David Wolfe

David Wolfe talán a legfontosabb személyiség a nyersétel-mozgalomban. Rocksztár (a Healing Waters együttes dobosa), a superfoodok királya és a Sunfood Diet Success System megalkotója. David Wolfe olyan, mint a legjobb nap szteroidokon. Mindenkinek kedvelnie kell a fickót, aki egészséges ételt csinált a csokiból.

Minden felhajtásával együtt (a világ vezető nyersétel-szakértőjének vallja magát), a rajongókkal (Goji-lányok stb.), a becenévvel (Avocado), a különös frizurával, a termékei állandó reklámozásával (ő a világ legnagyobb nyersétel-kereskedője), Wolfe minden bizonnyal a legjobb forrása az inspirációnak, ha nyers ételekről van szó. A The Sunfood Diet Success System című könyve az elérhető egyik legösszetettebb könyv a nyers ételekről. Amellett, hogy leírja a nyersétel-fogyasztóvá válás minden aspektusát, rengeteg motivációs anyagot és ötleteket is biztosít.

Wolfe közel száz előadást tart évente, valamint világszerte szervez nyersétel-kalandokat. A célja, saját szavaival, „hogy a legnagyobb támogatója legyen a nyersétel-diétának a világtörténelemben”. Legalább három weboldalt üzemeltet ennek érdekében. Mellette szól, hogy nagyon sok nyersétel-szakértő és mester tanításait felhasználja.

Bár nem a természetes higiénia híve, az étrendje mégis szorosan követi annak előírásait. A Living and Raw Foods oldalnak adott interjújában Wolfe elmondta, hogy az étrendje 80%-ban gyümölcsből áll, 15%-ban zöldségből és 5%-ban diófélékből. Egy módosított gyümölcsevő étrendet követ, és minél több vadétel van benne, annál jobb. Hisz benne, hogy egyik napról a másikra át lehet állni a nyers ételekre. Wolfe Stephen Arlint idézi: „Arra vágysz, ami a véredben van.” Jobb előbb megszabadulni a főtt ételektől, mint később. Így könnyebb átállni a nyersre, mint fokozatosan.

A következő sorok egy fejezet részei a könyvemből, amit a nyers ételekről írok.

Az élet bőkezű azokkal, akik a végzetüket hajszolják.

Csokoládé

Nem beszélhetünk David Wolfe-ról anélkül, hogy először a csokiról beszélnénk, vagyis arról, amit az aztékok cachooatl-nek hívtak, a spanyolok pedig kakaónak. A kakaó az a bab, amiből a csokoládé készül. De nem maga a csoki érdekli a nyersétel-fogyasztókat, hanem a kakaóbab és az elképesztő gyógyító tulajdonságai.

A kakaó annyira fontos volt az ősi Közép-Amerikában, hogy pénzként használták. A munkásokat kakaóban fizették ki. Mexikóban egészen 1887-ig a kakaó volt a hivatalos fizetőeszköz.

Elsősorban a magnézium miatt fogyasztják a kakaót. Wolfe szerint Amerikában leginkább a magnéziumból lép fel ásványhiány. A természetben a kakaó a magnézium legjobb forrása. A magnézium nélkülözhetetlen az erős szívizomhoz, az egészséges agyhoz, az izomlazításhoz, a csontképzéshez és a megfelelő bélmozgáshoz.

A kakaóbab az antioxidánsok egyik legjobb forrása, sokkal jobb, mint az áfonya. Valamint nagy mennyiségben van benne triptofán. A triptofánra azért van szüksége a testnek, hogy szeratonint termeljen, ami egy remek hangulatjavító. Wolfe a természetes Prozacnak nevezi a kakaót.

Ha még többet szeretnél megtudni a kakaóról és annak jótékony hatásáról, felhasználásáról, valamint receptekről, akkor ajánlom, hogy olvasd el Wolfe és Shazzie Naked Chocolate című könyvét.

