Amikor átlépünk a hűvösebb hónapokba, tápláló és egyben testet és szívet melengető, szezonális zöldségekből és gyümölcsökből készíthető ételekre vágyunk. És ha mindezek még ráadásul egészségesek is, tettünk egy lépést afelé, hogy megőrizzük egészségünket a megfázásos és influenzás szezonban.
A kiegyensúlyozott és változatos, teljes értékű növényi étrendnek megfelelően, a tányérod legnagyobb részét ősszel is zöldségeknek és (lehetőség szerint teljes kiőrlésű) gabonaféléknek kell eltakarnia, a fennmaradó résznek pedig a gyümölcsökön és a fehérjék csoportján kell osztoznia.
Íme Dr. Michael Greger öt ízletes receptje, amelyek az őszt idézik és segítenek megerősíteni az immunrendszert és leküzdeni a krónikus betegségeket. Nem utolsó sorban ezekkel egyszerűen kipipálhatod Dr. Greger napi 12 nélkülözhetetlen összetevőjét.
Kezdd napod egy tápláló zabkásával, ami felmelegít a nap elején, folytasd egy laktató, forró levessel, majd válassz egy kiadós tál sült zöldséget, végül pedig édesítsd a napodat egy egészséges desszerttel.
Teljes kiőrlésű gabonák
LASSAN FŐTT ALMÁS GABONAKÁSA
A reggeli zabpehellyel vagy zabkásával könnyedén teljesíthető a napi ajánlott teljes kiőrlésű gabonák adagja.
Ne főzzük hámozzuk meg az almát! Már napi egy alma elfogyasztása is 35 százalékkal csökkentette a bármilyen okból bekövetkező halálozás esélyét. A flavonoidok, az alma héjában található fitotápanyagok, javíthatják az artériás keringést, úgyhogy ne hámozzuk meg az almát!
mennyiség: 4 adag nehézségi fok: könnyű
Semmi nem könnyíti meg jobban reggel a felkelést, mint e zabkása almás pitére emlékeztetõ édes illata! Az elkészítés során a zabnak legalább 8 óra áztatásra van szüksége, majd további 8 órára, amíg egy lassú fõzõedényben (slow cooker) megfoő, úgyhogy érdemes jó elõre tervezni. A befektetett munka minimális, a ráfordított idõ pedig boőven megéri.
1 csésze teljes szemû zab körülbelül 8 órán át vízbe áztatva, majd leszûrve
2 evõkanál õrölt chiamag
1 teáskanál õrölt fahéj
1 alma kimagozva és hámozatlanul összevágva
Opcionális feltétek: goji bogyó, datolyaszirup, õrölt fahéj, szárított vagy friss gyümölcsök, aprított diófélék
Egy nagyméretuű lassú fõzõedényben alaposan összekeverjük a beáztatott és leszűrt teljes szemű zabot a chiamaggal és fahéjjal. Utána hozzáadjuk az összevágott almát és 23⁄4 csésze vizet, és összeforgatjuk. Ráhelyezzük a lassú fõzõedényre a tetejét, és alacsony hõfokon kb 8 órán át főzzük. Ha elkészült, a megfőtt zabkását felkeverjük, majd tálakba kanalazzuk. Tálalás előtt megszórjuk a kiválasztott feltéttel.
Babfélék és hüvelyesek
A hüvelyesek fogyasztását a vékonyabb derékkal és az alacsonyabb vérnyomásértékekkel kapcsolják össze. Randomizált vizsgálatokban kimutatták, hogy legalább olyan jó hatással működhet a hastáji zsírpárnák csökkentésében, mint a kalóriamegvonásos diéták, és emellett javítja a vércukorszint, az inzulinszint és a koleszterinszint szabályozását. A babfélék tele vannak rosttal, folsavval és fitátokkal, és ezáltal segítenek csökkenteni a stroke, a depresszió és a vastagbélrák kockázatát. Úgy tűnik, hogy a szójában található fitoösztrogén nagy segítséget jelenthet mind a mellrák megelőzésében, mind a mellrák utáni túlélés javításában.
