Ismerd meg a funkcionális orvoslás hét alapvető folyamatát a Teljes női egészség című könyvből. Carrie E. Levine könyvével az egyensúlyhiányok és a betegségeink kiváltó okainak feltárásával segít a női testtudatosság megalapozásában.

Alkalmazd a funkcionális orvoslás alapelveit, és gyógyítsd meg a tested, lelked és az elméd!

Carrie E. Levine, CNM,  a Whole Woman Health alapítója, szakképzett szülésznő és a Funkcionális Orvostudományi Intézet okleveles szakembere. A leggyakoribb női egészségügyi problémákat vizsgálja és kezeli, a nőgyógyászat és a funkcionális orvoslás bevonásával. Carrie képes meghallgatni a nőket és mély kapcsolatot teremteni velük. Több mint húsz éve segít pácienseinek megtalálni személyes egészségügyi céljaikat, és ezeket a célokat elérhető lépésekre bontani.

 

A funkcionális orvoslás

A funkcionális orvoslás a teljesség tudományának klinikai gyakorlata. Ebben a modellben a testet egymással kölcsönhatásban lévő rendszerek komplex hálózatának tekintik. A funkcionális orvoslás a kiváltó okot azonosítja, így az összetett, krónikus betegségek megelőzésére és kezelésére törekszik.

Tudd meg, milyen módon és milyen mértékben befolyásolhatja a stressz, a táplálkozás és a trauma az egészségedet, és milyen konkrét lépéseket tehetsz testi-lelki jóléted optimalizálása érdekében, Carrie E. Levine személyre szabható, életmódbeli és táplálkozási tanácsait követve.

 

 

A funkcionális orvoslás a kiváltó ok kezelése.

Ez a miért alapú gyógyítás, szemben a mi kérdés vezérelte módszerrel. Miért érez valaki egy bizonyos módon, szemben azzal, hogy mi a baja, és melyik gyógyszertől fogja jobban érezni magát (ami elfedi, nem pedig megszünteti a tüneteket)? A funkcionális orvoslás az okot azonosítja, s ekként az összetett, krónikus betegségek megelőzésére és kezelésére törekszik. Miért fáradt valaki állandóan, miért van ekcémája, miért depressziós? Nem így született. Történt valami, ami megváltoztatta a fiziológiáját.

A rendszerbiológia a teljesség tudománya, valamint a funkcionális orvoslás alapjául szolgáló ismeretek összessége. A testünk rendszerek összetett hálózatából áll, amelyek kölcsönösen hatnak egymásra. Szerveink a fizikai testünkön belül ki vannak téve egymás hatásának. Minden mindennel kapcsolatban áll.

A funkcionális orvoslás gyakorlói figyelembe veszik az egyén kórtörténetének, fiziológiájának, genetikájának és környezetének összefüggéseit, hogy megválaszolják a kérdést: Miért? A módszer figyelembe veszi a belső tényezőket, például a stressz-szintet és azt, hogy mit hordoz az ember a szívében, valamint a külső tényezőket, például a közösség tulajdonságait. A funkcionális orvoslás gyakorlata a látszólag egymástól független tünetek összekapcsolásáról szól. Egy ok számos tünetet előidézhet, és számos ok vezethet egyetlen tünethez. Én is ezt az orvoslást gyakorlom, immár tizenhat éve.

Oly sokféleképpen vigyázhatunk magunkra! Az egyszerű életmódbeli változtatások is erőteljes hatást gyakorolhatnak a testünkre, ha képesek vagyunk végrehajtani őket. Az életmódváltás nehéz. Nagyon nehéz. Az egyik legnehezebb dolog az életben. Pontos információk és valódi támogatás nélkül már a gondolata is ijesztőnek vagy akár nyomasztónak tűnhet. A legtöbben szinte mindig túlterheltek vagyunk. Gyakran másokat helyezünk az előtérbe. Küzdünk azért, hogy magunkra is maradjon időnk, pénzünk és energiánk, amelyekből másoknak olyan természetesen juttatunk. Az, hogy milyen mértékben törődünk másokkal, jelentősen befolyásolhatja a saját egészségünket – pozitív és negatív módon egyaránt.