Superfoodok

A kakaó egy superfood, de nem ez az egyetlen, amit Wolfe fontosnak tart az ember egészsége szempontjából. Többek között ott van a friss vízi alga (spirulina és cianobaktériumok), tengeri zöldségek (hínár), maca, goji bogyó, Aloe vera, méhtermékek, kendermag és a perui földicseresznye.

A superfoodok azért különlegesek, mert nagy mennyiségű vitaminokat, ásványokat, nyomelemeket, enzimeket és proteineket tartalmaznak. Wolfe szerint segítik a méregtelenítést, az ideális súly megtartását, és a nyers ételekre való átállást. Ezekkel nincs szükség étrend-kiegészítőkre. Valamilyen szinten a superfoodok is azok.

David-Wolfe,-Superfoods,-and-the-Best-Day-Everjav_02

A friss vízi alga (spirulina és cianobaktériumok a Klamath-tóból) koncentrált forrása a klorofillnak, a proteinnek, az antioxidánsoknak és az ómega-3 zsírsavaknak. Az alga talán a táplálékban legdúsabb étel az egész világon. A lágy sejtfalak miatt könnyen felszívódnak, és könnyen hasznosítja őket a test. Az alga a B12-vitamin forrása is. Az alga bármilyen formában minden diétának mindennapi része kellene hogy legyen.

A tengeri zöldségek lényegében tengeri moszatok, amiket zöldségként használnak. Se nem növények, se nem állatok, az alga egy másik formái. A tengeri zöldségek között van a hínár, a vörös pálmamoszat, a tengeri saláta, a nori és a wakame. A tengeri zöldségek a tápláléklánc alapjai, valószínűleg ezekből alakultak ki az első gerinctelen élőlények is.

Az alapvető elemek és nyomelemek, amik a tengeri zöldségekben találhatók, fontosak az endokrin rendszerünk és a testünk anyagcseréjének szabályozásához. A tengeri zöldségek segítenek kitisztítani a bélrendszert és a nyirokrendszert, stabilizálják a vércukorszintet, tisztítják és lúgosítják a vért, valamint gátolják a rákos sejtek képződését. Emellett hasznosak a pajzsmirigy működésének, csökkentik a kardiovaszkuláris problémákat, és gyulladáscsökkentőnek is tartják őket. A por állagú tengeri zöldségek helyettesíthetik az étkezési sót, és salátára szórva remek az ízük.

A maca egy superfood, ami a perui Andok magaslataiban található meg. Gyökérféle, és az állítások szerint gyógyhatása van. A maca hasonlít a retekhez és a fehérrépához. A macagyökér-por fogyasztása a kimutatások szerint megerősíti az immunrendszert, növeli az energiát, az állóképességet és a libidót. A kísérleti egereken kimutatták, hogy csökkenti a megnövekedett prosztatát.

A maca jótékony hatásai között van a prosztatarák kialakulásnak csökkentése, a jobb állóképesség, a jobb memória, csökkenti a stresszt és a depressziót. A maca a viagra alternatívájaként is szolgálhat. Növeli a termékenységet is.

A goji bogyó, amit Amerikában farkasbogyóként ismernek, David Wolfe szerint valószínűleg a táplálékban leggazdagabb étel az egész bolygón. (Szerintem ezt elég sok gyümölcsről és zöldségről mondja). A kínai gyógynövények rendszerében a goji bogyó van az első helyen a több mint nyolcezer fajta közül. Több mint kétezer éve használják gyógyításra.

A goji bogyó teljes forrása a proteinnek, mivel mind a nyolc alapvető aminosavat tartalmazza. A goji bogyó kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint az áfonya. Wolfe szerint a goji bogyó az egyetlen olyan ismert étel, ami serkenti az emberi növekedési hormon termelését. Emiatt a bogyó „a világ legjobb öregedés elleni superfoodja”.

 

Az étel-háromszög

David Wolfe tanítása szerint a sikeres nyersétel-étrend és a megfelelő egészségi állapot elérése három alapvető ételcsoport egyensúlyán múlik. Ezek a csoportok képezik a nyersétel-háromszöget. Több száz nyersétel-fogyasztóval való találkozása során és a működő, illetve kevésbé működő módszerek tanulmányozása alatt egy mintára lett figyelmes.

