A táplálkozás alapvető szerepét senki nem vitatja, mégis a legtöbb ember nem fektet különösebb hangsúlyt az étkezésére. Nagyon könnyű a rohanó életmódra, a sok munkára fogni, hogy csak szaladva bekapunk valamit. Azonban ahhoz, hogy egy új élet megfoganjon és egészségesen növekedjen, rengeteg tápanyagra van szükség.

Sajnos a környezetünk és az élelmiszereink kifogytak a vitaminokból, ásványi anyagokból, helyette rengeteg szennyező anyagot, tartósítószert, nehézfémet és más méreganyagokat tartalmaznak. Így még ha próbálunk is egészségesen táplálkozni, akkor sem biztos, hogy bejutnak a szervezetünkbe a szükséges tápanyagok.

Az elmúlt évszázadokban a nők sokkal korábban szültek, az akkori táplálék jóval több vitamint és ásványi anyagot tartalmazott, még akkor is, ha a táplálék mennyisége kevesebb volt, mint ma. Az éveink előrehaladtával a vitamin- és ásványianyag-hiány egyre nagyobb lesz, így későbbi életkorban ezek a hiányállapotok, illetve a felhalmozódott méreganyagok akadályozhatják a fogantatást, vagy a baba megtartását. Ezeket a hiányállapotokat nem tudjuk egy-két hét alatt megszüntetni, hiszen hosszú évek, évtizedek alatt alakultak ki. A tudatos babatervezésnek már jóval a fogantatás előtt el kellene kezdődnie.

A táplálkozás őskáoszában nagyon nehéz eligazodni, de van néhány alapelv, amely a segítségünkre lehet. Érdemes személyre szabott táplálkozási ajánlást kérni szakembertől, aki a testalkatunknak, hormontípusunknak megfelelően összeállítja a makrotápanyagok tekintetében szükséges beviteli arányokat. Minden ember szervezete más és más, így nem tudunk egyetlen olyan diétát vagy étrendet ajánlani, ami mindenkinek jó lenne.

 

Ételallergiák, ételintolerancia

A személyre szabott táplálkozási ajánláson túl fontosnak tartom az ételallergiák és -intoleranciák vizsgálatát. Ennek jelentőségét az adja, hogy amennyiben fennáll egy ételre bármilyen fokú allergia vagy intolerancia, az terheli a bél- és immunrendszerünket. Mondhatjuk azt is, hogy a szervezetünk máshova csoportosítja az erőit. Amíg gyulladás van a szervezetben, esetleg kialakult egy autoimmun folyamat, addig a testünk nem lesz képes a kisbabát befogadni. Sokszor a korai vetélések hátterében ezek az immunológiai folyamatok állnak.

Amennyiben az ételallergia és -intolerancia tesztje pozitív lett bizonyos élelmiszerekre, azokat mindenképp és száz szálakékban kerülni kell, így képes az immunrendszerünk jó állapotba visszakerülni. Emellett a fő allergéneket, gyulladáskeltőket akkor is érdemes kerülni, ha a teszt nem lett egyértelműen pozitív. Ezek az allergének a következők.

 

Mit ne fogyasszunk?

Glutén

A glutén a gabonákban (búza, árpa, rozs, tönkölybúza, alakor, triticale) megtalálható fehérjekomplex, amit a gliadin és a glutenin alkot. A zabban megtalálható avenin szerkezete nagyon hasonló a gliadinhoz, ezért vannak olyanok, akik a zabra is érzékenyen reagálnak. Illetve a legtöbb országban a gabonák feldolgozása egy helyen történik, így a feldolgozás során szennyeződik a zab gluténnal.

A súlyos cöliákia mellett létezik az úgynevezett nem cöliákiás gluténérzékenység, amikor az allergia klasszikus vizsgálatokkal nem kimutatható, de az IgG típusú ellenanyagok ételintolerancia-vizsgálattal igen.