Nem csoda, hogy a rákkal kapcsolatos iránymutatások azt javasolják, hogy próbáld beilleszteni a babféléket az étkezésedbe – és ez annyira könnyû! Szinte bármilyen ételhez passzol, könnyen beépíthetõ a kis étkezésekbe, de felszolgálható fõattrakcióként is. Megszámlálhatatlanul sok lehetőség létezik.
BABLEVES 3 FÉLE BABÓL KURKUMÁVAL ÉS LENCSÉVEL
mennyiség: 4–6 adag nehézségi fok: könnyű
A kurkuma gyönyörű arany ragyogást kölcsönöz ennek a gazdag, lencsés bablevesnek.
1 fej lila hagyma felkockázva
4 gerezd fokhagyma vékonyra szelve
1 evőkanál őrölt kurkuma
1 teáskanál őrölt koriander
½ teáskanál őrölt római kömény
½ csésze lencse
7 csésze Zöldségalaplé
1½ csésze főtt* vagy 1 BPA-mentes konzerv (420 g) vagy Tetra Pak dobozos, sómentes vörös vesebab lecsöpögtetve, átöblítve
1½ csésze főtt* vagy 1 BPA-mentes konzerv (420 g) vagy Tetra Pak dobozos, sómentes csicseriborsó lecsöpögtetve, átöblítve
1½ csésze főtt* vagy 1 BPA-mentes konzerv (420 g) vagy Tetra Pak dobozos, sómentes cannellini bab lecsöpögtetve, átöblítve
6 csésze spenót felaprítva
1 csésze friss petrezselyem felaprítva
1 csokor zöldhagyma felaprítva
2 evőkanál friss aprított vagy 2 teáskanál szárított menta
¼ teáskanál őrölt fekete bors
Szuperfűszer-keverék
Egy nagy lábosban felmelegítünk ¼ csésze vizet közepes hõfokon. Hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, majd 5 percig főzzük, amíg megpuhul. Hozzáadjuk a kurkumát, a koriandert, a római köményt és a lencsét. Ezután hozzáadjuk a zöldségalaplevet, és felforraljuk. Alacsony hõfokon hozzáadjuk a vesebabot, a csicseriborsót és a cannellini babot. Lefedve addig főzzük, amíg a lencse megpuhul, 30–40 percig. Hozzáadjuk a spenótot, a petrezselymet, a zöldhagymát, a mentát, a fekete borsot és a szuperfűszer-keveréket ízlés szerint, majd további 10 percig főzzük. Ízlés szerint fûszerezzük, ha szükséges. Forrón tálaljuk.
Szuperfűszerkeverék
Mennyiség: csésze Nehézségi fok: könnyű
¼ csésze élesztõpehely
1 evõkanál fokhagymapor
1 evõkanál hagymapor
1 evõkanál szárított petrezselyem
1 evõkanál szárított bazsalikom
2 teáskanál õrölt kakukkfû
2 teáskanál mustármagpor
2 teáskanál pirospaprika
2 teáskanál õrölt római kömény
1 teáskanál õrölt fekete kömény
1 teáskanál õrölt gyömbér
½ teáskanál õrölt kurkuma
½ teáskanál zellermag
½ teáskanál õrölt fekete bors
Valamennyi hozzávalót összedaráljuk fűszerőrlőben, hogy a szárított fűszerek teljesen szétmorzsolódjanak. Ezután a fûszerkeveréket jól záródó szórófejes tégelybe tesszük, és száraz, hűvös helyen tároljuk.
Keresztes virágú zöldségek
Nehezen tudnám túlzásba vinni a keresztes virágúak méltatását. Ezek a zöldségek csodát tesznek az egészségeddel – segítenek a rák előrehaladása elleni közdelemben, megerősítik a kórokozók és szennyezõ anyag elleni védelmedet, védik az agyadat és a látásodat, és még sorolhatnám.