A három alapvető ételcsoport a zöld leveles zöldségek, az édes gyümölcsök és a zsíros ételek. Ebben a háromban van klorofill, cukrok, és zsírok. Ha ezekből bármelyik hiányzik, akkor a táplálkozás nem kiegyensúlyozott. Wolfe utazásai során minden sikeres nyersétel-fogyasztó ezt a mintát követte. Azok, akiknél valamelyik csoport hiányzik, mindig bajba keverednek.

A legtöbb esetben Wolfe azt mondja, hogy a három ételt azonos mennyiségben fogyasszuk. És a legjobb eredmény elérése érdekében mindennap fogyasszuk az összeset. David azt javasolja, hogy együnk édes gyümölcsöket reggelenként, zöld leveles zöldségeket ebédnél, és zsírokat este.

A zöld leveles zöldségekben klorofill van, a klorofill a növények vére. Ahogy a régi Popeye mesékben, valóban spenótból nyerjük az erőnket (és salátából és kelből és petrezselyemből és pitypangból és…). Kalciumhoz, vashoz, magnéziumhoz és más ásványokhoz jutunk. A zöldségek segítenek a vese méregtelenítésében. Lúgosítják a szerveztet, kiegyensúlyozzák a savtermelő ásványokat, amik a diókban, magokban, avokádókban és állati termékekben vannak.

David-Wolfe,-Superfoods,-and-the-Best-Day-Everjav_03

Cukorhoz az édes gyümölcsökön keresztül jutunk. A cukor az üzemanyag, ami hajtja a testünket és az agyunkat. Az energia miatt van szükségünk gyümölcsre. Viszont a túl sok gyümölcs túlterhelheti az endokrin rendszerünket és savasíthatja a vért. Ezért a gyümölcsöket zöld leveles zöldségekkel és zsírokkal kell kiegyenlíteni. (Ezzel a természetes higiénia követői nem értenének egyet.)

Wolfe figyelmeztet, hogy kerüljük a finomított cukrokat, ami nem meglepő, de azt is kiemeli, hogy a hibrid gyümölcsöket (magtalanokat) is kerülni kell. A magtalan banánok, dinnyék, szőlők, narancsok stb. olyan cukrot tartalmaznak, ami feldolgozott cukorként viselkedik. Az ilyen ételekben gazdag étrend székrekedéshez, kiszáradáshoz és enyhe diabetikus helyzethez vezethet. Ezt kerülhetjük el nagyon sok zöld leveles zöldség fogyasztásával és edzéssel.

A természetes nyers zsír a harmadik összetevője Wolfe egészségi számításának. A nyers zöldségek, mint az avokádók, a duriánok, a zsenge kókuszok, diók, magok és olajok olyan alapvető zsírsavakat tartalmaznak,

Ajánlatunk a témában

Ajánlatunk a témában

amik szükségesek a nyálkahártyák és az ízületek hidratáláshoz. Valamint szükségesek a bőr és a haj szépségéhez is. Ezek a növényi ételek tartalmaznak ómega-6 és ómega-2 zsírsavakat is.

Az egyik előnye, hogy ha gyümölcsökkel visszük be a zsírt, olyan zsíros gyümölccsel, mint például az avokádó, hogy a zsír csökkenti a cukor kibocsátását az emésztőrendszerbe. Ettől tovább tart a felszívódás és hosszabb ideig jutunk több energiához.

A növényi zsírokban nincsen koleszterin. A nyers növényi zsírok segítenek a szervezetnek hozzájutni és feloldani a zöld leveles zöldségekben található ásványokat. Nem okoznak túlzott súlynövekedést, mint a főtt zsírok. A növényi zsírok védik az idegeket, és védenek a környezeti szennyeződésektől is.

