Amíg az öt tibeti jógagyakorlat erőteljes és produktív alapja bármelyik mindennapi gyakorlatnak, a gyakorlatok hatása fokozható, ha bizonyos csakrakiegyenlítő mantrák ismétlésével együtt végezzük őket.

Mind az öt tibeti jógagyakorlat előtt egy-egy mantrát kell elmondani. A fizikai tevékenység és a mentális erőfeszítés „bezárja” a mantrák jelentését a testbe és az elmébe. Az elvégzett mantrák és pozíciók rutinja segít tudatosan figyelnünk arra, hogy a mantrákban megnevezett  gondolatok és cselekedetek hogyan jelenhetnek meg mindennapi életünk során. Míg a gyakorlás jót tesz a testünknek, addig a meditáció megváltoztathatja az életünket.

A mantrák

  • Ez a fény. Megnyitom a homlokcsakrát. Fényt bocsátok a sötétségre, a tudatlanságra, az összezavarodottságra, az eltévelyedésre és a pánikra. Megvilágítom a felismerést és a bölcsességet, a tisztánlátást és a távlatot, a valóságot és a tudatosságot, az elfogadást és a békét. (Fordulás, pihenés gyermekpózában.)
  • Ez a levegő. Megnyitom a szívcsakrát. Elfújom a haragot és a neheztelést, a keserűséget, az irigységet, a féltékenységet, a viszályt és a dühöt. Helyet csinálok a szeretetnek, az együttérzésnek, a megbocsátásnak, a sebezhetőségnek, az elfogadásnak és a békének. (Hasonló a fordítottasztal-pozícióhoz, pihenés hullapózban.)
  • Ez a tűz. Megnyitom a napfonatcsakrát. Az erőközpontot. Elhamvasztom a frusztrációt, a kétséget, a szégyenérzetet, a hatástalanságot, a tehetetlenséget és a görcsösséget. Megtisztítom az utat, hogy isteni erőmmel és rendeltetésemmel járhassak, megadom magam annak, ami van, követem az iránytűmet, valóra váltom álmaimat, és békés leszek. (Tevepóz, könyökkel kifelé, pihenés a gyermekpózban.)

A mantrák és az öt tibeti jógagyakorlat_02

  • Ez a víz. Megnyitom a köldökcsakrát. Elmosom az ítélkezést, a hibáztatást, az erkölcstelenséget, a kicsinyességet és a félelmet. Megteremtem az igazság, a becsület, a hitelesség, a kreativitás, az elfogadás és a béke áramlatát. (Háton, lábak és törzs fent, pihenés hullapózban.)
  • Ez a föld. Megnyitom a gyökércsakrát. Elfedem az alsórendűséget és a felsőrendűséget. Eltemetem az önteltséget és a szűkmarkúságot. Létrehozom az egység, az összhang, a kapcsolat, az elfogadás és a béke alapját. (Hasonló a felfelé és lefelé néző kutya pózaihoz. Pihenés gyermekpózban.)