Interjú Dr. Csomai Zita orvos természetgyógyásszal

Dr. Csomai Zita gyermekkori álmát valósította meg azzal, hogy komplex szemlélettel gyógyító orvos lett. A szegedi orvostudományi egyetem elvégzése után a sürgősségi ellátásban, illetve onkológia osztályon dolgozott, de hiányzott neki a személyes orvos-beteg kapcsolat, ezért praxisát természetgyógyászati ismeretekkel, életmód-tanácsadással, alternatív mozgás- és masszázsterápiával, valamint fitoterápiával egészítette ki.

Életmód-tanácsadóként a meddőség, a kismamák, a babák és a gyerekek holisztikus kezelése a fő területe, amelynek része a panaszok mögött megbújó lelki okok feltérképezése, valamint a megelőzés fontosságának hangsúlyozása. Hisz abban, hogy a gyermekvállalás érdekében az egészség megőrzését a fogantatás előtt el kell kezdeni, aminek része a kismamák, a családok megfelelő tájékoztatása, a korrekt információk átadása és az oktatás. Meddőségi szakemberként több száz reményvesztett párnak segített már.

Interjúnkban új, “Meddőségből termékenység” című kötete kapcsán kérdeztük.

Praktizáló orvos-természetgyógyászként sokan keresnek meg meddőségi problémával? 

Az utóbbi években kiugróan megnőtt azoknak a nőknek, pároknak a száma, akik meddőségi problémákkal keresnek meg. Szerencsére sok olyan van köztük,  akik később, általában 1 év múlva szeretnének gyereket, és azért jönnek el hozzám, hogy erre minden szinten felkészüljenek. A holisztikus hozzáállásnak köszönhetően az esetek többségében sikerrel járunk, bár ez számos tényező függvénye.  

A hozzád forduló pároknál általánosságban mi okozza a problémát? Mik a leggyakoribb okok, ami miatt nem sikerül a teherbeesés?

Gyakran találkozom krónikus vírus és baktérium fertőzésekkel, étel-intoleranciákkal. Ezek az állapotok megváltoztatják az immunrendszer működését, gyulladásokat okoznak, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi a fogantatást. A vércukor problémák, az inzulinrezisztencia megváltoztatja a sejtek stabilitását, így sokkal nehezebb a megtermékenyítés. A férfiaknál egyre több esetben a spermiumok mozgékonyságának a csökkenése, károsodása a gond, ami leginkább a hőhatások – szűk nadrág, ülőmunka, autós ülésfűtés, szauna, jacuzzi vagy a zsebben hordott mobiltelefon – miatt alakul ki.

Igaz az, hogy sokan idő előtt kerülnek be a lombikbébi programokba, pedig a megfelelő információk birtokában és egy kis odafigyeléssel természetes úton is viszonylag rövid idő alatt visszaállíthatnák a termékenységüket?

Vannak olyan helyzetek és állapotok, amikor mindenképp orvosi segítség kell – ilyen például egy elzáródott petevezeték – de az esetek nagy részében az alapos kivizsgálás és az oki terápia (tüneti kezelés: a szerk.) jó eredményt hoz. Szerintem nagyon fontos, hogy ha lombik programmal fogan egy baba, akkor is a lehető legjobb állapotba hozzuk az anyát mind a petesejt levételéhez, mind a várandósság idejére, hiszen egy jó állapotú anyaméhben nagyobb eséllyel növekszik egészséges kisbaba. 

Kiknek szól a “Meddőségből termékenység” című könyv? 

A könyv nemcsak a meddő pároknak, hanem mindenkinek szól, aki babát szeretne, mert minden olyan információ benne van, amivel egészséges környezetetet, megfelelő körülményeket teremthetünk egy születendő kisbabának. A könyvvel az egyik legfontosabb célomhoz szerettem volna közelebb kerülni: hogy minél több egészséges kisbaba szülessen. 

Mi a legnagyobb erőssége a könyvnek? 

Azt gondolom, hogy ez a könyv hiánypótló a magyar piacon, mert alaposan és részletesen számba veszi az összes felmerülő fizikai, lelki és energetikai okot és lehetőséget. A laborvizsgálatokat, a biológiai folyamatokat részletesen, de közérthetően mutatja be, és minden felmerülő állapotra konkrét cselekvési tervet vázol. Emellett tabudöntőnek is szánom, hiszen a férfimeddőség témájáról alig beszélünk itthon, miközben egyre fontosabb lenne, hogy az alap meddőségi vizsgálatok a férfiakra is kiterjedjenek.

Ez egyike azoknak a témáknak, ami nem kap elég figyelmet Magyarországon a meddőséggel kapcsolatban? 

Igen. A férfi meddőség és a férfi termékenység fokozásának lehetséges módjai rengeteg férfit érintenek, és nagyon sokat tudunk tenni ezen a területen, ha tisztában vagyunk vele, merre kell indulni. A másik ilyen téma a már korábban említett krónikus fertőzések eliminálása, a gyulladások megszűntetése és az ásványi anyagok, vitaminok pótlása. 

Mi a legfontosabb üzenete a könyvnek? 

A könyv legfontosabb üzenete, hogy tegyünk magunkért, azért, hogy egészséges kisbabák szülessenek! Megfelelő felkészüléssel és tájékoztatással ez megvalósulhat – én hiszek ebben. 

Ajánlott könyv:

Dr. Csomai Zita – MEDDŐSÉGBŐL TERMÉKENYSÉG