És most valami, amit meg kell értenünk nekünk, akik újak vagyunk a nyers vegán étrend világában: amikor éhesnek érezzük magunkat és proteinben gazdag ételre vágyunk, akkor a testünk nem ezt akarja. Az ilyen alkalmakkor a testünk nem proteint akar, hanem zsírt. Wolfe állítása szerint a növényi zsírok remek hidat képeznek a főtt ételek és a nyers étrend között.  Ha dióféléket és magokat fogsz enni, akkor előtte jobb beáztatni őket. Az áztatás eltávolítja az enzimgátlókat, a bevonatukat, amik meggátolják őket a rügyezésben.

(Bár Wolfe olyan étrendet ajánl a The Sunfood Diet Successs System című könyvében, aminek egyharmada gyümölcs, egyharmada zöld leveles zöldség, egyharmada pedig zsír, egy korábbi interjúban azt mondta, hogy az ő étrendjének 80%-a gyümölcs, 15%-a zöldség és 5%-a zsír. Érdekes.)

Superfood turmix

David Wolfe nyersétel-étrendjének sarkköve, a saját életében, egy superfood turmix. Számos videóban és interjúban beszél a napi turmixáról, és arról, hogy hogyan készíti el.

A következő recept egy interjúból származik, amit Wolfe a Healthy Living című műsorban mutatott be a Supreme Master Television adásában. A turmix alapja egy fiatal thai kókuszból nyert kókuszvíz. Alternatívaként használhatunk forrásvizet, teát vagy kávét is. A kókuszvíz mellett Wolfe hozzáadja a kókusz húsát is az italhoz.

A következő adalék a kakaó. A kakaóbabból készül a csokoládé. Wolfe nagyjából egy evőkanál mennyiségű zúzott kakaót tesz bele, fél evőkanál kakaóport és fél evőkanál kakaóvajat.

A vízből és kakaóból álló alap után Wolfe kétcsészényi fagyasztott bogyót tesz a keverékbe, epret, málnát és/vagy vad áfonyát. Azt ajánlja, hogy tegyünk bele ételeket a színskála minden fokáról, mert legjobban így jutunk hozzá az antioxidánsokhoz. A fagyasztott gyümölcsök mellett használ açaít és goji bogyót is.

Wolfe ezután belerak egy maréknyi kesudiót, a zsír és az íz miatt, valamint olyan superfoodokat, mint a maca, a kendermag és a spirulina. Ennyi David Wolfe superfood turmixa. David ezt általában késő reggel issza. Általában eszik egy nagy salátát 7-kor, és gyümölcsöket, diókat, magokat és gyümölcsleveket eszik az étkezések között.

David-Wolfe,- Superfood

David Wolfe legjobbja

Csokoládé. Superfoodok. Szenvedély. A csoki hozzáadása a superfood turmixhoz maga a mennyország. Amikor elkezdtem nyers kakaóport rakni a délutáni turmixomba, már vártam, hogy megihassam, mintha igazi shake-et ittam volna, nem pedig valami helyettesítőt. Bár nem akarom túlzásba vinni a kakaót, a kakaó hozzáadása a turmixaimhoz és a nyers jégkrémemhez, amit duriánnal készítek (ezt a gyümölcsöt is Wolfe ismertette meg velem), sokkal élvezhetőbbé tette az étkezést.

A superfoodok hozzáadása a turmixaimhoz az étrendem egy másik része, amit David Wolfe megváltoztatott. Korábban tabletták formájában szedtem az étrend-kiegészítőket. Most superfoodok formájában szedem őket. Egy kis spirulina, maca, vörös pálmamoszat a sok zöld leveles zöldség mellé, és úgy érzem, minden téren jól teljesítettem.

Végül, nem beszélhetek David Wolfe-ról anélkül, hogy a nyers étel iránti szenvedélyről beszélnék. A beszédei és az előadásai annyira inspirálók, hogy cselekvésre késztetnek. Ha a nyers ételtől David ennyire energikus lesz, akkor miért ne lennék én is az tőle? Végigültem az egyik négyórás előadását, és egyszerűen nem akar leállni. Valamit jól csinál.

Keresd David Wolfe könyvét webáruházunkban

www.reasonablyraw.blogspot.hu

superfood_banner_670x200c-01