A többi érett zöldséghez hasonlóan a zsenge hajtások (a leveles zöldek zsengéit mikrozöldeknek is nevezik) és csírák is teli vannak tápanyagokkal, köztük A- és B-vitaminnal, ásványokkal, ásványi nyomelemekkel, betegséget visszafordító vegyületekkel és más fitokémiai anyagokkal. Amikor ilyen zsenge növényeket eszünk, az emésztés során megkapjuk mindazt az erőt, amit egyébként a saját növekedésükre használnának fel. A zsenge hajtások és csírák legfontosabb szerepe, hogy visszaadják a magukat másokért agyonhajszoló emberek életerejét. Amikor szívvel-lélekkel, teljes odaadással teszel mindent otthon és a munkahelyeden, jól jön az ezek által nyújtott rendkívüli támogatás.

A zsenge hajtások és csírák csodálatos szaporító ételek. Mind képesek megújítani a kimerült ivarszerveket, és felfrissíteni a szülés utáni időszakban a kismamákat, akik a baba körüli teendők miatt képtelenek alaposan kialudni magukat. A zsenge hajtások és csírák hozzájárulnak a fitoösztorgén anyagok és a hormonok (közöttük a progeszteron, az ösztrogén és a tesztoszteron) egyensúlyának helyreállításához. Szülés után visszaállítják az eredeti szintre a mellékvese, a pajzsmirigy és az egész belső elválasztású mirigyrendszer hormontermelését.

Az ásványi sókban gazdag zsenge hajtások és csírák sokat tesznek a neurotranszmitterek kémiai működéséért, aminosavaikkal és enzimeikkel is az agyat támogatják, mert kihúzzák belőle a nehézfémek mérgeit, valamint támogatják a neuronok megfiatalításában és felerősítésében – ezzel végső soron segítenek a testnek visszafordítani az Alzheimer-kórt, a demenciát, a ködös gondolkodást és az emlékezetkieséseket. A zsenge hajtások és csírák csodálatosan rendbe hozzák a bőrt, mert több mint hatvanféle ásványi nyomelem van bennük, többek között vas, jód, szelén, cink, réz, mangán, kén, magnézium, króm és molibdén. Mivel daganatellenes hatóanyagokban is bővelkednek, a zsenge hajtások és csírák elejét veszik a nemkívánatos sejtburjánzásnak, amilyen a rák is. Továbbá a legjobb forrásai a B12-vitamin termelődéshez nélkülözhetetlen jótékony biotikumnak. A növekedésük intenzív fázisában lévő zsenge hajtások és csírák sok ezer fitokémiai anyaga normalizáló „nyomás” alatt tartja a tested.

Zsenge hajtásokat választani olyasmi, mintha barátokat választanál – mind-mind más egyéniség. Az egyik barátod nagyszerű ember, de kicsit karcos modorú, és ezért csak rövid ideig tudod elviselni? A brokkoli rügye hasonló természetű. Erős zamatú, és bár kissé kesernyés, éppen ezért olyan kiváló, mikor az emésztés serkentéséről van szó, hiszen emeli a gyomorsavszintet. Kis adagokban is nagy segítség.

A másik barátod, akivel nem szívesen osztasz meg mindent, mert tudod, milyen tüzes, lobbanékony, indulatos természetű, és mikor mentegetőzöl, neked támad, mielőtt a végére érnél a mondandódnak? Ilyen a máj megtisztításban hatékony retekgumó is (a máj az a szervünk, amely a saját jogán is heveskedik).

A harmadik barátod szelíd, megértő, érzékeny, visszahúzódó, figyelmesen hallgat téged, és mindig van pár jó szava, hogy megvigasztaljon? Tökéletes leírása a bíborhere bimbózó hajtásainak, amelyek komolyan csillapítják és kíméletesen tisztítják nyirokrendszert és a vért, s ugyanilyen kíméletesen távolítják el a mérgeket és tisztítják meg a testet.

Ugye van nagyon érzelmes barátod is, aki örömében és bánatában is könnyen sírva fakad? A lepkeszeg fiatal hajtása hasonlít rá. Csupa lélek, csupa szív növény, az érzelmeink és a belső elválasztású mirigyeink tökéletes támogatója. Mindketten túláradóak a szív, a lélek és a gondolkodás dolgaiban. A lepkeszeghajtások különösen jótékonyak a mellékvese kortizoltermelésében, és jól szabályozzák a pajzsmirigy hormontermelését.

