„Aki hálás, az minden körülmények között hálás.” – Baháolláh (1817–1892) a bahái hit perzsa alapítója

Legyen szó párkapcsolati krízisről, anyagi gondokról, egészségügyi problémákról vagy munkahelyi nehézségekről, a negatív helyzetek mindig azért jönnek létre, mert az ember hosszú időn keresztül hálátlan volt. Ha nem érzünk hálát az életünkben meglévő dolgokért, akaratlanul is készpénznek vesszük, vagyis egyszerűen elvesszük őket. Ez pedig a negativitás egyik legfőbb oka. Hiszen amikor készpénznek veszünk dolgokat, nem adunk hálát értük, ezzel pedig megakasztjuk a varázslat működését. Ha köszönetet mondunk másoknak, az életünk varázslatos módon gyarapodásnak indul, de ha elveszünk az élettől dolgokat, az mindig hanyatláshoz vezet.

Hálás vagy az egészségedért, amikor épp nincs vele semmi problémád? Vagy csak akkor gondolsz rá, ha a tested megbetegszik vagy megsérül? Mindennap köszönetet mondasz a munkádért, vagy csak akkor érzel hálát érte, ha leépítésekről rebesgetnek? Minden egyes alkalommal hálát adsz, amikor megkapod a fizetésed, vagy inkább készpénznek veszed, és úgy gondolod, hogy ez teljesen természetes? Hálás vagy a szeretteidért, amikor minden olajozottan működik a kapcsolataidban, vagy csak akkor beszélsz róluk másoknak, amikor problémák adódnak köztetek? Hálás vagy az autódért, amikor jól megy? Vagy csak akkor gondolsz rá, ha lerobban?

Nap mint nap hálát adsz azért, hogy élsz? Vagy készpénznek veszed, hogy így van?

Ha az ember természetesnek veszi a dolgokat, az előbb-utóbb panaszkodáshoz, negatív gondolatokhoz és szavakhoz vezet. És ha panaszkodsz, a vonzás törvénye értelmében még több olyan dolgot vonzol majd magadhoz, ami miatt panaszkodhatsz.

Amikor elégedetlenkedsz az időjárás, a közlekedési dugók, a főnököd, a házastársad, a családod, az egyik barátod, egy idegen, a sorban állás, a számlák, a gazdasági helyzet, az árak vagy egy szolgáltatás miatt, akkor nem vagy hálás. Minden egyes panasszal egyre távolabb taszítod magadtól azt az életet, amelyről álmodsz.

Most már tudod, hogy a panaszkodás, a negatív gondolatok és szavak, és az, ha készpénznek veszed a dolgokat, gátolják a jó beáramlását az életedbe. Tehát azt is tudod, hogy ha valami nagyon elromlik az életedben, akkor korábban akaratlanul is hálátlan voltál.

Amikor az ember hálás, képtelen arra, hogy negatív legyen. Nem tudsz másokat kritizálni és hibáztatni, miközben hálás vagy nekik. Ebben az állapotban semmiféle szomorú vagy lehangoló érzés nem keríthet a hatalmába. A legjobb hír pedig az, hogy ha van is jelenleg bármilyen negatív helyzet az életedben, nem kell sokáig várnod, hogy a hála segítségével átalakítsd. Úgy foszlik majd szét, mint egy füstgomolyag – varázsütésre!

Kezdetben, még ha nehéznek is találod, keresned kell azt, amiért hálás lehetsz egy-egy negatív helyzetben. Bármilyen rossznak tűnnek a dolgok, mindig van valami, amiért köszönetet mondhatsz, főleg, ha tudod, hogy ezzel varázsütésre megváltoztathatod a körülményeket. Walt Disney, aki ismerte az élet igazi varázsát, Az élet játéka (Pollyanna) című filmjében megmutatta, hogyan kell ezt csinálni.

Disney 1960-as fi lmjében szerepelt „a boldog játék”, amely gyermekként nagyon nagy hatást gyakorolt rám. Egészen kamaszkorom végéig játszottam. A játék lényege, hogy az ember annyi olyan dolgot gyűjtsön össze, ami miatt boldogságot érez, amennyit csak tud – főleg, amikor rossz helyzetbe kerül. Ha megkeressük mindazt, ami miatt boldogok lehetünk (vagy amiért hálát érezhetünk), azzal behívjuk a megoldásokat az életünkbe.

