Az asztrológia felbecsülhetetlen eszköz az életünkben rejlő lehetőségeinek felismeréséhez.  A többezer éves Védikus asztrológia (szanszkrit nevén dzsottish) és az Európában jobban elterjedt, Nyugati asztrológia eltér ugyan egymástól, a két rendszer mégis jól megfér egymás mellett, így bármelyiket is választjuk, fontos információhoz juthatunk személyiségünkkel kapcsolatosan.

A két rendszer közötti leglátványosabb különbség, amit sokan tapasztalhatunk, az, hogy a két elemzés során más-más jegyűek lehetünk. Pl valaki július 15-én született, az a nyugati asztrológia szerint Rák jegyű, míg a védikus, sziderikus számítás szerint Ikrek jegyű. De miért is lehetséges ez?

Az indiai vagy védikus asztrológia elsősorban nem a személyiséget, hanem a lélek spirituális útját és a karmikus feladatainkat vizsgálja, ennek a rendszernek az uralkodó bolygója a Hold. Ezért ez egy Hold-alapú, lunáris asztrológia.  A védikus asztrológia a bolygók valódi pozícióját használja, a sziderikus rendszert ugyanúgy, mint a csillagászok.

Ezzel szemben az európai vagy nyugati asztrológia elsősorban a pszichológiához kapcsolódik, a személyiségünkkel, karakterünkkel foglalkozik, amit alapvetően a Nap határoz meg, ez a rendszer a Földnek a Naphoz való tájolásán alapszik, a tropikus rendszert használja.

A csillagászati alapú különbség azt eredményezi, hogy a két rendszerben az asztrológusok más megközelítést, más útvonalat fognak használni.

Ez azon egyszerű ok miatt van, hogy amikor 1582-ben Európában áttértek a Gergely naptárra Juliánusz naptárról elindult egy csúszás a nyugati asztrológiában. 1582-ben korrigálták a Juliánusz naptár csúszásait azzal, hogy Október 4-et követően Október 15 lett. A hét napjaiban nem volt csúsztatás és bevezették azt is, hogy ezen túl minden 400 évben csak 97 szökőév lesz, így korrigálva a jövőre nézve is a csillagászati eltéréseket.

Viszont és sajnos csak az vették figyelembe, hogy a Föld 23 fok 26 percet dől, és azt nem, hogy a Föld nem csak a saját tengelye körül forog, de a Föld tengelye is forog, így mára, több mint 400 év leforgása alatt, már több mint 23 fokos eltérés van a valóság és a nyugati asztrológia megállapításai között.

 

 

A két rendszer közti eltérés így ma nagyjából 24 fok, ennyivel van jelenleg hátrébb a védikus képlet minden egyes eleme. Ennek az következménye, hogy az indiai rendszerben az Aszcendens és a bolygók zöme más jegybe kerül a nyugati horoszkóphoz képest. A nyugati asztrológia azt feltételezi, hogy a Nap minden évben a tavaszi napéjegyenlőség idején a Kos 1 fokán illetve őszi napéjegyenlőség idején a Mérleg 1 fokán áll. Vagyis figyelmen kívül hagyja a precessziót. Pl. a nyugati asztrológia szerint a Nap március 21-től április 20-ig a Kos jegyében jár. A védikus vagy keleti asztrológia szerint viszont a Nap április 13-tól május 14-ig jár a Kos jegyében, tehát 22 nap a különbség. Ez az eltolódás igaz az összes többi bolygóra és aszcendensre is.

Mindez annyit jelent, hogy a védikus asztrológia rendszerében a csillagászati számítások révén az égben látottak szerint állítják fel a születési képletet, míg a nyugati rendszerben egy szimbolikusabb képletet elemeznek.

Ízelítő a Határtalan Gondolatok Határidőnaplóból, ahonnan többek között jobban megismerheted mi tartogat a számodra a 2021-es év a védikus asztrológia szerint:

„Az ősi tradíciók az asztrológiát tartják a tudományok szemeinek, mert segítségével bepillantást nyerhetünk a múltba, a jelenbe és a jövőbe is. Az egyik legrégebbi ilyen ázsiai tradíció az antik védikus írásokon keresztül egyszerűen kezeli az idő fogalmát, mert azt mondja, hogy a múltunkon már úgysem tudunk változtatni, szóval nem érdemes sok időt tölteni a múlton való elmerengéssel, de mindenkinek megvan a lehetősége, hogy a jelen időben elkövetett tetteivel befolyásolni tudja a jövőjét.

 

 

Nemtől, kortól, képességektől függetlenül egy dologból mindenkinek ugyanannyi van, és ez az idő. Mindenkinek mindennap 24 óra áll rendelkezésére. Senki nem lesz képes megmondani előre, hogy jó vagy rossz fog-e velünk történni, mert a jót és a rosszat mindenki a saját értékrendje szerint éli meg, és dönti el, hogy miként reagál az eseményekre.

Az asztrológia szerepe, hogy előre figyelmeztessen, hogy most könnyebb vagy nehezebb szakasz következik, és majd a történés közben és után fogjuk tudni eldönteni, hogy jólesett-e nekünk, vagy sem. A legjobb az egészben az, hogy ezt tudjuk befolyásolni. Mert minden egyes nap alkalmas valamire, és ha megtaláljuk azt, amit egy adott nap támogat, akkor bizony az életünk sokkal könnyebbé válik. Vannak gyors napok és szilárdak, de élesek is és lágyak is. A mi teendőnk csupán annyi, hogy úgy használjuk ki a mindennapi 24 óránkat, hogy ne menjünk szembe azzal az erővel, ami a világ rendje, és amit megváltoztatni nem tudunk. Az asztrológia praktikus, fő célja az, hogy segítsen abban, hogy megtaláljuk minden napra azt a fajta törekvést, amit a nap természete támogat, és így a leghatékonyabbá teszi az adott feladataink elvégzését. Ennek érdekében az adott napra jellemző természetet ikonokkal láttuk el, és minden napnál jelöltük, hogy könnyen tudjuk azonosítani az aznap elkerülendő dolgokat, vagy épp azokat a lehetőségeket, amiket elősegítenek a csillagok.”

Forrás: Bhaktikutir.hu, Határtalan gondolatok határidőnapló 2021

Ajánlott könyvek:

HATÁRTALAN GONDOLATOK HATÁRIDŐNAPLÓ 2021

MÁNAVA-
DHARMASÁSZTRA

KARMA
ÉS REINKARNÁCIÓ