„Keresd meg a benned rejlő eget. Ha megtaláltad, sosem fogsz meghalni.”

 

21 meditációs technika Oshotól, ami visszavezet a világba

“A meditáció útja” című könyvében Osho, a világ egyik legprogresszívebb gondolkodója megmutatja, hogyan illeszkedhetsz vissza rég-új világodba lépésről lépésre, biztonságosan, szeretetteljesen és szorongásoktól mentesen.  

A manapság divatos “komfortzóna” kifejezés az elmúlt hónapokban új megvilágításba került, hiszen pont oda, az otthonunkba kényszerített vissza minket a koronavírus – miközben mégis kimozdított életünk jól megszokott keretei közül. 

Ez a furcsa, kettős helyzet lassan visszaalakulni látszik. Sokan kapaszkodókat keresnek, hogy megkönnyítsék a kavargó változásokat, ezért a 21. század hiperaktív embere egyik népszerű segítségéhez, a meditációhoz nyúlnak, amihez applikációk, hanganyagok, videok tucatjai állnak rendelkezésükre. Mindez azonban csak fokozza azt a digitális zajt, amiben folyamatosan élünk. A megállás nélkül özönlő e-mailek, chatüzenetek, hírek, olvasnivalók és a folyamatosan pörgő közösségi média nemcsak az életünket, hanem azt az időt is cselekvések és érzékszervi ingerek folyamatos körforgásává alakítják, aminek a lecsendesedésről, lassulásról és önmagunk felé fordulásról kellene szólnia. 

Osho, napjaink egyik megkerülhetetlen kortárs misztikusa és tudósa úgy véli, máshogy kell megközelítened a meditáció fantasztikus élményét, amit a három legfontosabb szerv: a test, a lélek és az elme összehangolt, ritmusos mozgása ad meg – kizárva minden digitális zajt és előre meghatározott formát. 

 

“Meditáció ​nélkül nem ismerheted az élet titkait, csak az élet felszínét.”  

Osho könnyen és egyszerűen avat be téged 21 napos gyakorlatorientált meditációs kurzusába, amelynek keretében minden egyes nap más területre koncentrálhatsz. A napi meditációs technikákon túl olyan húsbavágó kérdések is előkerülnek a kurzus alatt, amelyeket te is döbbenetes felismerésnek élhetsz meg, de előfordulhat az is, hogy régóta keresett, érthető és világos válaszoknak bukkansz nyomára. 

Megtudhatod, mi az oka, hogy sokan a párkapcsolatukban rövid idő alatt eljutnak a “nem tudok nélküle élni”-től a “nem tudok vele élni”-ig. Megtanulod, hogyan vedd el a benned felgyülemlett harag, frusztráció energiáját, vagy hogyan ne érezd magad “lemaradónak”, “vesztesnek”, vagy “lustának” pusztán azért, mert megengeded magadnak a lelassulást. Ráébredhetsz, miért nem fogod magadban sosem megtalálni az egyensúlyt, ha nem mered beleengedni magad a negatívumokba is a pozitívumok mellett.

Osho azt tanítja: dobd el azt a korábban beidegződött élményt, hogy a meditáció nem más, mint jógapózban ülni egy fa alatt. Fel kell, hogy ismerd, ez csak egy a lehetséges utak közül. Lehet, hogy néhány embernek megfelel, de nem mindenkinek! A futás, az úszás, a tánc, egy séta, vagy egyszerűen bármilyen tevékenység lehet meditáció, ha tudod, milyen tecnhikákat alkalmazz. Ha a tested, a lelked és az elméd együtt, egy ritmusban dolgozik, nem kell szigorú mintákat alkotnod hiszen a világon sincs két egyforma ember. Osho szerint nem az egyénnek kell alkalmazkodnia a mintákhoz, hanem éppen fordítva: a mintáknak az egyénhez.

A meditáció útja ezeket a mintákat mutatja be könnyen és egyszerűen elsajátítható figyelemfejlesztő technikákon keresztül, amihez önmagad belső koncentráltságán túl semmire sincs szükség, bárhol elvégezhetők. A 21 napos kurzus segít, hogy tudatosabbá válj és megértsd, mit jelent éberen és érzékenyen fogadni, amit az élet tartogat számodra. Fedezd fel önmagad belső mosolyát, a relaxáció, a hallgatás, az egonélküliség és a megfigyelés szabadságát!

“Az igazi meditáció azt jelenti, hogy engedjük, hogy az elme a saját útját járja, és semmilyen módon nem avatkozunk közbe – csak megfigyelők, szemtanúk maradunk. Ez szépen lassan elcsendesít, csendet teremt. Egy nap eltűnik. És magadra maradsz. Ez az egyedüllét a valóságod. És ebben az egyedüllétben semmi sincs kizárva. Ebben az egyedüllétben minden benne van.”

 

Ajánlott könyv:

OSHO – A MEDITÁCIÓ ÚTJA