vérellátását. Az 1960-as és ’70-es években dr. Benson számos kutatást végzett, melyek alátámasztották, hogy a meditáció támogatja az egészséget (különösen magas vérnyomás esetén), csökkenti a stresszt, fokozza a jó közérzetet, és csökkenti a vérnyomást és a pulzust.

A relaxációs válasz éppen az ellentéte az „üss vagy fuss” stresszválasznak, és visszavezeti a testet a gyógyulás és a regenerálódás állapotába. Minél több időt töltünk a relaxációs válasz és a flow állapotában, annál jobban támogatjuk az egészségünket, és annál közelebbi kapcsolatba kerülünk spirituális célunkkal. Kultúránk hajlamos a gyors dolgokat ünnepelni a relaxációval, a lelassulással és az ezzel kapcsolatos gyakorlatokkal, például a jógával és a meditálással szemben. Egy lelki elvonulás rendkívül praktikus lehet számunkra, hiszen a lelassulásból és a magunkra hangolódásból rengeteget profitálhatunk.

A flow bennünk él, és arra vár, hogy aktiváljuk ezekkel a gyakorlatokkal. Mindnyájan megtapasztalhattuk már néhány alkalommal, és úgy működik, mint az izmok emlékezete – sohasem felejtjük el. Volt alkalmam reggeli jógagyakorlatokat mutatni Deepak Choprának és feleségének, Ritának az otthonukban. Imádtam, ahogyan Deepak arról beszél, hogyan aktiválódik a flow jógázás közben. Miután véget ért az óra, gyakran mondogatta, hogy jógázás közben „nem voltunk sehol”, ami azt jelenti, hogy a jóga által léteztünk, és úgy voltunk jelen a pillanatban, hogy megnyíltak az érzékeink. Flow állapotban ott vagy fizikailag, de valahogy úgy érzed, hogy máshol vagy.

Amikor Strala jógatrénereket tanítok, szeretek elvégezni velük egy kísérletet. Megcsinálunk egy rövid gyakorlatsorozatot, de szándékosan úgy alakítom, mintha nem lennék jelen. Elmondom a jógapózokat és az útmutatásokat, de nem vagyok kapcsolatban önmagammal. A gyakorlat után összeülünk, és mindenkit megkérdezek, hogyan érezte magát. Már akkor látom, hogy furcsán érezték magukat, mielőtt bárki bármit mondana. A tanítványok azt mondják, hogy már alig várták, hogy véget érjen. Arról számolnak be, hogy kevésbé érezték magukat magabiztosnak, kiestek az egyensúlyukból, erőltetve végezték el az egyes pózokat, és botladoztak. Úgy érezték, távol kerültek önmaguktól. Amikor folytatjuk a gyakorlást, önmagunkra, a testünkre és a légzésünkre koncentrálunk, amitől újra a jelen pillanatban találjuk magunkat. Ilyenkor úgy érzem „flow-ban” vagyok a csapattal, és mintha együtt lélegeznénk, még akkor is, ha én vezetem őket. Olyan, mintha nem arról szólna az egész, hogy egy vezető instrukciókat ad nekik, amit egy tehetetlen csoport vakon követ, egyáltalán nem figyelve belső hangjaira, hanem mintha táncolnánk egy jót. Ezután újra összeülünk beszélgetni, de ezúttal egészen más válaszokat kapok. Az emberek úgy érzik, „flowban” voltak, sokkal jobban teljesítettek fizikailag, és azt szerették volna, bárcsak ne érne véget a gyakorlat.

Azért szoktam elvégezni ezt a kis kísérletet, hogy megmutassam, a flow állapot mindig ott van velünk, kivéve, ha nem vagyunk egészen jelen. A jóga varázslata nem a gyakorlatokban, hanem a kapcsolódásban rejlik. Ha jógaórát vezetsz, vagy egyszerűen csak beszélgetsz valakivel, az önmagadhoz fűződő kapcsolat nagymértékben meghatározza a beszélgetés hangulatát. Az önmagaddal való kapcsolódás vagy bekapcsolja a flow-t, és lehetővé teszi, hogy valami jó dolog történjen a térben, vagy kikapcsolja, és bekorlátozza a lehetőségeket.

