Évekkel ezelőtt, amikor nem a megszokott módon gyakoroltam a gyógyítást, és próbáltam megtalálni a tevékenységem leírására legalkalmasabb kifejezést, küzdöttem a szavakkal és szókapcsolatokkal, amelyek nem egyeztek az én definícióimmal. Olyanokkal, mint az „integratív orvoslás” és a „holisztikus egészség” ugyan közel jutottam hozzá, de az, ahogy a mi kultúránk értelmezi ezeket a kifejezéseket, még mindig nem teljesen fedte az elképzeléseimet.

Számomra az „integratív orvoslás” azt jelentette, hogy kedvesen eljátszunk az orvosi homokozóban az akupunktőrökkel és a homeopatákkal. A „holisztikus egészség” pedig azt, hogy zöld italokat javaslunk, és étrend-kiegészítőket írunk fel. A „funkcionális orvoslás” azt jelenti, hogy rengeteg szokatlan, a biztosító által többnyire nem finanszírozott laborvizsgálatot rendelünk el, és természetesnek vesszük a gyakran elhanyagolt biokémiai egyensúlyzavarokat. Míg nagyra tartom a természetes gyógymódok értékét, a zöld italokkal való méregtelenítést, a nem szokványos laborvizsgálatokat és az alternatív gyógyászokat, és teljes mértékben fejet hajtok ezen beavatkozások haszna előtt, én leginkább egy másik nyúlüregbe merültem bele, ahol a páciensek „spontán javulása” gyógyszerek, étrend-kiegészítők, nyers vegán diéták és akupunktúrás tűk nélkül következett be.Ismerd meg a könyvet

Például épp a Marin megyei vonalon túráztam, amikor hirtelen látomásom volt egy különös szertartásról, amely, úgy éreztem, az egyik páciensemmel való munkámmal kapcsolatos, aki egy ritka hematológiai állapottól szenvedett, amelyet az orvosai képtelenek voltak diagnosztizálni. Úgy tartották életben, hogy hetente kapott infúziót, melynek során egész nap a kemoterápiás szobában kellett ülnie, míg megkapta a szükséges vasat. De miután bízva a saját megérzésemben előadtam a látomásomban megjelenő bizarr szertartást és keresztülvezettem a „teljes egészség” visszanyerésének folyamatán, „spontán” javulást ért el. Majdnem öt éve már, hogy az utolsó infúziós kezelését megkapta.

Egy másik fiatal hölgy gyógyíthatatlan szívbetegségben haldoklott – autoimmun betegség indukálta erős pulmonáris hipertenziója vezetett makacs szívelégtelenséghez. Állapotának természete és súlyossága miatt nem került fel a szív- vagy tüdőtranszplantációra várók listájára, és az orvosi kezelések hatására rosszabbul lett. Azt mondták neki, hogy öt éven belül meg fog halni, ezért úgy érezte, nincs vesztegetni való ideje, és mielőbb meg kell találnia a küldetését. Lévén ő maga is az egészségügyben dolgozott, beiratkozott a Whole Health Medicine Institute-ba, és elkezdte beépíteni életébe a program során tanított, öngyógyításhoz vezető hat lépést. Egy évvel később eljött a WHMI egyik elvonulására, és bejelentette, hogy éppen a kardiológusától érkezett, aki a szívultrahangos vizsgálat során javulást mutatott ki állítólag halálos állapotában. De nem csak ennyi történt: a szíve képes volt annyi vért pumpálni, hogy meg tudott mászni velem egy hegyet, amikor pár héttel később túrázni mentünk.

Ezek azok a csodák, amelyektől eláll a lélegzetem, ezek táplálják vad kíváncsiságomat, hogy mire képesek a páciensek, ha csatlakoznak a „teljes egészség” utazáshoz, amely magában foglalhat zöld italokat,

Keresd a könyvet webáruházunkban

Keresd a könyvet webáruházunkban

táplálék-kiegészítőket és alternatív gyógymódokat, ugyanakkor ami igazából egy belső, személyes és spirituális utazás, amely aktiválja a test természetes öngyógyító mechanizmusait és segít meggyógyítania a testnek saját magát.

A „teljes egészség” definíciója

Mivel nem találtam megfelelő szavakat arra, mit is tesznek magukévá ezek a páciensek, megalkottam a „teljes egészség” fogalmát, amiről azt hittem, eredeti kifejezés – de egy Google-keresés rávilágított, hogy mások az integrált gyógyászat és holisztikus egészség szinonimájaként használják. Ennek ellenére és ettől függetlenül használni kezdtem, mivel nem tudtam lehorgonyozni semminél, ami jobban definiálta volna, amit felfedeztem. Mi tehát a „teljes egészség” az én értelmezésemben?

Teljes egészség = A tudományosan bizonyított, lélekkel összehangolt vitalitásfokozó hatások a testen, az emberi élet kilenc aspektusában – kapcsolatok, munka/életcél, kreativitás, spiritualitás, szexualitás, anyagi dolgok, környezet, mentális egészség és fizikai egészség. Amikor választásaink az életben szinkronban vannak a lélek igazságával és tisztaságával, a tested kilép a „megszoksz vagy megszöksz” állapotból, amely hátat fordított a lélek igazságának, és az idegrendszer visszatér a homeosztázis paraszimpatikus állapotába, vagy a „relaxációs válaszhoz”, és a test természetes öngyógyító mechanizmusai optimalizálódnak, megkönnyítve saját gyógyulási folyamatait. 

Más szóval, a teljes egészség nem csupán a holisztikus egészséget és integrált gyógyászatot öleli fel (amely a „fizikai egészség” égisze alatt található), hanem a lélekkel szinkronban működő mentális, érzelmi és spirituális egészséget az élet minden területén, ami az egészséges élet feltétele. Amikor a lelked igazságával szinkronban éled az életed, és nem kötsz kompromisszumot az igazsággal a kényelmedért, a biztonságodért, a bizonyosság illúziójáért, vagy a lélekkel nem összhangban lévő társadalmi normákért cserébe, éretté teszed a tested a csodákra.

A teljes egészség wellnessmodellje: a teljes egészség kőhalom

A wellnessmodell, amelyet teljes egészség kőhalomnak nevezek, és melyet az első TEDx beszédemben, majd a Gyógyulás gyógyszerek nélkül: bizonyíték az öngyógyítás hatékonyságára című könyvemben említettem először, bemutatja: ahogy az egymásra rakott kövek egyensúlyoznak a halomban, a teljes egészség kilenc aspektusa is mind egymástól függ. Ebben az egyensúlyi helyzetben az alapkőnek kapcsolatban kell állnia azzal a részeddel, amit én belső őrlángnak hívok, de ezt te nevezheted léleknek, vagy saját isteni fénynek, ahogy szeretnéd. Mikor a teljes egészséget felépítő kilenc kő mindegyike a lélekkel egyensúlyban balanszíroz egymáson, az idegrendszer állapota lehetővé teszi a test számára az öngyógyulást, és ez csodának tűnik, ám mégis akár szimpla biológiai okai lehetnek (természetesen a szimpla biológia is mindennapi csoda!).

OLVASD EL A CIKK FOLYTATÁSÁT

ISMERD MEG DR. LISSA RANKIN KÖNYVEIT