A gluténérzékenységnek bármelyik típusa áll fenn, százszázalékosan kerülni kell minden gluténtartalmú ételt, mert az állandóan terheli az immunrendszert. Továbbá ezek a túlzott reakciók olyan keresztreakciókat indítanak be, melynek során a szervezet a saját sejtjei ellen is ellenanyagot kezd termelni, mint például a pajzsmirigy szövetei, de akár a nemi szervek területe is. Az állandó készenlét a mellékvesét is kimeríti, így gyorsan kialakul egy progeszteronhiányos állapot.

A glutén teljes megvonása sajnos nem hoz azonnali eredményt, általában hónapok telnek el, mire képes a szervezet regenerálódni. A probléma egyetlen megoldása a glutén és minden gluténtartalmú élelmiszer teljes megvonása.

A cöliákia és a meddőség kapcsolata ma már nem kérdés, klinikai kutatásokkal igazolt tény. Egyre több klinikai tapasztalat és kutatás igazolja a nem cöliákiás gluténérzékenység és a meddőség kapcsolatát, ez a terület jelenleg intenzív kutatások tárgya.

Természetesen ezekben az esetekben a megoldást a szigorú gluténmentes étkezés jelenti.

 

 

Tej

A tejfogyasztás talán a legmegosztóbb téma az ellenzők és az ajánlók között. A tej minden esetben nagyon erős hurutképző, gyulladáskeltő. Amikor valaki babát szeretne, nagyon fontos a szervezetet jó állapotba hozni, viszont bármilyen gyulladást keltő anyag vagy étel fokozott működésre készteti az immunrendszert. Ha megtermékenyült a petesejt, be kell ágyazódnia, ott kell maradnia a méhben. De a fokozott immunrendszeri aktivitás ezt a kis jövevényt idegennek érzékeli, és az amúgy is felborult immunrendszer támadni kezdi az embriót, gyakran addig, amíg az el nem megy.

Sajnos a tej egyáltalán nem olyan szupertáplálék, mint amilyennek tartják, sőt a legtöbb tápanyag nem tud felszívódni és hasznosulni belőle, mert nem olyan formában tartalmazza, amit az emberi szervezet tudna hasznosítani.

A tej mellőzése nem egyenlő a laktóz mellőzésével. A laktóz a tejben lévő tejcukor, ami egyes embereknél hasmenést okoz. De a nagyobb problémát a tejfehérje jelenti, ami az egész szervezet immunrendszerét befolyásolja.

 

Keresztreakciók a tejjel

A tej keresztreagál a zölborsóval, a szilvával, és a lactobacillus acidophylus típusú probiotikummal. Tehát amikor valaki tejmentes diétát tart, akkor ezeket is kerülni kell, mert az antigénszerkezetük nagyon hasonló. Így, ha a páciens ezeket az ételeket fogyasztja, azok is beindítják az immunfolyamatokat.

 

Tojás

A tojás is a fő allergének közé tartozik, elsősorban a fehérje része. A tojás sárgája rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz, igazi szupertápláléknak tekinthető. Azonban nemcsak a mi szervezetünknek, hanem például a vírusoknak is, többek között az Epstein–Barr-vírusnak is remek táptalaj. Így az ételintolerancia-vizsgálatokban figyeljünk a tojásra is. Illetve amennyiben igazolódott az Epstein–Barr-vírus vagy más kórokozó jelenléte, akkor mellőzzük a tojás fogyasztását legalább addig, amíg megszabadulunk ezektől.

 

 

Cukor

A szervezetünknek semmi szüksége nincs a hozzáadott cukorra. Ez mind csak szokások kérdése. Azonban a hozzáadott cukor rengeteg negatív hatással van a testre.

Először is, a cukorfogyasztás kimerítheti a hasnyálmirigy inzulintermelését, és az inzulinrezisztencia és a meddőség kapcsolata már ismert.

A másik, ami talán kevéssé ismert, hogy a cukor nagyon nagy stressz a szervezetnek, és terheli a mellékvesét. Amikor valaki rendszeresen, éveken át fogyaszt az ételekhez, italokhoz hozzáadott cukrot, akkor önmagában ez is képes mellékvese-kifáradást okozni. A mellékvese kimerülése esetén pedig tudjuk, hogy a mellékvese lopja a progeszteront, azaz progeszteronhiányos állapot jön létre.

