Az élet 7 törvénye c. könyv írója megmutatja, hogy miként szállhatunk szembe a bennünk élő kritikussal – és hogyan fogadjuk el (és szeressük) önmagunkat úgy, ahogy vagyunk.

Egy anya feltétel nélkül szereti az újszülött gyermekét, és a romantikus szerelem első, rajongási fázisában a választottunk tökéletesnek tűnhet. De a legtöbben nem hiszünk abban, hogy a mindennapi életben létezik feltétel nélküli, mindent megbocsátó és elfogadó szeretet. Amikor a tükörbe nézünk, rengeteg hibát látunk magunkban, és eszünkbe jut a sok korábbi seb és kudarc, amik miatt képtelenek vagyunk korlátok nélkül szeretni önvalónkat.

Ahhoz, hogy a jelenleg érzett szeretetből feltétel nélküli szeretet lehessen, szükség van a spiritualitásra. Létezik egy mód, ami a feltétel nélküli szeretethez vezet, és mint minden cél esetében, ennek az útnak is van egy kezdete, egy közepe és egy vége. Hadd meséljek egy kicsit ezekről, hogy jobban megérthesd a menetét.

Kezdet: Úgy látod, hogy több szeretetre vágysz és többre is van szükségesed, mint amennyiben részed van. Kételkedsz abban, hogy téged lehet-e szeretni, de az egód segít felülemelkedni ezen (vagy nem). Többnyire annak viszonylatában szeretsz másokat, hogy ők mennyire szeretnek téged vagy mennyire felelnek meg a romantikus, szexuális és kompatibilitással kapcsolatos érzéseidnek. A kapcsolataidban folyamatosan arról alkudozol, hogy te mire vágysz és a partnered mire vágyik. Az ilyen szeretetet a következő szavakkal lehet jellemezni: szenvedély, kötődés, függés, összeolvadás, szerelem, kölcsönös szükség, kedvelés és kompatibilitás. 

Közepe: Amikor magasabb szintű szeretetre vágysz, az egód és a vágyaid sokkal kevésbé fognak számítani. Úgy érzed, hogy a szeretet lehet egy gyógyító erő is, ami összeköt mindenkit. Anélkül is képes vagy szeretni valakit, hogy bármire szükséged lenne tőle. Az ilyen szeretet sokkal kevésbé személyes és alárendelt. A kapcsolataid a kölcsönös megbecsülésen alapulnak, kevesebb konfliktus keletkezik a két védekező fél között. Az ilyen szeretetet a következő szavakkal lehet jellemezni: idealista, nyugodt, önzetlen, adakozó, együttérző, megbocsátó és elfogadó.

Vége: A szeretet akkor válik feltétel nélkülivé, amikor minden korlátodtól megszabadulsz. Úgy érzed, hogy egy benned lévő spirituális forrásból ered. Több egy érzésnél; elérted a Létezés univerzális aspektusát. Már nincs személyes tétje annak, hogy szeretsz valakit. Képes leszel a tiszta együttérzésre, és úgy érzed, hogy az emberiség családjába tartozol. A kapcsolataidban nincsenek nehézségek, sem egymással versengő vágyak és szükségletek. A szeretet a beteljesülés önálló állapotává válik. Az ilyen szeretetet a következő szavakkal lehet jellemezni: boldog, transzcendens, szentséges, ragyogó, mámorító és határtalan.

Ahogy azt láthatod, a „feltétel nélküli” kifejezés egy folyamatra utal, ami egy emelkedett célhoz vezet, és az út során bepillantást nyerhetsz a valódi örömbe és boldogságba. Mint minden őszinte spirituális cél, az elvárás nélküli szeretet is természetes. Érzékelhető egy csecsemő ártatlanságában vagy egy fenséges naplemente látványában is. A kihívást azt jelenti, hogy ezeket a múló pillanatokat állandó állapottá változtassuk. De ahogy a gyógyulás minden oldala, úgy az út minden lépése is kifizetődő.

 Nem kell behatárolnod, hogy a folyamat elején, közepén, vagy végén tartasz. Mindannyian tapaszaltunk már legalább egy pár olyan pillanatot, amikor teljesen szeretettnek és szerethetőnek éreztük magunkat. A legtöbb ember esetében ezekre a momentumokra a gyerekkorban vagy az első szerelem alatt került sor. Hogyan állíthatjuk vissza tehát ezt az állapotot?

Úgy, hogy végigjárjuk az előttünk álló utat. A világ spirituális hagyományai rengeteg útmutatót fogalmaztak már meg, de most felsorolok pár vallási tartalomtól mentes, gyakori lépést.

meditáció

1. Lépj kapcsolatba a belső éneddel

Vagyis figyelj jobban oda magadra. Meditáció, önreflexió, elmélkedés és napi pár csendes pillanat segítésével kapcsolatba léphetsz a belső világoddal. Tanuld meg becsülni és kiélvezni.

2. Őszintén nézz szembe a belső akadályaiddal és az ellenállással

A legtöbben nem szeretnek szembenézni a gyengeségeikkel és a hibáikkal, mert ítélkeznek felettük. De te is ember vagy, rá fogsz jönni, hogy a bizonytalanság és a szorongás érzése a múltból ered, és mindkettőt lehet orvosolni. Valójában, ha megadod nekik az esélyt, akkor ezek az érzelmek távozni akarnak.

A gyógyulás első lépése, hogy magadba nézel és elkezded kiengedni őket. A felépülésnek számos módja van, a terápiától kezdve a támogató csoportokon, energiagyakorlatokon, masszázson, test-lélek programokon át egészen a különböző keleti gyógyítás módszerekig.

3. A régi sebek begyógyítása

Ezt előrehaladott gyógyulásnak is lehetne nevezni. Amint kiengeded a régi negatív érzelmek maradványait, azt fogod tapasztalni, hogy továbbra is vannak bennedsérülések, fájdalmak és bosszúságok, amikkel el kell bánnod.

Az ilyen sebek a felszín alatt nagyon élnek. Szükséged lesz valakire, aki megérti a helyzeted, hogy visszatérhess ezekre a sötét helyekre – ez lehet egy barát, mentor, bizalmas, pap vagy egy terapeuta. Úgy vélem, erre senki nem képes egyedül, de nem a veszély vagy a félelem miatt.

Ezt a munkát el lehet végezni biztonságosan, szorongás nélkül is, és amikor belevágsz, hatalmas izgatottságot és diadalmasságot is tapasztalhatsz a folyamat alatt. Egyszerűen keress valaki olyat, aki már sikeresen bejárta az utat, és aki teljesen átérzi az állapotod.

4. Bocsátsd meg a múltad

Ne akarj túl gyorsan megenyhülni. Nagyon könnyű úgy tenni, mintha megbocsátottad volna a múltban átélt fájdalmakat és bántalmazást, ha gyorsan meg akarsz szabadulni a kínlódástól. Ha gyógyulás útján szabadulsz meg a gyötrelemtől, akkor megalapozod a mély, tartós megbocsátást.

Először önmagad elfogadására van szükség és arra, hogy felismerd, hogy te – és a körülötted lévők – megtettél minden tőled telhetőt a helyzet ismeretében. Ez különösen nagy kihívást jelenthet, hogy ha valaki mélyen megbántott, de addig nem tudsz teljesen elszakadni a sérelemtől, amíg el nem fogadod, hogy mások egy olyan valóság csapdájába estek, amiből nem tudnak kiszabadulni.

5. Fogadd el a jelenlegi helyzeted

Ebbe sem szabad túl hamar belevágni. A jelen pillanat nem mentes a múlt terheitől, emlékeitől és sebeitől. Ezektől előbb meg kell szabadulni, mielőtt körülnézhetnél, fellélegezhetnél és elkezdhetnéd szeretni a most pillanatát. Kezdetnek jó lehet, ha észreveszed, amikor rossz emlék jut eszedbe, és azt mondod magadnak: „Már nem ez az ember vagyok.” Mivel tényleg nem az a személy vagy.

barátok jó kapcsolatok

6. Alakíts ki olyan kapcsolatokat, amelyben szeretnek és megbecsülnek

A feltétel nélküli szeretethez vezető út nem magányos. Olyan emberekkel kell együtt sétálnod, akik visszatükrözik azt a szeretet, amit magadban is látsz. Egy ponton valószínűleg majd körülnézel és felismered, hogy nem minden családtagod és barátod van összhangban a céljaiddal.

Nem kell őket kirekesztened, de jogod van olyan embereket keresni, akik megértik, hogy milyen úton jársz és azonosulnak vele. Ők nagyobb valószínűséggel fogadják el a mostani és a jövőbeli énedet is.

7. Úgy szeress, amilyen szeretetre te is vágysz

Sok évvel ezelőtt, amikor A szeretet útja c. könyvemet írtam, számos olyan emberrel, többnyire nővel, találkoztam, akik folyamatosan az „igazit” várták, hogy végre megjelenjen és levegye őket a lábukról. De az „igazit” csak úgy lehet megtalálni, hogy mi magunk válunk azzá.

A hasonlóságok vonzzák egymást, és minél inkább megtestesíted a számodra ideális szeretetet, annál valószínűbb, hogy a fényed egy másik világosságot fog az éledbe vonzani. Azt mondják, hogy ez a gondolat segített a legtöbb embernek rátalálni a szerelemre.

Ha minden nap gyakorolsz egy-két ilyen lépést, akkor egy olyan úton fogsz járni, amely több szeretet hoz az életedbe. Amikor odafigyelsz rájuk, a lépések elkezdenek természetesen kibontakozni. Tökéletesen szerethetőnek születtél és teljesen szeretetre méltó is vagy. Ennek az állapotnak az elvesztése a természetellenes, nem pedig az, hogy vissza akarunk térni hozzá, és ez azt jelenti, hogy kapcsolatba kell lépnünk a valódi énünkkel.

Ezt az utat évszázadok óta járják sikeresen, ezért remélem, hogy te is bátor leszel és csatlakozol azokhoz a szerencsés emberekhez, akik ilyen magasztos célokra vágynak. Nincs a jelen pillanatnál jobb alkalom nekivágni.

Forrás: Huffpost.com

Ajánlott könyv:

Deepak Chopra – Az élet 7 törvénye