Ne feledkezzünk meg a csupa izom barátodról sem, aki készségesen cipekedik, pakol, hogy gond nélkül kiköltözhess a házból. Akár a lencse zsenge hajtása. Energetikailag sűrű, teli könnyen emészthető fehérjével és szénhidrátokkal, amelyek lehetővé teszik, hogy egész nap lendületesen végezhesd a teendőidet, bármiféle dolgod legyen is. A lencse sarjai szívesen átadják neked brutális energiájukat. A lencseevés megacélozza a hálaadás napi energiáidat, nyugodtan lakmározhatsz. Erejéből arra is futja, hogy az ünnepi ebéd után talpon maradhass, és ne kelljen a díványon szunyókálnod egész délután.

Napestig sorolhatnám. Érdemes megkóstolnod még a mungóbabot, a napraforgó zöldjét, a borsóhajtásokat, a kelkáposztacsírát és még sok minden mást. Ahogy a barátaid támogatnak az igazi életben, úgy segítenek téged a különféle zsenge hajtások és csírák is a maguk különleges erőivel, amelyeket te is felfedezel majd, amint megismered őket.

 

 

ÁLLAPOTOK

Amennyiben az itt felsorolt állapotok bármelyike téged is érint, vezesd be a zsenge hajtásokat és csírákat az étrendedbe.

Humán papillomavírus, fibróma, a rák minden fajtája, policisztás ovárium szindróma, ivarszervi alacsony energiaszint, depresszió (a szülés utáni is), sárgaság, szorongás, vérszegénység, terméketlenség, vetélés, Alzheimer-kór, demencia, Epstein– Barr-vírus/mononukleózis, pajzsmirigybetegség, Hashimoto-pajzsmirigybetegség, diabétesz, mellékvese-kimerültség. Graves–Basedow-kór, ekcéma, pikkelysömör, ételallergiák, fi gyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, autizmus, táplálék-felszívódási zavarok, álmatlanság, herpesz szimplex 1, herpesz szimplex 2, HHV-6, HHV-7, cöliákia, Lyme-kór, Streptococcus okozta torokgyulladás.

 

TÜNETEK

Amennyiben az itt felsorolt tünetek bármelyikét tapasztalod, vezesd be a zsenge hajtásokat és csírákat az étrendedbe.

Rendellenes PAP-teszt-eredmény (méhnyakrákszűrés), fáradtság, energiahiány, súlygyarapodás, fogszuvasodás, fogzománc elvesztése, ínysorvadás, hőhullámok, éjszakai izzadás, homályos látás, horzsolások, medencetáji fájdalmak, vashiány, emlékezetkiesés, ködös gondolkodás, alvászavarok, savas reflux, az összes idegrendszeri tünet (bizsergés, zsibbadás, görcs, nyilalló fájdalom, idegfájdalom, mellkasi nyomás), vércukorszint-ingadozás, böfögés, csontritkulás, törékeny körmök, sóvárgások (például édesség után), folyadék-visszatartás, lábgörcs, kedvetlenség, stagnáló májműködés, nyákos széklet, izomfájdalmak, torokfájás, pajzsmirigy-alulműködés és -túlműködés.

 

ÉRZELMI TÁMOGATÁS

Akár egy kihagyott karrierlehetőséget, akár egy barátságot vagy egy tárgy elvesztését gyászolod, a zsenge hajtások és csírák kivételes segítőid lehetnek. A remény apró kis hírnökei kisegítenek a gyászos hangulatból. Ne feledd, aki magokat ültet, mindig új életeket, új lehetőségeket segít világra.

 

SPIRITUÁLIS TANÍTÁS

A zsenge hajtások és csírák alkalmazkodóképessége kimagasló. Nem várják el a tökéletes körülményeket. Jóllehet normális esetben ezek a magok dús földbe kerülnének, lenne elég helyük, kapnának elegendő napfényt, a friss levegőn terebélyesedhetne a gyökerük és a lombozatuk és teljes pompájukban kifejlődhetnének, de beérik a virágládával is. Alkalmazkodnak a körülményekhez, elviselik a zsúfoltságot, még ha mindössze egy cserépen vagy tálcán is kell osztozniuk, fejlődésnek indulnak, ha elég fényt és vizet kapnak a túléléshez. Az élethez csupán egy kis rutin kell a növénykéknek (a zsenge hajtásoknak rendszeres öntözésre, a csíráknak rendszeres párásításra van szükségük). Boldogan alkalmazkodnak, és ha volna arcuk, mosolyt látnál rajtuk.

Derűs alkalmazkodási képességük átszáll belénk, mihelyt megesszük őket. Amíg tökéletesen tisztában vagyunk a szükségleteinkkel, és megadjuk magunknak az életünk normalizálásához szükséges rutint, a legnehezebb körülmények közepette is erőt meríthetünk kis barátainkból, és megtalálhatjuk a boldogulásunk útját-módját.

