Nem veheted egy kalap alá az összes különböző cukorfajtát, hogy kijelentsd: mind rossz! Nem mondhatod, hogy „a cukor az cukor”.

Pedig a mi kultúránkban éppen ez történik. Az elmúlt évek során napvilágra kerültek bizonyos fontos tények arról, hogy a finomított cukor, amelyet – különösen kukoricaszirup formájában – rengeteg élelmiszerhez hozzáadnak, elhízást okoz, és táplálja a vírusokat, a gombákat, a rákot és számtalan egyéb betegséget. A kollektív egészségtudatban hirtelen tüzet nyitottak minden cukorra. A természetes és a hagyományos orvoslás gyógyászai puszta jóindulatból egyaránt háborút hirdettek ellene.

Mindennek az ártatlan véráldozata a gyümölcs lett. A gyümölcs már-már szitokszóvá változott.

Olyannyira, hogy egy kicsit kockázatos is megírnom ezt a fejezetet. Butaságnak hangzik, pedig igaz. Mert amit a gyümölcsről az itt következő oldalakon elmondok majd, az ellentétes a jelenlegi gondolkodással. Ellentétes a „rettegett gyümölcs” beidegződéssel.

 

Nem a gyümölcs a gond

Van egy gyorsan növekvő trend: több millió beteg jár országszerte az orvosokhoz, gyógyítókhoz, táplálkozástani szakértőkhöz vagy természetgyógyászokhoz, és azonnal azt hallja, hogy zárja ki az étrendjéből a gyümölcsöt.

A keleti orvoslással foglalkozó doktorok azt mondják, hogy a gyümölcs nedvességet hoz létre a testben. A nyugati orvoslás követői azt, hogy a gyümölcs táplálja a Candidát és a rákot. A dietetikusok és táplálkozás-szakértők szerint a gyümölcs hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához. Az edzők azt mondják, hogy a gyümölcs túlsúlyhoz vagy akár elhízáshoz vezet.

Ennek pedig az az oka, hogy az egészségügyi dolgozók és az orvosi kamarák a gyümölcscukrot összefüggésbe hozzák a magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal, a finomított nádcukorral, a répacukorral, a laktózzal és egyéb édesítőkkel és cukrokkal. Azt mondják a pácienseiknek, hogy a gyümölcs szerepet játszik abban, hogy Candidával, penésszel, túlsúllyal, rákkal, cukorbetegséggel, szív- és érrendszeri betegségekkel küzdenek, vagy akár baj van a fogaikkal.

Valójában ki eszik annyi gyümölcsöt? Ez lett az újdonság a trendi diétákban. Míg az emberek talán még mindig visznek a munkahelyükre egy-egy banánt vagy almát, a gyümölcs ma már inkább valami más mellett szerepel: eper a gyümölcstortán például, vagy az a néhány cukorbevonatú áfonyaszem, amely az áfonyás pite vaj-cukor-zsír tömegében úszkál.

Tehát az a több millió, különböző betegségekkel küszködő amerikai azért van rosszul, mert néha megeszik egy-egy zöldalmát? Azért ülnek több millióan szuvas foggal a fogorvosi székben gyökérkezelésre várva, mert egy születésnapi zsúron megettek pár mandarint? Valójában még az az átlagember is megeszik évente jóval több mint 45 kg finomított cukrot, aki odafigyel arra, hogy ezt ne tegye.

 

 

Nem a gyümölcsben lévő cukrot kell hibáztatni a betegségekért. Az nem ugyanaz, mint a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup vagy a kockacukor a kávéban.

A gyümölcs nem betegíti meg az embert.

Nem azt akarom ezzel mondani, hogy a feldolgozott és gyümölcsből kivont fruktóz ideális élelemforrás. A gyümölcs azonban a maga teljességében, tele vízzel és rosttal, valódi egészségbomba.

Az Egyesült Államok gyümölcsfogyasztása jelentősen visszaesett az elmúlt években. 2000-ben az amerikaiak átlagosan 130 kg gyümölcsöt fogyasztottak évente, ami 2012-re 111 kg-ra esett vissza*, ami majdnem 15 százalékos csökkenést jelent.

Csak a miheztartás végett: már a 130 kg gyümölcs sem volt sok. Nézzük így: ez annyi, mint egész évben csupán öt rekesz gyümölcsöt megenni.

Az 1 kg gyümölcs nem összetévesztendő 1 kg cukorral. Egy kiló cukor az egy kiló cukor. Egy kiló gyümölcs pedig életadó, életmentő és életfenntartó növényi hatóanyagok és egyéb növényi vegyületek olyan egyedi keveréke, mely megszünteti a betegséget, és meghosszabbítja az életet.

A gyümölcsökben nincs olyan sok cukor. A gyümölcsök élő vízből, ásványi anyagokból, vitaminokból, fehérjéből, zsírból, egyéb tápanyagokból, rostból, antioxidánsokból, pektinből – és egy kis töredékben cukorból – állnak. Ha 45 kg finomított cukornak megfelelő mennyiségű cukrot gyümölcsevéssel akarnál elfogyasztani, akkor több ezer kilogrammnyi gyümölcsről kellene beszélnünk.