Walt Disney tehát a hála varázserejét filmesítette meg. Évezredekkel korábban Buddha is arról beszélt, hogyan használhatjuk ezt a varázserőt, amikor azt mondta:

„Álljunk fel és legyünk hálásak, mert ha ma nem is tanultunk sokat, egy kicsit legalább tanultunk; és ha egy kicsit sem tanultunk, legalább nem lettünk betegek; ha pedig betegek lettünk, legalább nem haltunk meg; így hát legyünk mindannyian hálásak.” – Gautama Buddha (Kr. e. 563 körül – Kr. e. 483) a buddhizmus alapítója

Fogadd meg Buddha szavait, és válassz ki ma egy problémát vagy egy negatív helyzetet az életedben, amelyet nagyon szeretnél megoldani. Ha megvan, keress ezzel kapcsolatban tíz olyan dolgot, amiért hálás lehetsz. Tisztában vagyok vele, hogy ez a gyakorlat kezdetben nagy kihívást jelenthet, Buddha azonban elmondta, hogyan csináld. Készíts írásos listát a tíz dologról a hálanaplódba, vagy írd a számítógépedbe.

Tegyük fel például, hogy az a gondod, hogy minden erőfeszítésed ellenére sem találsz munkát. Ahhoz, hogy varázsütésre megváltoztasd ezt a helyzetet, koncentrált hálagyakorlatot kell végezned. Íme néhány példa arra, hogy miket mondhatsz:

 1. Annyira hálás vagyok azért, hogy mostanában több időt tölthetek a családommal.
 2. Hálás vagyok azért, hogy a több szabadidőnek köszönhetően jobban rendben tudom tartani az életemet.
 3. Hálás vagyok azért, hogy eddig szinte mindig volt munkám, és van tapasztalatom.
 4. Őszintén hálás vagyok azért, hogy ez az első alkalom, amikor munkanélküli lettem.
 5. Hálás vagyok azért, hogy vannak megpályázható állások, és napról napra újabb pozíciókat írnak ki.
 6. Hálás vagyok mindazért a tapasztalatért, amivel az állás keresés és az állásinterjúkra járás révén gazdagodtam.
 7. Hálás vagyok az egészségemért, és azért, hogy képes vagyok dolgozni.
 8. Hálás vagyok a családom biztatásáért és támogatásáért.
 9. Hálás vagyok azért, hogy az utóbbi időben volt alkalmam pihenni, hiszen már nagy szükségem volt rá.
 10. Hálás vagyok azért, hogy az állásom elvesztése révén rájöttem, milyen sokat jelent számomra a munka. Korábban ezzel nem voltam tisztában.

Ha munkanélküliként hálás vagy, más körülményeket vonzol, és helyzeted varázsütésre megváltozik. A hála ereje sokkal nagyobb bármely negatív helyzeténél. Minden problémára végtelen számú megoldás létezik. Neked csak az a feladatod, hogy gyakorold a hála érzését, és figyeld, ahogy a varázslat átrendezi az életedet.

Vegyünk egy másik példát; egy fi út, akinek rossz a kapcsolata az apjával. Úgy érzi, bármit tesz, az sosem elég jó az apjának. Ez a gyermek a következő dolgokért lehet hálás ebben a nehéz helyzetben:

 1. Hálás vagyok, amiért a kapcsolataim nagy része jól működik.
 2. Hálás vagyok az apámnak, mert keményen dolgozott, hogy én tanulhassak, amire neki nem volt lehetősége.
 3. Hálás vagyok az apámnak, amiért egész gyermek ko romban eltartott engem és a családomat. Akkoriban fogalmam sem volt, mennyi munkába és pénzbe került mindez.
 4. Hálás vagyok az apámnak, amiért kissrác koromban minden szombaton kivitt a baseballmeccsre.
 5. Hálás vagyok azért, hogy az apám mostanában már nem olyan kemény velem, mint régebben volt.
 6. Hálás vagyok, amiért az apám ennyire törődik velem, hiszen ha nem így lenne, nem is lenne kemény velem.
 7. Hálás vagyok, hogy az apámmal való kapcsolatom révén megtanulhattam, miként váljak együtt érzőbbé, és hogyan legyek megértőbb a saját gyermekeimmel.
 8. Hálás vagyok az apámnak, amiért megmutatta nekem, milyen fontos a biztatás egy gyermek egészséges fejlődésének és magabiztosságának szempontjából.
 9. Nagyon hálás vagyok azokért a pillanatokért, amikor együtt nevethetek az apámmal. Vannak emberek, akiknek sosem lehetett része ebben, hiszen nem volt apjuk. Mások pedig, akiknek volt ugyan, de már elvesztették, sosem élhetik át újra ezt az élményt.
 10. Őszintén hálás vagyok azért, hogy van apám, hiszen a kemény időszakok mellett mindig voltak boldog pillanataink, és tudom, hogy a jövőben is várnak még ránk jó dolgok.

Ez a fiú szívből jövő hálájának köszönhetően biztosan meg tudja majd változtatni az édesapjához fűződő viszonyát. Miután megváltoztatja azt, ahogyan vele kapcsolatban gondolkodik és érez, megváltozik majd az is, amit az apjától kap cserébe. Energetikai kvantum szinten a hála varázslatos hatást gyakorol a kapcsolatukra. Ha a fiúnak sikerül fenntartania magában ezt az érzést, a vonzás törvényének értelmében sokkal jobb körülményeket kell visszakapnia, és az apjához fűződő kapcsolatának jobbra kell fordulnia.

