Tara Stiles könyve több mint ötven betegségre és zavaró nyavalyára kínál egészséges kezelést egy nagyon egyszerű, de hatékony módszerrel: jógával! Legszívesebben le sem szállnál a kanapéról, annyira belustultál, esetleg migrén gyötör, szédítő másnaposság vagy menstruációs görcs? Depressziós vagy, puffad a hasad, ízületi gyulladásod vagy allergiád van? Esetleg szorongsz, nem tudsz elaludni, mert folyton a még rád váró elvégzendő feladatok listája pörög a fejedben?

Vagy már megint bemerevedtél az egész napos irodában üléstől, és nem tudtál védekezni a délután rád törő édesség utáni sóvárgás ellen? Ha bármelyik, vagy akár mindegyik kérdésre igen a válasz, akkor bizonyára te is gondolkodtál már azon, hogy lehet elűzni a fájdalmat, megnyugtatni és lecsendesíteni az elmét, a helyes irányba terelni a gondolatokat, és összességében egészségesebbé és rugalmasabbá válni az élet kihívásaival szemben. Nem túlzás azt mondani, hogy a jóga a megoldás a problémára.

gyogyito_joga_B1_800px

Ajánlatunk a témában

„Mit szólsz ahhoz, ha azt mondom, hogy irigylésre méltóan boldog lehetsz egy szuperegészséges testben, és hogy az elméd is nyugodt és kiegyensúlyozott lesz? Bármit meggyógyíthatsz a depressziótól és a szorongástól kezdve a régi sportsérüléseken és hátfájdalmakon keresztül egészen az allergiákig, a premenstruációs szindrómáig, sőt a másnaposságig. Egyetlen olyan okot sem ismerek, ami azt támasztaná alá, miért ne kellene valakinek legalább kipróbálnia a jógát, főleg, ha szem előtt tartjuk a rendszeres gyakorlással együtt járó hihetetlen és praktikus előnyöket. Ez a könyv ezeket a pozitív hatásokat szeretné körüljárni és bemutatni: olyan könnyű, szórakoztató jógagyakorlatokat, amelyek enyhítik vagy meggyógyítják a gyakori panaszokat.”

A The New York Times által „jógalázadónak” hívott népszerű jógaoktató, Tara Stiles könyvében sorra veszi napjaink legtöbbeket érintő betegségeit, fájdalommal járó testi és lelki állapotait, és olyan, jellemzően négy-öt pozícióból, azaz ászanából álló, könnyen elsajátítható gyakorlatsorokat ajánl a gyógyuláshoz, amelyek akkor is elvégezhetők, ha valaki még soha életében nem állt jógamatracra. Igen, ne hagyd, hogy bárki mást mondjon, a jóga tényleg egyszerű, hiszen Tara felfogása szerint ha tudsz lélegezni, jógázni is tudsz. A jóga, a légzéstechnika és a meditáció hármasa a könyvben is bemutatott tudományos kísérletek alapján hatékonyan kezel egy sor milliókat érintő problémát.

A könyv első része rövid áttekintést ad a jógáról, annak történetéről (tényleg csak nagyon röviden!), majd a második részben a betegségek ábécé szerinti sorrendjében bemutatja a gyakorlatsorokat, mindegyik ászanánál képpel ellátott részletes leírást adva arról, hogy hogyan kell felvenni a pózt, mennyi ideig kell benne maradni, majd hogyan kell átkötni a következő ászanára. A könyvben található bónusz tananyag egy-egy hosszabb reggel és este végzendő gyakorlatsort kínál arra az esetre, ha a méregtelenítés, a regenerálódás, vagy épp a plusz inspiráció kedvéért fognánk a gyakorlatok elkezdésébe. Zárásként találunk egy segédletet a könyvben bemutatott összes jógapozícióhoz attól függően, hogy álló, ülő, fordított vagy fekvő pózról van szó, kiegészítve azzal, hogy az adott gyakorlat milyen jótékony hatást gyakorol a szervezetre.

 

Hogyan, milyen szinteken hat és gyógyít a jóga?

  • Fizikai szinten: a jógamozdulatok karcsú, egyenes hátú, erős és magabiztos testet faragnak neked.
  • Mentális szinten: a mély levegővételek visszavezetik az elmét természetes állapotába, amitől nyugodt, fókuszált és éles lesz.
  • Pszichológiai szinten: a befelé figyelés a viselkedésünket és a hajlamainkat is pozitívan befolyásolja. Azokat a szokásokat, amiket a szőnyegen veszünk fel, az életben is felvesszük.
  • Idegrendszeri szinten: amikor az agyunk „jógaüzemmódra” kapcsol, az idegrendszerünk is egyensúlyba kerül, és arra ösztönöz minket, hogy egészségesen éljünk.
  • Intuitív szinten: amikor feszültség található a testben és az elmében, háttérbe szorul az intuíciónk, és a testünk túlélő üzemmódra kapcsol. A jógázás teret teremt a testünkben, feloldja a feszültségeket, megnyugtatja az elmét, és teret biztosít a megérzéseinknek is, hogy azok felszínre kerülhessenek, és vezethessenek minket.
  • Kreatív szinten: a kreatív nedvek akkor kezdenek áramolni bennünk, ha a testünk és az elménk is megszabadul a mentális blokkoktól. A kreativitás nem szeret előjönni, amíg stresszkeltő tényezők vannak a közelben, a fizikai feszültségről és a mentális zavarokról nem is beszélve.
  • A kapcsolatok szintjén: a jóga az összekapcsolás gyakorlása. Amikor jógázunk, felidézzük magunkban, hogy mindannyian kapcsolatban állunk egymással, hogy azért vagyunk itt, hogy segítsünk egymáson, és hogy rengeteg lehetőséggel rendelkezünk, ha kedvesek vagyunk egymáshoz.

Keresd a könyvet webáruházunkban