A kiváló egészség elérésének kulcseleme a több zöldség, gyümölcs, dióféle és mag, hüvelyesek és egyéb tápanyagban gazdag ételek fogyasztása. Ha nagyobb mennyiségben fogyasztjuk az ilyen védő hatású ételeket, kielégítjük a test mikrotápanyag-igényét, és trükkök, kalóriaszámlálás vagy az adagok szabályozása nélkül, természetes módon csökkentjük étrendünkben az állati termékek és feldolgozott élelmiszerek mennyiségét.

Az életet meghosszabbító mikrotápanyagokból a legtöbbet, és kalóriából a legkevesebbet tartalmazó ételek a zöld színű zöldségek. Amint mostanra már tudjuk, ezek képezik az én nutritáriánus étrendem alapját. Egy túlsúlyos egyén minél több zöldfélét eszik, és minél kevesebbet minden másból, annál vékonyabb és egészségesebb lesz. Mindannyiunk számára legfontosabb a zöld növényi eredetű tápanyagok kielégítő mennyisége, és hogy ezeknek a maximális hozadékát kiélvezhessük, nyers formában kell fogyasztanunk őket. Ez azt jelenti, hogy fontos mindennap egy nagy tál salátát megennünk, amely salátából és más zöld levelesekből, továbbá paradicsomból és egyéb nyers zöldségekből áll.

Fontos a magas tápanyag-sűrűségű táplálkozás, ennek azonban változatosnak is kell lennie, hogy kielégítse a test tápanyagigényét. Hogy ennek az igénynek úgy feleljünk meg, hogy közben az immunműködésünket is maximumra emeljük, olyan ételeket kell választanunk, amelyek alaptulajdonságaiknál fogva a szuperimmunitás elérését szolgálják.

 

Íme 5 egyszerű szabály az erős immunrendszer elérésére, amelyet érdemes megjegyeznünk:
  1. Együnk mindennap egy nagy tál salátát.
  2. Együnk naponta legalább fél csésze babot/hüvelyest leves, saláta vagy más étel formájában.
  3. Együnk legalább három darab friss gyümölcsöt naponta, különösen bogyósokat, gránátalmát, meggyet, szilvát, narancsot.
  4. Együnk legalább harminc gramm nyers diófélét és magot naponta.
  5. Együnk legalább egy nagy adag (dupla adag) zöld színű zöldséget, akár nyersen, párolva, akár levesben vagy főzelékben.

 

Kerüljük az öt leghalálosabb ételt:
  1. Grillezett húst, feldolgozott hústerméket és a kereskedelemben kapható vörös húst
  2. Zsiradékban kisütött ételeket
  3. Teljes zsírtartalmú tejtermékeket (sajt, fagylalt, vaj, teljes tej) és transzzsírokat (margarin)
  4. Üdítőitalokat, cukrot és mesterséges édesítőket
  5. Fehér lisztből készült termékeket

 

Most, hogy tudjuk, mely ételek a szuperételek és mit kell fogyasztanunk a szuperimmunitás érdekében, az a kérdés, hogy mennyi feldolgozott ételt, sült krumplit, pizzát, hamburgert és sült rizst ehetünk úgy, hogy továbbra is védve legyünk. És fogadok, hogy az, aki szereti a húst, azon tűnődik, vajon mennyi állati terméket ehet úgy, hogy emellett egészséges maradjon

 

 

A válasz? Nem tudom biztosan, ahogy senki más sem, de az utóbbi húsz év tudományos irodalmának áttekintése után azt mondhatom, hogy a feldolgozott élelmiszerek és az állati termékek kombinációja a teljes kalóriabevitel kevesebb mint 10 százalékát teheti ki; attól kezdve, hogy ezt meghaladjuk, bizony számottevő árat fizetünk az egészség terén. Általában törekedjünk arra, hogy naponta ne fogyasszunk egynél-kettőnél több olyan ételt, amely nem támogatja az egészséget.

