Amikor egy pár elhatározza, hogy babát szeretne, jó esetben igyekeznek felkészíteni a szervezetüket és a lelküket a kisbaba fogadására. Ez nagyon fontos és hasznos, hiszen számos problémát megelőzhetünk a gondos felkészüléssel. De ha valamiért nem jön a baba, akkor egy idő után ezek a tanácsok is óriási terhet jelentenek; hirtelen mindenkinek lesz egy szuper ötlete, ami aztán őskáoszhoz vezet a pár fejében, és egyre fokozza az elkeseredést. Főleg azokban az esetekben, amikor egy pár tényleg mindent megtesz, és tudjuk, hogy remek szülők lennének, „jó helyre születne a baba”, de valami mégis megakadályozza a fogantatást.

Nézzük, melyek azok az általános tanácsok, amiket érdemes megszívlelni mind a nőnek, mind a férfinak:

 • Fogyasszunk teljes tápértékű, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálékot, és illesszünk az étrendünkbe olyan szuperélelmiszereket, melyeknek magas a vitamin- és ásványianyag-koncentrációja.
 • Töltsük fel a testünket vitaminokkal, ásványi anyagokkal, hogy a lehető legjobb állapotba kerüljünk a fogantatás idejére.
 • Csökkentsük a méreganyagok mennyiségét az ételekben, a környezetünkben.
 • Méregtelenítsük a szervezetünket és a lakhelyünket.
 • Amennyiben van még amalgám fogtömésünk, azt biztonságosan távolíttassuk el, és utána végezzünk nehézfém-kivezetést. Várandósan már tilos hozzányúlni az amalgámtömésekhez!
 • Ellenőriztessük magunkat általános laborvizsgálattal, végeztessünk góckutatást, vírusvizsgálatokat, és amennyiben ezek a tesztek pozitívak lesznek, kezeltessük magunkat még a várandósság előtt.

 

 

 • Kizárólag olyan gyógyszereket szedjünk, melyek elengedhetetlenül szükségesek. Krónikus betegségek esetén minden esetben jelezzük a kezelőorvosnak, hogy kisbabát szeretnénk. A gyógyszerek egy része nem javasolt, vagy kifejezetten tilos várandósság alatt, ezekről mindenképp az orvos tud tájékoztatást adni. Előfordulhat, hogy az orvos a rendszeresen szedett gyógyszert másikra fogja cserélni a baba biztonsága érdekében.
 • Csökkentsük a stresszt, ha szükséges, vegyünk ki szabadságot, vagy kérjünk kevésbé stresszes beosztást.
 • Sportoljunk, mozogjunk rendszeresen.
 • Relaxáljunk, meditáljunk rendszeresen.
 • Amennyiben természetes szereket alkalmazunk, például gyógynövényeket, illóolajokat vagy kristályokat, tájékozódjunk megbízható szakembertől, hogy mi az, ami biztonsággal alkalmazható várandósan is, a többit ne használjuk. Amiről nem tudjuk, hogy biztonságos-e a kismamáknak, azt úgy tekintjük, hogy nem alkalmazható.

 

 

Mozgásterápiák, alternatív mozgásformák

A meddőség kezelésében nagyon fontos a megfelelő mozgás. A hormonrendszer egyensúlyát könnyebben helyreállíthatjuk, ha közben valamilyen sporttevékenységet végzünk. A pajzsmirigy-alulműködéssel küzdőknek kifejezetten jótékony a mozgás.

A mozgás mindig javítja a vérellátást, így speciális mozgásformákkal kifejezetten a kismedencei szervek vérellátását is javíthatjuk.

 

Kriston intim torna

A hüvely és a végbél izmainak speciális tornája, ami azontúl, hogy erősíti ezeket a szerveket, jelentősen növeli a kismedencei szervek vérellátását. Ezáltal a szervek energiaellátottsága is jobb lesz, sokkal jobb körülményeket biztosítva a beágyazódásra készülő embriónak. A rendszeres Kriston intim torna végzésével növekszik a természetes fogantatás esélye, és a várandósság alatt végzett torna segítséget jelent a szülőszobán, a szülés után pedig a regenerálódásban. A Kriston intim tornát csoportos tanfolyamon érdemes elsajátítani, mert ott nem csupán a gyakorlatokat tanítják meg, hanem a sok beszélgetéssel mélyül az önismeret, ami segíti a nőiség, a nőiesség megélését, kibontakozását. Sokszor egy-egy ilyen csoport önkéntelenül is segít a félelmek vagy a stressz oldásában.

A Kriston intim tornának ma már van férfi változata is, számukra is nagy segítség lehet termékenységi problémák esetében.

 

Aviva-módszer

Az Aviva Gabriella Steiner által kifejlesztett módszer lényege, hogy a külső és belső izmaink megmozgatásával jelentősen megváltoztatható a szervezetünk hormonális állapota. A hormonrendszer egyensúlyba kerülésével a női működések is elkezdenek normalizálódni, azaz például ha korábban nem volt, akkor lesz peteérés. Szabályozza a rendszertelen ciklust, csökkenti a menstruációs görcsöket és fájdalmakat, valamint növeli a fogamzóképességet. Speciális gyakorlatsort tartalmaz az ovuláció elősegítésére, ezért sokszor csak peteérést segítő tornának hívják. Ezt a módszert is mindenképp oktatótól, csoportban érdemes elsajátítani.

 

Női jóga

A női jógaórákon mind testileg, mind lelkileg felkészítenek a nőiség megélésére és az anyaságra. Ezek a gyakorlatok az előzőekhez hasonlóan javítják a kismedence vérellátását és energiakeringését, ami önmagában is növeli a fogantatás esélyét. Ezenkívül a csoportos gyakorlatok, sokszor külön workshopok önálló témaként is feldolgozzák akár a menstruációs problémákat, és segítik a fogantatást.

 

Hastánc

A hastánc remek módszer a kismedencei szervek energia és vérellátásának javítására. A tánc a felgyülemlett stresszt is oldja, és segíti a nőiesség kibontakozását.

 

Csikung

Nekem az összes módszer közül a csikung a kedvencem, mégpedig azért, mert hihetetlen módon képes megmozgatni az energiákat, oldani a blokkokat, és beindítani az energiaáramlást. A csikung tulajdonképpen a hagyományos kínai orvoslás része, és az energia megmunkálását jelenti: azt, hogy felvesszük a környezetből az energiát, és megmozgatjuk a testen belül. Itt sem lehet csak egy gyakorlatot kiemelni, hiszen ahhoz, hogy a szervezet egyensúlyban legyen és megfelelően működjön, mindenhol meg kell mozgatni az energiát. Mégis, ha a termékenység fokozása a cél, akkor nagyobb hangsúlyt fektetünk az alsó energiaközpontra, az úgynevezett alsó tan tienre. Van néhány olyan gyakorlat, amivel még jobban tudjuk fokozni a kismedence energiáját, ilyen például a farkcsontkörzés. Természetesen a csikung esetében is az a legjobb, ha mestertől tanulunk, hiszen a finomságokat – ami a lényege az egésznek – egy videóból nem lehet elsajátítani.

Forrás: Meddőségből termékenység

 

Ajánlott könyvek:

MEDDŐSÉGBŐL TERMÉKENYSÉG

GYÓGYÍTÓ
KRISTÁLYOK