Te is tudod, milyen meghátrálni bizonyos helyzetekben? Mondjuk közvetlenül egy vizsga előtt, vagy amikor nagy közönség előtt kell felszólalnod. Ez tipikusan az idegesség, az önbizalomhiány és a félelem jele, de elgondolkoztál már azon, hogy honnan ered ez a félelem?

Lehet hogy mások ítélkezése miatti félelmedből ered, vagy félsz a kudarctól, vagy egyszerűen csak attól, hogy ki kell lépned a komfortzónádból, ismeretlen terepre. Lehetséges, hogy maga a félelem az igazi mumus az életedben?

Dan Millman ezt nagyon másként látja. A félelmet szövetségesnek és csodálatos szolgának tartja, és nem egy rettenetes alaknak. Dan úgy véli, hogy a félelem legyőzésének egyik legcélravezetőbb módja a békés szív és harcos szellem fejlesztése.

Mindenki, akit ismerek, arra törekszik, hogy békésebb szívvel éljen – nyugalomban, lelki egyensúlyban és a higgadtság érzésével a mai kaotikus és változó világ ellenére is. A változás hullámokban ér minket, amelyeket nem tudunk irányítani vagy előre jelezni, de megtanulhatunk szörfözni ezeken a hullámokon. Ez a békés szív gondolata.Dan Millman

Dan 18 könyvet írt, köztük a Békés harcos útja című bestsellert, könyvét 29 nyelvre fordították le és milliókat inspirált szerte a világon. A könyvből sikeres filmadaptáció is készült. 

 

Létezik-e olyan, hogy békés harcos?

Mindenkinek az életében vannak időszakok, amikor szükségünk van a harcos szellemre. Nem egy fizikai harc megvívásáról van szó, hacsak nem így tekintünk a félelem, a bizonytalanság és az önbizalom belső démonaival való küzdelmünkre. Valójában arról van szó, hogy feltűrjük az ingujjunkat, felállunk, talpra állunk a hétköznapokban, és megtesszük, amit tennünk kell ezzel a lelki hozzáállással. Ezért tekintek mindenkire békés harcosként az edzéseken is.”

 

Ki is Dan Millman?

Dan Millman egykori világbajnok sportoló, egyetemi edző, harcművészeti oktató és főiskolai tanár. Intenzív, húszéves spirituális útkeresés után Dan tanítása a békés harcosok útjaként találta meg formáját. Munkája az idő múlásával folyamatosan fejlődött, hogy megfeleljen a változó világ igényeinek.

Dan továbbra is ideje nagy részét a beszédnek szenteli. Vitaindító előadásai, szemináriumai és workshopjai révén képes befolyásolni mind férfiakat és nőket egyaránt az élet minden területéről, generációkon átívelően. Dan a feleségével, Joy-val él Brooklynban, New York államban. Együtt három felnőtt lányuk és öt unokájuk van.

 

„Ha teljes mértékben felelőssé válsz az életedért, teljes értékű emberré válhatsz. Ha egyszer emberré válsz, felfedezheted, mit jelent harcosnak lenni.”

 

Dan Millman most egy új memoárral tért vissza, ami a Békés szív, harcos szellem címet viseli,  amely Dan spirituális útkereséséről és küldetéséről szól mai modern világunkban. Dant élete jelentős részében négy gyökeresen különböző mentor vezette, akik óriási hatással voltak az életére, és támogatták őt spirituális útján. Ez a könyv lehet az a változás, amit keresel.

 

 

A legerősebb démon, akit meg kell tanulnod legyőzni

„A félelem különböző formái, mint például az önbizalomhiány, nagy démonná válhatnak az életünkben. A hősök és a gyávák pontosan ugyanazt a félelmet érzik, csak máshogy reagálnak rá. Az életemet meghatározó mentorokkal 20 éven át végzett munkám időszaka alatt azt egyik fő hangsúly azon volt, hogy megértsem, hogy kevésbé tudjuk irányítani a gondolatainkat, amelyek csak úgy megjelennek az elménkben, és az érzelmeinkben. Nem tudjuk csak úgy megváltoztatni őket, csak mert úgy érezzük azonnal meg szeretnénk változtatni azt… Úgy gondolom, hogy arra kell összpontosítanunk, ami felett hatalommal rendelkezünk, ez pedig a viselkedésünk és a valós tetteink.”

Míg a félelmeid leküzdése az egyik jó módja annak, hogy előrelépj az életben, Dan azt is hangsúlyozza, hogy a félelem érzése nem feltétlenül rossz.

„Van egy mondás, miszerint „A félelem csodálatos szolga, de rettenetes úr”, és ez lehet a mi megmentőnk. Ha a félelmünk fizikai – akár egy sérüléstől félünk vagy mondjuk attól, hogy megölnek –, akkor a félelem bölcs tanácsadó lehet és éberségre buzdít. De ha a félelem szubjektív – ha attól félsz, hogy hülyének néznek, vagy zavarban vagy, szégyelled magad valami miatt, vagy kínosan érzed magad – akkor is tedd meg, cselekedj, mert ez bizony nem tesz benned fizikai kárt , nem törnek majd a csontjaid. Tehát kétféle megközelítés létezik – Mikor kell hallgatnod a félelmedre? És mikor kell megszüntetned azt? Én így különböztetném ezt meg.”