KARFIOLPICCATA GOMBÁVAL ÉS KRUMPLIVAL
mennyiség: 4 adag nehézségi fok: könnyű
Ezt a karfiolsteaket igazán egyszerû elkészíteni, pedig gazdag ízvilága és nagyszerû látványa miatt mindenki azt hinné, hogy órák fáradságos munkájába került.
1 fej karfiol meghámozva, függõlegesen 0,5 cm-es szeletekre vágva
20 dkg kis rózsaburgonya negyedelve
20 dkg csiperkegomba negyedelve
1 csésze koktélparadicsom félbevágva
3 gerezd fokhagyma összezúzva
2 teáskanál fehér miso paszta
1 darab (0,5 cm-es) friss, reszelt vagy 1⁄4 teáskanál õrölt kurkuma
1⁄2 csésze Zöldségalaplé
3 evõkanál friss citromlé
3 evõkanál élesztõpehely
1⁄2 teáskanál hagymapor
1⁄2 teáskanál sómentes, õrölt mustármag
őrölt fekete bors
1 csésze főtt cannellini bab lecsöpögtetve
4 zöldhagyma felaprítva
3 evõkanál friss petrezselyem felaprítva
A sütõt elõmelegítjük 220 °C-ra. Kibélelünk egy nagy tepsit szilikonlappal vagy sütõpapírral.
A karfiolt és a krumplit szétterítjük az elõkészített tepsin. Húsz percig sütjük, majd egy fémspatula segítségével megfordítjuk a zöldségeket. Hozzátesszük a gombát és a paradicsomot, és visszatesszük a sütõbe. Addig sütjük, amíg a zöldségek villával megszúrva puhák, és szépen megbarnultak, körülbelül további 15 percig.
Amíg a zöldségek sülnek, elkészítjük a szószt. Nagy sebességû tur- mixgépben vagy aprítógépben összekeverjük a fokhagymát, a miso pasztát és a kurkumát, és addig keverjük, amíg a fokhagyma pépes nem lesz. Ezután hozzáadjuk a zöldségalaplevet, a citromlevet, az élesztõpelyhet, a hagymaport, a mustárt, ízlés szerint fekete borsot és a cannellini babot, majd nagyon krémesre keverjük.
A szószt egy kis serpenyõbe öntjük, és alacsony hõfokon melegítjük. Belekeverjük a zöldhagymát és a petrezselymet, és ízlés szerint fûsze- rezzük, ha szükséges. A szószt melegen tartjuk.
Amikor a zöldségek megsültek, tálra tesszük õket, meglocsoljuk a szósszal, és melegen tálaljuk.
Leveles zöldségek
A sötétzöld, leveles zöldségek a bolygónk legegészségesebb élelmiszerei. A teljes értékű élelmiszerek közül ezek kínálják a legtöbb kalóriánkénti tápértéket.
Ha közel mindennap eszel leveles zöldeket, azzal megteszed az egyik legnagyobb lépést az életed meghosszabbítása felé. A Harvard Egyetem egyik kutatócsoportja, miután minden élelmiszercsoportot elemzett, a leveles zöldeket párosította a főbb krónikus betegségek elleni legerősebb védelemmel, ideértve a szívinfarktus és a stroke kockázatának akár 20 százalékos csökkenését minden további naponta elfogyasztott adag után.
A leveles zöldek többek között éppen a zöld színüknek köszönhetõen sorolhatók a legegészségesebb zöld lámpás élelmiszerek közé.
SÜLT GYÖKÉRZÖLDSÉGEK FOKHAGYMÁVAL PÁROLT LEVELES ZÖLDEKKEL
mennyiség: 4 adag nehézségi fok: könnyű
A fokhagymás leveles zöldek remekül kiegészítik a gyökérzöldségek karamellizált ízét.