 

 

A teljes kép

Több mint huszonnégy éve foglalkozom nőkkel. Pályám kezdetén a helyi kórházban mindenféle életkorú nőt gondoztam, köztük várandósokat is. Az utolsó szülés, amelyen részt vettem, 2006-ban történt. Az év augusztusában kezdtem el dolgozni a Women to Womennél, a Maine állambeli Yarmouthban működő, úttörő szemléletű női klinikán.

Amikor a Women to Womenhez kerültem, és elkezdtem tanulni a funkcionális orvoslást, végre ki tudtam mondani mindazt, amit az egészséggel kapcsolatban korábban is gondoltam, de nem voltak rá szavaim. Megtanultam, hogy az autoimmun betegség már óvodáskorú gyermekeknél is jelentkezhet, hogy az az ideális, ha a fiatal nőket megtanítjuk a stresszkezelés és a helyes táplálkozás fontosságára, mert így egész életükben egyensúlyban lehet a hormonháztartásuk; és hogy az első nőgyógyászati vizsgálat egy életre meghatározhatja a páciensnek az egészségügyhöz és az egészségügyi szakemberekhez való viszonyát, ezért óvatosnak kell lenni. Rájöttem, hogy a középkorú nők gondozása meglepően hasonlít a várandós nők gondozásához – csak hosszabb folyamat, némileg eltérő eredménnyel. Az életközépi átmenetnek nem kell válságot hoznia. Ha gondosan odafigyelünk, egy nő megszületését eredményezi – túl a feleség, az anya, a lány szerepkörén. Megtanultam, hogy a menopauza nem vonat, amelynek a célállomásán majd leszállunk. A menopauza egy életen át tart. A megelőző intézkedések, például a masszázs rendszeres beütemezése – ahelyett, hogy megvárnánk, amíg probléma adódik – segít a nőknek a sikeres öregedésben. A funkcionális orvoslásban magamra találtam, ahogy korábban a bábaságban is, és akkor is otthonosan mozgok ezen a területen, ha már nem foglalkozom szülésekkel.

 

Nem kell megvárnod, amíg megbetegszel, hogy gondoskodni kezdj magadról. Szeretnék segíteni abban,
hogy a teljes képet lásd, hogy összekapcsold a tüneteket a kiváltó okokkal, hogy válság nélkül is egészségre törekedj, és minden tőled telhetőt megtegyél önmagadért.

 

Azt akarom, hogy a funkcionális orvoslás minden nő számára elérhető legyen. A funkcionális orvoslásnak kissé elitista híre van, mintha csak a tehetősek engedhetnék meg maguknak az ilyen ellátást. Igaz, hogy a földből származó élelmiszerek általában többe kerülnek, mint a feldolgozott ennivaló, a funkcionális vizsgálatokat gyakran nem fedezik az egészségbiztosítók, és a táplálékkiegészítők drágák. Ezzel a könyvvel az a célom, hogy rávilágítsak a krónikus betegségek okára, valamint bemutassam a bárki számára elérhető életmódbeli változtatásokat.

 

A következőket szeretném megtanítani neked:
 • Amit megeszünk, az alapvetően befolyásolja az egészségünket.
 • Az egymástól látszólag független tünetek gyakran összefüggnek egymással, ha a rendszerbiológiai modellen keresztül vizsgáljuk őket.
 • A stressz egészségre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.
 • Az intuíció, a tapasztalat és a tudomány integrációja eredményezi a legjobb egészségügyi ellátást.
 • Az okok orvoslása a tünetek kezelése helyett számos előnnyel járhat az egyén, a család, a nemzet és a bolygó szempontjából is.