 

ÖTLETEK

  • A legjobb eredmény kedvéért egyél napi két csésze zsenge hajtást vagy csírát.
  • Ha otthon neveled a zsenge zöldeket és csírákat, úgy gondolj rájuk, ahogy kedvenc háziállataidra szoktál: fő táplálékuk a társaság, a társasági élet. A környezetük és a közelükben zajló minden szó hangulatát, energiáját magukba szívják. Zsenge növényeidhez igyekezz jó hangulatban közelíteni. Beszélj hozzájuk, biztasd őket, finoman húzd át fölöttük a tenyered, valahányszor elhaladsz mellettük. Amint azt leírtam A lélek táplálékai című fejezetben, a saját nevelésű növények ráéreznek az egyéni igényeinkre és ezekhez igazodva fejlesztik ki magukban a tápanyagokat, amelyek a lehető legnagyobb hasznodra válnak, amikor elfogyasztod őket. A zsenge hajtások és sarjak a ráhangolódás nagymesterei. Tökéletesen kiszolgálják egészségügyi és egyéb igényeidet.
  • Ha maximalizálni akarod a jó hatásukat, ne főzd meg a zsengéket és a csírákat. A fiatal hajtások nyersen a jótékony biotikumok elképesztő forrásai, és a nyers mikroorganizmusok nélkülözhetlenek. A zsenge hajtások és csírák hozzájárulnak az emésztőszerveid egészségéhez és a B12-vitamin előállításához. A jótékony biotikumok csakis akkor maradnak érintetlenek, ha nyersen eszed meg a zsengéket és a csírákat. (A saját nevelésű zsengék és csírák működésébe a saját flórájuk jó hatású elemei is bekapcsolódnak.)
  • Keverj egy kevés tengeri sót az otthon nevelt zsengék és csírák öntözővizébe, hogy fejlődésük során hozzájussanak a napi ásványaikhoz. Ez a kis gondoskodás később busásan megtérül a saját egészséged szempontjából.
  • A zsenge hajtások és csírák, főleg a retek, a brokkoli, a lepkeszeg, a kelkáposzta és a napraforgó hajtásait érdemes tízóraiként fogyasztani, mert fenntartják az energiát a nap további részében. A bab- és lencsecsírát ebédre érdemes megenni, mert jó hatásuk estig segíti az idegrendszer nyugalmát és pihenését.
  • Az uborkából, a borsó zsengéiből és a napraforgózöldből készített dzsúsz javítja az ember látását éjszaka.

 

 

CSÍRÁVAL TÖLTÖTT AMERIKAI KEL MANGÓSPARADICSOMOS MÁRTOGATÓSSAL

1-2 adag

Nagyszerűen betölti a napod zöldségekkel ez a friss, színes káposztabatyu. Vidám svédasztalos fogás lehet a vendégeidnek is: tedd ki a hozzávalókat, hogy maguk válogassák össze és tekerjék fel a saját ízlésük szerint. Készíthetsz hozzá többféle mártást, ezekből bőven találsz a könyvben is – próbáld ki a korianderpestót (Gyógyító ételek könyv 204. oldal), a fokhagymás tahiniöntetet (Gyógyító ételek könyv 196. oldal) vagy a noritekercsek avokádómártogatósát (Gyógyító ételek könyv 230. oldal).

6 nagy amerikaikelkáposztalevél
1 kaliforniai paprika (bármilyen színű)
1 avokádó
¼ lila káposzta
2 kimagozott medjoul datolya
2 csésze csíra
2 csésze zsenge hajtás
1 csésze kockára vágott mangó
1 csésze kockára vágott paradicsom
1 gyömbér negyede
jalapeño paprika (ízlés szerint, elhagyható)

 

Öblítsd le a káposztaleveleket, és vágd ki a főerüket. Az ereket tedd félre későbbi használatra, jók lesznek levesbe vagy smoothie-ba. Szeleteld vékony csíkokra a kaliforniai paprikát, az avokádót és a lila káposztát. Aprítsd fel a datolyát, és zúzd péppé. Vastagabb végükkel fordíts magad felé a káposztaleveleket, halmozd rájuk a szeletelt zöldségeket, a zsenge hajtásokat és a csírákat, majd tekerd fel a töltött leveleket, mintha burritót készítenél. A kilógó levélvégeket a hozzád közelebb eső oldalon hajtsd vissza a batyu belsejébe. Kenj egy kis datolyapasztát a levelek éleire, és úgy hajtsd be, így olyanok lesznek, mintha lepecsételted volna a kelkáposztatokokat. Miután mindegyikkel elkészültél, tedd félre a batyukat.

A mártogatóshoz turmixgépben keverd simára a mangót, a paradicsomot, a gyömbért és az ízlés szerinti jalapeño paprikát.

 

Forrás: Gyógyító ételek

 

Ajánlott könyvek:

EGÉSZSÉGES
PAJZSMIRIGY

A siker alapelvei könyv

GYÓGYÍTÓ
ÉTELEK

TISZTULJ
ÉS GYÓGYULJ