 

 

Spirituális célok kitűzése

Ha spirituális méregtelenítésed elősegítése érdekében tűznél ki célokat, az első dolog, amit szem előtt kell tartanod, hogy már most is spirituális vagy, akkor is, ha átmenetileg elveszítetted a kapcsolatot spirituális éneddel. A spiritualitásoddal való újrakapcsolódás nem egyenlő azzal, hogy kristályokkal díszíted ki a házad, vagy hogy meditálsz, csak hogy elrejtsd azt a tényt, hogy az idő nagy részében egy stresszes idegzsába vagy.

 

Az igazi spiritualitás abban rejlik, hogy emlékszel arra, ki vagy éned legmélyén.

 

Abban rejlik, hogyan bánsz a hétköznapokon önmagaddal és a körülötted lévő emberekkel. Az önmagunkkal és a másokkal szemben tanúsított viselkedésünk határozza meg igazi spirituális énünket. Ahogyan a mindennapokban cselekszünk, az egyre csak erősödik és nő, és közelebb visz minket, vagy eltaszít spirituális természetünktől.

Miközben közeledsz spirituális céljaid felé, ne felejtsd el, hogy a spirituális kapcsolódás nem arról szól, hogy mala karkötőt viselsz, és mindenkit megáldasz, akivel csak találkozol. Sokkal inkább az a lényege, hogy szoros kapcsolatban maradsz a céljaiddal, éber vagy, hálás vagy azért, hogy élsz, és képes vagy az idődet és az energiáidat is annak szentelni, hogy kibontakoztasd a benned rejlő lehetőségeket. A spiritualitásodnak úgy kell kinéznie, és olyan érzést kell nyújtania, amilyen te vagy. Ez a változás csak belül történhet meg, mint egy fénysugár, ami belülről kifelé ragyog.

Az előző fejezetben bemutatott mentális méregtelenítéshez hasonlóan a spirituális méregtelenítés is egyhetes folyamat, melynek az a célja, hogy az előző héten gyakorolt mentális méregtelenítési gyakorlatokat már beépítsük, és teljes mértékben megéljük a mindennapjainkban.

 

A spirituális méregtelenítés hete a következő területekre fókuszál:

  • Meditálás: Eltávolítjuk a spirituális blokkokat, beépítjük a mindennapjainkba a meditálást, és hosszú távon gyakoroljuk.
  • Lelassulás: Arra fókuszálunk, hogy felébredjünk, ráhangolódjunk az élet ritmusára, egyesüljünk a természettel, és refelektáljunk a körülöttünk történtekre.
  • Tudatos lét: Tudatosan éljük meg a pillanatot és a mindennapos tevékenységeket, és megszabadulunk a negatív gondolatmintáktól.

 


 

Jegyezd fel: Spirituális célok

Mik a  spirituális céljaid? A következő kérdésekkel újra kapcsolatba kerülhetsz a spirituális oldaladdal. Vedd elő a jegyzetfüzetedet, és írd le a válaszaidat.

  • Hogyan szeretnéd érezni magad, amikor reggelente felébredsz? Milyen változásokat vagy hajlandó véghez vinni az életedben ahhoz, hogy ez megvalósuljon?
  • Hogyan jellemeznéd a másokkal folytatott interakcióidat a hétköznapokban? Eltávolodtál az emberektől, és idegesítenek, vagy feltöltenek ezek az interakciók? Milyen változásokat tehetnél annak érdekében, hogy ez megváltozzon?
  • Úgy érzed, egy átlagos napon elegendő idő áll a rendelkezésedre, hogy mindent megcsinálj, vagy inkább folyton rohansz, és ideges vagy? Min kellene változtatnod ahhoz, hogy kényelmesebben elvégezhesd a feladataidat?
  • Úgy érzed, van értelme annak, amit a mindennapokban teszel? Ha nem, min kellene változtatnod ahhoz, hogy ez ne így legyen?
  • Érzed azt a hétköznapokon, hogy tele vagy kreatív energiával és flow-ban vagy? Ha nem, min kellene változtatnod ahhoz, hogy sokkal többször legyen részed a flow élményében?

Most olvasd át, mit válaszoltál a kérdésekre. A válaszaid jelentik spirituális céljaidat, és az ebben a fejezetben (és a könyv többi részében) bemutatott gyakorlatok mind azt a célt szolgálják, hogy közelebb kerülj hozzájuk.


Forrás: Tiszta test, tiszta elme

 

Ajánlott könyvek:

TISZTA TEST TISZTA ELME

A siker alapelvei könyv

A JÓGA HÉT TÖRVÉNYE