A hagyományos kínai orvoslás megközelítéséből a cukor gyengíti a lép energiáját (a természetes édes ízek ezzel szemben növelik). A lép a szervek ura, ő tartja a helyükön a szerveket, többek között a babát is. A meddőség kezelésében az egyik legfontosabb a hagyományos kínai orvoslás szerint a lép energiájának helyreállítása, a lép kezelése.

Ezekből látszik, hogy csak a termékenységre mennyire káros a cukorfogyasztás, így azt mindenképp jobb kerülni. Sajnos a cukorpótlók sem jobbak, így a legjobbat akkor teszszük a testünkkel, ha maradunk a természetes édes ízeknél, idővel a szervezet megszokja a tiszta ízeket, és már nem lesz szükség a további édesítésre.

 

Mit fogyasszunk?

A táplálékunk minden esetben legyen tápanyagokban és rostokban gazdag, tartalmazza az összes szükséges makro- és mikrotápanyagot. Lehetőleg természetes forrásból vegyünk élelmiszert, és frissen készítsük el azokat.

Alapvetően fontos, hogy az ételünk sok leveles zöldet tartalmazzon, mert ezek foláttartalma magas, emellett magnéziumot, C-vitamint és vasat is tartalmaznak jól hasznosuló minőségben. A folát segíti a megtermékenyített petesejt megtapadását, illetve a fejlődő embrió velőcsőzáródását. Ha az édesanya szervezetében nincs elegendő folát, akkor a velőcső nem záródik rendesen, és különböző súlyosságú nyitott gerinc fejlődési rendellenesség fordulhat elő. Az is fontos, hogy a velőcső a szokásos 6. terhességi heti ultrahangon már bezáródott, tehát a folátot nem elegendő akkor elkezdeni szedni, hanem már a tervezett terhesség előtt kell alkalmazni.

A keresztes virágzatúakban, azaz a  káposztafélékben megtalálható vegyületek összegyűjtik és kivezetik a xenoösztrogéneket, melyekről a 4. fejezetben írtunk.

Kutatások szerint a C- és E-vitamin együttesen javítja a peteérést, különösen azokban az esetekben, amikor a meddőségnek nincs konkrét fizikai oka. A friss zöldségek és gyümölcsök nagyobb mennyiségű C-vitamint, míg a diófélék, az olajos magvak és az avokádó E-vitamint tartalmaznak.

Az E-vitamint a termékenység vitaminjának is tartják, mivel felfedezésekor a tudósok azt tapasztalták a kutatásaik során, hogy ennek hiányában az állatok képtelenek szaporodni. A növényi csírák különösen sok E-vitamint tartalmaznak.

A dió, a mandula és a többi olajos mag nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot és cinket is, ami az összes sejtfolyamathoz szükséges, így ezekből az ételekből javasolt mindennap fogyasztani.

A béta-karotin az A-vitamin előanyaga, ami létfontosságú számos folyamathoz. Fokozza a progeszteron termelődését, várandósság alatt pedig megvédi az embriót a szabad gyökök okozta károsító hatásoktól. Béta-karotint a színes ételek, mint például sárgarépa, a sütőtök, a brokkoli, a spenót és az édesburgonya tartalmaznak nagyobb mennyiségben.

A halakban nagyobb mennyiségben vannak jelen a jótékony ómega-3-zsírsavak, ezeket is érdemes fogyasztani. Elsősorban a kisebb méretű halak előnyösek számunkra, azokban jóval kevesebb a higanyszennyeződés.

Forrás: Meddőségből termékenység

 

Ajánlott könyvek:

MEDDOSÉGBOL
TERMÉKENYSÉG

A siker alapelvei könyv

EGYÉL ÚGY,
HOGY NE HALJ MEG

TISZTULJ
ÉS GYÓGYULJ