2012 óta a gyümölcsgyűlölő trend igencsak lendületbe jött. A 2000-es fejenkénti gyümölcsfogyasztással szemben könnyedén haladunk akár egy 40 százalékos csökkenés felé.

Nem lenne szabad, hogy ez legyen a tendencia.

Mielőtt a finomítottcukor-gyártás és -kereskedelem olyan jelentős iparrá nőtte volna ki magát, hogy az asztali cukrot és a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot az étrendünk fontos árucikkeivé változtatta, egy nagyon fontos életadó forrásra támaszkodtunk. Ezt a forrást jelentették a gyümölcsök. Az emberiség születése óta függ a túlélésünk a gyümölcstől – annak minden változatában. Az Élet fája az összekapcsolódás, a termékenység és az örök élet ősi szimbóluma volt, mégpedig pontosan ennek a legendás fának a gyümölcse miatt. A gyümölcs a lényegünk része, alapeleme annak, akik vagyunk. Gyümölcs nélkül nem élnénk túl ezen a bolygón. Bármilyen egyéb élelmiszer tápanyagtartalmát lekörözi.

A mai, alacsony szénhidráttartalmú ételeket előnyben részesítő „egészségmozgalom” a veszélyeztetett fajok listájára helyezte a gyümölcsöt; azzal a céllal, hogy ki is irtja.

Vajon tagadás ez? Tudatlanság? Vagy butaság? Nem azokról a tanulatlan emberekről beszélek, akik a trenddel haladnak. Hanem az okos, nagyon intelligens diplomás orvosokról és táplálkozási szakértőkről. Ha ők tanácsolják a betegeiknek, hogy ne nyúljanak a gyümölcshöz, az nyilván a képzésük miatt van így, az ott terjengő téves információk vagy a saját szelektív érdeklődési köreik miatt.

Hallottál már a könyvégetésről? Ha a cukor elleni háború ilyen ütemben halad, legközelebb a gyümölcsfákat fogják a máglyára vetni.

 

 

Szokj rá a gyümölcsre!

A gyümölcsök fantasztikus tulajdonságaik révén megnyugtatják a mellékvesét, erősítik a teljes endokrin rendszert, javítják az érrendszert, helyrehozzák a májat és revitalizálják az agyat. Semmilyen egyéb élelmiszer – vagy tabletta – nem javítja-fokozza annyi testi funkciónkat, mint a gyümölcsök.

A gyümölcs oly módokon tartja fenn a tested működését, amelyeket a tudomány még el sem kezdett teljesen feltérképezni. Mindenképpen szükséged van rájuk!

A glükóz nélkül – enélkül az egyszerű cukor nélkül, melyre a szervezeted az élelmiszereket lebontja – nem működhetsz emberi lényként. A glükóz táplálja az agyat, az idegrendszert és minden testi sejtet.

Ha sportoló vagy – vagy anyuka, aki a gyerek körül, a háztartásban és a munkahelyén is számos feladatot végez egyszerre –, akkor a teljesítményedhez nem elegendő, ha csak állati fehérjét, dióféléket és zöldségeket fogyasztasz. Cukortartalmú élelmiszerekre is szükséged van ehhez, és a legjobb minőségű cukor a gyümölcsben található. Ha megpróbálsz kiszorítani minden cukrot az étrendedből, a tested előbb-utóbb „csalásra” kényszerít majd – mert a tested minden izma a glükóztól működik –, és megeszel valamit, ami biztosítja a szükséges cukrot. Akkor pedig esélyes, hogy olyasmihez fordulsz, aminek nincs plusz tápértéke – mondjuk valami péksüteményhez, tésztához vagy csokoládéhoz.

Sokkal jobban jársz, ha mindennapi szokásoddá teszed a gyümölcsevést. Ez segít kezelni az édesség utáni vágyat – és hatalmas előrelépést jelent az egészséged szempontjából.

A gyümölcsöt a legjobb magában enni, vagy esetleg nyers zöldségekkel, elsősorban leveles zöldekkel. Ennek az az oka, hogy a gyomrod gyorsan és könnyen megemészti a gyümölcsöt és zöldséget. Ezzel szemben a fehérjék, zsírok, összetett szénhidrátok és főtt zöldségek emésztése viszonylag hosszú időt igényel, ezért, ha ezekkel együtt fogyasztasz gyümölcsöt, az megreked a gyomrodban, amíg a sorára vár. Bár ez nem okoz komoly bajt, gázokat termelhet, és ez a kellemetlen érzés eltántoríthat a gyümölcsevéstől – az pedig borzasztó lenne!
Tehát csak magában vagy nyers leveles, illetve egyéb zöldségekkel fogyaszd a gyümölcsöt, majd ez után legalább egy órával fogyassz bármilyen egyéb ételt.

Forrás: Gyógyító Médium

 

 

Ajánlott könyvek:

TISZTULJ
ÉS GYÓGYULJ

.
SZUPERIMMUNITÁS

EGYÉL ÚGY,
HOGY NE HALJ MEG