Nők esetében, akik napi 1400–1800 kalóriát fogyasztanak, ebből csak 150 kalóriának lenne szabad állati eredetű termékekből és finomított szénhidrátokból (pl. süteményből vagy fehér tésztából) származnia. Az ételek fennmaradó része természetes növényi élelmiszerekből, például zöld színű zöldségekből, hüvelyesekből, magvakból és diófélékből álljon. A férfiaknak, akik napi 1800–2400 kalóriát vesznek magukhoz, az állati eredetű táplálékokból és a finomított szénhidrátokból legfeljebb 200 kalóriát lenne szabad fogyasztaniuk.

Ez azt jelenti, hogy ha néhány evőkanál olajat használunk, akkor ezzel el is fogyasztottuk az aznapra megengedett alacsony tápanyagtartalmú kalóriát. Tehát ha állati fehérjét vacsorázunk, akkor ne használjunk olajat. Vagy ha péksüteményt eszünk, akkor aznap ne fogyasszunk állati fehérjét.

A teljes kiőrlésű kenyeret, a teljes kiőrlésű tésztát és a teljes kiőrlésű gabonaféléket itt természetesen nem kell figyelembe venni. Csak a fehér lisztből vagy feldolgozott gabonából készült termékek tartoznak a feldolgozott élelmiszerek kategóriájába.

Ne feledjük, hogy a legtöbb nő és férfi számára napi 150-200 kalória a felső határ az alacsony tápanyagértékű élelmiszerekből. A következő listában néhány példát találunk ezekre az ételekre, és egyúttal azt is láthatjuk, hogy ezekből mennyi teszi ki a napi kalórialimitet.

Ha ilyesmit fogyasztunk, mindig győződjünk meg arról, hogy a kiválasztott állati termékekből vagy a feldolgozott élelmiszerekből a lehető legjobbat válasszuk. A nagyüzemi tenyésztésű marhából készült gyorséttermi hamburger túl veszélyes ahhoz, hogy rendszeresen vagy akár alkalmanként fogyasszuk.

Ezért azt javaslom, hogy válasszunk tojást, szabadon tenyésztett állatok húsát, vadhalat és természetes módon tartott, hormonmentes baromfit. Hasonlóképpen, amikor édességről van szó, a házi készítésű mindig jobb, és szárított vagy friss gyümölccsel édesítve, nem pedig hagyományos édesítőszerekkel. A házi készítésről szólva miért ne válasszunk egy finom süteményt vagy fagylaltot a könyv végén bemutatott receptek közül?

 

 

Az idő múlásával a legtöbb nutritáriánus (beleértve engem is) jobban élvezi az egészségesebb ételeket, mint a gyorsételt vagy a túlzottan feldolgozott élelmiszereket. Amint elkezdünk az egészségünkért enni, ezek az egyéb lehetőségek egyre kevésbé lesznek vonzóak, és hamarosan már egyáltalán nem is vágyunk rájuk.

További jó hír az, hogy a táplálkozással kapcsolatos sokéves tapasztalataim csodálatos kapcsolatokat eredményeztek a világ legjobb szakácsaival. És arról számolhatok be, hogy a rendelkezésre álló termékek minősége és szuperegészséges jellege kezd megváltozni. Az „ínyenc” már nem egy jókora darab húst jelent nagy adag burgonyapürével. A világ legjobb séfjei közül többen már a legegészségesebb ételeket készítik. Azaz az immuntámogató, rák ellen védő étrendünk egyúttal rendkívül finom is lehet.

Egy, a jó egészség és a hosszú élet érdekében ezt az étrendet követő nutritariánusok körében végzett felmérésből az derült ki, hogy néhány hónapos alkalmazkodási időszak után túlnyomó többségük ugyanúgy vagy jobban élvezte az új ételeket, mint a régieket. Ami az egyik pillanatban még radikálisnak tűnik, lehet, hogy hamarosan finomnak érezzük, és megváltoztatja az életünket.

Forrás: Szuperimmunitás

 

Ajánlott könyvek:

.
Szuperimmunitás

VÉGE
A SZÍVBETEGSÉGNEK

VÉGE
A CUKORBETEGSÉGNEK