A GYÖKÉRZÖLDSÉGEKHEZ
1 paszternák 1 cm-es kockákra vágva
1 répa 1 cm-es kockákra vágva
1 édesburgonya 1 cm-es kockákra vágva
1 krumpli 1 cm-es kockákra vágva
1⁄2 csésze vöröshagyma felaprítva
1⁄2 teáskanál hagymapor
1⁄4 teáskanál õrölt fekete bors
A FOKHAGYMÁS ZÖLDEKHEZ
1⁄3 csésze Zöldségalaplé vagy víz
3-4 gerezd fokhagyma felaprítva
1⁄2 teáskanál szárított oregánó
1⁄4 teáskanál pirospaprika-pehely
2 teáskanál miso paszta
0,5 kg sötét leveles zöld felaprítva, a vastag szárak nélkül
A tálaláshoz – Őrölt fekete bors
GYÖKÉRZÖLDSÉGEK: A sütõt elõmelegítjük 220 °C-ra. Kibélelünk két tepsit szilikonlappal vagy sütõpapírral.
A zöldségeket egy rétegben egyenletesen szétterítjük a két tepsin, megszórjuk hagymaporral és fekete borssal, és addig sütjük, amíg megpuhulnak és enyhén karamellizálódnak, 45–60 percig. Sütés közben egy fémspatula segítségével egyszer megforgatjuk Őket. Amikor megsültek, kivesszük a tepsiket a sütõbõl, és félretesszük.
FOKHAGYMÁS ZÖLDEK: Amíg a zöldségek sülnek, egy nagy lábosban összekeverjük a zöldség alaplevet, a fokhagymát, az oregánót és a pirospaprika-pelyhet, és közepes hõfokon felforraljuk. Ha felforrt, közepes lángon 1 percig főzzük, hogy a fokhagyma megpuhuljon. Ezután belekeverjük a miso pasztát és a leveles zöldeket, és addig fŐzzük, amíg a levelek összeesnek, megpuhulnak. A zöldektől függõen ez lehet 3 perc (pl. mángold vagy spenót) vagy akár 25-45 perc is (pl. fodros kel). Amikor a levelek megpuhultak, leszűrjük őket.
TÁLALÁS: A leveles zöldeket lapos tányérra szedjük, rákanalazzuk a sült zöldségeket, ízlés szerint megszórjuk fekete borssal, és forrón tálaljuk.
Gyümölcsök
A kedvenc gyümölcsnasim ősszel és télen az almaszelet datolyával, mely a fanyar és az édes ízek tökéletes keverékét adja.
Ha ennél is izgalmasabb édes kényeztetésre vágysz, próbáld ki ezt:
FEKETEERDŐ-TORTÁS CHIAMAGPUDING
mennyiség: 2 adag nehézségi fok: könnyű
Ez a dekadens ízvilágú puding remek választás desszertnek, reggelinek vagy akár csak egy kis délutáni csemegének.
11⁄2 csésze friss vagy kiolvasztott mirelit cseresznye kimagozva
1⁄2 csésze érett banán összepasszírozva
3 evőkanál édesítetlen kakaópor
2 kimagozott puha datolya 10 percre forró vízbe áztatva, majd leszűrve
2 evõkanál õrölt chiamag
Opcionális feltétek: friss kimagozott cseresznye vagy más bogyós gyümölcs, mandulaforgács vagy zúzott kakaóbab
Nagy sebességû turmixgépben vagy aprítógépben simára keverjük a cseresznyét, a banánt, a kakaóport, a datolyát és 1⁄2 csésze vizet, majd a krémet egyenlően elosztjuk két desszertes pohár vagy üvegtálka között. Mindkét adaghoz egy-egy evőkanál őrölt chiamagot adunk, és egyenletesen elkeverjük.
Lefedve 8 órán át vagy egy éjszakán keresztül hűtőben tartjuk. Tálalás előtt meghintjük a kedvünk szerint választott feltéttel.
Forrás: Hogy ne halj meg, Egyél úgy, hogy ne halj meg receptek