Ne feledd, hogy az érzéseiden mindig lemérheted, mennyire vagy hálás.
A hála gyakorlása után ugyanis törvényszerűen sokkal jobban érzed magad. Az első jele a varázslat működésének a megkönnyebbülés. Ha elkezded jobban érezni magad egy helyzettel kapcsolatban, tudhatod, hogy az hamarosan rendeződik, és közel a megoldás. Bármilyen negatív dologgal nézel is szembe, a feladatod mindig az, hogy a hála érzését összpontosítsd rá, amíg úgy nem érzed, hogy oldódni kezd benned a feszültség. Akkor aztán hamarosan eljön a pillanat, amikor a varázslat a külvilágban is megmutatkozik.

Amikor ma az írásos listádat készíted, ne feledj hozzáadni tíz dolgot, amiért hálás vagy. Valahogy így:

Annyira hálás vagyok, hogy _____________________.
Vagy: Őszintén hálás vagyok, hogy _________________.

Fejezd be a mondatot azzal, amiért hálás vagy. Vagy kölcsönveheted Walt Disney módszerét is a varázslat használatánál, ha így könnyebbnek találod:

Olyan boldog vagyok, hogy __________________.

Fejezd be a mondatot azzal, ami miatt boldog vagy.

Ha felsoroltad a tíz dolgot, amiért hálás vagy, fejezd be a negativitásból kivezető Varázsút gyakorlatát a következő mondat leírásával:

Köszönöm, köszönöm, köszönöm, hogy a dolgok a legjobb módon oldódnak meg.

Ezek után pedig próbáld ki, sikerül-e egy napig megállnod, hogy ne mondj semmi negatív dolgot. Tudom, hogy ez nagy kihívás, de tegyél egy próbát, mindössze egy napig. Fontos okom van rá, hogy erre kérlek. A legtöbb ember ugyanis nincs tisztában azzal, milyen sok negatív szó és mondat hagyja el a száját. Ha egy napig odafigyelsz erre, te magad is tapasztalhatod. Ne feledd, hogy a negativitás és a panaszkodás még többet vonz hozzád ezekből a dolgokból. Ha tudatában vagy a szavaidnak, bármikor úgy dönthetsz, hogy felhagysz az eff éle beszéddel, és inkább nem viseled
a következményeit annak, amit épp mondani akartál. Íme egy varázslatos mentőöv, amelyet bármikor bevethetsz, ha valamilyen negatív gondolaton vagy megnyilvánuláson kapod magad. Ilyenkor azonnal állj meg, és mondd azt:

Ugyanakkor azt kell mondanom, nagyon hálás vagyok azért,
hogy ________________.


És fejezd be a mondatot valamivel, amiért őszintén hálás vagy. Vidd magaddal ezt a varázslatos mentőövet, és kapaszkodj belé, ha úgy érzed, szükséged van rá.

Ha a jövőben bármilyen apró problémával vagy negatív helyzettel szembesülsz, ne feledd a hála segítségével eloltani a parazsat, mielőtt lángra kapna. Ezáltal a varázslatot is működésbe hozod az életedben.

7. számú varázsgyakorlat

A negativitásból kivezető Varázsút

 1. Vedd számba az áldásaidat, írj a listádhoz tíz áldást az életedből, és mindegyik mellé jegyezd fel, miért vagy hálás érte. Olvasd át újra a listát, és minden egyes áldás után mondd ki: köszönöm, köszönöm, köszönöm, közben pedig érezd át a hálát, amennyire csak tudod.
 2. Válassz ki egy problémát vagy negatív helyzetet az életedben, amelyet nagyon szeretnél megoldani.
 3. Sorolj fel tíz dolgot, amiért hálás vagy ezzel a helyzettel kapcsolatban.
 4. A lista végére írd oda a következőt:
  Köszönöm, köszönöm, köszönöm, hogy a dolgok a legjobb módon oldódnak meg.
 5. Figyeld meg, sikerül-e egy napig megállnod, hogy ne mondj semmi negatívat. Ha azon kapod magad, hogy valami negatív dologra gondolsz, vagy ilyesmiről beszélsz, vesd be a varázsmentőövet. Állj meg azonnal, és mondd azt:
  Ugyanakkor azt kell mondanom, nagyon hálás vagyok azért, hogy _____________________.
 6. Mielőtt este elaludnál, vedd a kezedbe a Varázskövedet, és a köszönöm varázsige kimondásával adj hálát a legjobb dologért, ami ma történt veled.

Forrás: A Varázslat c. könyv

Ajánlott könyv: