Amikor őseink sikeresen elmenekültek a kardfogú tigris elől, és egy nagy szikla mögött megpihentek, hogy egy kicsit kifújják magukat, legalább egy percre eltűnt a stressz azonnali kiváltója. A stresszhormonok szintje csökkenni kezdett a testükben, és közben szívverésük lelassult és normalizálódott. És néhány óra relatív biztonság után e magas koncentrációjú hormonok lebomlottak a szervezetükben.

Az ilyen típusú veszélyes helyzetekben stresszhormonjaink úgy szolgálnak minket, hogy azonnal rendelkezésre állnak, amikor nagy mennyiségben van szükségünk rájuk egy rövid ideig. De a mai életünkben általában nem ez a forgatókönyv. A modern világban az a jellemző, hogy nem üldöz bennünket egy életünket fenyegető fenevad. Ehelyett a stresszünk gyakran abból fakad, hogy olyan helyzetbe kerülünk, amikor csapdába esettnek, sebezhetőnek és tehetetlennek érezzük magunkat. És ezekben az esetekben a megoldás nem olyan egyértelmű, mint sikeresen kitérni egy éhes állat elől.

És itt van a probléma lényege. Egyrészt a testet felébresztették az ősi vegyi anyagok, hogy fusson el, rejtőzzön el vagy harcoljon, mi azonban általában ezek egyikét sem tehetjük meg. Olyan, mintha az autóban egyik lábbal útra készen a gázt nyomnánk, de a másik lábunkkal ezzel egyidejűleg fékeznénk. A motort a maximumra járatjuk, de meg sem mozdulunk.

Amikor a stresszünk forrása a biztonságos munka, amely révén fizetni tudjuk a számláinkat, mégis szívből utáljuk, vagy a 15 éves kapcsolatunk, amelyben úgy érezzük, hogy csapdába estünk, de biztonságot nyújt nekünk és a gyermekeinknek, akkor nem futhatunk el, és elrejtőzni sem tudunk. Legalábbis nem úgy, mint az őseink, amikor egy szikla mögött találtak menedéket.

A modern világban hol van a sziklánk, ami mögé elrejtőzhetünk? Ha még nem jöttünk rá, hogyan érezhetnénk magunkat biztonságban, és hogyan szabadulhatunk meg a mindennapi élet stresszétől, a kutatások szerint a feloldatlan stressz oly módon kezd megmutatkozni, ami negatívan befolyásolja telomereinket. És bár a tudomány egyértelműen leírja ezt a kapcsolatot, a stressz a tudomány nélkül is nyilvánvaló.

Amikor egy ismerősünk beleragad a megoldatlan dolgok érzelmi zűrzavarába – például egy túl hosszúra nyúlt válás idején, vagy mert nem tud dönteni, hogy megtartsa-e a munkahelyét vagy a párkapcsolatát, vagy hagyja ott –, látjuk, mennyire leterheli őt a stressz. Látjuk az öregedő testén és az öregedő arcán. Idősebbnek tűnik a koránál, és jellemzően olyan egészségügyi problémái vannak, amelyek normális esetben még évekig vagy akár évtizedekig nem jelennének meg az életében. Amikor az emberek krónikus stresszt élnek át, immunrendszerük gyakran nem tud ellenállni a megfázásnak és az influenzának, amely minden évben változatlanul végigsöpör az irodán vagy az osztálytermen.

Ezek azok az emberek, akik a betegszabadságuk összes napját felhasználják, sőt még többre is szükségük van. És végül ezek azok az emberek, akik megadják magukat a stressznek, amint az ellopja tőlük a legkedvesebb dolgot: magát az életet. Hosszú távú, krónikus, feloldatlan stressz esetén testük csak ideig-óráig képes kitartani.

Az egészség megőrzésének kulcsa, hogy megteremtjük azokat a feltételeket, amelyekre a testünknek szüksége van ahhoz, hogy tegye, amire tervezték – gyógyítsa önmagát –, és ezt a legalapvetőbb szinten, a DNS szintjén tegye.

 

A megoldatlan életstressz az, ami szétrágja telomerjeinket, és ellopja tőlünk a legkedvesebbet: magát az életet.

 

 

Figyelemelterelés: egészséges vagy nem

Általában ösztönösen mindent megteszünk, hogy elkerüljük az olyan helyzetekkel való szembesülést, ahol úgy érezzük, nincs megoldás. Tehát eltereljük a figyelmünket a nyomasztó témáról. A figyelem elterelésének választhatjuk egészséges módját, mint például a jóga, a meditáció, az egyéni vagy csoportos sportok, művészet vagy zene, melyek segítségével levezetjük a stresszt. Azonban meglehetősen gyakran választjuk a figyelemeltérés kevésbé egészséges módját, például hogy eszünk, pedig nem vagyunk éhesek, kábítószerrel vagy alkohollal tompítjuk kellemetlen érzéseinket, vagy online videójátékozunk, vagy virtuális kapcsolatokat létesítünk a személyes emberi interakciók helyett. Amikor ezeket a tevékenységeket választjuk, ez gyakran csak arra szolgál a maga módján, hogy eltérítsük figyelmünket a stresszhez kapcsolódó érzelmek átélésétől.

Amikor függővé válunk a figyelemelterelő tevékenységünk hatására a testünkben termelődő kémiai vegyületektől – például a szerotonintól és az oxitocintól, amelyek javítják a hangulatunkat –, az őket kiváltó tevékenységek a krónikus menekülésünk eszközeivé válnak. Vagyis végül függővé válunk tőlük. És hacsak nem találunk módot a mögöttes stressz megoldására, idővel a figyelemelterelő tevékenység kiszoríthatja az életünkből a barátságainkat, a munkánkat, a családunkat és egyéb elsődleges kapcsolatainkat, és az válik a kielégülésérzésünk elsődleges forrásává.

Az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia tanulmánya ezt fejti ki. És azt is pontosan megmondja, milyen kárt tesz bennünk a krónikus stressz: lerövidíti az élet kódját védő telomereket, amelyek testünk minden sejtjében ott élnek. A jó hír az, hogy ugyanaz a tudomány, amely azt mondja nekünk, hogy a krónikus stressz kárt tesz bennünk, azt is megmondja, hogyan lehet feloldani ezt a stresszt.

 

 

GYAKORLAT – A fel nem oldott stressz feltárása és feloldása

A tudomány egyértelműen fogalmaz: a feloldatlan stressz lerövidítheti a telomereket, amelyek kulcsfontosságúak az egészség, a gyógyulás és a hosszú élettartam szempontjából. Létrehoztam egy tömör sablont, amely segít azonosítani az ilyen típusú stresszt az életedben. Ezt az egyszerű sablont különösen hasznosnak találtam, amikor úgy éreztem, hogy valami zavar, mégsem tudtam egyértelműen beazonosítani, mi az a valami. Arra invitállak, hogy ragadd meg ezt a lehetőséget, hogy tisztázd az esetleges stresszfaktorokat, amelyeket esetleg mostanában tapasztalsz az életedben. A gyakorlathoz szükséged lesz papírra és tollra.

A technika: Kérlek, egyetlen szóval vagy rövid mondattal válaszolj olyan őszintén, ahogy csak tudsz, a következő három kérdésre, és írd le a válaszaidat.

 

1. kérdés: Mik a forrásai a feloldatlan stressznek az életedben?

Kérlek, minél őszintébben azonosíts be minden olyan kapcsolatot, körülményt vagy helyzetet az életedben, amelyek a szorongás és a frusztráció tartós érzetét vagy a bizonytalanság mély, „zsigeri” érzését keltik benned, ha rájuk gondolsz. Készíts róluk egy listát, és hagyj ki néhány sornyi üres helyet minden leírt stresszforrás alatt.

 

2. kérdés: Általában hogyan reagálsz a stresszre?

A stresszforrások alatt kihagyott üres helyre írd oda, milyen figyelemeltereléssel próbálod meg elkerülni az egyes stresszfaktorokat. Fejezd be a következő mondatot: „Mikor ez a helyzet szorongást, frusztrációt vagy bármilyen más kényelmetlen érzést vált ki belőlem, akkor hogy jobban érezzem magam, általában…”

 

3. kérdés: Mit szeretnél, ha mi lenne az új és átgondolt reakciód a stresszforrásokra?

Ha beazonosítottad jelenlegi figyelemelterelési módszereidet, melyek a stresszre adott jelenlegi reakcióid, és új, átgondolt reakciókra szeretnéd ezeket cserélni, kérlek, kövesd a következő stratégiát. Ez azzal az ismerős fókuszváltással kezdődik, melynek során a szíved bölcsességét kérdezed meg útmutatásul. Rá fogsz ismerni a szívfókusz eléréséért tett lépésekre, mert hasonlóak az 5. fejezetben a Quick Coherence® technikánál leírtakhoz.

 

 

  • 1. lépés: Hozd létre a szívfókuszt. Tudatodat irányítsd a fejedből a szíved területére.
  • 2. lépés: Lassítsd le a légzésedet. Kezdj el a szokásosnál kicsit lassabban lélegezni, körülbelül öt-hat másodpercig lélegezz be, és ugyanennyi ideig lélegezz ki.
  • 3. lépés: Kapcsolódj a mély intuíciódhoz. Ahogy tovább lélegzel, és figyelmed a szívedben tartod, csendesen tedd fel a kérdésed.
  • 4. lépés: Figyelj/érezz. Hallgasd meg a választ. Amikor megkaptad, jegyezd le szíved bölcsességét az alábbi mondat végére:

Ennek a feladatnak kettős célja van:

  • Felhívja a figyelmedet azokra a figyelemelterelő technikákra, amelyekhez tudatosan és tudattalanul is fordulsz olyankor, amikor stresszes helyzetekkel szembesülsz, melyekre, úgy tűnik, nincs megoldás.
  • Azokat a figyelemelterelő technikákat, amelyek valószínűleg már nem szolgálnak téged, az élet stresszeire adott új és egészségesebb reakciókra cseréli le.

A gyakorlat ereje abban rejlik, hogy bár nem mindig vagyunk képesek azonnal megváltoztatni a helyzetet, a helyzetre adott reakciónkat azonnal megváltoztathatjuk.

A feladat elvégzése után még annyit mondanék, ne feledd, nincs helyes vagy helytelen módja, hogyan fogadod szíved bölcsességét. Mindannyian saját egyedi kóddal születünk, amely lehetővé teszi számunkra szívünk bölcsességének elérését és az életünkben történő alkalmazását. A kód titka az, hogy tudd, mi működik a legjobban számodra.

 

Szívünk bölcsességén keresztül kérhetjük és kaphatjuk meg a felismerést, milyen egészséges alternatívái vannak az életünkben az egészségtelen figyelemelterelési módszereinknek.

 

Forrás: Az emberiség ereje

 

Ajánlott könyvek:

AZ EMBERISÉG EREJE

A siker alapelvei könyv

AZ ISTENI KÓD

HEAL – A GYÓGYÍTÓ BENNED ÉL