„Én, nagyon zsigeri, objektív félelmet tapasztaltam nap mint nap afelőli  félelmemből, hogy megsérülök vagy meghalok. A gimnasztikában, amikor edzettem, vagy bármikor az edzőteremben, a pillanatnyi figyelmetlenség súlyos sérüléshez vezethet. Szóval ismertem a félelmet napi szinten, a társammá vált. És igen, a félelem akadályozhat az életben, akár spirituálisan, akár csak a mindennapi életben. Bizony sokféle félelem létezik. Vannak erre különféle szavaink: szorongás, idegesség, bizonytalanság, önbizalomhiány, ezek mind a félelem formái, amelyekkel szembesülünk, még akkor is, ha ez nem a mindennapi rettegés. De tudod, az vicces, amikor két embert látsz egy hullámvasúton, mindketten sikoltoznak, az egyik izgatottan, a másik teljes rettegésben és rémületben. Miért? Különböző indíttatásból sikítoznak, mert az egyik ember azt gondolja, ez olyan izgalmas lesz. A másik pedig azt, hogy meg fog halni. És gyakran az, ahogyan a dolgokat keretbe foglaljuk és rájuk tekintünk, befolyásolja azt, hogyan tekintünk a világra.”

Az embereket gyakran megnyomorítja a mások ítéletétől való félelem és az a felőli félelmük, hogy mások mit gondolnak vagy mondanak róluk. Dan azonban szilárdan hiszi, hogy az, hogy mások mit gondolnak, egyáltalán nem a mi dolgunk. Mindössze annyit kell tenned, hogy előre lépsz, és nyugodtan vállalod ugyanúgy a kudarcaidat mint a sikereidet.

 

 

Itt és most, lélegezz és lazulj el: Út a békés szívhez

Nem ritka, hogy olyannyira túlterhelnek a gondolataink és érzéseink, hogy teljesen erőtlenné válunk, stresszessé, sőt szorongani kezdünk. Kulcsfontosságú, hogy megtanuljuk a gondolatainkat és az érzéseinket egy békésebb szív felé terelni.

A békés szív nem egy állandó nyugalmi létet jelent, hanem egy viselkedési forma … Itt és most, lélegezz és lazíts – egy egész életre szóló gyakorlat rejlik ebben a hat szóban. Csak azzal foglalkozz, ami itt, most van, mert a múlt és a jövő nem létezik. … Nincs olyan, hogy jövőbeli boldogság – vagy most vagyunk boldogok, vagy nem, vagy most vagyunk erősek, vagy nem vagyunk azok … Amit múltnak nevezünk, az az emlékezetnek nevezett idegi impulzusok halmaza az agyban.

 

Ha tehát a jelenre összpontosítunk itt és most, ez maga a hatalom, a valóság és a józanság pillanata. Ez az egyetlen pillanat, amit kezelni és irányítani tudunk.”

 

„Mit szólnál, ha a félelmed természetessé válna a számodra ebben a pillanatban? Változtatni kell a hozzáállásodon. Csinálhatsz bármit, elég ha észre veszed, felismered, hogy félsz. Igen, félhetsz, vagy lehetnek negatív gondolataid, mindez rendjén van. De koncentrálnod kell a célodra, miért vagy itt, mit csinálsz? És tedd azt, amit tenned kell.”

Dan mélyen hisz abban, hogy a jelen pillanat tudatosítása leegyszerűsíti az életet, a legerőteljesebben arra kell összpontosítani, amit a jelenben meg kell tenned. A célodat mindig a jelen pillanatban kell megtalálnod, hiszen annak folyamatosan változnia kell az idővel.

Az elmúlt 20-30 évben az én definícióm a céltudatos vagy értelmes életről ugyanúgy fejlődött, mint minden más – egyértelművé vált. … Már csecsemőkorunktól fogva a célokat keressük – akkor vagyunk a legboldogabbak, ha egy célt követünk. Nem azok érzik magukat a leginkább elégedettnek, akik elérték a céljukat, hanem azok, akik haladnak afelé. … Cél nélkül nincs utazás, csupán a bolyongás marad. Tehát az A pontból el kell érjünk egy B pontba, hogy céltudatos életet élhessünk.”

Ha értelmes és céltudatos életre vágysz, akkor el kell távolítanod az életedből a téged korlátozó blokkokat, mint az önbizalomhiány és a bizonytalanság, és egyszerűen ki kell dobnod őket. Néha a saját magunkat hátráltatjuk és önmagunknak szabotáljuk a helyzetet, de az élet nagyon egyszerű lehet, ha a saját célodra figyelsz, és nem arra, hogy mások mit akarnak, mit várnak tőled. Ahogy Dan mondja: „Azok az emberek, akik cselekszenek, alapjáraton rendelkeznek a kiteljesedés érzésével, és sokkal mélyebben érzik azt, mint azok, akik nem cselekednek, nem teszik meg, amit kell.” 

Tárd ki hát az ajtókat, ne gondold túl a félelmeidet, dolgozz rajtuk békés szívvel és harcos lélekkel, hogy legyőzd őket.

Forrás: www.lewishowes.com

www.nextlevelsoul.com

 

Ajánlott könyvek:

BÉKÉS SZÍV,
HARCOS SZELLEM

A BÉKÉS HARCOS
ÚTJA

RENDKÍVÜLI
PILLANATOK

A siker alapelvei könyv