 

 

Teljes női egészség

Ez a könyv két részből áll. Az első részben a teljességgel kapcsolatos fogalmakat vizsgáljuk meg. Nem kell tökéletesnek lennünk ahhoz, hogy egészek legyünk; lehetünk egyszerre betegek és egészek.

 

„SOK NŐ ÚGY ÉRZI, hogy ők a hibásak, ha nem érzik jól magukat. De nem kell tökéletesnek lenned ahhoz,
hogy egész legyél. Lehet, hogy nem teszel meg mindent, amiről tudod, hogy segítene vagy segíthetne abban, hogy jobban érezd magad, de minden egyes vétséged miatt magadat ostorozni egy másfajta betegség.
A „káoszaid” vagy tökéletlenségeid – önmagad azon részei, amelyek emberré tesznek – azok a valóságok, amelyeken belül dolgoznod kell, miközben a teljesség felé haladsz.”

 

Elmélyedünk a változás jól dokumentált folyamatában, hogy megértsd: a változás jellemzően nem lineáris folyamat. Bemutatom a funkcionális orvoslás mátrixát. Megvizsgáljuk az életmód olyan aspektusait, amelyek megalapozzák a teljességet: ha gond van az alvással, a mozgással, a táplálkozással, a stresszkezeléssel és a kapcsolatokkal, nehéz lehet felismerni a valódi egészségi problémákat. Megvizsgáljuk a stresszt és a traumát, és azt, hogy hogyan hatnak az egészségünkre. Bemutatom a teljességgel kapcsolatos fogalmakat azoknak az olvasóknak, akik szeretnének ízelítőt kapni a funkcionális orvoslás gyakorlati és elméleti alapjaiból. Ezek az ismeretek elősegítik a könyv második részének megértését.

 

 

A funkcionális orvoslás mátrixa:

A második részben a funkcionális orvoslás által feltérképezett 7 alapvető folyamatot mutatom be. Ezek a következők:

 • Energia-csomópont – az üzemanyag életté alakítása
 • Kommunikációs csomópont – hormonok, pajzsmirigy és hangulat
 • Asszimilációs csomópont – emésztés, felszívódás, mikrobiom és légzés
 • Biotranszformációs és eliminációs csomópont – a valódi méregtelenítés
 • Transzportációs (szállítási) csomópont – szív- és érrendszer, nyirokrendszer
 • Védelmi és regenerációs (javítási) csomópont – immunrendszer, gyulladás, fertőzés
 • Szerkezeti integritás csomópont – membránok, a vázizomzat, csontok és mechanika

Az egyes csomópontokkal foglalkozó részeken belül ismertetem az adott csomópontot, bemutatom azokat a vizsgálati lehetőségeket, amelyek többet árulhatnak el a csomóponttal kapcsolatos egészségi állapotról, és életmódbeli, táplálkozási és tápanyagokkal kapcsolatos javaslatokat adok. A funkcionális orvoslás és a rendszerbiológiai modell nem tablettákkal gyógyítja a betegségeket. Nem valószínű, hogy pusztán egyetlen változtatás segít, hogy jobban legyél. Ugyanakkor egyetlen tápanyag vagy életmódbeli változtatás egy csomóponton belül hatást gyakorolhat más csomópontokra is. Megosztom veled az általam kezelt nők történeteit, hogy rávilágítsak a csomópontokkal kapcsolatos gyakori egészségügyi problémákra és a funkcionális gyógyászati megközelítésre a kezelésükben, ami, mint látni fogod, csak ritkán jelent egyenes utat A pontból B pontba.

Amennyiben praktikus információkra vágysz, érdemes előrelapoznod a második rész számodra érdekes fejezeteihez. Ha így teszel, azt javaslom, hogy később térj vissza az első részhez, hogy jobban megértsd, miként alkalmazhatod a funkcionális orvoslás alapelveit az életedben.

Forrás: Teljes női egészség

 

Ajánlott könyvek: 

TELJES NŐI EGÉSZSÉG

A siker alapelvei könyv

HORMONINTELLIGENCIA

MENOPAUZA